Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Σε καθεστώς εργασιακής «γαλέρας» 22 εκατομμύρια




Η ΡΩΣΙΑ του Πούτιν

Η παραοικονομία στη Ρωσία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις απολύουν εργαζομένους, παραδέχτηκε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αντρέι Μπελοούσοφ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», σήμερα στη χώρα 22 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας.
Δηλαδή, εργασίας χωρίς δικαιώματα, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, συνταξιοδοτικά δικαιώματα κ.ά.

Οι εργαζόμενοι της αδήλωτης απασχόλησης έχουν ελάχιστη κοινωνική προστασία και οι μισθοί τους είναι κατά 18-20% χαμηλότεροι σε σχέση με τους μισθούς των εργαζομένων, που εργάζονται σε καθεστώς νόμιμης απασχόλησης.

Ταυτόχρονα, υπολογίζεται πως οι παράμετροι της ρωσικής παραοικονομίας είναι περίπου κατά 1,5-2 φορές περισσότερες από των άλλων αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών.

Επιπλέον, διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των ρυθμών δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κλεισίματος επιχειρήσεων.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν είναι κατά 1,3-1,5 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιχειρήσεων που ανοίγουν, ενώ οι απολυμένοι εργαζόμενοι μεταφέρονται όλο και συχνότερα στη «σκιώδη οικονομία».

Εννοείται πως η ύπαρξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας έχει τεράστιες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αποτελεί κερδοφόρα «φλέβα» για τα καπιταλιστικά κέρδη.


Στις «ρυθμίσεις» και τα δάνεια του ΟΕΚ




Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας με αφορμή την άρνηση των τραπεζών να εντάξουν στις ρυθμίσεις όσους έχουν πάρει δάνειο από τον ΟΕΚ

Την ένταξη των επιδοτούμενων δανείων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων», απαιτεί με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως οι τραπεζίτες αρνούνται να εντάξουν στις ρυθμίσεις όσους έχουν λάβει επιδοτούμενο δάνειο, ενώ σημαντικές ευθύνες καταλογίζει και στην κυβέρνηση.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

«Τα αρπακτικά των τραπεζών αρνούνται να εντάξουν στις ρυθμίσεις των "κόκκινων δανείων" όσους έχουν πάρει δάνειο με διπλοεπιδοτούμενο επιτόκιο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Από την άλλη η κυβέρνηση, που εν μία νυκτί διέλυσε τον Οργανισμό, αφήνει συνειδητά τους δανειολήπτες στα νύχια των τραπεζών.

Οι τραπεζίτες βάζουν τους δανειολήπτες στο δίλημμα: Ρύθμιση και να χάσεις την επιδότηση του οργανισμού ή τρέχουσα δόση και με κίνδυνο να χάσεις το σπίτι σου; Οι τραπεζίτες όμως και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα συνεχίσουν να εισπράττουν την επιδότηση του δανείου από τον Οργανισμό.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες πρώτα από όλα για την κατάργηση του οργανισμού και δεύτερον γιατί έχουν μείνει στον αέρα οι δικαιούχοι που έχουν πάρει δάνεια από διάφορα προγράμματα, οι δικαιούχοι επιδότησης ενοικίου, τα χιλιάδες παραχωρητήρια που δεν έχουν δοθεί, ο καθορισμός της αξίας κατοικιών σε διάφορους οικισμούς, οι αίθουσες και τα καταστήματα που ενοικιάζονται ή παραμένουν κλειστά κ.ά.

Στον αέρα, επίσης, είναι το ζήτημα της περιουσίας του Οργανισμού, ενώ έχει αρχίσει η αξιοποίηση των γραφείων του από διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση έχουν ακέραια την ευθύνη. Δε θα βγουν λάδι πετώντας το μπαλάκι στον ΟΑΕΔ. Δε θα είναι οι δικαιούχοι τα θύματα στον "πόλεμο των βουβαλιών".

Απαιτούμε άμεσα:
Να λυθεί το πρόβλημα των δανειοληπτών με τις τράπεζες, εντάσσοντας τα επιδοτούμενα δάνεια στη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων".

Τα δάνεια από κεφάλαια του Οργανισμού να παγώσουν για τους ανέργους.

Για τους υπόλοιπους να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων με μείωση του καταβαλλόμενου ποσού, δηλαδή περισσότερες και μικρότερες δόσεις.

Να επισπευσθεί το πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου.

Να δοθούν τα παραχωρητήρια στους οικιστές.

Να σταματήσει κάθε προσπάθεια εκποίησης της περιουσίας του Οργανισμού.

Να επανακινηθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού.

Να δοθούν άτοκα δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ στους δικαιούχους για απόκτηση κατοικίας.
Το ΙΚΑ να εξοφλήσει το χρέος των 3 δισ. ευρώ στον Οργανισμό και να διατεθούν για κατασκευή κατοικιών.

Αύξηση της εισφοράς των εργοδοτών και της χρηματοδότησης του κράτους».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ







Μείωση 20% στις Αποδοχές και 77 απολύσεις στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ..!




«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ»
Εντείνει την επιθετικότητα με 77 απολύσεις

Σε 77 απολύσεις με βάση το δικαίωμα που δίνει ο νόμος για απολύσεις του «5%» (δηλαδή κάθε μήνα το 5% επί του συνόλου του προσωπικού), θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ», συμφερόντων Αγγελόπουλου, εντείνοντας την επιθετικότητά της σε βάρος των εργαζομένων.

Η εργοδοσία είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε 170 απολύσεις μέσω της «εθελουσίας» εξόδου.
Ωστόσο, 93 εργάτες δέχθηκαν την «εθελουσία» και η εργοδοσία, προκειμένου να μειώσει το προσωπικό στον αριθμό που η ίδια θέλει, προχωρά και σε επιπλέον σε 77 απολύσεις, χωρίς προσχήματα.

Εκτός από τις απολύσεις, η εταιρεία έχει ανακοινώσει και μείωση αποδοχών κατά 20%, κατάργηση των έξτρα δώρων, διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 12ωρα σε 40ωρη βάση τη βδομάδα, καθώς και άλλα μέτρα με το ίδιο περιεχόμενο.