Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ήρθα Φεύγω αλλά..........:-)))







Το Καρλόβασι σε πανοραμική θέα απο το καράβι την τελευταία μέρα φεύγοντας απο το Καράβι "Νήσος Μύκονος"


Δήμος Καρλόβασι Σάμου. το Λιμάνι


το Λιμάνι στο "Καρλόβασι" Σάμου.


τα ''Λεμονάκια" όπου έκανα το πρώτο μου Μπάνιο εφέτος!





ήρθα σήμερα από το Νησί αλλά φεύγω για το Βουνό.

αλλά ΔΕΝ άντεξα στο πειρασμό να μή σας κάνω τα γραφήματα :-)))

ευχαριστώ το φίλο Μιχάλη για τις ενημερώσεις στο Blogi μας

και ΟΛΟΥΣ τους Φίλους και τις Φίλες που με θυμήθηκαν στις 30 του Ιούνη.

Θα τα πούμε όταν επιστρέψω με φωτο και τα σχετικά

σας αγαπώ πολύ ΟΛΟΥΣ!!!!

:-)))

44 σχόλια:

  1. Καλά να περάσεις φίλε.καλή επάνοδο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποστόλη, καλές βουνίσιες διακοπές, και πρόσεχε, μήν φάς πολλά κατσικάκια, μη τα βλέπεις αθώα, έχουν χοληστερίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεικτά πρόσημα στη Wall- Απώλειες στην Ευρώπη
    23:01 - 06 Ιούλιος 2009
    Δύο πρόσωπα παρουσίασε σήμερα η Wall Street, αφού ενώ στην αρχή σημείωνε σημαντικές απώλειες, τελικά έκλεισε με μεικτά πρόσημα. Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,53% στις 8.324,6 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.787,4 μονάδες με απώλειες 0,51% και ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,26% στις 898,66 μονάδες. Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,98% στις 4.194,91 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση 1,20% στις 4.651,82 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC υποχώρησε 1,20% στις 3.082,16 μονάδες.

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street

    Με μεικτά πρόσημα διαμορφώθηκαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με το δείκτη Dow Jones να κλείνει σε θετικό έδαφος, ωθούμενος από την ανοδο της American Express. Ο Nasdaq παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, καθώς δεν έχουν εκλείψει οι ανησυχίες ότι η παγκόσμια ύφεση θα συνεχιστεί. «Βαρίδι» για τους δείκτες αποτέλεσαν και οι δυσοίωνες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που προειδοποιεί ότι το 2009 είναι επικίνδυνη χρονιά.

    Επικίνδυνο κρίνει η Παγκόσμια Τράπεζα το 2009, καθώς τα πρόσφατα κέρδη μπορούν να ανατραπούν εύκολα και ο ρυθμός ανάκαμψης το 2010 να μην παραμείνει για πολύ σταθερός,' όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε επιστολή του στον οικοδεσπότη του G8 Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με το Reuters.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι μπορεί οι αναπτυγμένες χώρες να εξετάζουν τις πολιτικές κινήσεις τους βασισμένες στην ενδεχόμενη ανάκαμψη του επόμενου έτους, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες οφείλουν να απέχουν ακόμα από τέτοιου είδους μέτρα.
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..................................
    Ισχυρή πτώση κατέγραψε ο ενεργειακός κλάδος με τις Exxon Mobil (1%) και Chevron (1,1%) να κλείνουν με σημαντικές απώλειες καθώς η τιμή του αργού υποχώρησε σε χαμηλό έξι εβδομάδων. Στο -7,9% βρέθηκε η Freeport McMoRan Copper& Gold, ακολουθώντας την πτωτική πορεία της τιμής του χαλκού.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιριών που απαρτίζουν τον S&P 500 υποχώρησαν κατά 34% στο δεύτερο τρίμηνο και θα καταγράψουν επιπλέον πτώση 21% στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. Η Alcoa «σέρνει το χορό» της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων στις 8 Ιουλίου.

    Από την άλλη, στήριγμα στους δείκτες παρείχε η American Express, η οποία καταγράφει κέρδη της τάξεως του 5,3%, σαφώς επηρεασμένη από την αναβάθμιση της σύστασης της σε «hold» από «sell» προηγουμένως, από τον αναλυτή Christopher Brendler της Stifel Nicolaus.

    Κέρδη 2,3% σημείωσε η Sprint Nextel, της οποίας η αξιολόγηση βελτιώθηκε η σύσταση της σε «buy» από «hold» στον δείκτη Auriga USA.

    Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης ISM υπηρεσιών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, αφού διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες, από 44 μονάδες τον Μάιο, διαψεύδοντας θετικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίες έκαναν λόγο για άνοδο στις 46 μονάδες.

    Ο δείκτης ISM απαρτίζεται από το δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο οποίος αυξήθηκε στις 49,8 μονάδες τον ίδιο μήνα από 42,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από τον δείκτη νέων παραγγελιών, ο οποίος ανήλθε στις 48,6 μονάδες από 44,4 μονάδες, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν και τον δείκτη εργασίας ο οποίος διαμορφώθηκε στις 43,4 μονάδες από 39 μονάδες.

    Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη

    Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι δείκτες στις ευρω-αγορές, οδηγώντας τον δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να καταγράψει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα πτώση. Οι ανησυχίες για καθυστέρηση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας «έριξαν» τις τιμές των εμπορευμάτων, πιέζοντας τις εταιρείες του κλάδου.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,4% στις 201,16 μονάδες στο Λονδίνο. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε πτώση 0,9%.

    Απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση για τα εμπορεύματα. Η BHP Billiton υποχώρησε 4,2%. Η Rio Tinto Group, η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως, σημείωσε απώλειες 6,8%, ενώ στο -2,9% βρέθηκε και η ThyssenKrupp.

    Η Nissan υποχώρησε 2,5% εν μέσω ανησυχιών ότι η ενίσχυση του γιεν θα οδηγήσει σε μείωση της αξίας των κερδών των εξαγωγών. Η Honda Motor κατέγραψε απώλειες 1,5%. Στο -3,1% κινήθηκε η Porsche μετά από τη σύσταση πώλησης από τη UBS.

    Το γεν ενισχύεται στα 133,12 γιεν/ευρώ από 134,26 γιεν/ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Επίσης, αναρριχήθηκε στα 95,32 γιεν/δολάριο από 96,04. Το δολάριο και το ευρώ υποχώρησαν μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Dimitry Medvedev ότι ο κόσμος είναι υπερβολικά εξαρτημένος από τα δύο αυτά νομίσματα.

    Η Societe Generale υποχώρησε κατά 3,4% παρά τις προβλέψεις για ''σχετικά αυξημένα'' καθαρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο. Η εταιρία αναμένεται να καταγράψει απομειώσεις 1,3 δισ. ευρώ στον κλάδο τραπεζικής

    Στο -4,5% βρέθηκε η Fomento de Construcciones y Contratas, η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευαστική της Ισπανίας, μετά το δημοσίευμα της El Economista ότι διαπραγματεύεται την πώληση δύο φωτοβολταϊκών πάρκων που αγόρασε μόλις πριν ένα χρόνο.

    Απώλειες και για την Bank of Ireland (-4,9%) και την Allied Irish Banks (-3,2%) μετά τη μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2009 από τη Davy Stockbrokers.
    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=217722

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε χαμηλά έξι εβδομάδων το αργό - Στα 64 δολ
    22:33 - 06 Ιούλιος 2009
    Σε χαμηλά έξι εβδομάδων υποχώρησε η τιμή του αργού, εξαιτίας της ενίσχυσης του δολαρίου και των προβλέψεων για άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων, καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση.

    Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του αργού υποχώρησαν ως και 4% στα 64,05 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα είναι η τέταρτη πτωτική συνεδρίαση για το αργό, το οποίο σημείωσε την πιο μακρά περίοδο πτώση από τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τις 30 Ιουνίου, όταν και είχε βρεθεί σε υψηλά οκτώ μηνών, το αργό έχει υποχωρήσει κατά 12%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο brent υποχώρησε κατά 2,44 στα 63,28 δολάρια το βαρέλι.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να υποχωρούν μέχρι τις 10 Ιουλίου, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιο στοιχείο από την παγκόσμια οικονομία να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα.

    Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η διόρθωση στην αγορά των εμπορευμάτων είναι υπερβολική, καθώς την αβεβαιότητα εντείνουν και οι συνεχείς διακυμάνσεις στο δολάριο, το οποίο επηρεάζει το τελευταίο διάστημα κατά κόρον τα εμπορεύματα. «Βαρίδι» στη διαμόρφωση της τιμής του αργού είναι και η αύξηση των αποθεμάτων της βενζίνης, η οποία αποτελεί σημάδι για την πορεία της λιανικής ζήτησης.Την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν κατά 2,33 εκατ. βαρέλια περισσότερο. Σημειώνεται εδώ ότι η ημερήσια ζήτηση στις ΗΠΑ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες διαμορφώθηκε κατά 5,8% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Κίνηση για την απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα», η MEND, ανέφερε σήμερα με e-mail του εκπροσώπου της ότι ανατίναξε αγωγό της Chevron Nigeria, τον «τον στρατηγικό αγωγό Okan», ο οποίος ελέγχει τη ροή του 80% της παραγωγής της εταιρείας.

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=217721

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τράπεζες: Εξαντλούν τα αποθέματα προβλέψεων λόγω προβληματικών δανείων
    09:12 - 06 Ιούλιος 2009
    Εξαντλούν τα αποθέματα προβλέψεων που έχουν δημιουργήσει οι ελληνικές τράπεζες εξέλιξη άκρως ανησυχητική, καθώς αυτό συνεπάγεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια στο τραπεζικό σύστημα. Πηγές στην Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι το NPL δηλαδή ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να φθάσει έως το 8% δηλαδή 20 δισ. προβληματικά δάνεια.

    Η αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια ήδη προκαλεί ανησυχίες στους διεθνείς επενδυτές ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται διεθνείς ελεγκτικοί οίκοι όπως η Moodys να υποβαθμίσουν τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών δηλαδή το outlook, λόγω διαφαινόμενης αύξησης των προβλέψεων. Για την ώρα ίσως αποφευχθεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

    Όμως το πλέον πρακτικό και προφανώς ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι στο β΄ τρίμηνο του 2009 οι τράπεζες που είχαν διενεργήσει πρόσθετες προβλέψεις στην λογική της πρόληψης, εξαντλούν τα αποθέματα. Υπενθυμίζεται ότι είχαν διενεργηθεί περίπου 1,3 δισ. ευρώ αποθέματα ρευστότητας στο τέλος του 2008 τα οποία εξαντλούνται. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που θέλουν τις τράπεζες να υποχρεώνονται σε μεγαλύτερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στο γ΄και κυρίως στο δ΄ τρίμηνο του 2009 και στο α΄ τρίμηνο του 2010 τότε είναι ξεκάθαρο ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα πληγεί , όπως και η ποιότητα δανείων.

    Η ΤτΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δίνει μεγάλη έμφαση στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2009 όπου αναμένεται επιδείνωση στην ποιότητα των δανείων καθώς και στο α΄ τρίμηνο του 2010. Οι επισφάλειες αναμένεται να επηρεάσουν καίρια τις αποτιμήσεις των τραπεζών το προσεχές διάστημα και ως εκ τούτου θα καθορίσουν και την τύχη του χρηματιστηρίου.

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=217618

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας πρόσεχε η «μαρίδα»

    Τα μάθατε τα νέα;
    Για τα σκάνδαλα της Σοφοκλέους φταίτε εσείς, οι μικροεπενδυτές. Νέο όραμα του Χ.Α. αποτελεί το Xnet και το GT30. Οι δύο βαρβάτες ειδήσεις που προέκυψαν από την συνάντηση Καπράλου - δημοσιογράφων.

    Γράφει ο Νίκος Μανεσιώτης

    Κατά την ηγεσία του Χ.Α. το θεσμικό πλαίσιο είναι προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δυτικά πρότυπα. Μόνο που εκεί κάποιοι πάνε φυλακή σε αντίθεση με την Ελλάδα. Εκεί δεν υπάρχουν Γρηγόρηδες, Imako, Multirama κ.α., αλλά στην χώρα μας το θεσμικό πλαίσιο εμποδίζει την Ε.Κ. και την διοίκηση του Χ.Α. να προστατέψουν τον μικροεπενδυτή.

    Αλλωστε τον κ. Καπράλο τον προβληματίζει μόνο όταν φεύγουν μεγάλες εταιρείες από το ταμπλό γιατί μόνο τότε χάνει η ΕΧΑΕ λεφτά. Στις μικρές εταιρείες την δύναμη την έχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας: ας μην πωλήσουν τις μετοχές τους στον βασικό.

    Για τον ΟΤΕ ο κ. Καπράλος απέφυγε το ερώτημα απαντώντας ότι «απεφάνθει η Ε.Κ.».
    Για τα ζητήματα διαφάνειας τόνισε ότι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η Ε.Κ. καθυστερεί πολλές φορές να επιβάλει πρόστιμα και ποινές. Σημείωσε δε ότι δεν βοηθά η Ελληνική Δικαιοσύνη που δεν γνωρίζει και δεν κατανοεί τα θέματα της Κεφαλαιαγοράς.
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ................................
    Ευτυχώς... που αποτύχαμε

    Η ηγεσία του Χρηματιστηρίου παραδέχθηκε ότι την... γλίτωσε που δεν εξαγόρασε την Σλοβενία γιατί θα αγόραζε την μικρή αυτή αγορά ακριβά. Από εκεί και πέρα η νέα στρατηγική του Χρηματιστηρίου αφορά την δυνατότητα των ξένων να απολαύσου νέα προϊόντα και υπηρεσίες στο Χ.Α. και να συνδεθούν μέσω αυτού με γειτονικές αγορές.

    Οι τρεις βασικοί άξονες στρατηγικής της ΕΧΑΕ

    Ο κ. Καπράλος επισήμανε και ποιοι θα είναι οι τρεις βασικοί άξονες στρατηγικής της ΕΧΑΕ. Ο πρώτος αφορά την αλλαγή της δομής και λειτουργίας του ελληνικού αποθετηρίου, ο δεύτερος στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών εκκαθάρισης και διακανονισμού που παρέχονται στους πελάτες του και ο τρίτος στην ενίσχυση και επέκταση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών του.

    Συγκεκριμένα,σχετικά με τον πρώτο άξονα αναφλερθηκε ότι η ΕΧΑΕ συμμετέχει στη link-up market των 8 αποθετηρίων, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η ενεργοποίηση του πρώτου συνδέσμου της ΕΧΑΕ ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

    Επίσης, για το δεύτερο άξονα στρατηγικής ο όμιλος προγραμματίζει για τον προσεχή Νοέμβριο το διαχωρισμό των υπηρεσιών εκκαθάρισης, διακανονισμού και καταχώρησης, σύμφωνα με την υποχρέωση όλων των αποθετηρίων της ευρωζώνης. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο και στις αρχές Νοεμβρίου το νέο σύστημα εκτιμάται πως θα τεθεί σε λειτουργία.

    Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά τον εμπλουτισμό της αγοράς με νέα προϊόντα και υπηρεσίες όπως νέα ETFs, εισαγωγή αλλοδαπών αξιών (ναυτιλία, ξένα ETF) και με την ενίσχυση της Ε.ΝΑ. Σημειώνεται ότι έχει οριστικοποιηθεί η δημιουργία και ο υπολογισμός του νέου δείκτη GT – 30 σε συνεργασία με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και τον οίκο Stoxx – Dowjones ο οποίος θα περιλαμβάνει 30 μετοχές, 15 από κάθε αγορά.

    Τέλος, ο κ. Καπράλος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του short selling με τους όρους που έχουν τεθεί.

    http://www.fmvoice.gr/#2!2!4414

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρετανία: Μη ελκυστικά τα κρατικά σχέδια διάσωσης

    Για αποτυχία κατηγορούν πολλοί επικριτές της βρετανικής κυβέρνησης τα μέτρα διάσωσης της οικονομίας, τα οποία δεν έχουν τύχει της αναμενόμενης αποδοχής από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

    Μικρή ήταν, για παράδειγμα, η ανταπόκριση στο πρόγραμμα παροχής δημόσιων εγγυήσεων για την εκταμίευση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις, καθώς προϋπόθεση ήταν η παροχή και των προσωπικών εξασφαλίσεων των επιχειρηματιών.

    Τα εν λόγω μέτρα διάσωσης εισπράττουν την περιφρόνηση των ενδιαφερομένων λόγω των επαχθών όρων που θέτει η κυβέρνηση, η οποία δεν εκχωρεί στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις την αναγκαία ελευθερία κινήσεων προκειμένου οι πρωτοβουλίες αυτές να απορροφηθούν από την αγορά.

    Το ίδιο συνέβη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρατηρεί η The Wall Street Journal. Πολύ μικρότερη εμβέλεια από τη σχεδιαζόμενη θα έχει τελικά το πρόγραμμα Δημόσιων και Ιδιωτικών Επενδύσεων (PPIP) της αμερικανικής κυβέρνησης με στόχο την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών από τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού.

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/06/1686267.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απάτη χρηματιστή της PVM προκάλεσε το μίνι ράλι πετρελαίου

    Απροσδόκητη απάντηση στον γρίφο που αποτελούσε τις τελευταίες ημέρες για τους αναλυτές το καινούργιο ράλι του πετρελαίου έρχεται να δώσει η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή πετρελαίου στον κόσμο PVM Oil Futures, ανακοινώνοντας πως έπεσε «θύμα μη εγκεκριμένων συναλλαγών» στην αγορά του Brent. Ενας τυχοδιώκτης χρηματιστής της εταιρείας, ο Στιβ Πέρκινς, βρισκόταν πίσω από την ανεξήγητη εκτίναξη που σημείωσε την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου, υπερβαίνοντας τα 70 δολάρια το βαρέλι. Ο εν λόγω χρηματιστής, τον οποίο οι συνάδελφοί του χαρακτηρίζουν έμπειρο και ικανό, προχώρησε στην αρχή της συνεδρίασης της Τρίτης σε μαζικές αγορές προθεσμιακών συμβολαίων Brent.

    Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθούν οι τιμές μέσα σε μία ώρα από τα 71 στα 73,5 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο του έτους. Στη διάρκεια εκείνης της μιας ώρας άλλαξαν χέρια προθεσμιακά συμβόλαια για περισσότερα από 16 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα υπερδιπλάσια της καθημερινής παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και ασφαλώς πολύ μεγαλύτερη από τις συνήθεις συναλλαγές των 50.000 βαρελιών. Οταν ανακάλυψε τις μη εγκεκριμένες συναλλαγές, όπως τις αποκάλεσε, η PVM έσπευσε να κλείσει τις θέσεις που είχε πάρει ο Πέρκινς, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί ζημίες που πλησιάζουν τα 10 εκατ. δολάρια.

    Η εταιρεία διευκρίνισε πως δεν έχει εξουσιοδοτήσει τους χρηματιστές της να παίρνουν θέσεις στις αγορές αργού. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει την εκδοχή της περί των κινήτρων αυτών των μη εγκεκριμένων συναλλαγών και αρκέσθηκε να τονίσει πως διεξάγει έρευνες επί του θέματος, ενώ έχει ενημερώσει σχετικά την αρμόδια αρχή της βρετανικής αγοράς καθώς και το διεθνές χρηματιστήριο εμπορευμάτων Inter Continental Exchange, στο οποίο εκτελούνται οι περισσότερες συναλλαγές προθεσμιακών συμβολαίων Brent.

    Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς πετρελαίου, το συμβάν ενισχύει την επιχειρηματολογία όσων ζητούν περισσότερες και αυστηρότερες ρυθμίσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. Δεν είναι, άλλωστε, το πρώτο του είδους, καθώς τον Μάιο η βρετανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε σε έναν χρηματιστή της Morgan Stanley να εργάζεται στο City επειδή είχε αποκρύψει τις ενδεχόμενες ζημίες από συναλλαγές που είχε κάνει υπό την επήρεια αλκοόλ.

    Ο συνδυασμός των δύο περιστατικών έρχεται σε μια στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν πραγματικά την επιβολή αυστηρότερης εποπτείας στις αγορές εμπορευμάτων, καθώς έχει επικρατήσει η αντίληψη πως το περσινό ράλι όχι μόνον του πετρελαίου αλλά και των αγροτικών προϊόντων οφείλεται στην κερδοσκοπία.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_05/07/2009_321058

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 6 |7 |2009 16:20
    Στατιστικά X.A: «Γύρισαν» μετοχές αξίας 4 δισ. ευρώ

    Στα 223,55 εκατ. ευρώ ήταν οι ρευστοποιήσεις των ξένων τον προηγούμενο μήνα στο ταμπλό της Σοφοκλέους, επιβεβαιώνοντας έτσι την αίσθηση πως έλαβε χωρά profit taking. Παράλληλα πάντως "γύρισαν" χαρτιά (αγορές-πωλήσεις) της τάξεως των 4 δισ. ευρώ. Αν και οι καθαρές εκροές δεν θεωρούνται υπερβολικές δεδομένου ότι είχε προηγηθεί έντονη ανοδική αντίδραση και τα διεθνή χαρτοφυλάκια είχαν καταγράψει σημαντικά κέρδη, κάποια εκ των οποίων κατοχύρωσαν, το βασικότερο στοιχείο που προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση είναι πως οι ξένοι προέβησαν σε τεράστια "γυρίσματα" στα ελληνικά Blue Chips.

    Η εικόνα αυτή επιδέχεται διπλής ερμηνείας

    Ειδικότερα δείχνει πως έγιναν κινήσεις στήριξης δια της μεθόδου του program trading, προγραμματισμένες δηλαδή αγοροπωλησίες προκειμένου να δημιουργηθεί τεχνητή βάση και εμπορευσιμότητα. Οπως επίσης ότι οι επαγγελματίες traders (βλέπε hedge funds) δεν παρέλειψαν να κερδοσκοπήσουν και προς τις δυο κατευθύνσεις.

    Σε κάποιους πάντως δεν προκαλεί εντύπωση πως για ένα ακόμα μήνα οι Αμερικάνοι επενδυτές ηταν αγοραστές στο ΧΑ, έστω και με 41 εκατ. ευρώ μόνο. Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται πως υπήρχαν εισροές από την Σιγκαπούρη της τάξεως των 31,9 εκατ. ευρώ, όπως επίσης πως αγοραστές υπήρχαν από την Αυστραλία (17,2 εκατ. ευρώ). Στον αντίποδα τον Ιουνίου για πρώτη φορά μετά από μήνες υπήρχαν ρευστοποιήσεις από την Νορβηγία (7,65 εκατ. ευρώ).

    Ειδικότερα τα επίσημα στατιστικά έχουν ως εξής:

    Στο 48% από 48,7% το Μάιο μείωσαν τη συμμετοχή τους στο ελληνικό χρηματιστήριο οι ξένοι επενδυτές τον Ιούνιο, πραγματοποιώντας το 44,3% των συναλλαγών (ενώ το Μάιο 2009
    πραγματοποίησαν το 40,9% των συναλλαγών). Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές, με εισροές κεφαλαίων ύψους €224,07 εκατ. Παράλληλα τον περασμένο μήνα άνοιξαν 3,2 χιλιάδες νέες Μερίδες επενδυτών με αποτέλεσμα οι ενεργές Μερίδες να ξεπερνούν τις 80.000.

    Τον Ιούνιο 2009 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εκροές της τάξεως των €223,55 εκατ. Οι εκροές προέρχονται από ξένα νομικά πρόσωπα (€3,21 εκατ.), θεσμικούς επενδυτές (€214,78 εκατ.) και υπεράκτιες εταιρίες (€22,73 εκατ.), ενώ αντίθετα εμφανίζουν εισροές κεφαλαίων τα ξένα φυσικά πρόσωπα €17,16 εκατ.

    Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές, με εισροές κεφαλαίων ύψους €224,07 εκατ., οι οποίες προέρχονται από ιδιώτες επενδυτές (€116,95 εκατ.), ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες (€80,55 εκατ.) και από ιδιωτικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (€31,06 εκατ.) ενώ ο Δημόσιος Τομέας εμφάνισε οριακές εκροές της τάξης των €4,48 εκατ.

    Τα υπόλοιπα €0,52 εκατ. που εμφανίζονται ως εκροές από Λοιπούς Επενδυτές, αφορούν Μερίδες στις οποίες δεν έχει καταχωρηθεί από τους αρμόδιους Χειριστές ΣΑΤ συγκεκριμένη χώρα φορολογικής κατοικίας.

    Οι ξένοι επενδυτές τον Ιούνιο 2009 πραγματοποίησαν το 44,3% των συναλλαγών (τον Μάιο 2009 πραγματοποίησαν το 40,9% των συναλλαγών, ενώ τον Ιούνιο του 2008 είχαν πραγματοποιήσει το 61% των συναλλαγών). Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές τον Ιούνιο 2009 πραγματοποίησαν το 38,2% των συναλλαγών (τον Μάιο 2009 πραγματοποίησαν το 42,2% των συναλλαγών, ενώ τον Ιούνιο του 2008 είχαν πραγματοποιήσει το 20,7% των συναλλαγών). ΟΙ Έλληνες θεσμικοί επενδυτές (ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες) τον Ιούνιο 2009 πραγματοποίησαν το 15,8% των συναλλαγών (τον Μάιο 2009 πραγματοποίησαν το 14% των συναλλαγών, ενώ τον Ιούνιο του 2008 είχαν πραγματοποιήσει το 15% των συναλλαγών).

    Συμμετοχή Επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις 30/6/2009 μειώθηκε και έφθασε σε ποσοστό το 48%, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε ανέλθει στο 48,7%. Το Ιούνιο 2008 η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν στο 51,5%. Οι Έλληνες επενδυτές στις 30/6/2009 κατείχαν το 50,9% έναντι 50,3% τον περασμένο μήνα.

    Α.Τ.

    http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=120237&nt=108&lang=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΥΡΩ-ΑΓΟΡΕΣ: "Κόκκινο" σκηνικό "με φόντο" ενέργεια και τράπεζες

    Σε αρνητικό έδαφος τερμάτισαν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις σημαντικότερες πιέσεις να έχουν προέλθει από τις τράπεζες και τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.

    Οι δείκτες στην Ευρώπη κινήθηκαν σε χαμηλό επτά εβδομάδων, ενώ αρνητική ήταν η εικόνα των περισσότερων χρηματιστηρίων παγκοσμίως, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για το αν θα καταφέρει τελικά η οικονομία των ΗΠΑ να ανακάμψει σύντομα.

    Έτσι, ο FTSE-100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,98% στις 4.194,91 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση 1,20% στις 3.082,16 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε απώλειες 1,20%, διαμορφούμενος στις 4.651,82 μονάδες.

    Στο ταμπλό, των απωλειών ηγήθηκε ο ενεργειακός κλάδος, με την ΧStrata να υποχωρεί κατά 7,3%, τη Rio TInto να καταγράφει πτώση 6,9% και την Anglo American να σημειώνει απώλειες 5,2%.

    Ακολούθησαν BP, Royal Dutch Shell και Tullow Oil, με πτώση 2,72%, 2,7% και 2,4% αντίστοιχα.
    Στον τραπεζικό κλάδο, απώλειες 3,3% κατέγραψε η Royal Bank of Scotland και ακολούθησε η Barclays, καταγράφοντας πτώση 1,8%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκινά η περίοδος δημοσιοποίησης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

    http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=120267&nt=108&lang=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009 - 14:54:40

    Χρηματιστήρια: Ετοιμάζεται για αγορές η Morgan Stanley - κλείνει τις underweight θέσεις μετά από τρεις μήνες

    Την επιστροφή της στα χρηματιστήρια σχεδιάζει η Morgan Stanley. Ο επενδυτικός οίκος που δηλώνει πωλητής στις αγορές από τις 6 Απριλίου αποφάσισε σήμερα να κλείσει τις underweight θέσεις.

    Βέβαια, ο Teun Draaisma και η ομάδα του δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι –ακόμα- για την πορεία των μετοχών, ωστόσο, τονίζουν πως κρατούν «ανοιχτά μυαλά» και θα μπορούσαν να αρχίσουν τις αγορές ανά πάσα στιγμή.

    Σε αυτή τη φάση, το χαρτοφυλάκιο που προτείνει η Morgan Stanley είναι κατά 5% overweight στα μετρητά, 5% underweight στα κρατικά ομόλογα και ουδέτερο απέναντι στις μετοχές.

    «Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο να γίνουμε πιο θετικοί εάν λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι ο πάτος των εταιρικών κερδών και των τιμών των αμερικανικών ακινήτων πλησιάζει», εξηγούν οι αναλυτές, ωστόσο, σπεύδουν να τονίσουν ότι εάν τα επιτόκια αυξηθούν πολύ και οι προοπτικές της ανάπτυξης επιδεινωθούν, τότε, θα βγουν και πάλι πωλητές.

    http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=74545

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 6 |7 |2009 15:44
    MORGAN STANLEY: Rebound στη ζήτηση των commodities το 2010

    Τον δρόμο της ανάκαμψης θα ακολουθήσει η παγκόσμια ζήτηση για τα εμπορεύματα το 2010 καθώς τα πακέτα στήριξης θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς δίνοντας ώθηση στην κατανάλωση, επισημαίνεται σε έκθεση της Morgan Stanley.

    "Αναμένουμε το 2010 να σηματοδοτήσει την αρχή της ανάκαμψης καθώς οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις κατάφεραν να διατηρήσουν το πρωτοφανές επίπεδο της οικονομικής στήριξης", αναφέρει η Morgan Stanley σε έκθεσή της με ημερομηνία 6 Ιουλίου 2009.

    Η Κίνα, η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πρώτων υλών, αύξησε τις εισαγωγές μετάλλων όπως χαλκός και αλουμίνιο, μετά το πακέτο στήριξης της κινεζικής κυβέρνησης συνολικού ύψους 585 δισ. δολαρίων.

    "Η άμεση και εξαιρετικά επωφελής αναμενόμενη ανάκαμψη στη ζήτηση των βασικών μετάλλων εκτιμάται να βρει εφαρμογή στο χαλκό", επισημαίνει ο οίκος.

    Οι τιμές των εμπορευμάτων υποχώρησαν πέρυσι σε χαμηλό πέντε δεκαετιών καθώς η παγκόσμια κρίση είχε αρνητική επιρροή στη ζήτηση. Τα "χειρότερα ανήκουν στο παρελθόν για τις πρώτες ύλες" με τις τιμές των βασικών μετάλλων και κυρίως του χαλκού να έχουν πιάσει πάτο, εκτιμούσαν αναλυτές της Goldman Sachs τον περασμένο Μάιο.

    http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=120224&nt=108&lang=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι ΗΠΑ ίσως χρειαστούν ένα δεύτερο πακέτο στήριξης, λέει σύμβουλος του Μπ.Ομπάμα

    Το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 787 δισ. δολαρίων, το οποίο υπεγράφη από τον Μπ.Ομπάμα στις αρχές Φεβρουαρίου, ίσως δεν είναι αρκετό για την τόνωση της ανάπτυξης, εκτιμούν κορυφαίοι σύμβουλοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

    Η συζήτηση για το «δεύτερο πακέτο» έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες να παίρνει διαστάσεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή, καθώς η μεγάλη αύξηση της ανεργίας (στο υψηλότερο επίπεδο από το 1983) προκαλεί έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο παρατεταμένης στασιμότητας της οικονομικής δραστηριότητας.

    Ο μεγαλύτερος φόβος είναι η «ανάκαμψη χωρίς δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» (jobless recovery). Βεβαίως, η δημιουργία νέων θέσεων εργασιών ακολουθεί την ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο πολλοί φοβούνται ότι αυτή θα αργήσει τόσο πολύ ώστε να παρατείνει την οικονομική ύφεση.

    «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο γύρο οικονομικής στήριξης» είπε την Τρίτη το μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Αμερικανού προέδρου για την αντιμετώπιση της κρίσης, Λόρα Τάισον, μιλώντας σε σεμινάριο στη Σιγκαπούρη.

    «Η οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι προβλέπαμε» ανέφερε, προσθέτοντας ότι πάνω σε αυτές τις -λανθασμένες- προβλέψεις στηρίχθηκε το πακέτο των 787 δισ. δολαρίων.

    «Το πακέτο στήριξης έχει ενεργήσει σχεδόν όπως προσδοκούσαμε, αλλά όχι [όπως θα θέλαμε] χρονικά» είπε και επισήμανε ότι ένα νέο πακέτο θα πρέπει να κατευθυνθεί σε έργα υποδομής.

    Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Δημοκρατικού ηγέτη της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στίνι Χόγιερ. «Θα πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο αν χρειαζόμαστε ή όχι επισπρόσθετη δράση» είπε, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ νωρίς» για να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση.

    «Πρώιμη» χαρακτήρισε αυτή τη συζήτηση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Αντίστοιχα σχόλια έκανε πριν από δύο ημέρες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αλλά και ένας άλλος οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα.

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1031143&lngDtrID=251

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τράπεζες: Φόβοι για ΑΜΚ και αποτιμήσεις

    http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/527411/Article.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Containers: Μαύρη τρύπα 20 δισ. δολ
    13:45 - 07 Ιούλιος 2009

    Είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά τη μαύρη τρύπα στον κλάδο των Containers, η Drewry σε τελευταία έκθεση της, στην οποία τονίζει πως ο κλάδος θα συρρικνωθεί κατά 10,3% το 2009, ενώ θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1% το 2010.

    Επίσης προβλέπει πως το 2009 θα μεταφερθούν 27 εκ. Teu λιγότερα και από το 2007, ενώ ο δείκτης σχέσης προσφοράς/ζήτησης για το 2009 εκτιμάται στο 83.4 και το 2010 στο 79.6.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, επισημαίνεται στην έκθεση είναι αμφίβολο αν τα μέτρα που παίρνουν οι εταιρείας, μπορεί να αποδώσουν έστω και ελάχιστα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν την παρούσα στρατηγική τους εντελώς λανθασμένη.

    Κανονικά, αντί να ακολουθούν κοντόφθαλμη πολιτική προκειμένου να διατηρήσουν και επεκτείνουν το μερίδιο αγοράς τους, θα έπρεπε να έχουν στρατηγική δεκαετίας και κυρίως να διαμορφώσουν καλές σχέσεις μεταξύ τους αντί να ανταγωνίζονται η μία την άλλη λυσσαλέα.

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=217776

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι κέρδη θα δείξουν στο α' 6μηνο οι τράπεζες;
    08:22 - 07 Ιούλιος 2009

    Μικρή βελτίωση εμφανίζουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στο α' 6μηνο παρά την αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Η βελτίωση σχετίζεται μεταξύ β' τριμήνου και α' τριμήνου και όχι συγκριτικά με το α' 6μηνο του 2008 που υπολείπονται τα κέρδη κατά 40% τουλάχιστον.

    Και ενώ τα έξοδα εκ τόκων από καταθέσεις μειώνονται οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια αυξάνονται προβληματίζοντας τις διοικήσεις.

    Η Εθνική θα επιτύχει κέρδη 650 εκατ ευρώ καταγράφοντας πτώση 20% σε σχέση με τα 814 εκατ ευρώ του α' 6μηνου του 2008. Ουσιαστικά στο β' τρίμηνο παρατηρείται μια βελτίωση της κερδοφορίας αν και οι τάσεις παραμένουν ανάλογες με αυτές του α' τριμήνου. Η Εθνική θα ανακοινώσει κέρδη 28 Αυγούστου.

    Η Alpha bank θα εμφανίσει κέρδη στο α' 6μηνο 185 εκατ. ευρώ ή πτώση 44%. Τα κέρδη θα ανακοινωθούν 26 Αυγούστου. Η Eurobank θα εμφανίσει κέρδη 200 εκατ. ευρώ ή πτώση 54%.

    Η Πειραιώς στο α' 6μηνο θα σημειώσει κέρδη 120 εκατ. ευρώ ή πτώση 54%. Η Κύπρου θα εμφανίσει κέρδη 130 με 140 εκατ. ευρώ ή πτώση 45%.

    Η Marfin 80 εκατ. ευρώ ή πτώση 63% και η ΑΤΕ κέρδη 74 εκατ. ευρώ στο α' 6μηνο του 2009 όσα δηλαδή είχε επιτύχει και στο α' 6μηνο του 2008.

    Πέτρος Λεωτσάκος

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=217725

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αμετάβλητος στο 0,5% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
    12:06 - 07 Ιούλιος 2009

    Αύξηση 0,5% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά το μήνα Ιούνιο, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2008, έναντι αύξησης 4,9%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγο η ΕΣΥΕ.

    Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Ιούνιο 2009, σε σύγκριση με το Μάιο 2009, παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι μείωσης επίσης 0,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 08 - Ιουνίου 09, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 07 - Ιουνίου 08, παρουσίασε αύξηση 2,4%, έναντι αύξησης 3,8%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    Ανάλυση μεταβολών Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, μηνός Ιουνίου 2009

    I. Σύγκριση Ιουνίου 2009, με Μάιο 2009

    Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 0,1% το μήνα Ιούνιο 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2009, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

    1. Από τη μείωση του δείκτη :

    α) Κατά 1,7% της ομάδας �� Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ��, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα είδη: γάλα νωπό παστεριωμένο, ελαιόλαδο, λαχανικά νωπά, πατάτες νωπές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: ψάρια νωπά, φρούτα νωπά.

    2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

    α) Κατά 0,1 % της ομάδας �� Στέγαση ��, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών.

    β) Κατά 1,8 % της ομάδας �� Μεταφορές ��, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης).

    I. Σύγκριση Ιουνίου 2009, με Ιούνιο 2008

    Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 0,5% το μήνα Ιούνιο 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2008, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. .............................
    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

    α) Κατά 3,0% της ομάδας �� Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ��, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: δημητριακά & παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, χοιρινό νωπό, αρνί και κατσίκι (νωπά), ψάρια νωπά, τυρί φέτα, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, πατάτες νωπές, γλυκά-ζαχαρωτά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο και στο γάλα νωπό παστεριωμένο.
    β) Κατά 6,4% της ομάδας �� Αλκοολούχα ποτά και καπνός ��, λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.
    γ) Κατά 2,9% της ομάδας �� Ένδυση και υπόδηση��, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
    δ) Κατά 1,7% της ομάδας �� Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ��, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες.
    ε) Κατά 2,8% της ομάδας �� Υγεία ��, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.
    στ) Κατά 1,0% της ομάδας �� Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες ��, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: άνθη, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
    ζ) Κατά 4,7% της ομάδας �� Εκπαίδευση ��, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.
    η) Κατά 2,2% της ομάδας �� Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια ��, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.
    θ) Κατά 2,4% της ομάδας �� ’λλα αγαθά και υπηρεσίες ��, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

    2. Από τις μειώσεις των δεικτών :

    α) Κατά 3,9 % της ομάδας �� Στέγαση ��, λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων και του ηλεκτρικού ρεύματος.
    β) Κατά 6,9% της ομάδας �� Μεταφορές��, λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης) και των τιμών των αυτοκινήτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη:ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.
    γ) Κατά 0,7% της ομάδας �� Επικοινωνίες ��, λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, των υπηρεσιών της σταθερής τηλεφωνίας και των τιμών της πρόσβασης στο διαδίκτυο.


    Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

    Ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) του μηνός Ιουνίου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2008, παρουσίασε αύξηση 0,7%, έναντι αύξησης 4,9%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007.

    Ο Εν. ΔΤΚ κατά το μήνα Ιούνιο 2009, σε σύγκριση με το Μάιο 2009, παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Ο μέσος Εν. ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 08 � Ιουνίου 09, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 07 - Ιουνίου 08, παρουσίασε αύξηση 2,6%, έναντι αύξησης 3,9%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα .

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=217762

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. FT European house price guide

    http://www.ft.com/cms/s/0/4fda2cc8-525a-11dd-9ba7-000077b07658,dwp_uuid=e70ca99e-a4b0-11db-b0ef-0000779e2340.html?nclick_check=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. A. Weber: Το δημόσιο δε θα αγοράσει ομόλογα
    Δημοσιεύθηκε: 21:00 - 07/07/09

    Επιμένει στην άποψη του ο πρόεδρος της Bundesbank, Axel Weber πως δεν χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση οι επιχειρήσεις της χώρας μέσω της αγοράς ομολόγων από το γερμανικό δημόσιο.

    Συγκεκριμένα, ο Axel Weber διαφώνησε με την πρόταση του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας Steinbrueck για άμεση ενίσχυση των γερμανικών επιχειρήσεων καθώς διακρίνει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην αγορά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Axel Weber ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης που πρώτος τάχθηκε ενάντια στην ιδέα επιπλέον ενίσχυσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/527692/ArticleNewsWorld.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΣΕΤΕ: Μειωμένες κατά 10% οι αφίξεις ξένων τουριστών το 6μηνο

    Σταθερά κοντά στο -10% παραμένει η μείωση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στη χώρα μας για το διάστημα Ιανουάριος - Ιούνιος 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008, αναφέρει ο ΣΕΤΕ. Η μείωση αυτή σε απόλυτους αριθμούς, σημαίνει απώλεια περισσοτέρων από 560.000 τουρίστες, το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε απώλεια περισσοτέρων των 19.000 θέσεων απασχόλησης. Σε επίπεδο εσόδων, είναι σίγουρο ότι η ποσοστιαία μεταβολή είναι μεγαλύτερη, δεδομένων των προσφορών που όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά και διευρύνθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο και θα συνεχιστούν και για τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού.

    Η αδυναμία μας να ελαχιστοποιήσουμε περισσότερο τις απώλειες, οφείλεται αφενός μεν στη διαχρονική έλλειψη συγκροτημένης τουριστικής πολιτικής αφετέρου δε, στην αναίτια καθυστέρηση έναρξης της διαφημιστικής καμπάνιας, η οποία εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται και αναποτελεσματική.

    Πέρα από την όποια - μέχρι σήμερα - μείωση, ιδιαίτερη ανησυχία για το άμεσο μέλλον, υπόλοιπο της περιόδου 2009 και περίοδος 2010, προκαλεί το γεγονός της έλλειψης σχεδιασμού, της απουσίας στόχων και της γενικότερης επιφανειακής ενασχόλησης με τον τουρισμό από πλευράς Πολιτείας. Η χώρα μας ως ώριμη τουριστική οικονομία και με φιλοδοξίες να πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουρισμό, δεν θα πρέπει να αρκείται σε πανηγυρισμούς για την αποφυγή καταστροφικών εξελίξεων, αλλά θα πρέπει να ασχοληθεί συνολικά και σε συνεργασία πάντα με τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός μας και τα οποία αναδεικνύονται εντονότερα σε περιόδους διεθνών οικονομικών κρίσεων.

    http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=120459&nt=108&lang=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αίτημα από Γερμανία για αναστολή ισχύος της Βασιλείας ΙΙ

    Του Adam Cohen

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Πρόταση για αναστολή της ισχύος των κανόνων της Βασιλείας ΙΙ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών με στόχο την ενίσχυση των χορηγήσεων κατέθεσε σήμερα η Γερμανία.

    Στη μηνιαία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γερμανός υπουργός Per Steinbrueck ανέφερε πως οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙ, που υιοθετήθηκαν το 2004, επιδεινώνουν την οικονομική ύφεση, αναγκάζοντας τις τράπεζες να διακρατούν περισσότερα αποθεματικά, τη στιγμή που εταιρείες έχουν έντονη ανάγκη για χρηματοδότηση.

    Άλλοι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του Σουηδού Anders Borg, ο οποίος προεδρεύει της συνάντησης, διαφώνησαν με την ιδέα του Γερμανού ομολόγου τους.

    Οι υπουργοί τελικά συμφώνησαν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλύσει το θέμα και να ετοιμάσει έκθεση που θα παρουσιαστεί στη συνάντηση που πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

    © Dow Jones Newswires

    http://www.capital.gr/News.asp?id=770659

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αλμούνια: Τα stress-test χρειάζονται περισσότερη διαφάνεια

    “Ορισμένα κράτη μέλη πιστεύουν πως τα τεστ κοπώσεως πρέπει να είναι καλύτερα εναρμονισμένα και να δημοσιοποιηθούν... εμείς δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στα μέλη το τι θα κάνουν, όμως είμαστε υπέρ της διαφάνειας,” δήλωσε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Joaquín Αlmunia σε συνέντευξη τύπου στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του Ecofin.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Αλμούνια είπε πως τα αποτελέσματα των τεστ που έχει ζητήσει η Επιτροπή θα είναι έτοιμα το Σεπτέμβριο.

    Ανέφερε πάντως πως αν κάποια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, οι αγορές πρέπει να το προμηθεύσουν ενώ αν αυτό δεν είναι δυνατό, το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να βοηθήσει την τράπεζα.

    “Μερικά από τα πακέτα στήριξης δεν έχουν χρησιμοποιηθεί 100%. Σε μερικές χώρες μάλιστα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καθόλου,” δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο Σουηδός υπουργός Οικονομίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Anders Borg δήλωσε πως συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε. και το θέμα των αμοιβών των τραπεζιτών. “Είναι ένα ζήτημα στο ποίο θα επανέλθουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης ζήτησαν από την Πολωνία, και τη Λετονία να κατεβάσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους κάτω από το όριο του 3% μέχρι του 2012, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    “Έχω την πολιτική θέληση να επιμείνω σε αυτό το πλαίσιο (του 3%),” είπε ο Almunia.

    Η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Ρουμανία πρέπει να πετύχουν αυτόν τον στόχο μέχρι το 2011, ενώ η προθεσμία για την Μάλτα είναι το 2010.

    Λάμπρος Κοντογεώργος

    http://www.capital.gr/News.asp?id=770641

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Θα κινηθεί προς τις 1950 μονάδες το ΧΑ;
    08:19 - 09 Ιούλιος 2009

    Αυξάνονται πλέον οι εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών ότι η αγορά θα κινηθεί προς τις 1950 μονάδες. H πίεση στον S&P 500 συνεχίζεται καθώς βρίσκεται στις 870 μονάδες και απέχει μόλις 2% από το τεχνικό σημείο στήριξης των 850 μονάδων. To τελευταίο διάστημα είναι προφανές ότι έχει διαμορφωθεί μια ελεγχόμενη πτωτική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στα διεθνή.

    Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει και των αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται προσεχώς ωστόσο σταδιακά αυξάνεται ο προβληματισμός για την μεσοβραχυχρόνια συμπεριφορά του ΧΑ.

    Μεταξύ των στελεχών της αγοράς επικρατούν δύο απόψεις. Η συγκρατημένα αισιόδοξη και η απαισιόδοξη άποψη. Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου και των γενικότερων τάσεων στις αγορές μπορεί να υπάρξει μια διόρθωση 8% με 10% η οποία θα τερματίσει την τάση διόρθωσης και πέριξ των 1950 μονάδων η αγορά θα σταθεροποιηθεί ώστε να κινηθεί μεσοπρόθεσμα σε υψηλότερα επίπεδα. Το εύρος μάλιστα που δίδεται είναι 1950 μονάδες με 2250 μονάδες.

    Οι απαισιόδοξοι που σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ξένα funds και ορισμένοι Έλληνες τραπεζίτες αφενός υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου πλήττουν την αγορά αφετέρου η τάση διεθνούς διόρθωσης θα οδηγήσει το ΧΑ σε επίπεδα χαμηλότερα των 1950 μονάδων ίσως κινηθεί προς τις 1800 μονάδες. Αυτό θα συνεπάγεται ότι η Εθνική θα κινηθεί ίσως και χαμηλότερα των 16 ευρώ η Alpha προς τα 6,5 με 6,8 ευρώ η Eurobank προς τα 6 ευρώ η Πειραιώς προς τα 5,8 ευρώ.

    Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποια από τις δύο εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθεί. Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην διαμόρφωση τάσης στις διεθνείς αγορές και στο χρηματιστήριο.

    Πέτρος Λεωτσάκος

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=217941

    Μας έδωσε τον βραχυχρόνιο πάτο ο παπαγάλος, σίγουρα παραπάνω απο ότι λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 8.07.09
    Απερρίφθη το γερμανικό αίτημα για χαλάρωση της Βασιλείας ΙΙ
    Reuters
    Σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα προσδίδει μεγαλύτερη κεφαλαιακή ευελιξία στις τράπεζες εν μέσω κρίσεων, αλλά και που θα τις αναγκάζει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα σε περιόδους ομαλότητας, συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Απέρριψαν, ωστόσο, πρόταση της Γερμανίας για μια προσωρινή χαλάρωση των κριτηρίων της Βασιλείας ΙΙ πάνω στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών έως τον Οκτώβριο, όταν η Κομισιόν θα έχει ολοκληρώσει το σχέδιο ρύθμισης του κλάδου με βάση τις προτάσεις των υπ. Οικονομικών της Ε.Ε. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αυστηρότεροι αλλά και αποτελεσματικότεροι κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Αντερς Μποργκ, προσθέτοντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών δεν είχε ακριβώς την ίδια άποψη με τους Γερμανούς». Οι G20 έχουν ήδη δεσμευτεί στην επιβολή κανόνων που θα αναγκάζουν τις τράπεζες να ενισχύουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους όταν το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες για να είναι περισσότερο οχυρωμένες σε περιόδους κρίσεων.

    http://athenstock.blogspot.com/2009/07/blog-post_8272.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βρετανία: Απρόσμενη μείωση των τιμών κατοικίας

    Απρόσμενη κάμψη εμφάνισαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι η αγορά κατοικίας στη χώρα δεν έχει ανακάμψει ακόμη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Halifax, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,5% για να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στις 157.713 στερλίνες. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξησή τους κατά 0,3%.

    Συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, οι τιμές κατέγραψαν πτώση 12,5%.

    «Αν και υπήρξαν πρόσφατα ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης, οι προοπτικές για τη βρετανική οικονομία παραμένουν αβέβαιες με την ανεργία να συνεχίζει να αυξάνεται για κάποιο διάστημα», δήλωσε ο οικονομολόγος της Halifax, Μάρτιν Έλις.

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/08/1687441.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μικρότερες οι ζημιές της Alcoa – Τα πακέτα ενίσχυσης θα αυξήσουν τη ζήτηση, εκτιμά

    Μικρότερες των προβλέψεων ήταν οι ζημιές της Alcoa στο β’ τρίμηνο έπειτα από τη μείωση της παραγωγής και των θέσεων εργασίας. Η μεγαλύτερη βιομηχανία αλουμινίου είπε ότι περιμένει οι δημόσιες δαπάνες στην Κίνα και στις ΗΠΑ να αυξήσουν τη ζήτηση αλουμινίου αρκετά ώστε να τη βοηθήσουν να αρχίσει να παράγει και πάλι ρευστό.

    Οι ζημιές, εξαιρουμένων κάποιων παραγόντων, ήταν στα 26 σεντς ανά μετοχή, έναντι των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών για 38 σεντς.

    Οι καθαρές ζημιές έφθασαν συνολικά τα 454 εκατ. δολ., ή 47 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών 546 εκατ. δολ, ή 66 σεντς ανά μετοχή, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, αναφέρει στην ανακοίνωση της η Alcoa. Ήταν πάντως το τρίτο διαδοχικό ζημιογόνο τρίμηνο της εταιρείας για πρώτη φορά απ’ το 1992.

    Οι πωλήσεις της υποχώρησαν 41%, στα 4,24 δισ δολ.

    «Τα μέτρα ενίσχυσης της κινεζικής οικονομίας έχουν ωθήσει τα προγράμματα υποδομών και ενίσχυσαν τις καταναλωτικές δαπάνες, κάτι που ώθησε την εγχώρια ζήτηση για αλουμίνιο να ξεπεράσει την παραγωγή για πρώτη φορά από τότε που η παγκόσμια ύφεση ανάγκασε τους παραγωγούς μετάλλων να περιορίσουν την παραγωγή», είπε ο δ/νων σύμβουλος Klaus Kleinfeld στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε των ανακοινώσεων.

    Η Alcoa άνοιξε τον κύκλο ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου στις ΗΠΑ. Στα προηγούμενα 16 τρίμηνα κατάφερε να δώσει την τάση για τις ανακοινώσεις και των υπόλοιπων εταιρειών του S&P 500 τουλάχιστον στα οκτώ.

    http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=74673

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Με ρυθμό ρεκόρ η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης - Μόνη θα παραμείνει στην ύφεση το 2010 λέει το ΔΝΤ


    (upd) Με ρυθμό ρεκόρ συρρικνώθηκε στο α’ τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης καθώς υποχώρησαν οι εξαγωγές και οι εταιρείες περιόρισαν τις δαπάνες τους και τις θέσεις εργασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πτώση της ζήτησης.

    Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε 2,5% απ’ το δ’ τρίμηνο όταν είχε υποχωρήσει 1,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση απ’ το 1995, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα συγκεκριμένα στοιχεία και ταιριάζει με τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχαν δοθεί στις 3 Ιουνίου.

    Σε ετήσια βάση η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν 4,9%.

    Οι επενδύσεις υποχώρησαν 4,1% και οι εξαγωγές 8,8%.

    Οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 0,5% ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν 0,2%.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, που δημοσιοποίησε σήμερα, η οικονομία της Ευρωζώνης θα έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών του χρόνου καθώς η ανεργία θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί 0,3% το 2010. Αν και η νέα πρόβλεψη είναι κατά 0,1% βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη που έκανε ο Οργανισμός τον Απρίλιο (0,4%) εντούτοις θα είναι η μοναδική αναπτυγμένη που θα παραμείνει σε ύφεση. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία και Ιαπωνία θα επιστρέψουν σε αναπτυξιακό ρυθμό του χρόνου.

    http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=74638

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ καθώς "ξεκινά η έξοδος απ' την ύφεση"


    Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια οικονομία προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς διαπιστώνει ότι ξεκινά η έξοδος από την ύφεση.

    Οι οικονομολόγοι του οργανισμού αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Απριλίου, αναμένοντας ανάπτυξη 2,5% το 2010.

    Οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί περισσότερο από ό,τι περίμεναν, κυρίως εξαιτίας των κρατικών παρεμβάσεων, διαπιστώνει το ΔΝΤ, αλλά προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη θα είναι ανομοιόμορφη και ασθενής.

    Η παγκόσμια ύφεση δεν έχει τελειώσει και η πορεία της ανάκαμψης θα είναι αργή, καθώς τα χρηματοοικονομικά συστήματα δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

    Η μακροοικονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική, αν και θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος θα την αναδίπλωση των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα, τονίζει το ΔΝΤ.

    http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=74656

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Θα βαλτώσει για χρόνια η ελληνική οικονομία

    Ούτε σε πέντε χρόνια δεν θα έχει καταφέρει να επιστρέψει στους προ της κρίσης ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία. Αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε η Merrill Lynch, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των προβλέψεών της για το παγκόσμιο ΑΕΠ.

    Οι οικονομολόγοι της Merrill Lynch προβλέπουν τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,6% φέτος. Η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το 2010, όμως, ούτε καν το 2014 δεν προβλέπεται να επιστρέψουμε στους ρυθμούς ανάπτυξης του περασμένου έτους, που έφτασαν το 2,9%.

    Ειδικότερα, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη 0,8% το 2010, ενίσχυση στο 1,1% το 2011, στο 1,6% το 2012 και στο 2,5% το 2014.

    Ο πληθωρισμός αναμένεται να τρέξει με 2,1% φέτος και 2,3% το 2010, ενώ τα υπόλοιπα χρόνια έως το 2014 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5%.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Merrill Lynch αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια οικονομία, προβλέποντας ανάπτυξη 3,7% το 2010 (από 3,2% προηγουμένως). Για φέτος αναμένεται συρρίκνωση κατά 1%.

    Για την αμερικανική οικονομία, οι νέες εκτιμήσεις του οίκου περιμένουν συρρίκνωση 2,1% το 2009 (από 2,6% προηγουμένως) και ανάπτυξη 2,6% το 2010 (από 1,7% προηγουμένως).

    Για την Ευρωζώνη, οι προβλέψεις της Merrill Lynch διατηρούνται αμετάβλητες, μιλώντας για συρρίκνωση 4,4% φέτος και θετική ανάπτυξη 1,2% το 2010.

    http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=74645

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τιτάν: Κέρδη 120 εκ. βλέπει η HSBC για το 2009

    Δημοσιεύθηκε: 10:11 - 09/07/09

    Κέρδη στα 120,7 εκατ. ευρώ αναμένει η HSBC να εμφανίσει ο Τιτάνας στο 2009, σημειώνοντας πτώση 42% έναντι του 2008. Η χρηματιστηριακή αναμένει οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου να υποχωρήσουν κατά 17%, σημειώνοντας ότι κάθε περικοπή προβλέψεων κατά 5% μειώνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη κατά 9,6 εκατ. ευρώ.

    Η HSBC αναφέρεται στο θέμα με αφορμή τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής περί μείωσης της εγχώριας ζήτησης για τσιμέντο κατά 20-25% το 2009 λόγω της μείωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

    http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/527950/Article.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Alapis: To 3% φέρεται να πουλά η οικογένεια Γερολυμάτου

    Στην πώληση 30 εκατ. μετοχών της Alapis, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 3,06% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, προχωρά οι οικογένεια Γερολυμάτου σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

    Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που το Bloomberg φέρεται να έχει στη διάθεσή του, συντονιστής του βιβλίου προσφορών συντονιστής είναι η Sal. Oppenheim Jr. & Cie., και η προσφορά γίνεται στην τιμή των 0,93 ευρώ ανά μετοχή.

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Γερολυμάτος Α.Ε. έως τις 3 Ιουλίου κατείχε ποσοστό 8,16% στην Alapis.

    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=772264

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Και η Morgan Stanley ψηφίζει Ευρώπη ... «δαγκωτό»!
    12:43 - 10 Ιούλιος 2009

    Υπέρ των ευρωπαϊκών μετοχών έχουν αρχίσει και στρέφονται οι επενδυτές οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια είχαν γυρίσει την πλάτη στην περιοχή και προτιμούσαν περισσότερο τα made in America ... προϊόντα. Ο λόγος για αυτήν την «άρνηση» ήταν το ότι η Ευρώπη, όπως και η Ιαπωνία, θεωρούνται γενικότερα περιοχές οι οποίες ανακάμπτουν με χρονική υστέρηση σε σχέση με τις ΗΠΑ.

    Πεπεισμένη πως η Ευρώπη θα δυσκολευτεί πιο πολύ από τον ο υπόλοιπο κόσμο να ανακάμψει από την ύφεση, η αγορά εμφανίζεται αποφασιστικά bearish για τις μετοχές της περιοχής.

    Μία πρόσφατη δημοσκόπηση της Morgan Stanley έδειξε πως μόλις το 19% των επενδυτών έχουνε επιλέξει την Ευρώπη ως την περισσότερο προτιμώμενη αγορά για το 2010, έναντι 42% που προτιμούν τις ΗΠΑ και 36% τις αναδυόμενες αγορές.

    Επίσης, οι fund managers στην δημοσκόπηση της Bank of America / Merrill Lynch επέλεξαν την Ευρώπη ως την περιοχή στην οποία είναι το περισσότερο underweight για τους επόμενους 12 μήνες.

    Παρόλα αυτά οι στρατηγικοί αναλύτες φωνάζουν : «Στοιχηματίστε ενάντια στις διαθέσεις της αγοράς! Γίνεται contrarians! Πηγαίνεται κόντρα στο ρεύμα!

    Χθες η JPMorgan, όπως διαβάσατε πρώτοι στο «R», δήλωσε ττην προτίμηση της στη αγορά της Ευρώπης. Tώρα την δηλώνει και η Morgan Stanley.

    «Κλείστε τις underweight θέσεις σας στην ευρωπαϊκή αγορά» φωνάζει σήμερα η M.S, τονίζοντας πως οι αποτιμήσεις των ευρωπαιϊκών μετοχών είναι οι πιο ελκυστικές και βρίσκονται στον πάτο, από όποια τεχνική ματιά και αν τις κοιτάξουμε. Επιπλέον η εκτόξευση της ρευστότητας που αναμένεται στο προσεχές διάστημα και η ανάκαμψη των ροών κεφαλαίων θα ωφελήσει τις αγορές εκτός των ΗΠΑ και ιδιαίτερα την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

    Σύμφωνα με τον κ. Ronan Carr, στρατηγικό αναλυτή της Morgan Stanley, «ο σωστός contrarian επενδυτής θα πρέπει να προτιμά σήμερα την Ευρώπη και την Ιαπωνία έναντι των ΗΠΑ και των αναδυόμενων αγορών».

    Η Morgan Stanley υπογραμμίζει ( και αυτή ) πως με βάση τις αποτιμήσεις όπως οι δείκτες p/e και η τιμή προς όγκο συναλλαγών, οι ευρωπαϊκές μετιοχές είναι 35% φθηνότερες από τις αμερικάνικες, κάτι που έχουμε να δούμε εδώ και 40χρόνια!

    Σύμφωνα και με τον κ. Tom Beevers, διαχειριστή του Newton Pan-European fund, στην ευρωπαϊκή αγορά κρύβονται πολλές μετοχές με εξαιρετικές ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων, όπου τα μερίσματα στηρίζονται από την ταμειακή ρευστότητα των εισηγμένων, όπως για παράδειγμα, η Vivendi που έχει μερισματική απόδοση στο 8,5% και η Deutsche Τelecom 9,5%.

    Κ.Ε.

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=218107

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Στην Κύπρο θα παραμείνει η έδρα της Marfin Popular Bank
    08:03 - 10 Ιούλιος 2009

    Πιθανό είναι το ενδεχόμενο τελικά η Marfin Popular Bank να μην αλλάξει έδρα και να παραμείνει στην Κύπρο. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δηλαδή της μητρικής Marfin Popular Bank και της θυγατρικής Marfin Egnatia Bank θα πραγματοποιηθεί αφού σκοπός είναι η δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας που θα διαθέτει ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

    Ο επικεφαλής του ομίλου Marfin Α. Βγενόπουλος θα βρεθεί προσεχώς στην Κύπρο ώστε να παραβρεθεί εκ νέου στην Βουλή καθώς έχει κληθεί από βουλευτές των κυπριακών κομμάτων. Παρασκηνιακώς έχουν υπάρξει εκατέρωθεν υποχωρήσεις αλλά και η πλευρά της κυβέρνησης της Κύπρου έχει πραγματοποιήσει αρκετά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

    Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις μάλλον φαίνεται ότι επέρχεται ένας συμβιβασμός μεταξύ της Κυπριακής κυβέρνησης και της Marfin με την Marfin Popular να παραμένει στην Κύπρο ως έδρα αλλά να προχωράει η συγχώνευση με την θυγατρική.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σχέση ανταλλαγής θα καθοριστεί με βάση τις λογιστικές καταστάσεις α΄ 6μήνου άρα ουσιαστικά θα ανακοινωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Είναι προφανές ότι η σχέση ανταλλαγής θα είναι ορθολογική καθώς Marfin Popular και Marfin Egnatia είναι ουσιαστικά η ίδια τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι η Marfin Popular ελέγχει το 95% της Marfin Egnatia.

    Πέτρος Λεωτσάκος

    http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=218060

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Στο βαθύ "κόκκινο" η Σοφοκλέους

    του Θανάση Σταυρόπουλου
    Δημοσιεύθηκε: 17:33 - 10/07/09 | Τελ. Ενημ.: 17:55 - 10/07/09

    Αν η μέχρι πρότινος ατασική Σοφοκλέους πήρε τάση μετά την σημερινή συνεδρίαση, κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, τότε η βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει κατωφέρεια και μάλιστα σε κακοτράχαλο δρόμο.

    Σε αυτή την σκέψη προσφεύγει και ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank και φίλος Δημήτρης Τζάνας που διαπιστώνει ότι αργά αλλά σταθερά κερδίζει έδαφος (μεταξύ των εμπλεκομένων) το σενάριο για παράταση της ταλαιπωρίας και αν αυτό συνεχίζει να παίρνει έκταση, πολλοί θα επιλέξουν την αποστασιοποίηση – απόσυρση από την Αγορά.

    Ασφαλώς και όλα ξεκίνησαν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου Τράπεζες, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ διαμόρφωσαν αρνητικό κλίμα και διαθέσεις και βέβαια τα πράγματα ήταν πολύ ευκολότερα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση που εδώ και αρκετές συνεδριάσεις πάσχουν από έλλειψη ενδιαφέροντος και “υποσιτισμό” συναλλαγών.

    Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου και συστήνουν προσεκτικές κινήσεις και αυξημένη ρευστότητα, έστω και αν δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι αν συνεχιστούν οι χαμηλοί τζίροι η αρνητική εικόνα μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

    Βέβαια πολλά πράγματα θα κριθούν και από την “εισαγόμενη” τάση, καθώς η εβδομάδα που έρχεται εμπεριέχει μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από εισηγμένες στην πέραν ου Ατλαντικού όχθη, όπως Intel, Johnson and Johnson, Google, IBP, General Electric, Morgan Stanle, Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Bank of America κ.λ.π.

    Οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι η ισχυρή μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, όμως οι διαθέσεις των Αγορών “βλέπουν” περισσότερο “νότια” έστω και να μακροοικονομικά στοιχεία δεν δείχνουν να παίζουν τόσο επιβαρυντικό ρόλο.

    Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2100 μονάδων, δεν λέει κάτι επί της ουσίας. Σαφώς κρισιμότερο επίπεδο (σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.) είναι οι 1945 μονάδες που αντιπροσωπεύουν το 50% της ανόδου από το χαμηλό των 1457 μονάδων (9 Μαρτίου 2009).

    Επίσης όσον αφορά τον FTSE και σύμφωνα με την Fortius Finance επόμενες στηρίξεις στις 1054 και 1004 μονάδες, όμως θα έχει καταστρατηγηθεί το “consolidation pattern” Μαϊου και Ιουνίου.

    Ασφαλώς και όπως προαναφέρθηκε, σημαντικό ρόλο για την κακή εικόνα του 20αρη (όπως προαναφέρθηκε) έπαιξαν οι μέχρι πρότινος “σωματοφύλακες” του Δείκτη, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

    Η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επηρεασμένη από την έκθεση της Merrιll Lynch που υποβάθμισε την σύσταση σε “neutral” και την τιμή στόχο στα 17,5 ευρώ, ενώ μίνι “σοκ” (αγνώστου διαρκείας) για την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών έφερε η είδηση για απεργία διαρκείας των πρακτόρων που ξεκινά στις 16 Ιουλίου. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο τίτλος του Οργανισμού, με σημείο αναφορά τις 31/12/2008 έχει γυρίσει σε απώλειες 14,07% και σε επίπεδα τιμών της 7ης Νοεμβρίου 2008.

    Επίσης πλην του ΟΠΑΠ με αρνητική μεταβολή σε σχέση με τις 31/12/2008 έχουν γυρίσει οι τίτλοι των Ταχ. Ταμιευτηρίου, ΟΤΕ, MIG και Motor Oil, ενώ την ίδια τιμή με αυτή του τέλους του έτους έχει πλέον και ο τίτλος της Βιοχάλκο.

    Η εβδομάδα που μόλις έκλεισε χρηματιστηριακά, με τέσσερις αρνητικές και μία θετική συνεδρίαση, αφαίρεσε από τον Δείκτη 4,74%, περιορίζοντας τα κέρδη του στο +17,89%.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ................................
    Όμως μετά και την σημερινή συνεδρίαση υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά. Έτσι από τα πρόσφατα υψηλά των δεικτών οι απώλειες μόνο ευκαταφρόνητες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο Γενικός Δείκτης από τις 2424,45 μονάδες (υψηλό 2/6) σημειώνει απώλειες 13,24%, ο Τραπεζικός δείκτης από τις 2841,25 μονάδες (υψηλό 1/6) απώλειες 18,34%, ο FTSE από τις 1264,45 μονάδες (υψηλό 1/6) απώλειες 16,09%, ο FTSEM από τις 3002,93 μονάδες (υψηλό 12/6) απώλειες 15,23% και ο FTSES από τις 516,5 μονάδες (υψηλό 3/6) απώλειες 19,78%, ενώ έχει γυρίσει σε αρνητική μεταβολή 1,96% και από τις 31/12/2008.

    Από το “κόκκινο” ταμπλό του 20αρη, μόνη “πράσινη” εξαίρεση η Motor Oil. Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (-5,99%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-5,8%), ΟΠΑΠ (-5,58%), ΔΕΗ (-4,91%) και Ελλάκτωρα (-4,17%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Αγροτική, Μυτιληναίος, Eurobank και του 2% οι Βιοχάλκο, Intralot, MPB. Τέλος με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola, Alpha Bank, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάν, Εθνική, Κύπρου και Πειραιώς.

    Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2099,57 μονάδες (16.45) και τελικά έκλεισε στις 2106,13 μονάδες με απώλειες 2,53%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 201 εκατ.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν 15 συνεδριάσεις προκειμένου η Σοφοκλέους να “ξαναδεί” τζίρο μεγαλύτερο των 200 εκατ.

    Έως και απαράδεκτη η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές έναντι 181 πτωτικών και 23 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 10,64%

    Το δικαίωμα της Γενικής στα 0,10 ευρώ (-44,44%) με 5530433 τεμ. και της Εθνικής στα 1,08 ευρώ (-7,69%) και με όγκο 28125344 τεμ.

    Τέλος από τα 201,3 εκατ, ευρώ συνολικό τζίρο, τα 100,5 εκατ. (δηλαδή το 50%) αφορούν συναλλαγές μόλις τεσσάρων μετοχών και συγκεκριμένα Εθνική, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

    http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/528319/ArticleMarketComment.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΔΕΗ: Σε "neutral" υποβαθμίζει η Merrill Lynch

    Δημοσιεύθηκε: 10:56 - 10/07/09

    Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη ΔΕΗ σε "neutral" από "buy" και μείωση της τιμής στόχου στα 17,5 ευρώ ανά μετοχή από 20 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Merrill Lynch με έκθεσή της στις 10/7.

    Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η μετοχή της Επιχείρησης υπήρξε μεταξύ αυτών με τις καλύτερες επιδόσεις στον ευρωπαϊκό κλάδο από τις αρχές του έτους, με απόλυτη άνοδο της τάξης του 40% και υπεραπόδοση έναντι του κλάδου κατά 50%, ενώ επισημαίνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν διπλασιαστεί από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2008, όταν είχε γίνει η αναβάθμιση της σύστασης για τη ΔΕΗ σε "buy".

    Όπως σημειώνει η Merrill Lynch, αφού τα τιμολόγια της ΔΕΗ καθορίζονται ακόμα σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, άλλες εταιρίες του κλάδου που επωφελούνται των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και των τιμών ενέργειας (όπως Ε.ΟΝ., Iberdrola, GdF-Suez) αντιπροσωπεύουν καλύτερες επενδυτικές επιλογές.

    Ο διεθνής οίκος τονίζει παράλληλα πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δημιουργεί νέες αμφιβολίες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/528219/Article.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΟΤΕ: "Σκούρο" το β΄ εξάμηνο

    του Στέφανου Κοτζαμάνη
    Δημοσιεύθηκε: 08:06 - 10/07/09

    Η οικονομική κρίση, οι νέοι φόροι και ο πόλεμος τιμών στην κινητή απειλούν τα έσοδα και τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους - "Άνθρακες" το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

    Ένα δύσκολο β΄ εξάμηνο αναμένει τον ΟΤΕ μέσα στο 2009, καθώς η κρίση φαίνεται ότι έχει αρχίσει να πλήττει σημαντικά και τον "αμυντικό" κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Στελέχη της αγοράς θεωρούν κρίσιμο παράγοντα το πόσο θα διαρκέσει η οικονομική ύφεση, συμπληρώνοντας ότι (διεθνώς) αν η περίοδος της κρίσης υπερβεί το δωδεκάμηνο τότε επηρεάζονται δυσμενώς και τα telecoms.

    Από τη μία πλευρά τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ιδιώτες πελάτες επιδιώκουν λόγω της κρίσης χαμηλά τιμολόγια, ενώ παράλληλα σε ό,τι αφορά τις εταιρίες ξεκίνησε από την αρχή του έτους ένας πόλεμος τιμών στην κινητή τηλεφωνία, που ωστόσο άρχισε από τον ανταγωνισμό, όμως θέλει τον ΟΤΕ να προσαρμόζεται άμεσα προκειμένου να μην απολέσει μερίδια αγοράς.

    Η κινητή τηλεφωνία επίσης, στην οποία ο Οργανισμός πόνταρε πολλά, θα πληγεί και από τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία θα επιβαρύνουν με πρόσθετους φόρους τον κλάδο, σε μια προσπάθεια "μαζέματος" του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    "Ήταν άστοχα τα μέτρα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε και για το πλαίσιο στη σταθερή τηλεφωνία, λέγοντας ότι "η ρυθμιστική αρχή δεν μας επιτρέπει να βγάλουμε προϊόντα, μας απαγορεύει να πουλάμε φθηνά και μας υποχρεώνει να δίνουμε φθηνά τα ULL στους ανταγωνιστές μας".

    Πέραν αυτών όμως, ο Οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα, όπως:

    * Τις οφειλές του Δημοσίου που πλέον μπορεί μεν να μην υπερβαίνουν τα 60 εκατ. ευρώ, αλλά στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται και μεγέθη που έχουν μπει σε διαδικασία ρύθμισης.

    * Τις καθυστερήσεις οφειλών από τους άλλους εναλλακτικούς παρόχους. "Στην πιάτσα μας, πρόβλημα πληρωμών έχουν όλοι" δήλωσε ο κ. Βουρλούμης και το management του Οργανισμού υποστηρίζει ότι εισπράττουμε τα λεφτά μας με καθυστέρηση γύρω στις 50 - 55 μέρες και συνήθως αφού έχουν προηγηθεί εξώδικα. Επίσης, ο πρόεδρος του ΟΤΕ συμπλήρωσε: "Επί του παρόντος, δεν φαίνεται να έχουμε λόγο να τραβήξουμε την πρίζα, όμως δεν θα διστάσουμε να το πράξουμε αν χρειαστεί". Επιπλέον αναφέρθηκε βεβαίως και στα 85 εκατ. ευρώ ζημίες τα οποία "έγραψε" πέρυσι ο ΟΤΕ εξαιτίας των οφειλών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που πτώχευσαν (Altec Telecoms, Lannet και Teledome).

    Τέλος, στις ελληνικές καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται το θέμα της εθελουσίας εξόδου του υπερβάλλοντος προσωπικού στον ΟΤΕ, καθώς ούτε οι απαιτούμενες νομικές ρυθμίσεις αλλά ούτε και η συναίνεση με τους συνδικαλιστές υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες της διοίκησης να περιορίζονται σε "θύλακες εργαζομένων" που θα μπορούσαν μεμονωμένα να αποδεχτούν τα κίνητρα και να αποχωρήσουν.

    Το θετικό στοιχείο για τον ΟΤΕ είναι οι συνέργιες που προκύπτουν (μέχρι τώρα κυρίως στο μέτωπο των προμηθειών) από τη στρατηγική συνεργασία του Οργανισμού με την Deutsche Telekom.

    http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/528077/Article.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Πτώση 38,2% στις εισαγωγές και 15% στις εξαγωγές τον Μάιο

    Πτωτικά κινήθηκαν τον Μάιο οι εμπορευματικές συναλλαγές τόσο σε επίπεδο εισαγωγών όσο και εξαγωγών.

    Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων το Μάιο υποχώρησε στο ποσό των 3,30 δισ. ευρώ έναντι 5,34 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2008, παρουσιάζοντας μείωση 38,2%.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών το Μάιο διαμορφώθηκε στο ποσό των 1,33 δισ. ευρώ έναντι 1,57 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2008, παρουσιάζοντας μείωση 15,0%.

    Στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2008 - Μαΐου η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά παρουσίασε μείωση 10,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2007 - Μαΐου 2008. Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2008 - Μαΐου 2009 παρουσίασε μείωση 6,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2007 - Μαΐου 2008.

    http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=74730

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009 - 12:12:27
    Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται Viagra!

    Και δεύτερο πακέτο οικονομικών μέτρων χρειάζεται η αμερικανική οικονομία, δήλωσε ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett, υιοθετώντας μία άποψη που δείχνει να κερδίζει το τελευταίο διάστημα έδαφος στις ΗΠΑ.

    Μάλιστα, ο Σοφός της Όμαχα χρησιμοποίησε ένα παράδοξο παράδειγμα για να εξηγήσει το σκεπτικό του. «Το πρώτο πακέτο μέτρων φαίνεται πως ήταν σαν να παίρνει κανείς μισό Viagra και μετά να το ανακατεύει με διάφορες καραμέλες. Ξέρετε, ο καθένας προσέθεσε τα δικά του συμφέροντα. Όμως, αυτό δεν έχει ακριβώς το εκρηκτικό αποτέλεσμα που κανείς θα περίμενε», είπε.

    http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=38&artid=74725

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. 10 |7 |2009 11:22
    SUEZ: Επαφές με Ελλάκτωρ για το 23% της ΕΥΑΘ

    Σε στενές επαφές με την Ελλάκτωρ με σκοπό την από κοινού διεκδίκηση του 23% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στην ΕΥΑΘ βρίσκεται η Suez Environment, σύμφωνα με δηλώσεις του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της εταιρίας στη Ναυτεμπορική.

    Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Suez επανέλαβε πολλές φορές πως η εταιρεία ενδιαφέρεται για την ΕΥΑΘ και προσπαθεί να προετοιμαστεί για την περίπτωση που το δημόσιο πουλήσει μέρος του μεριδίου του, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία τοπικού εταίρου, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική της Suez όταν δραστηριοποιείται εκτός Γαλλίας (π.χ. Ισπανία, Ιταλία, Κίνα).

    «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι σκοπεύει να κάνει με την ΕΥΑΘ.

    Μέχρι να έχουμε πλήρη γνώση για το τι προσφέρει ο μεγαλομέτοχος και τους όρους του διαγωνισμού, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα περισσότερα για το ενδεχόμενο συμμετοχής μας, αλλά και για τη συνεργασία μας με την Ελλάκτωρ», διευκρίνισε ο κ. Andrade, o oποίος ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι για τη Suez η ανάληψη του μάνατζμεντ θα είναι αποφασιστικής σημασίας, αφού «όπου έχουμε παρουσία, έχουμε τη διαχείριση των εταιρειών».

    Με το κράτος να έχει το 51%, η Suez Environnement θα δώσει πολύ μεγάλη προσοχή στους όρους της συμφωνίας έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα προστατεύονται τα δικαιώματα των μικρότερων μετόχων σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο, όπως επίσης ότι το κράτος δεν θα έχει το δικαίωμα να βγάλει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο.

    Δημόσιο αγαθό

    Ο κ. Andrade τόνισε ότι δεν ευσταθούν τα περί «ξεπουλήματος του νερού», που λέγονται και γράφονται, καθώς ιδιοκτήτρια των υποδομών είναι η κρατική EYAΘ Παγίων, η οποία επίσης ελέγχει τον υδατικό πλούτο που διαχειρίζεται η ΕΥΑΘ, η οποία είναι καθαρά εταιρεία παροχής υπηρεσιών.

    «Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό, άλλωστε το κράτος, από ότι πληροφορούμαστε, θα συνεχίσει να καθορίζει τα τιμολόγια».

    Για τη Suez Environnement (ελέγχεται σε ποσοστό 35% από την GDF Suez), το ότι διαχειρίζεται εταιρείες ύδρευσης σε περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για αυτήν στη διεκδίκηση του μεριδίου στην ΕΥΑΘ, ενώ στόχος της δεν είναι μόνο η αύξηση της οικονομικής αποτελεσματικότητας της εταιρείας, αλλά και η παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών, η περιβαλλοντική προστασία και η κατάκτηση τεχνογνωσίας.

    «Είναι πολύ θετική η κίνηση της ΕΥΑΘ, να αρχίσει συνεργασία με τις ΔΕΥΑ, αλλά για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή πέραν του R&D, θα πρέπει να τροποποιηθεί το καταστατικό της εταιρείας.

    Θεωρώ ότι η ΕΥΑΘ μπορεί να παίξει σημαντικό περιφερειακό ρόλο και να βοηθήσει στο να αναπτύξουμε δραστηριότητες στα Βαλκάνια, κάτι που ενδιαφέρει τη Suez, αρκεί οι οικονομίες των χωρών αυτών να αποκτήσουν ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο» και συνέχισε ο κ. Andrade.

    http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=121185&nt=108&lang=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή