Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Εξ ανατολών o εφιάλτηςΒόμβα... μεγατόνων εκτόξευσε χθες στα χρηματιστήρια ο διεθνής οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων Moody's προειδοποιώντας για τον κίνδυνο υποβάθμισης ευρωπαϊκών τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς εκτιμά ότι η εν λόγω περιοχή απειλείται με βαθύτερη ύφεση λόγω των μεγάλων ανισορροπιών που την διακρίνουν. 
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη Moody's ότι η οικονομική κρίση θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τις αντοχές των τραπεζών της Ανατολικής Ευρώπης με συνεπακόλουθες πιέσεις στους ισολογισμούς των μητρικών ομίλων της Δυτικής Ευρώπης και κίνδυνο υποβάθμισης, εν τέλει, της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης. 
Βόμβα... μεγατόνων εκτόξευσε χθες στα χρηματιστήρια ο διεθνής οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων Moody's προειδοποιώντας για τον κίνδυνο υποβάθμισης ευρωπαϊκών τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς εκτιμά ότι η εν λόγω περιοχή απειλείται με βαθύτερη ύφεση λόγω των μεγάλων ανισορροπιών που την διακρίνουν. 
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη Moody's ότι η οικονομική κρίση θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τις αντοχές των τραπεζών της Ανατολικής Ευρώπης με συνεπακόλουθες πιέσεις στους ισολογισμούς των μητρικών ομίλων της Δυτικής Ευρώπης και κίνδυνο υποβάθμισης, εν τέλει, της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης. 


ΜΑΖΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Η προειδοποίηση-σοκ του διεθνούς οίκου για τον κίνδυνο πιστοληπτικής υποβάθμισης ευρωπαϊκών τραπεζών - στη φάση που ούτως ή άλλως εξακολουθούν να κλυδωνίζονται από τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης - προκάλεσε νέα μείζονα αναταραχή σε όλα τα χρηματιστήρια. Από το Τόκιο, ως την Πράγα αλλά και τη Νέα Υόρκη οι πάντες άρχισαν να ξεπουλούν τραπεζικές (και όχι μόνο) μετοχές ωθώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες βαθιά στο κόκκινο. 

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI World Index σημείωνε χθες το βράδυ απώλειες 3,4%, ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών έχανε 4,7% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ πτώση 2,7% είχε υποστεί νωρίτερα και ο δείκτης MSCI της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Οσο σφοδρό ήταν το πλήγμα στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης - όπου ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chips FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 2,5% - ακόμη ισχυρότερο ήταν το... ωστικό κύμα που παρέσυρε τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Πολωνία ο δείκτης WIG20 σημείωνε πτώση άνω του 5% και στην Τσεχία ο δείκτης PX έχανε πάνω από 7%.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν, βεβαίως, οι μετοχές των τραπεζών με μεγάλη έκθεση στην ανατολική Ευρώπη. Η ιταλική UniCredit «βυθίσθηκε» σε ναδίρ 12ετίας σημειώνοντας πτώση 8%, η αυστριακή Erste Group Bank έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, κάνοντας «βουτιά» 13%, η βελγική KBC σημείωσε πτώση έως και 14% και η γαλλική Societe Generale έχασε 10%.
Τράπεζες από την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Σουηδία έχουν χορηγήσει το 84% των δανείων που έχουν προσφερθεί από δυτικές τράπεζες στην ανατολική Ευρώπη. 
Η προειδοποίηση της Moody's αφορά όμως και ελληνικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Εθνική, η Eurobank, η Alpha Bank και η Πειραιώς, που έχουν μεγάλη έκθεση στα Βαλκάνια.
Οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εντάθηκαν μετά το άνοιγμα της Wall Street και τις μεγάλες απώλειες των δεικτών, υπό τον φόβο της εντεινόμενης διεθνούς ύφεσης και την ανησυχία για το μέλλον του κλυδωνιζόμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο δείκτης S&P 500 έκανε βουτιά 3,7% πέφτοντας κάτω από το επίπεδο των 800 μονάδων, ενώ απώλειες άνω του 3% σημείωναν και οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq.


ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

«Κυκλώνας» όμως σάρωσε και τη διεθνή χρηματαγορά με το ευρώ να δέχεται... πυρ ομαδόν, καθώς η έκθεση της Moody's ενέτεινε ακόμη περισσότερο τους φόβους για το μέλλον των οικονομιών της ευρωζώνης. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έως τα 1,2580 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα δύο και πλέον μηνών έναντι του δολαρίου, ενώ μαζικό ήταν το ξεπούλημα και στα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης. Το πολωνικό ζλότι και το ουγγρικό φιορίνι κατέρριψαν αρνητικά ρεκόρ έναντι του ευρώ, ενώ η τσεχική κορόνα βυθίσθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005.

Το σοκ από τη Moody's έγινε έντονα αισθητό και στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την εκτίναξη σε νέα ιστορικά υψηλά των spreads των 10ετών ελληνικών αλλά και αυστριακών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds, στις 300,8 και 124 μονάδες βάσης αντιστοίχως.


ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Το γενικευμένο ξεπούλημα στα χρηματιστήρια έστρεψε τους επενδυτές στο ασφαλέστερο καταφύγιο των πολύτιμων μετάλλων, με την τιμή του χρυσού να εκτινάσσεται σε υψηλό επτά μηνών, κλείνοντας στα 968,80/970,80 δολ. η ουγκιά στην αγορά σποτ του Λονδίνου, από 940,90 που ήταν στο κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας στη Ν. Υόρκη. Υψηλό εξαμήνου άγγιξε και η τιμή του αργύρου, κλείνοντας τελικώς στα 14,04/14,12 δολ. η ουγκιά από 13,57 στη Ν. Υόρκη. Η πλατίνα έκλεισε στα 1.082,50/1.087,50 από 1.063 και το παλλάδιο στα 214,50/219,50 από 213,50 δολ. η ουγκιά στη Ν. Υόρκη.


ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Αντιθέτως, οι φόβοι ότι βαθαίνει η ύφεση στη διεθνή οικονομία προκάλεσαν νέες πιέσεις στην πετρελαιαγορά. Στη Νέα Υόρκη, οι τιμές των συμβολαίων Μαρτίου του αμερικανικού αργού σημείωναν πτώση σχεδόν τριών δολαρίων και είχαν υποχωρήσει στα 34,73 δολ. το βαρέλι στις 16:02 ώρα Γκρίνουιτς, ενώ στο Λονδίνο τα συμβόλαια Απριλίου του μπρεντ έχαναν 1,78 δολ. και κυμαίνονταν στα 41,50 δολ. το βαρέλι.