Ρεκόρ στο πορτογαλικό spread και στα CDS Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:59
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα – πάνω από τις 720 μ.β. – κινείται την Πέμπτη το spread των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων, ενώ ρεκόρ καταγράφουν σήμερα και τα πενταετή CDS των τριών υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης (Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας) εν μέσω ανησυχιών και ελλείψει συγκεκριμένων αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
Την ίδια ώρα, έντονα ανοδικά συνεχίζει να κινείται και το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος, ενώ παράλληλα δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα μέχρι στιγμής όσον αφορά τον τρόπο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολικής προτίθενται να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση.
Ερωτώμενος για την ανοδική πορεία που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα τα spreads (κυρίως τα ελληνικά και πορτογαλικά) αλλά και ειδικότερα για την μεγάλη πίεση που δέχονται σήμερα, ο κ. Κωνσταντίνος Μπούκας, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Beta Securities δήλωσε στο Capital.gr πως η άνοδος των spreads οφείλεται στην αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από την επίλυση της ελληνικής κρίσης καθώς δεν έχουν προσδιοριστεί μέχρι στιγμής τα τεχνικά θέματα που αφορούν ενδεχόμενη μετακύλιση η επέκταση του ελληνικού χρέους.
Οι έντονες πιέσεις που δέχονται σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας «ξεκινούν από το ελληνικό πρόβλημα. Η μεταχρονολόγηση του χρέους είναι το μεγάλο θέμα. Υπάρχουν έντονες ανησυχίες ως προς το πώς θα γίνει η συμμετοχή των ιδιωτών χωρίς να τεθεί θέμα χρεοκοπίας, ενώ ανησυχητική είναι και η διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ », δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούκας.
Ο ίδιος σημείωσε πως οι επενδυτές εισπράττουν το κλίμα αβεβαιότητας και προχωρούν σε πωλήσεις. Οι σημαντικές πιέσεις επεκτείνονται και στον τραπεζικό χώρο ολόκληρης της Ευρώπης.
Επιπλέον, ο κ. Μπούκας εκτιμά πως οι πιέσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Ιουνίου όπου οι αποφάσεις πλέον και όχι οι προθέσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες, πρέπει να υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και θετικό αντίκτυπο στις αγορές. Αν αυτά δεν έχουν αναδειχθεί, αυτή η ανασφάλεια και αβεβαιότητα θα συνεχιστεί, πρόσθεσε, ενώ αν λυθούν όλα τα παραπάνω οι τιμές που διαμορφώνονται σήμερα θα είναι ευκαιρία αγοράς, κατέληξε.
Αναλυτικά, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ανέρχεται στις 722 μ.β. την Πέμπτη, κατά 15,65 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει σήμερα το ελληνικό spread στις 1.350 μ.β., διευρυμένο κατά 43 σχεδόν μ.β.
Άνοδο σημειώνουν αυτή την ώρα και τα spreads των ομολόγων της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας εν αναμονή της συσκέψεως της ΕΚΤ όπου εκτιμάται πως ο πρόεδρός της θα σηματοδοτήσει αύξηση του επιτοκίου αναφοράς τον Ιούλιο. Έτσι, το spread Ιρλανδίας βρίσκεται στις 793 μ.β. (+11,74 μ.β.), Ισπανίας στις 240 μ.β. (+8,07 μ.β.) και Ιταλίας στις 177 μ.β. (+6,75 μ.β.).
Τέλος, ανοδικά κινείται σήμερα και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας με τα πενταετή CDS να καταγράφουν ρεκόρ από την είσοδο των χωρών στη ζώνη του ευρώ. Αναλυτικά, τα πενταετή ελληνικά CDS διαμορφώνονται αυτή την ώρα στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 1.627 μ.β., τα πορτογαλικά στις 727 μ.β. και τα ιρλανδικά στις 700 μ.β.
άλλα 90 δις χρέος στη καμπούρα μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηγή του Eurogroup ανέφερε την Πέμπτη ότι το δεύτερο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα μάλλον θα ανέλθει περίπου στα 90 δισ. ευρώ, επιπλέον της βοήθειας που μένει να εκταμιευθεί από το τρέχον μνημόνιο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε σε μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού την Τετάρτη ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια 90 δισ. ευρώ μέσω ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας που θα εξασφαλίσει οικονομικά τη χώρα έως το 2014.
«Δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το ακριβές νούμερο ακόμα, καθώς δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποια θα είναι η νέα δομή του νέου προγράμματος, εάν οι υπόλοιπες δόσεις που δεν έχουν ακόμη διατεθεί στην Ελλάδα θα μεταφερθούν στο νέο πρόγραμμα ή εάν θα υπάρχουν παράλληλα με το νέο πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο» είπε η πηγή του Eurogroup.
«Αλλά η γενική ιδέα είναι τα 90 δις ευρώ να είναι επιπλέον όσων έχουμε μέχρι στιγμής» είπε η πηγή.
Μόλις η Ελλάδα λάβει την επόμενη δόση των 12 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, η οποία είναι πιθανόν να καταβληθεί στις αρχές Ιουλίου, θα απομένουν τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ για να διατεθούν στη χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου που συμφωνήθηκε πέρυσι.
«Τα 90 δισ. ευρώ θα επιμεριστούν σε 30 δισ. από αποκρατικοποιήσεις, 30 δισ. από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και 30 δισ. από νέο δάνειο από την ευρωζώνη, το ΔΝΤ και από τα κεφάλαια που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Κομισιόν, το Eυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» είπε η πηγή.
Γιούνκερ: «Άγνωστο ακόμη το ποσό»
«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να διευκρινιστούν οι αριθμοί» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με το ποσό του δανείου που αναμένεται να χορηγηθεί στην Ελλάδα.
Οι δηλώσεις του Γιούνκερ έγιναν το πρωί της Πέμπτης από το Λουξεμβούργο, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής διάσκεψης που είχε συγκαλέσει χθες ο ίδιος και στην οποία συμμετείχαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Αποκλειστικό αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η χρηματοδότηση του δημοσιονομικού προγράμματος.
19:49
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2011-2015 ενέκρινε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε: "Εφόσον συμφωνούμε με τον Αντώνη Σαμαρά στους στόχους, δεν έχουμε ταμπού για να καταλήξουμε και στους τρόπους και να συνδιαμορφώσουμε την τελική πρόταση".
επίσης το ROITER μετέδωσε την Είδηση πρίν λήξει το Υπουργικό ...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως το ποσό που ανακοίνωσε ο Schaeuble αναφερόταν μόνο στους επίσημους δανειστές – Ε.Ε., ΔΝΤ και ιδιώτες επενδυτές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ έχω εγγόνια θα πληρώνουν και τα δισέγγονα μου ....! Στα 120 δισ. ευρώ και όχι 90 δισ. ευρώ, όπως αρχικά ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το ύψος του νέου πακέτου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωζώνης.
Όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως το ποσό που ανακοίνωσε ο Schaeuble αναφερόταν μόνο στους επίσημους δανειστές – Ε.Ε., ΔΝΤ και ιδιώτες επενδυτές.
και τα 120 δις ΔΕΝ φθάνουν...! βλέπω Μνημόνιο 3,4,5,ν' θα χρωστάμε για τα επόμενα 1000 χρόνια μέχρι να μας αρμέξουν καλά τον Ορυκτόμας πλούτο Τζάμπα....!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Είναι προφανές ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα", δήλωσε ο Jean-Claude Juncker, όπως μεταδίδει το Dow Jones
Newswires.
"Δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή αριθμό καθώς θα εξαρτηθεί και από τον όγκο της συμμετοχής που θα συγκεντρωθεί από τον ιδιωτικό τομέα",
πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου...!
ο Ιδιωτικός Τομέας τα λεφτά του 700 δις τα έχει ΟΛΑ έξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήάρα.....
θα μετράμε Μνημόνια όσο ΔΕΝ θα υπάρχει Ανάπτυξη :-(
να ανοιχτούν Όλοι οι κωδικοί στην ΕΛΒΕΤΊΑ_ΑΓΓΛΊΑ_ΛΊΧΤΕΝΣΤΑΪΝ_ΚΥΠΡΟ_ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΆ
και να φορολογηθούν τα μισά λεφτά(είναι παράνομα έξω & ΜΑΎΡΟ Χρήμα)
Υπάρχουν λεφτά! ο ΓΑΠ δεν τα βλέπει.Βλέπει εμάς μόνο.
Υπάρχει Τεράστιος Ορυκτός πλούτος 126 δις αναλογεί ανα κάθε Έλληνα πολίτη
να τον Εκμεταλλευθούμε.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΡΕΏΣΟΥΝ & ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΆΤΙ ΨΩΜΊ!
αυτό θέλουν :-(
«Γλιτώνει» τελικά το αφορολόγητο όριο αλλά τη «νύφη» θα πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι που δήλωσαν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ φέτος (εισοδήματα 2010). Παράλληλα επανέρχονται αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες στα πρότυπα αυτών που είχαν επιβληθεί το 1994.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τελικά δεν προκρίνεται η λύση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, αλλά αυτή της επιβολής κλιμακωτής έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα 3 χρόνια. Ο συντελεστής με τον οποίο θα υπολογίζεται
η έκτακτη εισφορά θα είναι από 1%-4%.
Η εισφορά εκτιμάται ότι θα φέρει στο δημόσιο ταμείο έσοδα περίπου 2,4-2,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η μείωση του αφορολόγητου, επειδή θα εφαρμοζόταν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα απέφερε επιπλέον εισπράξεις το πολύ 400 έως 500 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επιβολή έκτακτης εισφοράς καλύπτει και τη μη προβλεφθείσα από το υπουργείο Οικονομικών "μαύρη τρύπα" που άνοιξε στα έσοδα μέσω των επιστροφών φόρου το μέτρο των αποδείξεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να αναβάλει για έναν χρόνο το μέτρο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Παράλληλα, στο θέμα του αφορολόγητου ορίου του φόρου ακίνητης περιουσίας, προκρίνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο της μείωσής του από τις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία (ατομικό) που είναι σήμερα σε 200.000 ευρώ. Στο κλιμάκιο από 200.000 έως 400.000 που πλέον θα φορολογείται μελετάται να επιβληθεί συντελεστής 0,2 τοις χιλιοίς.
Ειλημμένη φέρεται να είναι και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για ολική επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στοιχεία όπως το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης, οι αμοιβές των εργαζόμενων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το κόστος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (π.χ. λογαριασμός κινητού τηλεφώνου), η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης, είναι μερικά μόνο από τα κριτήρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί τεκμαρτό εισόδημα και φόρος για τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις.
Στο τραπέζι υπάρχουν εισηγήσεις για επιβολή τέλους συναλλαγών ακόμη και σε πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίες όμως δεν προκρίνονται.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας, ενδεχομένως και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
Κεφαλικό Φόρο 1~4 % για ΌΛΟΥΣ τους Έλληνες, πάνω απο εισόδημα 6.000 € θα πληρώσει ο Ελληνικός Λαός για 3 χρόνια!
ΑπάντησηΔιαγραφήπια τρία χόρνια ρε μεγάλε! 120 δις χρέος με το 2ο Μνημόνιο και στο 3ο Μνημόνιο πόσα;!!!
όλος ο μισθός & η Σύνταξη στους φόρους...!
Και τί θα τρώμε ρε μεγάλε..!
τί θα τρώμε!
Καλά το φαή το κόβουμε. Το ενοίκιο..!
Φτιάξτε παγκάκια για τους νεόπτωχους!
Φτιάξτε παγκάκια για τους νεόπτωχους..!
ΦΤΙΑΞΤΕ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΠΤΩΧΟΥΣ!
Κεφαλικό Φόρο 1~4 % για ΌΛΟΥΣ τους Έλληνες, πάνω απο εισόδημα 6.000 € θα πληρώσει ο Ελληνικός Λαός για 3 χρόνια!
ΑπάντησηΔιαγραφήπια τρία χρόνια ρε μεγάλε!
120 δις χρέος με το 2ο Μνημόνιο και στο 3ο Μνημόνιο πόσα;!!!
όλος ο μισθός & η Σύνταξη στους φόρους...!
Και τί θα τρώμε ρε μεγάλε..!
τί θα τρώμε!
Καλά το φαή το κόβουμε.
Το ενοίκιο..!
Φτιάξτε παγκάκια για τους νεόπτωχους!
Φτιάξτε παγκάκια για τους νεόπτωχους..!
ΦΤΙΑΞΤΕ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΠΤΩΧΟΥΣ!
Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές από το οικογενειακό περιβάλλον της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον θα επιδιώξει να πάρει τη θέση του προέδρου του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζόελικ, του οποίου η θητεία λήγει στα μέσα του 2012. Αμερικανοί ιθύνοντες διέψευσαν σήμερα κατηγορηματικά τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ενώ τις πληροφορίες διέψευσε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαβορί η Κύπρος σε περίπτωση μεταφοράς της έδρας της Coca Cola 3E
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει νέους φόρους στα αναψυκτικά αναζωπύρωσε τις φήμες περί φυγής της έδρας της Coca Cola 3E από την Ελλάδα. Αν και τα ενδεχόμενο αυτό απορρίπτεται από τη διεύθυνση του πολυεθνικού κολοσσού όπως και το κλείσιμο εργοστασίων στην Ελλάδα, εντούτοις μία τέτοια απόφαση ενδεχομένως να καθιστούσε την Κύπρο πρώτο φαβορί για τη νέα εταιρική έδρα της coca Cola 3E.
Στο παρελθόν υπήρξαν ξανά παρόμοιες πληροφορίες οι οποίες όμως και πάλι διαψεύστηκαν από πλευράς της εταιρείας αλλά οι νέες φορολογίες σε συνδυασμό με την κατάσταση που δημιουργείται στην Ελλάδα και το κακό επιχειρηματικό περιβάλλον δημιουργούν ίσως τις πιο πιεστικές συνθήκες μέχρι τώρα για την εταιρεία να αλλάξει έδρα. Χαρακτηριστικό είναι πως η επιβολή -το αργότερο έως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011- ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά), θα έχει προβλεπόμενα έσοδα για το κράτος τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σε νέα, αχαρτογράφητα νερά οδηγούν η τρόικα και το «νέο» Μνημόνιο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το Μνημόνιο 2, η τρόικα αμφισβητεί στην πράξη τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι τράπεζες και δρομολογεί ανατροπές στο σύστημα αποτύπωσης και ελέγχου των επισφαλειών με σημαντικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς.
Την ίδια ώρα «αφοπλίζει» τον κρατικό επίτροπο από το δικαίωμα βέτο σε προτάσεις εξαγοράς που γίνονται μόνο από το εξωτερικό!
Επιπλέον, υποχρεώνεται το ελληνικό δημόσιο σε επανακαθορισμό του νομοθετικού πλαισίου που θα προβλέπει τον τρόπο πτώχευσης μιας τράπεζας, πέραν των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα και έχουν αποκλειστικό φορέα ευθύνης την ΤτΕ.
Σε συνθήκες πρωτοφανείς, οι εγχώριες τράπεζες οδηγούνται στην «προκρούστεια κλίνη» νέων απαιτήσεων του Μνημονίου, με αποτέλεσμα όσες δεν καταφέρουν να βρουν κεφάλαια να εξαναγκασθούν σε πώληση σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή να «εκκαθαριστούν».