Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Η Μεγάλη ντρίμπλα του Δικομματισμού


Η Μεγάλη ντρίμπλα του Δικομματισμού, για την Εκτόνωση της κρίσης και να βρεθούν λύσεις μέσα στο υπάρχον σύστημα άρχισε, με τη πρόταση από τον ΓΑΠ ,για κοινό πρωθυπουργό και Κυβέρνηση κοινή συναινέσει.

«Ναι» Σαμαρά σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά χωρίς Παπανδρέου πρωθυπουργό..!
Διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση, είτε σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, στην 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ξεκαθάρισε, όμως, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον Γ.Παπανδρέου πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου επεσήμανε πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι αυτός πρωθυπουργός, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές το απόγευμα θα υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι προϋπόθεση για να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση είναι να υπάρξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Οι δηλώσεις από πλευράς ΝΔ θα γίνουν μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.




Νέο διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει ο πρωθυπουργός, ενώ πραγματοποίησε νέο κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αλέκα Παπαρήγα και τον Φώτη Κουβέλη.

Ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στη ΝΕΤ επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπανδρέου λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να προχωρήσει ξανά σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος. Εγώ θα συναντηθώ μαζί του» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και πρόσθεσε ότι «μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ενώσουν τη φωνή τους για να διεκδικήσουν ρυθμίσεις από την Ευρώπη».

Αργότερα, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με την Αλέκα Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα.

Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της ΕΕ.

Επίσης στους προβληματισμούς που έθεσε ο πρωθυπουργός για διενέργεια δημοψηφίσματος η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι να τεθούν αποπροσανατολιστικά εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, αλλά ο λαός να μιλήσει μέσω εκλογών.

Πάντως πηγές από τον Περισσό υπογραμμίζουν ότι δεν τέθηκε θέμα σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ενώ δεν τέθηκε θέμα σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στον πρωθυπουργό ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό είναι σταθερές, ότι δηλαδή το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο είναι καταστροφικά για τη χώρα και τόνισε στον πρωθυπουργό ότι μόνη διέξοδος -και προς όφελος της σταθερότητας της χώρας- είναι η άμεση προσφυγή σε εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνομιλία δεν τέθηκε θέμα ούτε νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ούτε κατ΄ιδίαν συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε δήλωση αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Αργότερα ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Λεπτομέρειες από την επικοινωνία δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο, ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι θα γίνει δεκτός την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Καρατζαφέρης ζητά από τον πρωθυπουργό να λάβει γενναίες αποφάσεις προτού τον ξεπεράσουν τα γεγονότα, όπως αναφέρει.

Τέλος, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, συνομιλία που διήρκεσε περίπου 20'.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση και εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση είτε σε μία κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ξεκαθάρισε, όμως, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον Γ.Παπανδρέου πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου επεσήμανε πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι αυτός πρωθυπουργός, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές το απόγευμα θα υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωία των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι προϋπόθεση για να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση είναι να υπάρξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Οι δηλώσεις από πλεύρας ΝΔ θα γίνουν μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 είπε ότι οι εξελίξεις τρέχουν και το πολιτικό σύστημα αδρανεί, κατά συνέπεια μόνη λύση είναι οι εκλογές.

«Είμαστε στο και 5' με την ΕΕ να ζητά συναίνεση και εμείς να μην μπορούμε να βρούτμε λύση».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν τοποθετήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου