Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Η Ομιλία του Γ.Γ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στη Συγκέντρωση της Νεολαίας στο ΣΠΟΡΤΙΓΚ



Κατάμεστο, γεμάτο νιάτα, ζωντάνια κι ελπίδα, το γήπεδο του Σπόρτινγκ όπου είναι σε εξέλιξη η προεκλογική συγκέντρωση νεολαίας του ΚΚΕ με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα και χιλιάδες νέου και νέες με τη μαζική και μαχητική παρουσία τους δηλώνουν “Την επόμενη μέρα ΚΚΕ δυνατό για το λαό. Δεν τους χαρίζουμε το μέλλον και τα όνειρά μας”!

Μαθητές, φοιτητές, νέοι στην κατάρτιση, νέοι που αναζητούν δουλειά, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, άρχισαν από νωρίς να φτάνουν στο γήπεδο κατηφορίζοντας από την Πατησίων προς το Σπόρτιγκ ή ανηφορίζοντας από το σταθμό του Αγίου Αλευθερίου. Ολος ο δρόμος που οδηγούσε στο γήπεδο ήταν στολισμένος με τα κόκκινα λάβαρα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και παρέες νέων επαιρνάν τη θέση τους στις κερκίδες, όταν ακόμα τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες που ενώνουν τις φωνές και τις μουσικές τους με αυτή τη νεολαιίστικη συγκέντρωση, δοκίμαζαν τους ήχους τους κι έδιναν μια μικρή γεύση για τη συναυλία που ακολουθεί τη συγκέντρωση.
Για το στολισμό του γηπέδου επιλέχτηκαν μερικά από τα έξυπνα stikers που μπορεί να βρει κανείς στη νέα ιστοσελίδα της ΚΝΕ για εκλογές, όπως: “ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν στο πως θα πληρώνεις το χρέος που δε δημιούργησες”, “Ενα είναι το προαπαιτούμενο για να την παλέψουμε την επόμενη μέρα: Δυνατό ΚΚΕ”, “Στα ίδια αδιέξοδα από άλλο δρόμο ή στο δρόμο για τη διέξοδο ;” “Λύση μέσα στην ΕΕ; Σκέψου έξω από τα όρια του συστήματος”!


Παράλληλα, μια μεγάλη προσυγκέντρωση της ΚΝΕ σχηματίζονταν έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό, κι άρχισε να ανηφορίζει προς το γήπεδο για να πάρει τη θέση της στο κάτω μέρος του. Ετσι, στις 7 το απόγευμα, το γήπεδο ήταν γεμάτο πια από νέους που ανέμιζαν τις κόκκινες σημαίες και βροντοφώναζαν: “ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία” για να υποδεχτούν στο βήμα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Αρκετά! Δεν τους χαρίζουμε τα χρόνια μας! Τώρα δυνατό ΚΚΕ» ήταν το σύνθημα που αγκαλιάστηκε στο κατάμεστο από χιλιάδες νέους και νέες γήπεδο του Σπόρτιγκ.


Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα:
«Νέοι και νέες, εργαζόμενες και εργαζόμενοι, άνεργοι, σπουδαστές και φοιτητές,


Το ΚΚΕ απευθύνεται με εμπιστοσύνη σε σας, στη νέα γενιά, στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Γνωρίζετε καλά πως τα προβλήματα της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, των μαθητών, των σπουδαστών αλλά και οι σύγχρονες ανάγκες, τα σύγχρονα δικαιώματα που σας στερεί το καπιταλιστικό σύστημα, αποτελούν για το ΚΚΕ ζητήματα μεγάλης προτεραιότητας.

Αυτό το επιβεβαιώνει η καθημερινή μας δράση, η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ανάπτυξη αγώνων, για την ενημέρωση των νέων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στις σχολές κατάρτισης, στις λαϊκές συνοικίες και στις ουρές του ΟΑΕΔ.

Η δράση μας για την ανάπτυξη του κινήματος σε όλους τους χώρους, για την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, ρήξης και ανατροπής, με τη συμμετοχή της νεολαίας, με στόχο να ζήσουμε καλύτερα.

Πρωτοστατούμε στους αγώνες για το δικαίωμα στη μόρφωση που σήμερα γίνεται πανάκριβο εμπόρευμα, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, που σήμερα έχει γίνει άπιαστο όνειρο για τη νεολαία.

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της νεολαίας, με προτάσεις νόμου και παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή και σε όλα τα όργανα που βρίσκονται εκλεγμένοι κομμουνιστές.

Το ΚΚΕ διαφέρει από τα αλλά κόμματα γιατί υπερασπίζεται με συνέπεια και μαχητικότητα τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της νεολαίας. Αυτή είναι η μεγάλη και δύσκολη δέσμευση που έχουμε αναλάβει.

Το ΚΚΕ λέει την αλήθεια στη νεολαία. Μπορεί να την κοιτάει στα μάτια γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από επιχειρηματικούς ομίλους, από οικονομικά κέντρα. Τέτοιες δεσμεύσεις έχουν όλα τα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, που υπόσχονται στο μεγάλο κεφάλαιο ότι θα του διασφαλίσουν τα κέρδη του.

Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια είπε και συνεχίζει να λέει την αλήθεια στους νέους και τις νέες, χωρίς να μασάει τα λόγια του.

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση για τη νεολαία. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι σίγουρη κερδισμένη ψήφος. Θα μείνει στο ΚΚΕ, δεν θα μεταλλαχτεί την επομένη των εκλογών, δεν θα κατατεθεί σε καμιά κυβέρνηση για να συνεχίσει μια απ’ τα ίδια την ίδια πολιτική που εχθρεύεται τη νεολαία.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δε θα γίνει ούτε παζάρι για υπουργικές καρέκλες, ούτε πάρε δώσε με μεγαλοεπιχειρηματίες και με τους δανειστές, για να φορτωθεί στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας ένα χρέος που δεν δημιούργησε.

Γιατί το ΚΚΕ δεν μπαίνει στο κάδρο της σαπίλας του αστικού πολιτικού συστήματος, της εξαγοράς και της συναλλαγής με μεγάλα συμφέροντα.


Την επόμενη μέρα των εκλογών, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας και ανασφάλειας, το ΚΚΕ είναι σίγουρη εγγύηση, σταθερή μαχητική δύναμη υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων γι’ αυτό πρέπει να είναι πιο δυνατό για να μπορεί από καλύτερες θέσεις να οργανώνει και να στηρίζει τις διεκδικήσεις της νεολαίας, των εργαζομένων.

Γιατί όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, θα κινηθεί στα πλαίσια της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος, φορτώνοντας το λαό και τη νεολαία νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Τη δική σας γενιά σήμερα θέλουν να τη κάνουν να νιώθει χαμένη γενιά. Γι’ αυτό τη δασκαλεύουν στις χαμηλές απαιτήσεις.

Θέλουν τους νέους να μην έχουν καμιά προσδοκία από τη ζωή. Για να μπορούν να τη χειραγωγούν πιο εύκολα, το σύστημα και οι μηχανισμοί του, τα κόμματά του.

Αυτόν το στόχο τον υπηρετούν και με το φόβο η ΝΔ και με τις αυταπάτες ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι βέβαια μόνο προεκλογικά. Όμως οι νέοι και οι νέες των λαϊκών οικογενειών, που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους έχουν επιλογή: Να απορρίψουν τη ζωή με ψίχουλα, την εργασιακή περιπλάνηση και την ανασφάλεια εφ' όρου ζωής.

Να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει. Τη ζωή που σήμερα χάνουνε για να κερδοφορούν και να καλοπερνάνε μία χούφτα παράσιτα, οι εκμεταλλευτές και τα παιδιά τους.

Στις 26 Γενάρη, την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εδώ όλοι αυτοί οι παράγοντες που έχουν κάνει τη ζωή της νεολαίας σφαγείο.

Θα είναι εδώ η ΕΕ και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτήν.

Θα είναι εδώ οι απαιτήσεις των καπιταλιστών για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού.

Θα είναι εδώ οι σχεδιασμοί για γενίκευση μέτρων στη νεολαία, όπως η μαθητεία, που σημαίνει τσάμπα δουλειά, λάντζα και υποταγή από νωρίς στο δίκιο του εργοδότη.

Για ακόμα πιο γρήγορη εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ για την εκπαίδευση, που θα μεγαλώσει τα εμπόδια στη μόρφωση για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών, που μετατρέπει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές και τις οικογένειές τους σε πελάτες.

Για να δυναμώσει η αντίσταση την επόμενη μέρα των εκλογών. Για να μπουν εμπόδια στα νέα μέτρα που έχουν ήδη ετοιμαστεί. Για να καταφέρει η νεολαία μαζί με τον εργαζόμενο λαό να αποσπάσει έστω και ανάσες ανακούφισης, χρειαζόμαστε ένα πραγματικά δυνατό ΚΚΕ, παντού και ιδιαίτερα στη νεολαία.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για την ανάκαμψη που είναι στο δρόμο και έρχεται. Η ΝΔ λέει θα τη φέρει με τους επενδυτές από το εξωτερικό και ο άλλος με την παραγωγική του ανασυγκρότηση και τους υγιείς επιχειρηματίες, δηλαδή τους επιχειρηματίες που θα σέβονται τους νόμους!…

Ποιους νόμους;

Αυτούς που τα νέα παιδιά θα δουλεύουν τον 21ο αιώνα με εργασιακές σχέσεις του 19ου. Θα δουλεύουν όποτε και όταν έχει δουλειά μια - δύο ώρες τη μέρα, δυο με τρεις μέρες την εβδομάδα, για λίγα ευρώ και θα θεωρούνται εργαζόμενοι και όχι άνεργοι.

Η ανάπτυξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα πατήσει πάνω στο έδαφος των σαρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν κάνει άγνωστες λέξεις στη νεολαία δικαιώματα όπως: Συλλογική σύμβαση εργασίας, ασφάλιση, σταθερό ωράριο, μόνιμη δουλειά.

Η ανάπτυξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δε θα αντιμετωπίσουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, την υψηλή ανεργία των πτυχιούχων, ούτε την απασχόληση χιλιάδων νέων σε κλάδο άσχετο από αυτόν που σπούδασαν και ειδικεύτηκαν.

Η ανάπτυξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μόνιμη για τους νέους την προσωρινή ολιγόμηνη απασχόληση με όρους γαλέρας στα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας.

Η ανεργία θα συνεχίσει να είναι καθημερινός εφιάλτης για χιλιάδες νέους και νέες. Αυτό το παραδέχονται άλλωστε και τα δικά τους οικονομικά κέντρα, των εκμεταλλευτών, όπως το οικονομικό φόρουμ του Νταβός, που παραδέχεται ότι η ανάπτυξη, όταν και αν έρθει, θα γίνει χωρίς αύξηση της απασχόλησης.

Και από τη μεριά τους έχουν δίκιο, αφού στον καπιταλισμό, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας αξιοποιούνται για τη στήριξη και την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Η καπιταλιστική ανάκαμψη δε θα ξανανοίξει τα σχολεία που έκλεισαν, δε θα εκσυγχρονίσει τις τεχνικές σχολές, δε θα άρει τους φραγμούς που βρίσκει ένας νέος μπροστά του στην προσπάθειά του να μορφωθεί και να ειδικευτεί.

Γι’ αυτό από την επόμενη μέρα των εκλογών θα πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόρφωση, στη δουλειά. Να δυναμώσει η πάλη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες.

Για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Για να δοθούν τώρα πίσω όσα μας έκλεψαν για να στηρίξουν την κερδοφορία των ομίλων. Δύναμη που θα δώσει πνοή σε αυτήν την υπόθεση είναι το ΚΚΕ, γι’ αυτό και πρέπει να βγει πιο ενισχυμένο από τις εκλογές στις 25 Γενάρη.

Νέοι και νέες
Τα κόμματα που υπερασπίζονται το εκμεταλλευτικό σύστημα, την ΕΕ, είτε με «δεξιά» αντιδραστική φρασεολογία και ρητορική, όπως η ΝΔ, είτε με ψευτοαριστερά συνθήματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν τη νεολαία και το λαό στη γωνία, θεατή των εξελίξεων και όχι πρωταγωνιστή.


Απάντηση στην τρομοκρατία και το φόβο που καλλιεργεί η Νέα Δημοκρατία είναι η απόρριψη του συστήματος που υπηρετεί. Η απόρριψη της στρατηγικής της ΝΔ, που είναι στρατηγική του κεφαλαίου.

Απάντηση στην τρομοκρατία είναι η αλήθεια ότι σήμερα ο λαός και η νεολαία μπορούν να ζήσουν καλύτερα μόνο αν συγκρουστούν με τα δεσμά της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος.

Μέσα στη στρούγκα της ΕΕ, με σταθερότητα σε αυτόν το δρόμο, συνεχώς θα έρχονται τα χειρότερα για τη νεολαία.

Δυναμική απάντηση στο φόβο, στην κινδυνολογία και στους εκβιασμούς απέναντι στη νεολαία είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, του μόνου πραγματικού αντίπαλου των εκμεταλλευτών, του συστήματος, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άλλη όψη του φόβου είναι οι ψεύτικες ελπίδες και οι αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να εκμεταλλευτεί τη μικρή πείρα της νεολαίας. Η κυβερνητική αλλαγή χαλίφη εντός των τειχών της ΕΕ και του συστήματος είναι δοκιμασμένη. Τέτοια δύναμη είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ΕΕ την υπερασπίστηκε από τότε που φτιάχτηκε την υπερασπίζεται και τώρα. Το καπιταλιστικό σύστημα θέλει να υπηρετήσει και από τη θέση της κυβέρνησης.
Η κούφια ελπίδα ότι «κάτι καλύτερο θα κάνει ο επόμενος από αυτόν που κυβερνάει σήμερα» είναι γραμμάτιο που το ξεπληρώνει ακριβά ο λαός μας για χρόνια.

Το σιχτίρισμα και η θολή αγανάκτηση πάνε στράφι και γίνονται τελικά «τυράκι στη φάκα», αν δεν στρέφονται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο: Το καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ, την εξουσία των μονοπωλίων.

Όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις που «άλλαξαν» τα προηγούμενα χρόνια, άλλαζαν με αυτές τις προσδοκίες και έρχονταν νέες που βάδισαν όμως στην πεπατημένη της αντιλαϊκής πολιτικής.


Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Κάθε κυβέρνηση που προέκυπτε με τη λογική του λιγότερου κακού τελικά έσφιγγε κι άλλο τα δεσμά στο λαό και τα παιδιά του, αφού δούλευε για τα συμφέροντα των λίγων, των μονοπωλιακών ομίλων, αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία. Αυτούς υπηρετούν και οι κυβερνήσεις.
Γι’ αυτό το ΚΚΕ δεν έχει κανένα λόγο να συμμετέχει σε τέτοια «πειράματα». Και η πείρα του ΚΚΕ και η διεθνής πείρα αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέες απογοητεύσεις, θα οδηγούσε το κίνημα χρόνια πίσω.


Αυτό το αποδεικνύει και η πείρα από αριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη την προηγούμενη δεκαετία. Αλλά και πιο πρόσφατα: Ενδεικτική είναι η αρνητική πείρα της αριστερής κυβέρνησης της Κύπρου πριν λίγα χρόνια.

Η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ δε λύτρωσε τη χώρα ούτε από την κρίση, ούτε απ’ ότι φαίνεται και από ένα νέο σχέδιο Ανάν, που θα οδηγήσει στη διχοτόμηση.

Βέβαια κάποιοι είναι και πιο πονηροί. Λένε μη συμμετέχετε στην κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δώστε του ανοχή. Ανοχή ζητάς γιατί έχεις κάποιο λόγο, γιατί κάποιο λάκκο έχει φάβα. Έχετε δει κανέναν με αγνές προθέσεις να ζητάει ανοχή;

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει ανοχή σε καμία κυβέρνηση, όπως και αν λέγεται, και αυτό το ξέρουν όλοι.

Τελικά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δε ζητάει ανοχή από το ΚΚΕ, αλλά από το λαό και τη νεολαία. Γιατί τους θέλουν χειροπόδαρα δεμένους με την ανοχή μετεκλογικά. Όπως προεκλογικά τους ήθελαν χειροπόδαρα δεμένους με την αναμονή στον καναπέ.
Αν όμως, όπως λένε οι ίδιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «η ελπίδα που έρχεται» για το λαό και τα παιδιά του, γιατί δε θέλουν τη λαϊκή συμμετοχή, τη φωνή των αγώνων και των διεκδικήσεων;


Θέλουν λευκή επιταγή, γιατί είναι δεσμευμένοι απέναντι σε επιχειρηματικούς ομίλους, στην ΕΕ. Κι αυτό σημαίνει ότι στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουν και με τα ίδια αποτελέσματα.

Γι’ αυτό και εμείς λέμε καθαρά: Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση σε μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

- Η ΝΔ;

- Οι υπόλοιποι που γλυκοκοιτάνε όλοι από μία θέση σε μία κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ;

- Το Ποτάμι που στηρίζει την ΕΕ, υιοθετεί τις κατευθύνσεις της και την αντιλαϊκή πολιτική και θέλει να είναι τσόντα είτε σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε σε κυβέρνηση ΝΔ;

- Μήπως οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, που το μόνο που προσέφεραν στη Βουλή είναι πάνω από 100 ερωτήσεις για τα συμφέροντα των εφοπλιστών με τον γνωστό ψευτοτσαμπουκά τους, τσιράκια οι ίδιοι του κεφαλαίου; Σε καμία περίπτωση.

- Μήπως θα κάνει αντιπολίτευση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που συμμαχεί με γνήσιους υπερασπιστές του καπιταλιστικού δρόμου και της ΕΕ, όπως ο Αλαβάνος;

Ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες που φοιτούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει αξία να κάνουμε μία επισήμανση: Τα προηγούμενα χρόνια ψηφίστηκαν νέα νομοσχέδια που μετατρέπουν ακόμα περισσότερο τις σχολές σε επιχειρήσεις, όπως ο νόμος πλαίσιο το 2011.

Στις εκλογές η ΝΔ επικεφαλής στο Επικρατείας έχει τον περιβόητο Φορτσάκη, πρύτανη του ΕΚΠΑ. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Έτσι ανταμείβεται η υπηρεσία του στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και της έντασης της καταστολής στα ΑΕΙ. Παρ’ όλο που το ΕΚΠΑ, το ίδρυμα του οποίου είναι πρύτανης, δεν είχε καθαρίστριες, εκπαιδευτικό προσωπικό, προσωπικό φύλαξης και αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα λειτουργίας, λόγω της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, ο ίδιος σαν Πρύτανης είχε επιλέξει, αντί να ακούσει τα αιτήματα των φοιτητών και να λύσει τα μεγάλα προβλήματα, προτίμησε να συνδιαλέγεται με τα ΜΑΤ.

Ποιοι όμως στέκονται απέναντι στην πολιτική που εκπροσωπεί η ΝΔ και οι εκλεκτοί της;

Αυτοί που ψήφισαν το νόμο πλαίσιο που εφάρμοσε ο Φορτσάκης;

όπως η Τζάκρη, υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ τότε, και νυν υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ

ή ο Παραστατίδης που επίσης τα ψήφισε και τώρα φιγουράρει κι αυτός στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;

Ποια δύναμη μπορεί να εκφράσει την αγωνιστική νεανική - λαϊκή αντιπολίτευση, να οργανώσει τη διεκδίκηση και την αντεπίθεση;

Η νεολαία έχει δικιά της ασπίδα και δικιά της φωνή και δύναμη. Και αυτή η δύναμη είναι το ΚΚΕ.

Προεκλογικά και όχι μόνο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους για το δικαίωμα της νεολαίας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, σαν κυβέρνηση, ήταν ο σημαιοφόρος των λεγόμενων προγραμμάτων απασχόλησης, των προγραμμάτων υπερεκμετάλλευσης.

Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και επιδοτούν τα αφεντικά για να προσλαμβάνουν νέους και νέες στη δουλειά με εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

Είναι οι ίδιοι που με απόφασή τους οι νέοι μέχρι 25 χρονών αμείβονται λιγότερο από τους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Με χέρια και με πόδια, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στήριξαν, υιοθέτησαν και έκαναν πράξη και νόμους τις βάρβαρες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Όλα αυτά δεν ήταν κάποιες ελληνικές ιδιαιτερότητες. Τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αυτές είναι οι κατευθύνσεις της λυκοσυμμαχίας: Ζεστό χρήμα από τις τσέπες των λαών κατευθείαν στα σεντούκια των επιχειρηματικών ομίλων, ανακύκλωση της ανεργίας, κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και αντικατάστασή της από την ολιγόμηνη απασχόληση, τα 5μηνα, την κοινωφελή εργασία, τη μαθητεία κ.α.

Ακόμα και στην ατμομηχανή της ΕΕ, τη Γερμανία, 7 εκατομμύρια δουλεύουν με τα λεγόμενα mini jobs, με μισθούς 400 ευρώ.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 εκατομμυρίων ανέργων, των μνημονίων διαρκείας, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, δεν τη στηρίζει μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι εναλλακτικές πατερίτσες του συστήματος, όπως το Ποτάμι.

Τη στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ξαναλέει -ούτε που θυμόμαστε πόσες φορές το έχει ξαναπεί- ότι η ΕΕ αλλάζει.

Τι θα αλλάξει δηλαδή; Θα γίνουν Ρομπέν των δασών ο Ολάντ, το Podemos, o Ρέντσι και τα άλλα σοσιαλδημοκρατικά ινδάλματα του ΣΥΡΙΖΑ;

Όποιος σκορπάει αυταπάτες για την ΕΕ, θέλει τη νεολαία εγκλωβισμένη και υποταγμένη στο δρόμο που μας έφερε ως εδώ. Γιατί η ΕΕ πιο αντιδραστική γίνεται, φιλολαϊκή δε γίνεται ούτε στη Δευτέρα παρουσία!
Χτες μάλιστα ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τα προβλήματα της νέας γενιάς κατάφερε να …«τρολάρει», για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες, να μην πει κουβέντα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.


Θυμήθηκε το 60% της ανεργίας των νέων, αλλά ξέχασε ότι η πολιτική της ΕΕ, το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, γεννάει την ανεργία.

Αναφέρθηκε στα παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία. Όμως με τα κουπόνια σίτισης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους δε θα χορτάσουν…

Θυμήθηκε τη σχολική διαρροή, αλλά ξέχασε την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ που διώχνει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών από το σχολείο, για να κυνηγήσουν ένα μεροκάματο.

Είπε ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 αφορά πρωτίστως τη νεολαία. Πρωτίστως όμως η νεολαία δουλεύει με 3ωρα και 4ωρα. Και αυτοί οι χιλιάδες νέοι ούτε με τα κιάλια δε θα δουν τα 751 ευρώ. Ενώ αυτοί που μπορεί να έχουν μισθό πάνω από 751 θα το δουν να κατρακυλάει προς αυτό το ποσό.
Μίλησε για αυθαιρεσίες στους εργασιακούς χώρους. Οι «υγιείς επιχειρηματίες» δε χρειάζεται όμως να αυθαιρετήσουν για να επιβληθεί η εργασιακή ζούγκλα. Την εργασιακή ζούγκλα την επιβάλουν οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί και δε θα τους καταργήσει.


Μίλησε για επαναφορά του αυτοδιοίκητου στα ΑΕΙ και για σταδιακή αποκατάσταση των δαπανών για τα ΑΕΙ. Τα έχετε ξανακούσει αυτά. Τα λένε και τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Ενώ προανήγγειλε διάλογο συνολικά για το εκπαιδευτικό σύστημα. Περσινά ξινά σταφύλια δηλαδή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει με μελανά χρώματα τα όσα ζει η νεολαία. Αλλά στο πρόγραμμά του δε θα βρει κανείς τη λύση για όσα ζουν σήμερα οι νέοι και οι νέες.

Αλήθεια, τι θα κάνει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το μωσαϊκό των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όπου πραγματικά έχει εφαρμοστεί ό,τι έχουν σκαρφιστεί οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να κερδοφορούν;

Τι θα κάνει με τους νόμους του σύγχρονου δουλεμπορίου που ενίσχυσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

-Ποιον αντεργατικό νόμο θα καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

-Μήπως, θα καταργήσει την εκ περιτροπής εργασία, τη μερική απασχόληση, το δουλεμπόριο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, τη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη δουλειά για τους νέους; Μήπως θα επαναφέρει το 8ωρο;

- Ποιον αντιασφαλιστικό νόμο θα καταργήσει; Που η σύνταξη για τις νέες γενιές εργαζομένων θα είναι μια άγνωστη λέξη; Κανέναν, γιατί αυτούς τους νόμους χρειάζονται τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

Ούτε σαν αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέτουν θέμα κατάργησής τους. Φανταστείτε ως κυβέρνηση.

Τι θα κάνει με τα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης, με το ωράριο, την ανασφάλιστη δουλειά; Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι ρητορικά. Απαντήσεις υπάρχουν.

Στο περίφημο πρόγραμμα της ΔΕΘ, που από πρόγραμμα 100 ημερών έγινε πρόγραμμα 4ετίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρει κανείς δεσμεύσεις για ζεστό κρατικό χρήμα σε επενδυτικούς ομίλους για τα σχέδιά τους, για μείωση του ενεργειακού κόστους για τους βιομήχανους.

Θα βρει μέτρα για ψίχουλα ελεημοσύνης προς την ακραία φτώχεια όπως τα κουπόνια φαγητού ή οι 10 κιλοβατόρες τη μέρα, που δε φτάνουν ούτε για το θερμοσίφωνα.
Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα ελεημοσύνης ο ΣΥΡΙΖΑ για να τα εφαρμόσει πρέπει να φορολογήσει κι άλλο τις λαϊκές οικογένειες, άσχετα αν δεν το λέει. Τόσο η λογική της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι: «αρπάζω από τους φτωχούς για να δώσω στους εξαθλιωμένους». Γιατί φορολογία του κεφαλαίου δεν προβλέπεται ούτε προφανώς στο πρόγραμμα της ΝΔ, ούτε στις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ.


Άρα θα τα πάρει από τις ίδιες τσέπες που τα έπαιρναν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα.
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα βρει όμως κανείς κι άλλες «γνώριμες» προτάσεις. 300.000 θέσεις εργασίας μέσω ΕΣΠΑ. Θέσεις κακοπληρωμένης δουλειάς δηλαδή, γιατί μόνο τέτοιες χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ. Δε θα βρει κανείς ούτε καν την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ούτε την ανάγκη να αυξηθούν οι δικαιούχοι του όπως και το διάστημα που το δικαιούνται.

Διακηρύξεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν λίγο καιρό και έγιναν «καπνός». Πήγαν κι αυτές περίπατο μαζί με άλλες διακηρύξεις. Όπως η κατάργηση του μνημονίου που έγινε «έντιμος συμβιβασμός» με τους «εταίρους» και διαπραγμάτευση με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ.


Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε διαπιστευτήρια και έτσι πήρε και τα εισιτήρια για να τους υποδέχονται στα κλειστά club τους οι μεγιστάνες του πλούτου, όπως στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ της Ιταλίας στο Κόμο, στο City του Λονδίνου, στο Τέξας, στο Brookings και αλλού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί καλύτερες μέρες για τη νεολαία γιατί έχει δεσμευτεί ότι θα υπηρετήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Έχει τακιμιάσει με τμήματα του κεφαλαίου. Δίνει εξετάσεις στα κοράκια των αγορών, στα think tanks των ιμπεριαλιστών στις ΗΠΑ και αλλού.

Γι’ αυτό και πιο φανερά πλέον του τα ανταποδίδουν όλα αυτά. Κάποιοι τον στηρίζουν ανοιχτά, άλλοι του κλείνουν το μάτι. Ας βγάλει ο καθένας συμπεράσματα.


Σωτήρες για τη νεολαία δεν υπάρχουν. Οι καλύτερες μέρες για τη νεολαία απαιτούν σύγκρουση με τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Αποδέσμευση από την ΕΕ. Σύγκρουση και ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που οξυγόνο του είναι η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης για την καπιταλιστική κερδοφορία.

Σημαίνει ότι σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δυναμώσει την επόμενη μέρα των εκλογών η διεκδίκηση, η αντίσταση, με προμετωπίδα όσα σήμερα έχουν ανάγκη οι νέοι και οι νέες, τα σύγχρονα δικαιώματα για τη ζωή που αξίζει στη νέα γενιά!

Επειδή την επόμενη μέρα είναι ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση, η λαϊκή συμμαχία οργάνωσης και αντεπίθεσης οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών χρειάζονται δυνατό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τη δική τους φωνή και δύναμη.

Το ΚΚΕ παλεύει για την πραγματική ανατροπή.

Για την πραγματική λύση προς όφελος των νέων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Σταθερά σε όλη του τη διαδρομή υπηρετεί ένα στόχο: Nα πάρει η εργατική τάξη την εξουσία για να ζήσουμε καλύτερες μέρες, με λαϊκή ευημερία.

Με ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών. Για να απολαμβάνει η νεολαία σύγχρονα δικαιώματα σε κάθε τομέα της ζωής, στη μόρφωση, τη δουλειά, τη στέγαση, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ εκεί στοχεύουν, με αυτό το κριτήριο διατυπώνονται. Και όχι με βάση την αντοχή της οικονομίας. Της καπιταλιστικής οικονομίας δηλαδή, που με όποια διαχείριση και κυβέρνηση γεννάει κρίσεις, ανεργία και φτώχεια.

Στη διακυβέρνηση της εργατικής εξουσίας το ΚΚΕ θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αυτή η κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Έχουμε πληρώσει ως λαός ήδη πολύ ακριβά τα χρυσά κουτάλια, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» των κομμάτων που την υπερασπίζονται. Η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει από λύκος πρόβατο, δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή.



Αυτή η κυβέρνηση, της εργατικής - λαϊκής εξουσίας μπορεί να διαγράψει μονομερώς όλο το χρέος. Γιατί δεν το δημιούργησε ο λαός.

Γιατί είτε με την επιμήκυνση που προτείνει η ΝΔ, είτε με το κούρεμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποθηκεύεται ουσιαστικά το μέλλον της νεολαίας για πολλά χρόνια ακόμα. Γιατί το χρέος δεν το χρωστάει ο λαός, δεν το δημιούργησε ο ίδιος.

Δημιουργήθηκε από την πολύμορφη κρατική στήριξη σε επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις, από το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, από τα εξοπλιστικά προγράμματα που δεν προορίζονταν για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Το τι σημαίνει αναγνώριση και διαχείριση του χρέους και πιο ειδικά κούρεμα το γνωρίζουμε. Έγινε στην Ελλάδα το 2012 με το περίφημο PSI της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Συνοδεύτηκε από το Μνημόνιο 2, καθώς και από κούρεμα μιας σειράς δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Μαζί με το PSI ήρθε και το κούρεμα που άγγιξε και τα ταμεία των πανεπιστημίων, λεφτά δηλαδή που προορίζονταν για τη φοιτητική μέριμνα.

Διαχείριση του χρέους, με όποια συνταγή, σημαίνει πετσόκομμα από τη ζωή της νεολαίας για να δοθεί κι άλλο χρήμα στους ομίλους.

Η εργατική - λαϊκή εξουσία με κοινωνικοποιημένο τον πλούτο, τα μέσα με τα οποία γίνεται η παραγωγή θα μπορεί να οργανώσει με πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό την ανάπτυξη με ένα στόχο: Την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας, την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Γι’ αυτό το στόχο θα αξιοποιηθούν οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με την αξιοποίηση κλάδων που σήμερα μαραζώνουν, με την αξιοποίηση του έμπειρου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού που διαθέτουμε και σήμερα οδηγείται στην ανεργία, ακόμα και στη μετανάστευση.

Το ΚΚΕ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την οργάνωση της νέας κοινωνίας, για τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στους θεσμούς της νέας εξουσίας, της δικής τους εξουσίας.

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, που θα εκλέγονται από το χώρο δουλειάς και θα απαρτίζουν τα όργανα αυτής της εξουσίας, θα ελέγχονται από αυτούς που τους εξέλεξαν, θα είναι ανακλητοί ανά πάσα ώρα και στιγμή, δε θα αποσπώνται από την παραγωγή, δε θα έχουν επιπλέον προνόμια.

Καμία σχέση δηλαδή με τη σαπίλα του σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού.

Σήμερα αυτό είναι το πραγματικά νέο, το καινοτόμο, το ριζοσπαστικό για τη νεολαία.

Εδώ, σε αυτήν την εξουσία βρίσκεται η λύση από το καθημερινό βραχνά της ανεργίας, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης.

Πραγματική αλλαγή είναι η ανατροπή του σημερινού συστήματος και όχι η κυβερνητική εναλλαγή.

Το ΚΚΕ είναι δύναμη ελπίδας, προοπτικής και ανατροπής γι’ αυτό την επόμενη μέρα των εκλογών πρέπει να είναι πιο δυνατό, μέσα στη νεολαία, να δυναμώνει το ρεύμα αμφισβήτησης του σημερινού σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Επειδή παλεύουμε με στόχο την εργατική - λαϊκή εξουσία, καταφέρνουμε αποτελεσματικά να είμαστε μπροστά σε κάθε διεκδίκηση των εργαζόμενων και των νέων σήμερα.

Για τα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα που ζει η νεολαία, που σήμερα την έχουν κάνει να ζει ήδη χειρότερα από τους γονείς της, από εμάς.

Για να έχουν οι άνεργοι ικανοποιητικό επίδομα ανεργίας, στα 600 ευρώ, να το δικαιούνται όλοι και όχι 1 στους 10, όπως σήμερα που παίρνουν το εξευτελιστικό επίδομα των 360 ευρώ.

Για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στα προγράμματα απασχόλησης κάθε μήνα, να έχουν ασφάλιση και στοιχειώδη δικαιώματα και όχι να γίνεται αυτό που έχουμε σήμερα: Δηλαδή πληρωμή αν και εφόσον μετά το πέρας του προγράμματος και καθ’ όλη τη διάρκεια, ακόμα και το δικαίωμα στην άδεια να είναι υπό αίρεση.

Για να μπορούνε να μορφώνονται όλα τα παιδιά σε ένα σχολείο, δημόσιο και δωρεάν και όχι το σχολείο να κοιτάει στις τσέπες τους γονείς και τους νέους και να γίνεται ένα πανάκριβο εξεταστικό κέντρο.

Για να μπορούν οι σπουδαστές των σχολών κατάρτισης να μάθουν το επάγγελμα που επιλέξανε με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην παραγωγή και όχι με απαρχαιωμένες υποδομές.

Για να είναι η πρακτική τους άσκηση πραγματικά ενταγμένη στο πρόγραμμα των σπουδών τους και όχι να είναι πρακτική στη λάντζα και τσάμπα δουλειά για τα αφεντικά. Για να είναι οι σπουδές στα πανεπιστημιακά και τεχνικά ιδρύματα δωρεάν, να είναι υψηλού επιπέδου, δηλαδή η έρευνα και η γνώση να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Νέοι και νέες

Απευθυνόμαστε σε σας, στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, που το όνειρό σας είναι να ζήσετε καλύτερα από τους γονείς σας και όχι σε συνθήκες χειρότερες κι από τους παππούδες σας.

Την επόμενη μέρα μια νέα κυβέρνηση θα πάρει τη σκυτάλη από την προηγούμενη για να βαδίσει στα ίδια χνάρια της ΕΕ, των μονοπωλίων.

Κι αυτή η κυβέρνηση δεν θα δώσει πίσω στη νεολαία ούτε αυτά που έχασε ούτε αυτά που μπορεί να έχει το 2014 σε μια χώρα πλούσια σαν την Ελλάδα. Δεν θα δώσει στη νεολαία σύγχρονα δικαιώματα, γιατί τα δίνει όλα για τα κέρδη των μονοπωλίων. Και δικαιώματα για τη νεολαία και κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο δεν συμβιβάζονται.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση γιατί όπως κι αν την ονομάσουν, αριστερή, αντιμνημονιακή, εθνικής σωτηρίας, θα είναι από χέρι ενάντια στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Δεν θα δώσει ανοχή, γιατί το ΚΚΕ δεν ανέχεται νέα παιδιά να εγκαταλείπουν το σχολείο για το μεροκάματο, γιατί το ΚΚΕ δεν ανέχεται τους νέους σύγχρονους δούλους, γιατί το ΚΚΕ δεν ανέχεται αντί για δικαιώματα να δίνουν στους νέους και στις οικογένειές τους ψίχουλα.
Κι αν ορισμένοι σας λένε «πρώτη φορά αριστερά και το ΚΚΕ σφυρίζει αδιάφορα», ρωτήστε και θα μάθετε τι σημαίνει αριστερά.


Η Αριστερά πότε δεν δήλωνε υποταγή στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στα μονοπώλια.

Την επόμενη μέρα τα νέα παιδιά δεν χρειάζονται άλλη μια κυβέρνηση εντός των τειχών, χρειάζονται δυνατό το ΚΚΕ σίγουρη εγγύηση για το σήμερα και το αύριο.

ΚΚΕ δυνατό δύναμη για το λαό. Δυνατό στη Βουλή για την ταξική πάλη, τη συμμαχία, την ανατροπή!

Νέοι και νέες

Να πάμε όλοι να ψηφίσουμε δαγκωτό ΚΚΕ!

Όσους νέους το σύστημα, δεν τους έχει άμεσα του χεριού του, τους θέλει στην απέξω, στην αποχή. Όχι μόνο από τις εκλογές, αλλά και από τους αγώνες. Η αποχή δεν είναι λύση, δε δημιουργεί εμπόδια στην πολιτική που σαρώνει τις ζωές των νέων.

Κανείς αργότερα δε θα μπορεί να δικαιολογηθεί, όταν σήμερα έχει την ευκαιρία να καταδικάσει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν, ενισχύοντας το ΚΚΕ στις κάλπες, αλλά και τους αγώνες την επόμενη των εκλογών.

Όλοι και όλες, είτε είστε εργαζόμενοι, είτε σε σχολές μαθητείας και κατάρτισης, είτε σπουδάζετε στα πανεπιστήμια, σε ΤΕΙ, είτε είστε μεταπτυχιακοί, είτε υπηρετείτε τη θητεία σας στο στρατό, είτε είστε από πόλη ή χωριό, από την πρωτεύουσα ή την επαρχία, να πάτε να ρίξετε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη.
Με τη δύναμη και την ορμή της νεολαίας θα τα καταφέρουμε!»



www.902.gr/eidisi/ekloges-genari-2015/59394/i-omilia-toy-genikoy-grammatea-tis-ke-toy-kke-d-koytsoympa-sti#/0

Η Ομιλία του Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα χθές στα Γιάννενα

 «Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι,


Τις τελευταίες μέρες έχει ανάψει η συζήτηση για τη φορολογία, τη φοροληστεία δηλαδή, που έχει γονατίσει κάθε λαϊκό σπίτι. Και είναι αλήθεια πως κάθε εργάτης, κάθε άνεργος, κάθε αυτοαπασχολούμενος, κάθε φτωχός αγρότης, γιατί όλοι αυτοί είναι η πλειοψηφία του λαού μας, έχουν γονατίσει από την αβάσταχτη φορολογία, στο εισόδημα, στο σπίτι που έφτιαξαν με τον κόπο τους ή κληρονόμησαν από τους γονείς τους, από τους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Ποια λαϊκή οικογένεια δεν έχει χάσει το λογαριασμό με τους φόρους, δεν ζει με το μόνιμο άγχος και την αγωνία πώς θα πληρώσει την εφορία;
Και πάνω εδώ στην λαϊκή απαίτηση «δεν πάει άλλο, με τη φοροληστεία» δίνει και παίρνει η δικομματική αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.


Σημασία δεν έχει πώς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ονομάσουν τους νέους φόρους, ποιοι νέοι φόροι θα πάρουν τη θέση των παλιών. Σημασία έχει πως και οι δύο ορκίζονται στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που επιβάλει για όλα τα κράτη μέλη της η ΕΕ.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει πως συμφωνεί με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που επιβάλουν οι δεσμεύσεις της ΕΕ. Και δω δεν πρόκειται για νοικοκύρεμα, για να προλάβουμε ορισμένους, όπως υποστηρίζει η ΝΔ.

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της ΝΔ ήταν που οδήγησαν σε μονιμοποίηση των χαρατσιών, σε μείωση των δαπανών σε παιδεία, υγεία, πρόνοια.

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί του ΣΥΡΙΖΑ -όταν μάλιστα το κυβερνητικό του πρόγραμμα δεν λέει ούτε μισή κουβέντα για αύξηση της φορολογίας στο κεφάλαιο ούτε φυσικά για κατάργηση των φοροαπαλλαγών του- σημαίνουν νέοι φόροι για το λαό.

Και αυτούς τους φόρους ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως θα τους πληρώνουμε, δεν γίνεται να μην τους πληρώνουμε είπε. Κι αυτό θα γίνει και με τη φορολογική μεταρρύθμιση που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος φόρος για το λαό ήταν ο ΕΝΦΙΑ, φόρος που η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έφερε σαν έκτακτο προσωρινό χαράτσι στο λογαριασμό της ΔΕΗ, τον οποίο πολύ σύντομα μονιμοποίησαν βάζοντας τους εργαζόμενους να πληρώνουν νοίκι στο ίδιο τους το σπίτι, στο σπίτι που με κόπους και θυσίες απέκτησαν.

Πριν λίγες μέρες ο Σαμαράς εξήγγειλε πως ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν θα καταργηθεί, αλλά θα μεταφερθεί στους δήμους και στις περιφέρειες. Δηλαδή οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες -σε συνθήκες άγριων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης- προκειμένου να έχουν έσοδα για να λειτουργούν τις υπηρεσίες τους, θα απαιτούν κάθε τρεις και λίγο αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Κι αυτό ο Σαμαράς το παρουσίασε σαν προεκλογική εξαγγελία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει μεν πως θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, όμως στη θέση του θα μπει ο νέος φόρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Άρα ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται, απλά αλλάζει όνομα. Τώρα τι προσδιορίζεται ως μεγάλη ακίνητη περιουσία από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρουμε, δεν απαντάνε, το κρατάνε σαν έκπληξη για το λαό μετεκλογική.




Η μόνη πρόταση που δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τη λαϊκή οικογένεια, είναι η πρόταση του ΚΚΕ για άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση κάθε φορολογίας στην κύρια και στην εξοχική κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Η μόνη πρόταση που ανακουφίζει τη λαϊκή οικογένεια από τους φόρους είναι η πρόταση για αφορολόγητο 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με αύξηση 5000 ευρώ για κάθε παιδί.

Και οι προτάσεις του ΚΚΕ που ανακουφίζουν τη λαϊκή οικογένεια δεν χωρούν στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς της ΕΕ, που οποιαδήποτε κυβέρνηση και της ΝΔ κι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, θα εφαρμόσουν για να δώσουν ψίχουλα στο λαό, παντεσπάνι στο κεφάλαιο.

Γιατί ψίχουλα για το λαό περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που από πρόγραμμα 100 ημερών έγινε κυβερνητικό πρόγραμμα 4ετίας, ψίχουλα υπόσχεται και η ΝΔ με το κοινωνικό μέρισμα και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Γιατί ψίχουλα είναι για τον άνεργο ένα πιάτο φαϊ με κουπόνια σίτισης. Μια θέση εργασίας λίγων μηνών σε προγράμματα απασχόλησης των 300 ευρώ και με επιδότηση για τον εργοδότη. Ψίχουλα είναι η 13η σύνταξη κι αυτή μόνο για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

Φίλες και Φίλοι,

Το ΚΚΕ κάθε μία ψήφο που θα πάρει, θα την καταθέσει στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές, για να οργανωθεί η πάλη του λαού, να ενισχυθεί η λαϊκή συμμαχία.

Ποια άλλη πολιτική δύναμη μπορεί χωρίς υποχωρήσεις και παλινωδίες, να πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση του αγώνα του λαού για την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων και την ανάκτηση των απωλειών;

Σήμερα το δίκαιο αίτημα του λαού είναι να πάρει πίσω όσα έχασε, να πάρει πίσω όσα στο όνομα της κρίσης του έκλεψαν, να ανακτήσει όλες τις απώλειες και να επιστρέψει το βιοτικό του επίπεδο τουλάχιστον στα προ κρίσης επίπεδα.

Ποια άλλη πολιτική δύναμη παλεύει για πλήρη απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας;

- Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

- Να καταργηθούν τώρα οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα και στο πετρέλαιο κίνησης. Να καταργηθούν όλα τα διόδια.

Ποια άλλη πολιτική δύναμη παλεύει για αφορολόγητο όριο για τη λαϊκή οικογένεια 40000 ευρώ το χρόνο, προσαυξημένο κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί;
- Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Να καταργηθούν οι «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις και το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές.


- Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των ΕΒΕ. Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, των ειδικών δημοτικών φόρων και των χαρατσιών για κλείσιμο χρήσεων.

- Διαγραφή και πάγωμα χρεών για ανέργους, φτωχούς μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών οικογενειών.

- Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου.

Ποια άλλη πολιτική δύναμη αγωνίζεται με συνέπεια και ανιδιοτέλεια για να οργανωθεί η λαϊκή αλληλεγγύη;

Που παλεύει για το επίδομα ανεργίας χωρίς να συμβιβάζεται με την ανεργία;

Που παλεύει για να μπορεί ο άνεργος να ταΐσει την οικογένειά του χωρίς να συμβιβάζεται με τη φτώχεια, την εξαθλίωση;

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση και για το σήμερα και για το αύριο.
Και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία, απαντά και στο τι σήμερα πρέπει να παλέψει ο λαός και προς τα πού πρέπει να κατευθυνθεί η πάλη του».



 
www.902.gr/eidisi/ekloges-genari-2015/59335/i-omilia-toy-dimitri-koytsoympa-sta-giannena-video-foto#/0