Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012



Η Συμφωνία έξι Σημείων μεταξύ (Ν.Δ_ΠΑΣΟΚ_ΔΗΜΑΡ)

Σε καταρχήν πολιτική συμφωνία για την ατζέντα επαναδιαπραγμάτευσης με την οποία θα βρεθούν στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, και οι πρόεδροι τoυ ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έφθασαν χθες οι τρεις αρχηγοί, παραπέμποντας σε περαιτέρω διαβούλευση θέματα που αφορούν το πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας.

Οι αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων μετά από μαραθώνια σύσκεψη κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα κείμενο αρχών ως προς την ατζέντα της επαναδιαπραγμάτευσης. Το κείμενο αρχών εστάλη στους τρεις αρχηγούς, πριν από την κοινή τους σύσκεψη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών κ. Ζανιά και τον επερχόμενο κ. Β. Ράπανο.

Μετά τις παρατηρήσεις και τις οδηγίες που δόθηκαν επί του κειμένου, οι κ. Μεϊμαράκης και Λαζαρίδης από τη Ν.Δ., Σκανδαλίδης και Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και Χατζησωκράτης και Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ συναντήθηκαν και πάλι επισφραγίζοντας στην πράξη την προγραμματική συμφωνία για την επαναδιαπραγμάτευση.

Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν, με βάση πληροφορίες, στα εξής έξι αιτήματα απέναντι στην τρόικα:

1.- Να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη εξαιτίας της μεγαλύτερης της προβλεπομένης ύφεσης.
2.- Να γίνει νέα επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του θεσμικού τομέα (κράτη της Ε.Ε. και ΔΝΤ), περαιτέρω μείωση του επιτοκίου και αν χρειαστεί να υπάρξει και κούρεμα σε τιμές κτήσης των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες-μέλη της.
3.- Να μη γίνει νέα περικοπή μισθών και συντάξεων.
4.- Να εξασφαλιστούν από περικοπές δημοσίων δαπανών και μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς τα 11,5 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για τη διετία 2013 - 2014 και επιδιώκεται να καταμεριστούν τώρα ως το 2016.
5.- Να επιμηκυνθεί ο χρόνος λήψης του επιδόματος ανεργίας στα 2 έτη και να αυξηθεί το ύψος αυτού.
6.- Να ζητηθεί το άμεσο ξεμπλοκάρισμα του σχεδίου μίνι Μάρσαλ, που έχει εγκριθεί από προηγούμενες συνόδους κορυφής, αλλά δεν έχει αρχίσει να τρέχει.

Διαφωνίες για κατώτατο μισθό, φορολογία, εκλογικό νόμο και θέματα ασφάλειας

Διαφωνίες παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα θέματα του κατώτατου μισθού και σε φορολογικά ζητήματα. Η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη κατάργησης της πράξης υπουργικού συμβουλίου με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός καθώς και στην αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων και της μετενέργειας.

Η ΔΗΜΑΡ επίσης θέλει ένα φορολογικό σύστημα με μείωση των συντελεστών στα χαμηλότερα εισοδήματα και προοδευτική αύξηση στα υψηλότερα, ενώ δέχεται τη μείωση του φορολογικού συντελεστή, που προτείνει η Ν.Δ., για τα νομικά πρόσωπα μόνο στα μη διανεμόμενα κέρδη.

Τα τρία κόμματα, στον αντίποδα, δείχνουν να έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη σταδιακής μείωσης του ΦΠΑ, με προτεραιότητα σε κλάδους ζωτικής σημασίας όπως ο τουρισμός.

Μεταξύ τους προκύπτουν ευρείες συναινέσεις και ως προς την ανασυγκρότηση- αναδιάρθρωση του κράτους. Συμφωνούν στο να μην υπάρξουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά μετατάξεις και πρόωρη συνταξιοδότηση, να προχωρήσουν η αξιολόγηση και η καθολική του μηχανογράφηση καθώς και στην ανάγκη συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων, με τη ΔΗΜΑΡ να διευκρινίζει ότι πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα, ώστε να αποφευχθεί η εκποίηση.

Ταυτόχρονα, συμφωνούν να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες, σε διάστημα 3 ως 5 ετών, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους από το κράτος.

Διαφωνίες έχουν προκύψει σε θέματα ασφάλειας και μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπου η ΔΗΜΑΡ ζητά την υιοθέτηση της απλής αναλογικής.

Τα κλιμάκια των τριών κομμάτων έχουν νέο ραντεβού σήμερα το πρωί για να συζητήσουν θέματα θεσμικών αλλαγών στο κράτος (αναδρομικός έλεγχος πόθεν έσχες, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και σύνταξης, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών κ.ά.) καθώς και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Με την εξειδίκευση και αυτών των κεφαλαίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το προγραμματικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα διατυπωθούν οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Αν υπάρξουν θέματα στα οποία δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, έχει συμφωνηθεί να παραπεμφθούν στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ώστε να υπάρξει λύση σε επίπεδο κορυφής ή μετάθεσή τους για αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου