Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

θα σηκώσει η Ελλάδα Μαύρη Σημαία!


Ένα βήμα πριν από την καθυστέρηση ή και τη μείωση των πληρωμών προς τους κατόχους ομολόγων βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τη Goldman Sachs, παρά το γεγονός ότι η χώρα διαπραγματεύεται το πακέτο διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Ψάξτε για ενδείξεις σχετικά με το ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει μια εθελοντική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους κάποια στιγμή στους επόμενους μήνες", εφιστά την προσοχή ο επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs, Erik Nielsen.

Προσθέτει δε πως ένα μεγάλο πολυετές πακέτο διάσωσης σε συνδυασμό με μια εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο χώρο για "ανάσα" από την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Επισημαίνει ωστόσο πως σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο μιας "εξαναγκαστικής" προσφυγής σε αναδιάρθρωσης.

Πάντως το Bloomberg διευκρινίζει πως τα ελληνικά CDS βρίσκονται στις 483,1 μονάδες βάσης, λιγότερο από το μισό του επιπέδου που υποδηλώνει ότι:
μια χρεοκοπία είναι επικείμενη.

Υπενθυμίζεται ότι τα CDS στην Ισλανδία εκτινάχθηκαν στις 1.473 μονάδες βάσης !
τον Οκτώβριο του 2008 προτού διασωθεί από το ΔΝΤ.

Την άποψή του φαίνεται ότι συμμερίζονται και αρκετοί traders.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο Robin Marshall, που διαχειρίζεται 20 δισ. δολάρια στη Smith & Williamson Investment Management στο Λονδίνο, τονίζει πως:
οι αγορές βρίσκονται στη διαδικασία προεξόφλησης ενός τύπου αναδιάρθρωσης ή ανταλλαγής!

Προσθέτει δε πως "η παρατεταμένη φύση της επίλυσης του ζητήματος, δεν βοηθά το κλίμα".