Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται εδω πέρα,

αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα[στο ΧΑ]
η άλλη μισή στην Κίνα Βρίσκεται

απο άρθρο των reporters

Σαγκάη: Τα χαρακτηριστικά φούσκας ήταν εκεί


Για μία ακόμη φορά η προσοχή έχει στραφεί στην Κίνα. Η σημερινή νεά ισχυρή πτώση στην Σαγκάη, οδηγεί πολλούς αναλυτές να θεωρούν πως στην πόλη μπήκαν οι αρκούδες. Ενδεχομένως να μην έχουν άδικο, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούν την Κίνα πανάκεια για όλα. Εμπόριο, εισαγωγές, εξαγωγές, νομίσματα και γιατί όχι και μετοχές. Μέχρι και ο πολύς Mobius την συνιστούσε ανεπιφύλακτα, όχι αδικαιολόγητα. Αλλά πάντα ένας δράκος είναι απρόβλεπτος και ως εκ τούτου επικίνδυνος.
Ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Κίνας, είχε δεύτερη καλύτερη απόδοση παγκοσμίως εφέτος, και είναι δυνατό να παρατείνει την άνοδό του, δεδομένης της ανάκαμψης των κερδών και της επιταχυνόμενης οικονομικής ανάπτυξης που αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές και πειστικές ιστορίες ανάκαμψης παγκοσμίως, δήλωνε πρόσφατα ο Chen Li, Chief Strategist Harvest Management στο Πεκίνο στην οποία η Deutsche Bank έχει μερίδιο, και η οποία και επιβλέπει περίπου $22 δισ., συμπεριλαμβανομένου και ενός τμήματος του Εθνικού Ταμείου Συντάξεων.

Πως φθάσαμε ως εδώ

Ο Σύνθετος Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης είχε διπλασιαστεί από τα χαμηλά επίπεδα του Νοεμβρίου, ενώ οι επενδυτές άνοιξαν το μεγαλύτερο αριθμό λογαριασμών συναλλαγών μετά τον Ιανουάριο του 2008, έχοντας δελεαστεί από ενδείξεις ότι κρατικό οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 4 τρισ. γουάν ($586 δισ.) σε συνδυασμό με τραπεζικό δανεισμό επιπέδων ρεκόρ έχουν αναζωογονήσει την οικονομία. Ο Δείκτης της Σαγκάης έχει αυξηθεί κατά 90% φέτος, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη απόδοση παγκοσμίως μετά το δείκτη του Περού, ανάμεσα σε 89 δείκτες αναφοράς μετοχών, που παρακολουθούνται από την Bloomberg.

Ωστόσο επήλθε η κόπωση, πολύ πιο γρήγορα απ΄ απ ότι αναμενόταν και σήμερα μιλάμε πως στο κινεζικό χρηματιστήριο μπήκαν οι αρκούδες.


Η άνοδος αυτή όμως είχε πυροδοτήσει ανησυχία γύρω από πιθανές δράσεις της κυβέρνησης με στόχο την επιβράδυνση της ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση οφείλει να είναι προσεκτική, ώστε οι κρατικές δαπάνες να μην δημιουργήσουν «φούσκα» στο χρηματιστήριο δήλωνε, ο Allan Conway, Διευθυντής Επενδύσεων σε Αναπτυσσόμενες Αγορές της Schroder Investment Management, η οποία επιβλέπει $17,5 δις αλλά και αυτός υπογράμμισε ότι θα διατηρήσει μεγάλες θέσεις σε κινέζικες μετοχές, βάσει της αισιόδοξης άποψης ότι η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση και τα οικονομικά πακέτα στήριξης θα ωθήσουν την ανάπτυξη της Κίνας προς το στόχο του 8% που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Αποτιμήσεις

Οι αποτιμήσεις των μετοχών που συμμετέχουν στο Σύνθετο Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχουν εμφανίσει κέρδη μέχρι και 38πλάσια της αρχικής αξίας, τιμή υπερδιπλάσια εκείνων που απαρτίζουν τον Δείκτη Αναπτυσσόμενων Αγορών της Morgan Stanley (MSCI) και τον Δείκτη Standard & Poor’s 500 (S&P 500).

Η ανάκαμψη του χρηματιστηρίου έθεσε τέλος στο εννεάμηνο μορατόριουμ των εγχώριων αρχικών δημόσιων προσφορών του Ιουνίου. Η χρηματιστηριακή αξία των πέντε εταιριών που εντάχθηκαν από τότε στο χρηματιστήριο, αυξήθηκε κατά 112% κατά μέσο όρο τη μέρα που εισήλθαν σε αυτό, ακόμα και έπειτα από την πώληση μετοχών στην κορυφή των κλιμάκων που προορίζονται για επενδυτές. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν πουληθεί μετοχές αξίας 55,6 δισ. γουάν, σύμφωνα με δεδομένα που έχει συλλέξει η Bloomberg.

Οι Φόβοι για φούσκα βγήκαν αληθινοί

Εν τούτοις, υπάρχουν σημάδια ότι η κυβέρνηση θα δράσει με τρόπο που θα διασφαλίσει πως τα τραπεζικά δάνεια δεν θα εκτραπούν προς το χρηματιστήριο. Την 27η Ιουλίου η ρυθμιστική αρχή του τραπεζικού κλάδου ζήτησε από τους δανειστές να διασφαλίσουν ότι τα δάνεια που προορίζονται για επενδύσεις σε σταθερά περιουσιακά στοιχεία κατευθύνονται σε έργα που θα υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία. Τρεις ημέρες αργότερα, η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε σχέδια για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τα δάνεια για κεφάλαιο κινήσεως.

Ο πρώην Διευθύνων Οικονομολόγος της Morgan Stanley στην Ασία, Andy Xie – σήμερα ανεξάρτητος οικονομολόγος – δήλωσε στις 31η Ιουλίου ότι η Κίνα μπορεί να μειώσει την αύξηση σε νέα δάνεια κατά το ήμισυ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ώστε να αποσοβήσει το ενδεχόμενο «φούσκας» στο χρηματιστήριο.

Ο Edward Chancellor, διαχειριστής επενδυτικών χαρτοφυλακίων στην έδρα της Grantham Mayo Van Otterloo στη Βοστόνη, δήλωσε και εκείνος ότι η ανάκαμψη στο χρηματιστήριο της Κίνας αποτελεί «κλασικό προοίμιο φούσκας». Οι αποτιμήσεις των μετοχών των αναδυόμενων αγορών «μάλλον απίθανες» και τα αναπτυσσόμενα κράτη μπορεί να κατευθύνονται προς κάποια «διόρθωση λόγω λήψης κερδών», τόνιζε και η RBC Capital Markets σε σημείωμα προς τους πελάτες της, και σήμερα αποδεικνύεται πως μάλλον είχε δίκιο


κάποιοι ανΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ εκτιμούσαν ότι η Ανάκαμψη άρχισε ήδη από την Κίνα και ότι βγαίνουμε από την κρίση.

άρα και το δικό μας +150% των τραπεζών είναι φούσκα!