Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009


οι G7  στη Ρώμη αποφάσισαν για το καλό μας! 
-Την σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα η G7,  που συνεδρίασε σήμερα στη Ρώμη. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να μην υποχωρήσουν στον προστατευτισμό. 

Στο ανακοινωθέν της η G7 αναφέρει:
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η Κίνα και την συνεχιζόμενη προσήλωσή της σε μέτρα για μία περισσότερο εύκαμπτη τιμή συναλλάγματος που θα οδηγήσει στο να συνεχιστεί η εκτίμηση προς το Ρενμίνμπι (γιουάν). Επαναβεβαιώνουμε την δέσμευσή μας να ενεργήσουμε από κοινού χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία της πολιτικής για την υποστήριξη της ανεργίας και την ενίσχυση του οικονομικού τομέα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμεθα για την αποφυγή ανεπιθύμητων στρεβλώσεων», 
Επίσης η G7 επισημαίνει ότι παραμένει προσηλωμένη στην αποφυγή λήψης μέτρων προστατευτισμού και στην δημιουργία νέων φραγμών.

«Το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι όντως το πρόβλημα της αναδιάρθρωσης των τραπεζών», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Καν, στα πλαίσια της συνόδου. Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τιμ Γκάιτνερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τις χώρες της G7 και της G20 για να βρεθεί μία συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις ενόψει τις παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. «Θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας στην G7 και G20 για να υπάρξει μία συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις ενόψει της έκτασης των προβλημάτων που  δημιουργήθηκαν από την κρίση αυτή», είπε. 

Στην G7 μετέχουν η Γερμανία, ο Καναδάς,οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία και η Ιαπωνία .Οι  αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G20 πρόκειται να συνέλθουν στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου για να συζητήσουν για τις μεταρρυθμίσεις στο διεθνές οικονομικό 
σύστημα.