Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Η Κρίση Βαθαίνει.

Σημάδι για επιστροφή σε bear market αποτελεί η υποχώρηση των commodities, τα οποία έχουν καταγράψει τις ισχυρότερες απώλειες από την κατάρρευση της Lehman Brothers και μετά.

Σύμφωνα με τον δείκτη που παρακολουθεί τις μεταβολές στον ανοξείδωτο χάλυβα, τις προβιές, το φυτικό λίπος και την λινάτσα υποχώρησε 57% τον Μάιο, δυο χρόνια μετά την ισχυρότερη ύφεση της τελευταίας 50ετίας.

Ο δείκτης 18 άλλων βιομηχανικών πρώτων υλών υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι σήμερα, καθώς διευρύνεται η κρίση στην περιοχή της Ευρωζώνης και η Κίνα προχωρά στη λήψη μέτρων για την επιβράδυνση της ανάκαμψης.

Παρά το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη για το 2010 και 2011, οι επενδυτές που πέρυσι αύξησαν τις συμμετοχές τους στην αγορά πετρελαίου και χαλκού αδειάζουν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο και μετά.

"Καθώς μειώνεται η ανάληψη ρίσκου, η ανάκαμψη περιορίζεται", σχολιάζει ο Colin P Fenton, της Curium Capital Advisors και πρώην αναλυτής της Goldman Sachs στο πρακτορείο Bloomberg.

και ποιός μπορεί να διαφωνήσει!