Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Το "Αριστερό"...Σύμφωνο Σταθερότητας.




Δεν περνάει μέρα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην δίνουν κι από έναν όρκο πίστης στην ΕΕ, να μη διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους την εγχώρια και διεθνή πλουτοκρατία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων της από τη ΝΔ.

Πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του μας είπε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, για την εφαρμογή ενός «ευρωπαϊκού» (και όχι «μνημονιακού») προγράμματος για την Ελλάδα. Την Τετάρτη ήταν η σειρά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, να παρουσιάσει το «ευρωπαϊκό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τοποθέτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση για το πρόγραμμα της λετονικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον Λετονό πρωθυπουργό γιατί δεν αναφέρθηκε στη «συνοχή» στην ΕΕ και δεν πήρε θέση σχετικά με την «απόφαση της Κομισιόν για κάποια ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, που (...) απλώς ενδεχομένως να το κάνει λιγότερο ηλίθιο, όπως είπε ο κύριος Πρόντι».

Στη συνέχεια, τον κάλεσε να τοποθετηθεί εάν συμφωνεί «ότι οι επενδύσεις πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος των κρατών μελών για να δοθεί μια ώθηση στην ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι: «Οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη είναι 15% λιγότερο απ' ό,τι το 2009. Πώς θα έρθει αυτή η ανάπτυξη; Και για το πακέτο Γιούνκερ. Είπατε γενικώς το υποστηρίζουμε. Επανειλημμένα, έχω πει εκ μέρους της πολιτικής μας ομάδας ότι εμείς το θεωρούμε ανεπαρκές (...) Θα βάλει το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη, επιπλέον πόρους, φρέσκο χρήμα;».



Τι ακριβώς χειροκροτούν στην Κουμουνδούρου;
Χαράς ευαγγέλια στο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κάνει πιο «ευέλικτο το Σύμφωνο Σταθερότητας»... Τι λέει όμως επί λέξει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή; «(...) Προκειμένου να ενισχυθεί η σχέση μεταξύ των επενδύσεων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ευθύνης, η Επιτροπή θα παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας που είναι ενσωματωμένη στους υπάρχοντες κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς να αλλάξει αυτούς τους κανόνες (...)

Το Σύμφωνο αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και είναι αποφασιστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (...) Τα τελευταία χρόνια, έχει λειτουργήσει ως μέρος ενός ευρύτερου και ενισχυμένου ετήσιου κύκλου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, που είναι γνωστός ως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

Τι λέει δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Οτι οι κανόνες του Συμφώνου είναι όλοι στη θέση τους. Τότε τι, λοιπόν, χειροκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Χειροκροτεί αυτούς τους κανόνες του Συμφώνου, της ΟΝΕ, της «ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης» και του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Το «κάτι παραπάνω» που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερη «ευελιξία» για το κεφάλαιο, προκειμένου αυτό να καρπώνεται ακόμα περισσότερο κρατικό χρήμα από το λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις και τα κέρδη των καπιταλιστών.

Δεν προσχώρησαν βέβαια η ΕΚΤ και η Κομισιόν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ απλά ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να μας πλασάρει για «αριστερό» και φιλολαϊκό όλο το σιδερένιο αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ που είναι η μήτρα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής για όλους τους λαούς της. Και μάλιστα με ύμνους στη συνοχή, δηλαδή στο σιωπητήριο στους αγώνες που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεχωριστή «συμβολή» στην Ελλάδα, την οποία η αστική τάξη άλλωστε εκτιμά ιδιαίτερα. Και εις ανώτερα!



Κ.Π.
www.rizospastis.gr/page.do?publDate=16/1/2015&id=15548&pageNo=3&direction=1#overlay/0/