Δευτέρα 30 Απριλίου 2012


Καθεστώς ιδιωτικού τομέα για τους υπαλλήλους ΔΕΚΟ

Σε έγγραφο που έστειλε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση στην Κομισιόν για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, κάνει ειδική αναφορά στις ΔΕΚΟ που λαμβάνουν ή έλαβαν τον δρόμο προς ιδιωτικοποίηση προαναγγέλλοντας αλλαγή κανονισμών και συμβάσεων στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα. Το δρόμο της ιδιωτικοποίησης έχουν πάρει 11 εισηγμένες και 13 μη εισηγμένες εταιρείες.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης, πολλοί εργαζόμενοι απολαμβάνουν ειδικά εργασιακά προνόμια (αυτόματες μισθολογικές αυξήσεις, υπερωρίες, εκτεταμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου συμβάσεις, επιδόματα κλπ.) που απορρέουν από συλλογικές συμβάσεις που διατηρούνται και μετά την ιδιωτικοποίηση «θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων, καθώς εκτίθενται σε υψηλό ανταγωνισμό με μικρό περιθώριο για την προσαρμογή του κόστους».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «αυτά τα κληρονομημένα συμβόλαια θα αναθεωρηθούν με σκοπό την προώθηση νέων συμφωνιών μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που λαμβάνουν υπόψη τη συνολική οικονομική κατάσταση και την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης».

Η πρόβλεψη για αλλαγή των κανονισμών περίπου 70.000 υπαλλήλων υπάρχει και στο Μνημόνιο, αλλά για το 2013, μαζί με την αύξηση των τιμολογίων τουλάχιστον 25% σε ΟΑΣΑ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλες ΔΕΚΟ, αλλά και έως το επόμενο καλοκαίρι στη ΔΕΗ. Ωστόσο, οι αυξήσεις πλέον δεν αποκλείεται να έρθουν νωρίτερα, υπό το βάρος κάλυψης των αναγκών ρευστότητας πολλών εταιρειών και της υποχρέωσης εύρεσης πρόσθετων εσόδων.

Στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των αποδοχών έως 35% για να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2009. Το προσωπικό των 72 μη εισηγμένων ΔΕΚΟ (εκ των οποίων οι 13 οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση) υπολογίζεται σε 26.000 άτομα περίπου και των 11 εισηγμένων σε 42.000 άτομα. Πολλοί κανονισμοί προσωπικού έχουν χαρακτηριστικά δημοσίου όχι μόνο στις αποδοχές, αλλά και στους περιορισμούς των απολύσεων, οι οποίες προβλέπονται μόνο μετά από σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα.

Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει. Ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης περιγράφει με σαφήνεια τα μέτρα και τα νέα πολυετή επιχειρησιακά σχέδια που οφείλουν να στείλουν άμεσα οι ΔΕΚΟ. Σε εγκύκλιό του για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 (τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ του Ιουνίου) καταγράφονται τα μέτρα που έχουν ήδη επιβοηθεί και ζητείται από κάθε μία ΔΕΚΟ να εξειδικεύσει τις παρεμβάσεις (αύξηση εσόδων, περικοπή δαπανών) ανά έτος και κατηγορία.

Το σχέδιο, όπως αναφέρεται, θα είναι δεσμευτικό για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, αφού θα πρέπει «να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις οι οποίες περιγράφονται στο σενάριο βάσης που θα υποβάλουν θα επιτευχθούν απαρέγκλιτα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να γίνει έγκαιρα η εφαρμογή των παρεμβάσεων που ήδη έχουν θεσπιστεί ή εφαρμοστεί προκειμένου να επιτευχθεί η προβλεπόμενη ποσοτική απόδοσή τους».

Το σχέδιο περιλαμβάνει αναλυτική καταγραφή ανά ΔΕΚΟ των εκτιμώμενων αποχωρήσεων και προσλήψεων υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου.


ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ 1η ΜΑΗ στην ΠΥΛΗ της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ με το Π.Α.ΜΕ



Σύντροφοι εργάτες!

Πλησιάζει η μέρα της Πρωτομαγιάς, που οι εργάτες όλων των
χωρών γιορτάζουν το ξύπνημά τους σε μια συνειδητή ζωή, γιορτάζουν την ένωσή τους στον αγώνα ενάντια σε κάθε βία και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, στον αγώνα για την απαλλαγή των εκατομμυρίων εργαζομένων από την πείνα, την εξαθλίωση και την ταπείνωση.

Δυο κόσμοι στέκουν αντιμέτωποι στη μεγαλειώδη αυτή πάλη: ο κόσμος του κεφαλαίου και ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος της εκμετάλλευσης και της σκλαβιάς και ο κόσμος της αδελφοσύνης και της λευτεριάς.

Aπό τη μια μεριά μια χούφτα πλούσια παράσιτα. Άρπαξαν στα χέρια τους τις φάμπρικες και τα εργοστάσια, τα εργαλεία και τις μηχανές. Mετάτρεψαν σε ατομική ιδιοχτησία τους εκατομμύρια ντεσιατίνες γης και βουνά από χρήματα. Aνάγκασαν την κυβέρνηση και το στρατό να τους υπηρετούν, να είναι πιστοί φρουροί του πλούτου που συσσώρευσαν.

Aπό την άλλη μεριά, εκατομμύρια απόκληροι. Eίναι υποχρεωμένοι να ζητάνε από τους πλούσιους την άδεια να δουλεύουν γι' αυτούς. Δημιουργούν με τη δουλειά τους όλα τα πλούτη, ενώ οι ίδιοι τσακίζονται σ' όλη τους τη ζωή για ένα κομμάτι ψωμί, ζητάνε, σαν ελεημοσύνη, δουλειά, εξαντλούν και καταστρέφουν τις δυνάμεις και την υγεία τους με μια ξεθεωτική δουλειά, πεινούνε μέσα στις φτωχοκαλύβες των χωριών, στα υπόγεια και στις σοφίτες των μεγαλουπόλεων

Kαι να που αυτοί οι απόκληροι και εργαζόμενοι κήρυξαν τον πόλεμο στους εκμεταλλευτές. Oι εργάτες όλων των χωρών αγωνίζονται για την απελευθέρωση της εργασίας από τη μισθωτή δουλεία, από την εξαθλίωση και την ανέχεια. Παλεύουν για μια τέτοια οργάνωση της κοινωνίας, όπου τα δημιουργημένα με την κοινή δουλειά πλούτη να τ' απολαβαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μια χούφτα πλούσιοι.

Eπιδιώκουν, ώστε η γη, οι φάμπρικες, τα εργοστάσια, οι μηχανές να γίνουν κοινή ιδιοχτησία όλων των δουλευτάδων. Θέλουν να μην υπάρχουν ούτε πλούσιοι, ούτε φτωχοί, θέλουν τους καρπούς της δουλειάς να τους παίρνουν εκείνοι που δουλεύουν, θέλουν όλες οι καταχτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, όλες οι βελτιώσεις στη δουλειά να καλυτερεύσουν τη ζωή εκείνων που δουλεύουν, και όχι να χρησιμεύουν σαν μέσο καταπίεσης του δουλευτή.

O μεγαλειώδης αγώνας της εργασίας ενάντια στο κεφάλαιο στοίχισε μεγάλες θυσίες στους εργάτες όλων των χωρών. Πολλοί εργάτες χύσανε αίμα υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους για μια καλύτερη ζωή και για πραγματική λευτεριά. Aναρίθμητες είναι οι διώξεις, όπου υποβάλλονται απ' τις κυβερνήσεις οι αγωνιστές της εργατικής υπόθεσης.

Όμως, σε πείσμα των διώξεων, η συμμαχία των εργατών όλου του κόσμου αναπτύσσεται και δυναμώνει. Oι εργάτες ενώνονται όλο και πιο στενά στα σοσιαλιστικά κόμματα, ο αριθμός των οπαδών των σοσιαλιστικών κομμάτων ανεβαίνει σε εκατομμύρια, βήμα προς βήμα προχωρούν σταθερά προς την πλήρη νίκη ενάντια στην τάξη των κεφαλαιοκρατών - εκμεταλλευτών.

Σχέδιο πρωτομαγιάτικης προκήρυξης του ΛENIN
(Γράφτηκε τον Aπρίλη του 1904)



ΖΗΤΩ Η 1η ΜΑΗ

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

ΖΗΤΩ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ