Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η Σύνθεση της Νέας Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά



Ανακοινώθηκε και επίσημα, λίγα λεπτά μετά τις 16.00, από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, η σύνθεση της 13ης Κυβέρνησης Συνεργασίας ανάμεσα σε (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ).

Στις 19.00 η ορκωμοσία.
Στις 20.00 υπουργικό συμβούλιο.

Η Σύνθεση έχει ως Εξής:

Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς

Υπουργός Οικονομικών: Βασίλης Ράπανος
Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάννης

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Αντώνης Μανιτάκης
Υφυπουργός: Μανούσος Βολουδάκης

Υπουργός Εσωτερικών: Ευριπίδης Στυλιανίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός: Παναγιώτης Καράμπελας
Υφυπουργός: Δημήτρης Ελευσινιώτης

Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων: Κωστής Χατζηδάκης
Αναπληρωτής υπουργός: Σταύρος Καλογιάννης
Υφυπουργός: Αθανάσιος Σκορδάς
Υφυπουργός: Παναγιώτης Μηταράκης

Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Ευάγγελος Λιβιεράτος
Αναπληρωτής υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Αναπληρωτής υπουργός: Κωνσταντίνος Τζαβάρας
Υφυπουργός: Ιωάννης Ιωάννιδης
Υφυπουργός: Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Ιωάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Νικόλαος Νικολόπολος

Υπουργός Υγείας: Ανδρέας Λυκουρέντζος
Αναπληρωτής υπουργός: Μάριος Σαλμάς
Υφυπουργός: Φωτεινή Σκοπούλη

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Αθανάσιος Τσαφτσάρης
Αναπληρωτής Υπουργός: Μάξιμος Χαρακόπολος

Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Αντώνης Ρουπακιώτης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Νίκος Δένδιας

Υπουργός Τουρισμού: Ολγα Κεφαλογιάννη

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουσουρούλης
Υφυπουργός: Γιώργος Βερνίκος

Υπουργός Μακεδονίας Θράκης: Θεόδωρος Καράογλου

Υπουργός Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Συμεών Κεδίκογλου

Ο κ. Ράπανος, ο κ. Μαυραγάννης και ο κ. Κούρκουλας δεν θα ορκιστούν σήμερα –οι δύο πρώτοι επειδή τη χώρα εκπροσωπεί στο Eurogroup από το πρωί ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς.

Η κυβέρνηση θα ορκιστεί απόψε στις 19:00, ενώ στις 20:00 θα συνεδριάσει για πρώτη φορά και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Για πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.


Την τραμπούκικη επίθεση του απεργοσπαστικού μηχανισμού του Μάνεση με πρωτοπαλίκαρα διευθυντές, προϊστάμενους και πληρωμένους απεργοσπάστες που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 3ων απεργών, καταγγέλλει το Σωματείο εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία.

Ούτε μας νίκησαν ούτε μπορούν να μας νικήσουν καθώς μαζί μας είναι όλη η εργατική τάξη, σημειώνει ενώ ήδη στο πλευρό τους συγκεντρώνονται εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και λαϊκών επιτροπών.

Το σωματείο επισημαίνει και τις ευθύνες του Υπουργείου Εργασίας, που δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για τις παράνομες απολύσεις ενώ να σημειωθεί ότι σήμερα απολύθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των απολυμένων σε 120.

Παράλληλα, το σωματείο των Χαλυβουργών καλεί την εργατική τάξη της χώρας και τα λαϊκά στρώματα να εντείνουν την αλληλεγγύη και την έκφραση συμπαράστασης στον ηρωικό απεργιακό τους αγώνα που σήμερα κλείνει τις 235 ημέρες.



Η Συμφωνία έξι Σημείων μεταξύ (Ν.Δ_ΠΑΣΟΚ_ΔΗΜΑΡ)

Σε καταρχήν πολιτική συμφωνία για την ατζέντα επαναδιαπραγμάτευσης με την οποία θα βρεθούν στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, και οι πρόεδροι τoυ ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έφθασαν χθες οι τρεις αρχηγοί, παραπέμποντας σε περαιτέρω διαβούλευση θέματα που αφορούν το πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας.

Οι αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων μετά από μαραθώνια σύσκεψη κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα κείμενο αρχών ως προς την ατζέντα της επαναδιαπραγμάτευσης. Το κείμενο αρχών εστάλη στους τρεις αρχηγούς, πριν από την κοινή τους σύσκεψη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών κ. Ζανιά και τον επερχόμενο κ. Β. Ράπανο.

Μετά τις παρατηρήσεις και τις οδηγίες που δόθηκαν επί του κειμένου, οι κ. Μεϊμαράκης και Λαζαρίδης από τη Ν.Δ., Σκανδαλίδης και Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και Χατζησωκράτης και Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ συναντήθηκαν και πάλι επισφραγίζοντας στην πράξη την προγραμματική συμφωνία για την επαναδιαπραγμάτευση.

Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν, με βάση πληροφορίες, στα εξής έξι αιτήματα απέναντι στην τρόικα:

1.- Να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη εξαιτίας της μεγαλύτερης της προβλεπομένης ύφεσης.
2.- Να γίνει νέα επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του θεσμικού τομέα (κράτη της Ε.Ε. και ΔΝΤ), περαιτέρω μείωση του επιτοκίου και αν χρειαστεί να υπάρξει και κούρεμα σε τιμές κτήσης των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες-μέλη της.
3.- Να μη γίνει νέα περικοπή μισθών και συντάξεων.
4.- Να εξασφαλιστούν από περικοπές δημοσίων δαπανών και μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς τα 11,5 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για τη διετία 2013 - 2014 και επιδιώκεται να καταμεριστούν τώρα ως το 2016.
5.- Να επιμηκυνθεί ο χρόνος λήψης του επιδόματος ανεργίας στα 2 έτη και να αυξηθεί το ύψος αυτού.
6.- Να ζητηθεί το άμεσο ξεμπλοκάρισμα του σχεδίου μίνι Μάρσαλ, που έχει εγκριθεί από προηγούμενες συνόδους κορυφής, αλλά δεν έχει αρχίσει να τρέχει.

Διαφωνίες για κατώτατο μισθό, φορολογία, εκλογικό νόμο και θέματα ασφάλειας

Διαφωνίες παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα θέματα του κατώτατου μισθού και σε φορολογικά ζητήματα. Η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη κατάργησης της πράξης υπουργικού συμβουλίου με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός καθώς και στην αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων και της μετενέργειας.

Η ΔΗΜΑΡ επίσης θέλει ένα φορολογικό σύστημα με μείωση των συντελεστών στα χαμηλότερα εισοδήματα και προοδευτική αύξηση στα υψηλότερα, ενώ δέχεται τη μείωση του φορολογικού συντελεστή, που προτείνει η Ν.Δ., για τα νομικά πρόσωπα μόνο στα μη διανεμόμενα κέρδη.

Τα τρία κόμματα, στον αντίποδα, δείχνουν να έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη σταδιακής μείωσης του ΦΠΑ, με προτεραιότητα σε κλάδους ζωτικής σημασίας όπως ο τουρισμός.

Μεταξύ τους προκύπτουν ευρείες συναινέσεις και ως προς την ανασυγκρότηση- αναδιάρθρωση του κράτους. Συμφωνούν στο να μην υπάρξουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά μετατάξεις και πρόωρη συνταξιοδότηση, να προχωρήσουν η αξιολόγηση και η καθολική του μηχανογράφηση καθώς και στην ανάγκη συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων, με τη ΔΗΜΑΡ να διευκρινίζει ότι πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα, ώστε να αποφευχθεί η εκποίηση.

Ταυτόχρονα, συμφωνούν να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες, σε διάστημα 3 ως 5 ετών, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους από το κράτος.

Διαφωνίες έχουν προκύψει σε θέματα ασφάλειας και μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπου η ΔΗΜΑΡ ζητά την υιοθέτηση της απλής αναλογικής.

Τα κλιμάκια των τριών κομμάτων έχουν νέο ραντεβού σήμερα το πρωί για να συζητήσουν θέματα θεσμικών αλλαγών στο κράτος (αναδρομικός έλεγχος πόθεν έσχες, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και σύνταξης, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών κ.ά.) καθώς και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Με την εξειδίκευση και αυτών των κεφαλαίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το προγραμματικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα διατυπωθούν οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Αν υπάρξουν θέματα στα οποία δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, έχει συμφωνηθεί να παραπεμφθούν στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ώστε να υπάρξει λύση σε επίπεδο κορυφής ή μετάθεσή τους για αργότερα.

 


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για το σχηματισμό κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ .


Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να επιφέρει ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Αυτό που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ως επαναδιαπραγμάτευση δυσμενών όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης είναι μια αναγκαστική αναπροσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης.

Αυτή η αναπροσαρμογή θα καθοριστεί από τις οξυμμένες αντιθέσεις και τις προσωρινές συμφωνίες μεταξύ των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

 Όποια κι αν είναι η κατάληξή τους δεν θα βάλουν φρένο και δεν θα ματαιώσουν τη χρεοκοπία και εξαθλίωση του λαού.

Η συμμετοχή ενός «αριστερού» κόμματος στη συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα για το λαό. Με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση η πλουτοκρατία επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και ανοχή από το λαό.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά σε σκληρές δοκιμασίες και νέους μεγάλους κινδύνους. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για αναμονή.

Η αστική τάξη, η ΕΕ και τα κόμματά τους θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τα αρνητικά για το λαό εκλογικά αποτελέσματα για να κυριαρχήσει η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία.

Το ΚΚΕ στη βουλή θα καταθέτει και σχέδια νόμου και τροποποιήσεις για καίρια λαϊκά προβλήματα. Ανάμεσα στα πρώτα θα είναι η κατάργηση των Μνημονίων, της Δανειακής Σύμβασης και όλων των σχετικών νόμων που πέρασαν από την προηγούμενη βουλή στο μεσοδιάστημα.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις στη βουλή και στο λαό θα ριχτεί στη μάχη για να οργανώσει την εργατική - λαϊκή παρέμβαση, πάλη και αντεπίθεση για την προστασία των ανέργων και της λαϊκής οικογένειας, για να εξασφαλιστούν τα φάρμακα, η λειτουργία των νοσοκομείων, για να εμποδιστεί η φορολογική εξόντωση, η νέα σφαγή μισθών και συντάξεων.

Για να προστατευτούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να εξασφαλιστεί η λειτουργία της εκπαίδευσης που είναι σοβαρά υποχρηματοδοτούμενη. Για δημόσια έργα που υπηρετούν το λαό και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Για να εμπιστευτεί ο λαός τη δύναμή του, να σηκώσει κεφάλι απέναντι στους εκμεταλλευτές του, να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει.

Φλεγόμενο οδόφραγμα στην οδό Λεόν-Αστούριας για να μη περάσουν οι Κατασταλτικές Δυνάμεις (από τη χθεσινή κινητοποίηση στην Μαδρίτη & Λεόν) ενάντια στα νέα μέτρα Λιτότητας



Μεγάλη Πορεία των Ανθρακωρύχων στην πόλη Λεόν στην Ισπανία χθές