Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012


Λίγες μέρες μετά την αίτηση υπαγωγής της τεχνικής εταιρείας κολοσσού του Μπάμπη Βωβού στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ήρθε να πέσει ως κεραυνός αι αιθρία η σύλληψη του 79χρονου επιχειρηματία για χρέη προς το δημόσιο και η παραπομπή του στον αρμόδιο εισαγγελέα. (Εκδικάζεται σήμερα.σύμπτωσις;)

Το μεσημέρι της Τρίτης άνδρες της Ασφαλείας Ψυχικού, συνέλαβαν στα γραφεία της εταιρείας στο Χαλάνδρι τον 79χρονο Χαράλαμπο (Μπάμπη) Βωβό για οφειλές προς το δημόσιο και συγκεκριμένα, χρέη ύψους 1.010.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πώς πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν οφειλές στο ΙΚΑ, οφειλές από φόρο μισθωτών υπηρεσιών αλλά και οφειλές προς το Δημόσιο.

 Τον Οκτώβριο η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική» είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Στην ιδιοκτησία της έχει και διαχειρίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της, ακίνητα συνολικού εμβαδού άνω των 200.000 τ.μ., αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

 Ο κ. Βωβός, τα κτίρια του οποίου μπορεί κανείς να δει κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας, βρέθηκε σε δύσκολη οικονομική θέση, όταν δεν προχώρησαν τα σχέδια για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και την κατασκευή νέου γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού, την εμπορική εκμετάλλευση του οποίου θα είχε ο ίδιος.

 Η ανακοίνωση της Αστυνομίας, χωρίς να κατονομάζει τον πρόεδρο της Τεχνικής Εταιρείας έχει ως έξης: "Συνελήφθη στο Μαρούσι, από αστυνομικούς του Τ.Α. Ψυχικού, 79χρονος ημεδαπός, Πρόεδρος Τεχνικής Εταιρείας, για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 1.009.666,11 ευρώ".

 Επίσης, συνελήφθησαν άλλα εννέα άτομα και συγκεκριμένα:
 - Στην Κηφισιά, 63χρονη ιδιοκτήτρια εταιρείας εμπορίας επίπλων κουζίνας, για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο, ύψους 358.628,83 ευρώ.
 - Στο Χαλάνδρι, 64χρονος νόμιμος εκπρόσωπος Ανώνυμης Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας Υποδημάτων για χρέος συνολικού ύψους 359.187 ευρώ.
 - Στον Βύρωνα, 60χρονος Διευθύνων Σύμβουλος Ανώνυμης Εταιρείας, για χρέη ύψους 289.728,60 ευρώ.
 - Στα Μελίσσια, 55χρονη Διευθύνουσα Σύμβουλος Ανώνυμης Εμπορικής Εταιρείας, για χρέη ύψους 175.288,13 ευρώ.
 - Στα Πατήσια, 52χρονος για μη καταβολή οφειλών ύψους 174.991,46 ευρώ.
 - Στα Βριλήσσια, 46χρονος ημεδαπός, Διευθύνων Σύμβουλος Ανώνυμης Εισαγωγικής Εταιρείας, για μη καταβολή χρεών ύψους 147.363,04 ευρώ.
 - Στη Μεταμόρφωση, ένας 49χρονος και μία 45χρονη, μέλη Ομόρρυθμης Εταιρείας, για χρέη ύψους 130.221,66 έκαστος.
 - Στο Μαρούσι, 67χρονος Διευθύνων Σύμβουλος Φαρμακευτικής Εταιρείας, για μη καταβολή χρεών ύψους 129.020,62 ευρώ.

 Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.


Μήνυμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χαράλαμπου Βωβού:

Η εταιρία, την οποία ίδρυσα το 1974 και της οποίας είμαι Πρόεδρος και Βασικός Μέτοχος μέχρι και σήμερα, αποτελεί την ηγέτιδα ημεδαπή εταιρία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων δραστηριοποιούμενη στην αγορά γραφείων, καταστημάτων και εξοχικών κατοικιών έχοντας κατασκευάσει στη διάρκεια των 38 ετών αδιάλειπτης λειτουργίας της – μεταξύ άλλων – πλέον των 30 γραφειακών συγκροτημάτων και κτιρίων.

Η εταιρία υπήρξε από συστάσεώς της και επί σειρά δεκαετιών κερδοφόρα, μέχρι και την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το έτος 2008 και την έκδοση της ακυρωτικής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχές του έτους 2009, η οποία οδήγησε στη ματαίωση της οικοδόμησης εμπορικού κέντρου συμφερόντων της – υλοποιουμένου ήδη κατά την περίοδο εκείνη σε ποσοστό 75% του φέροντος οργανισμού του – στο υπ’ αριθμόν 45α Οικοδομικό Τετράγωνο στην περιοχή του Βοτανικού, το οποίο αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου μεταπολεμικού αναπτυξιακού έργου που επιχειρήθηκε ποτέ στο Νομό Αττικής, της «Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας».

Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη μεγάλη έκθεση της εταιρίας σε δανεισμό, σημαντικό μέρος του οποίου προοριζόταν για την υλοποίηση του έργου στο Βοτανικό, υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για την εμφάνιση αρνητικών ταμειακών ροών.

Παρά τα εμπόδια που συναντήσαμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναγκάζοντάς μας να μειώσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξής μας, η εταιρία συνεχίζει να είναι μια λειτουργικά υγιής επιχείρηση, διατηρώντας ακόμη στην ιδιοκτησία της μεγάλη και σημαντική ακίνητη περιουσία.

Η Διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρία μας και τη βαθειά ύφεση που αντιμετωπίζει η Χώρα, εφ’ όσον:

• Ανοίξει η εν προκειμένω διαδικασία εξυγίανσης, τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα λειτουργικής αναδιάρθρωσής που έχει εκπονηθεί και επιτευχθεί συμφωνία διακανονισμού με τους πιστωτές,

• Η εταιρία μας συνεχίσει τις εργασίες της και ενδεχομένως διευρύνει αυτές, καθότι αποτελεί μια βιώσιμη επιχείρηση και

• Εγκριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχει ήδη κατατεθεί και τεθεί σε εφαρμογή το Προεδρικό Διάταγμα για τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης των περιοχών της Λ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού», εξελίξεις που θα μας επιτρέψουν την επανέναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών στο εμπορικό κέντρο συμφερόντων της εταιρίας μας,

θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τους άμεσα απειλούμενους κινδύνους και να επιστρέψουμε σε πορεία ανάπτυξης.

Τέλος, απευθυνόμενος στους μετόχους της εταιρίας μας και κατανοώντας απόλυτα την κατάσταση «ομηρείας» στην οποία επί μακρόν έχουν περιέλθει λόγω της εξάμηνης αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χ.Α., θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση του προβλήματος και, μόλις η εταιρία είναι έτοιμη για τη δημοσιοποίηση των εκκρεμών οικονομικών καταστάσεων θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες που απαιτούνται για την «επαναδιαπραγμάτευση κινητών αξιών» που περιγράφονται στην ενότητα 5.4 του Κανονισμού του Χ.Α.