Σάββατο 11 Απριλίου 2009

ο Δρόμος της Αντίστασης,της Ανυπακοής της Απειθαρχίας,και τηςΡήξης!

Αντίσταση,Ανυπακοή,Απειθαρχία και Ρήξη ζήτησε από τον ελληνικό λαό η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας χθές στη Θεσσαλονίκη.

-Ψήφος αντίστασης και προοπτικής, η ψήφος στο ΚΚΕ είπε

σάυτή τη φωτογραφία δεν υπάρχει ούτε ένας κουκουλοφόρος!
ΟΥΤΕ εδώθα βρείτε κουκουλοφόρο!
κι εδώ αμα δείτε ένα κουκουλοφόρο πέστετό μου να το μάθω κι εγώ.
 

 

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση για τις ευρωεκλογές στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα πλατιά στο λαό να πορευτεί μαζί με το ΚΚΕ, να του εμπιστευτεί την ψήφο του, απηύθυνε χτες βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας πως είναι σημαντικό, την άλλη μέρα από τις ευρωεκλογές, η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις να μετράνε απώλειες, να έχει δεχτεί πλήγμα η πολιτική τους.

 Παραθέτω την ομιλία της: 
«Απευθυνόμαστε σε όσους υποφέρουν από την πολιτική των κομμάτων που εναλλάξ κυβέρνησαν, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στους εργατοϋπάλληλους, στους μισθωτούς γενικότερα, στους μικρούς επιχειρηματίες, στη φτωχή αγροτιά. Στους νέους και τις νέες που ζουν το δράμα του άνεργου πατέρα, της μητέρας που αναζητεί δουλειά, τρέχει μέρα νύκτα, απευθυνόμαστε στις γυναίκες που τις κοροϊδεύουν, αφού στο όνομα της ισοτιμίας τις φορτώνουν με νέα βάρη, ακόμα και τη σύνταξη στα 65.

Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε
Στους εργάτες και στα λαϊκά στρώματα που πίστεψαν στα λόγια της ΝΔ, την ψήφισαν απογοητευμένοι από την ΠΑΣΟΚική 8ετία. Στους αριστερούς που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά δεν έχουν μεταλλαχτεί. Σε εκείνους που έδωσαν απλόχερα την εμπιστοσύνη τους στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας στα περί κοινωνικού κράτους και κοινωνικής αλληλεγγύης. Που πίστεψαν με όλη τους την καρδιά ότι το ΠΑΣΟΚ θα έστελνε τη Δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Σε όλους εκείνους που ξέρουν καλά πως ο αριστερός σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι ακόμα πιο αδιάλλακτος εχθρός του ιμπεριαλισμού. Σε όλους εκείνους που καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση με αντιλαϊκή πολιτική.

-Απευθυνόμαστε σε εκείνους και εκείνες που γνωρίζουν ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι ένα χτύπημα στον αντικομμουνισμό που σηκώνει κεφάλι. Ο αντικομμουνισμός δεν έχει στόχο μόνο το ΚΚΕ, στόχος του είναι ολόκληρο το κίνημα. Επιδίωξή του η ανακοπή της ριζοσπαστικοποίησης. 

-Καλούμε ιδιαίτερα τους λαϊκούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ να βγάλουν συμπεράσματα, να ανησυχήσουν καθώς η ηγεσία του κόμματός τους μας γυρνάει 60 χρόνια πίσω, υιοθετώντας έναν εμετικό αντικομμουνισμό. Για μια ακόμα φορά, απαλλάσσει τη ΝΔ από το να ξεκινήσει η ίδια τη βρώμικη αυτή δουλειά.
Τα προβλήματα προϋπήρχαν, τώρα διογκώνονται 

-Η σημερινή μας συγκέντρωση, εδώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφιερώνεται στους παλαιότερους και νέους ανέργους, που διώχτηκαν κακήν κακώς, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς τις νόμιμες αποζημιώσεις, σε όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Οι βορειοελλαδίτες βιομήχανοι και άλλοι επιχειρηματίες πήραν πρώτοι τη σκυτάλη να επιβάλουν εκβιαστικά την τριήμερη δουλειά, τις αμοιβές κάτω από τις συμβάσεις με τις αυξήσεις ψίχουλα, εξ αιτίας της κρίσης ή και με πρόσχημα την κρίση. Πρωταγωνιστής, ο τοπικός σύνδεσμος των βιομηχάνων, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν πάρει παχυλές επιδοτήσεις, μοντέρνοι επιχειρηματίες, που άνοιξαν το δρόμο εξαγωγής κεφαλαίων στα χιλιοταλαιπωρημένα Βαλκάνια.

-Οι κάτοικοι ολόκληρης της περιοχής, οι εργατοϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης ξέρουν πολύ καλά ότι εργοστάσια δεν κλείνουν ή δεν απειλούνται με κλείσιμο μόνο τώρα που ξέσπασε η διεθνής καπιταλιστική κρίση. Η "Βαλκάν", η βιομηχανία Λιπασμάτων, η "Ζήμενς", τα εργοστάσια Λαναρά, τα συνεταιριστικά εργοστάσια της Θράκης και αλλού, και τόσα άλλα δε χτυπήθηκαν τώρα λόγω κρίσης. Μικρομάγαζα έκλεισαν, βιοτεχνίες φαλίρισαν πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση του 2008. Την τελευταία 15ετία πετάχτηκαν στο δρόμο εργάτες και υπάλληλοι πολλών επιχειρήσεων, αρκετές από τις οποίες λειτουργούσαν εδώ και πολλά χρόνια.


-Βεβαίως, η κρίση οξύνει τα προβλήματα, όμως οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας δεν είναι νέο φαινόμενο, οι τρομερές ελλείψεις στην κοινωνική πολιτική δεν είναι νέο φαινόμενο. 
Μιλάμε για τους εργατοϋπάλληλους της ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ, του ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟΥ, της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, της ΛΑΜΑΠΛΑΣΤ, της ΝΤΟΡΑΛ, της ΤΕΧΑΠΡΕΤ. Είναι πολλές μεγαλύτερες και μικρότερες επιχειρήσεις στον κλάδο του μετάλλου, της κλωστοϋφαντουργίας, του ιματισμού, του ξύλου, των κατασκευών, του εμπορίου κλπ.

-Υπέφεραν και υποφέρουν τα μικρομάγαζα. Τάχα θα ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με φθηνά δάνεια. Στην πραγματικότητα, η κατεύθυνση είναι για ενίσχυση ορισμένων κερδοφόρων μεσαίων επιχειρήσεων. Αλλωστε, η μονοπώληση του κλάδου του εμπορίου ωθεί να διευρύνεται η προσέλκυση όλο και μεγαλύτερου αγοραστικού κοινού στα πολυκαταστήματα.

-Υποφέρει και η φτωχή αγροτιά, όχι τώρα μόνο από την κρίση, αλλά από την πολύχρονη ΚΑΠ, από τους περιορισμούς και τις ποσοστώσεις. Οι επιδοτήσεις που πρόκειται να καταργηθούν το 2013 ίσως και πριν είναι ψίχουλα πια που δεν έχουν καμία σχέση με την επιβίωση του μικρού παραγωγού.

-Τα ακριβά δάνεια και ο ανατοκισμός δεν είναι σημερινά, τα χρήματα που καταβάλλει ο πολύπαθος λαός για την Παιδεία και την Υγεία δεν είναι καινούργια. Υπήρχαν και τώρα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ούτε το κάλεσμα για να σφίξει λαός το ζωνάρι είναι πρωτόγνωρο, ούτε η εργοδοτική τρομοκρατία εμφανίσθηκε με την κρίση. Προϋπήρχαν και τώρα γίνονται πιο πιεστικά, πιο οξυμένα.

-Η μερική απασχόληση, τα προγράμματα STAGE, η εναλλαγή εργαζομένων και ανέργων, τα καθημερινά τετράωρα, η 9μηνη απασχόληση, οι συμβασιούχοι, οι πολλαπλές εργασιακές σχέσεις, οι εργολαβίες που χρησιμοποιούν κυριολεκτικά μαύρη εργασία, προϋπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. 

-Η καταστρατήγηση και αυτής της αλλαγμένης εργατικής νομοθεσίας που έχει γίνει χειρότερη από ποτέ, επίσης, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Οι απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, οι εκβιασμοί να δεχτούν οι εργαζόμενοι λιγότερες αποδοχές δεν είναι φρούτα εποχής. Προϋπήρξαν και τώρα γενικεύονται, πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα.

Δεν κοροϊδεύουμε για εύκολες λύσεις 

-Η ΝΔ πατάει σήμερα γερά στους νόμους του ΠΑΣΟΚ από το 1999 που αφήνουν πορτοπαράθυρα ανοικτά για συμφωνίες εργοδοτών και εργαζομένων να δουλεύουν μειωμένο ωράριο με μειωμένες αποδοχές. Ποιος μίλησε πρώτος για τις ελαστικές μορφές και την "ευελφάλεια"; Η ΕΕ και αμέσως μετά έγινε καραμέλα στο στόμα των στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

-Ποιος πήρε πρώτος σειρά να εφαρμόσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να πλατύνει το θεσμό των εκτάκτων; Μα οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως και της ΝΔ, έκαναν πολλή δουλειά, για να τα βαφτίσουν μέτρα σωτηρίας υπέρ των ανέργων.

-Η πορεία μείωσης της αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Πάντα υπήρχαν λόγοι, για να αμείβονται οι εργαζόμενοι πολύ πιο κάτω από την άνοδο της παραγωγικότητας, πάντα οι εργαζόμενοι, ακόμα και όταν έπαιρναν αυξήσεις, υπήρχαν δυνατότητες να ζήσουν πολύ καλύτερα.

-Ούτε τα γκαζάκια και οι σπασμένες βιτρίνες και οι προβοκάτσιες είναι νέα φαινόμενα. Πολλαπλασιάζονται ναι, όμως δε γεννήθηκαν απότομα. Ούτε η εγκληματικότητα είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο και αποκλειστικό προϊόν της σημερινής κρίσης. 

-Αρα, κάτι πρέπει να γίνει τώρα που τα πράγματα εξελίσσονται πολύ χειρότερα λόγω της κρίσης που θέλουν να τη φορτώσουν στα κεφάλια και στις πλάτες του λαού, με ιδιαίτερη αιχμή τις γυναίκες, τη νεολαία, τους μετανάστες και μετανάστριες.

-Καταλαβαίνουμε πολύ καλά και κατανοούμε ότι οι εργάτες και οι εργάτριες που βρίσκουν την πόρτα κλειστή, αυτοί που γίνονται αποδέκτες του πιο ωμού και σκληρού εκβιασμού "ή υπογράφεις λιγότερες μέρες δουλειάς και ακόμα λιγότερο μισθό, ή απολύεσαι" αναζητούν τρόπο να μην τα χάσουν όλα. Να αποφύγουν τα χειρότερα. Είναι πρόθυμοι να πιαστούν από μια υπόσχεση, από μια νομική χαραμάδα, για να μη χάσουν την ελπίδα τους.
Βρίσκονται και μεγαλοδικηγορικά γραφεία έτοιμα να τάξουν δικαίωση, με το αζημίωτο βέβαια. Οι εργατικές υποθέσεις είναι πιο προσοδοφόρες για τις εταιρείες από ό,τι οι ποινικές.
Καταλαβαίνουμε πολύ, γιατί ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του.

-Ομως εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να κοροϊδεύουμε ότι υπάρχουν εύκολες και έξυπνες λύσεις, κόλπα, δεν μπορούμε και δε θέλουμε να δημαγωγούμε.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπατούν 

-Η ΝΔ εξαπατά λέγοντας ότι η κρίση θα αντιμετωπισθεί αν γίνει ακόμα πιο εντατική η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί χρόνια τώρα με βάση το Μάαστριχτ. Οτι έχει πάρει μέτρα για να αποφύγει τις βαριές συνέπειες της κρίσης.

-Το ΠΑΣΟΚ εξαπατά, υποστηρίζοντας ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι η λύτρωση για τους εργαζόμενους. Ας πούμε γίνονται πράσινα εργοστάσια και θα δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας, την ίδια ώρα θα κλείσουν τα μη πράσινα και θα υπάρχουν απολύσεις. Τα πράσινα εργοστάσια, δηλαδή οι πράσινοι κεφαλαιοκράτες μήπως θα δίνουν μεγαλύτερους μισθούς; 
-Μήπως θα αλλάξουν το εργασιακό καθεστώς; Ο,τι ισχύει σήμερα θα ισχύσει για τους εργαζόμενους και στην πράσινη ανάπτυξη. `Η μήπως η πράσινη ανάπτυξη θα καταργήσει την εκμετάλλευση, τον ανταγωνισμό, το ανελέητο κυνηγητό του κέρδους;

-Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε ένα ουράνιο τόξο αναχρονιστικών, σοσιαλδημοκρατικών απόψεων με αλατοπίπερο μια τάχα επαναστατική φρασεολογία. Περιβόλι αντιφάσεων και ουτοπικών προτάσεων.

-Τον περασμένο Δεκέμβρη δήλωνε ότι το σύγχρονο σύμβολο της εξέγερσης είναι η πέτρα και η κουκούλα. Προχτές στη Βουλή, αποκήρυξε το δικαίωμα του λαού να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του με όλες τις δυνατές μορφές πάλης απέναντι στην κρατική βία και καταστολή, απέναντι στην εργοδοτική βία και τρομοκρατία.

-Η καπιταλιστική εργοδοσία δεν παραχωρεί τίποτα, τα χάνει όλα ανατρεπόμενη 
Νιώθουμε πόνο και αγανάκτηση για τα βάσανα των ανέργων και των χαμηλόμισθων, για τη νέα γενιά που καταδικάζεται στην ανεργία, στην εγκατάλειψη του θρανίου. Δεν πρόκειται μόνο για την γενιά των 700 ευρώ, αλλά και για τη γενιά των 450 ευρώ το μήνα, για τη γενιά των 300 ευρώ, για την γενιά των 172 ευρώ το μήνα, για να θυμίσω την αμοιβή που παίρνει ένα μεγάλο μέρος των σχολικών τροχονόμων. Νιώθουμε αγανάκτηση, γιατί επιβάλλουν στις γυναίκες, που σηκώνουν πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη, να εργάζονται έως τα 65.

-Ο κομμουνιστικός ανθρωπισμός είναι ασυμβίβαστος με τέτοια φαινόμενα. Ομως εμείς δε μένουμε στην ηθική, ανθρωπιστική πλευρά. Ξεκινάμε από μια άλλη βασική αφετηρία, από θέση αρχών: Ο,τι παράγεται σε τούτο τον τόπο, ό,τι διαμορφώνεται ως πλούτος προέρχεται από την εργατική τάξη, τη μισθωτή εργασία, από τα λαϊκά στρώματα των μικροπαραγωγών, των μικρομάγαζων. Τα προβλήματα υπάρχουν γιατί υπάρχει η πλουτοκρατία. 

-Η πλουτοκρατία είτε απέκτησε κληρονομικά δικαιώματα είτε ανήκει σε νέα τζάκια, έχει στα χέρια της την ιδιοκτησία των βασικών, συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Εχει και την ιδιοκτησία και την πολιτική εξουσία που της επιτρέπει να αγοράζει και να εκμεταλλεύεται την εργατική δύναμη.

-Στην ταξική καπιταλιστική κοινωνία ένας νόμος είναι καθοριστικός, θεμελιακός. Ο νόμος της συγκέντρωσης και συσσώρευσης κεφαλαίων, ένα είναι το κίνητρο το κέρδος. Εδώ βρίσκεται και η ρίζα των επαναλαμβανόμενων περιοδικά οικονομικών κρίσεων. Αυτό το σύστημα είναι καταδικασμένο στο θάνατο, μόνο που ο θάνατος δε θα έλθει έτσι απλά λόγω γήρατος, αλλά με τα συντριπτικά χτυπήματα των ανατρεπτικών κοινωνικοπολιτικών κινημάτων, με επικεφαλής την εργατική τάξη και με την κοινή συμμετοχή και προσπάθεια των συμμάχων της, των μικρών επιχειρηματιών και της φτωχής αγροτιάς. Εννοείται και των μεταναστών, δίχως τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει ένα τόσο ισχυρό κίνημα που απαιτείται.

-Η καπιταλιστική εργοδοσία δε μοιράζεται ούτε τα κεφάλαια, ούτε τα κέρδη, ούτε την εξουσία με το λαό. Η καπιταλιστική εργοδοσία, η εξουσία των μονοπωλίων δεν παραχωρεί τίποτε εθελοντικά, τα χάνει ανατρεπόμενη.

Ο σημερινός αγώνας δεν ξεκόβεται απ' την προοπτική 
-Εμείς δε ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα. Διεκδικούμε και άμεσες λύσεις με πρακτική αξία και ταυτόχρονα δείχνουμε το δρόμο της συσπείρωσης για αντεπίθεση και ρήξη, για ανατροπή με τη θέληση και την ενεργητική συμμετοχή του λαού. Δίχως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα υπάρχουν κατοχυρωμένες, βιώσιμες κατακτήσεις, κοινωνική, λαϊκή ευημερία.
Δεν ξεκόβεται ο σημερινός καθημερινός αγώνας από τον αυριανό, από την προοπτική.

-Παλεύουμε για τη δημιουργία του ΑΑΔΜ, για τη νίκη των δυνάμεων της λαϊκής εξουσίας, για να χτιστούν οι βάσεις της λαϊκής οικονομίας.

-Είναι αδύνατον ο άνεργος, ο εκβιαζόμενος εργαζόμενος να βρει το δίκιο του, να του αναγνωριστεί το δίκιο του, να ασκήσει πίεση, αν δεν έχει καθαρή εικόνα πού οφείλεται η ανεργία, πού οφείλεται η κρίση, γιατί κάθε φέτος και χειρότερα.

--Το πρώτο βήμα σήμερα, για να αποκρούσουμε τις απολύσεις, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, που χτυπά ορισμένους κλάδους πιο πολύ, αλλά επηρεάζει αρνητικά και τους υπόλοιπους, είναι να έχουμε όλοι και όλες καθαρή εικόνα, γιατί χτυπά και ξαναχτυπά πότε στην Ασία, πότε στην Ευρώπη, πότε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, πότε σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες που τώρα έγιναν καπιταλιστικές. Γιατί κάθε χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη είτε είναι στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ.

-Δεν αρκεί ο εργαζόμενος να στέλνει τα βέλη στην εκάστοτε κυβέρνηση, πότε να βλέπει υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ και πότε τη ΝΔ. Βεβαίως και πρέπει να ξεκόψει από τα δύο αυτά κόμματα, όχι μόνο γιατί ως κυβερνήσεις τον αδίκησαν, αλλά γιατί τα δύο αυτά κόμματα εκφράζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, της πλουτοκρατίας.

Να σημειωθεί ένα μεγάλο βήμα εμπρός, χειραφέτησης και αντεπίθεσης 

-Είναι αδύνατον ο εργαζόμενος να μετατρέψει την αγανάκτησή του σε υπολογίσιμη δύναμη πίεσης, αν δεν έχει ξεκαθαρίσει ότι η Συνθήκη του Μάαστριχ είναι στην αντίπερα όχθη, πρέπει να την καταδικάσει στη συνείδησή του και στην πράξη να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με τις δεσμεύσεις της, να τιμωρήσει τις δυνάμεις που την ψήφισαν στο πολιτικό επίπεδο και στο κοινωνικό.

-Δεν είναι δυνατόν σήμερα οι εργαζόμενοι να ευελπιστούν ότι η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και τα άλλα τριτοβάθμια όργανα, πολλές ομοσπονδίες έχουν γνήσια διάθεση να τραβήξουν το κίνημα μπροστά σε κατακτήσεις.
-Η Συνθήκη του Μάαστριχ δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτά που ζούνε τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Είναι η συνθήκη που υπέγραψαν φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, τα δήθεν ανανεωτικά και πρώην στην Ευρώπη. Η εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία των φιλελεύθερων με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα παντού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη εκμετάλλευση και καταπίεση τους λαούς.

-Την ίδια περίοδο, οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις συνεργασίας με τη συμμετοχή δυνάμεων του ονομαζόμενου "Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς", σε μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία ), έχουν αποτύχει παταγωδώς.
-Οδήγησαν στον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος, σε διάλυση ή μετάλλαξη των κομμουνιστικών κομμάτων, σε συρρίκνωση της επιρροής και της δύναμής τους μέσα στα εργατικά λαϊκά στρώματα μεγάλων χωρών, σε ένταση της αντικομμουνιστικής και αντισοσιαλιστικής εκστρατείας της ΕΕ.

-Ειδικά εδώ στη βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ακόμα περισσότερες αποδείξεις, γι' αυτό εδώ πρέπει να σημειωθεί ένα πιο μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, βήμα χειραφέτησης και αντεπίθεσης.
Διδάγματα απ' την «ανασυγκρότηση» των Βαλκανίων 

-Θυμηθείτε τους μύθους που σκόπιμα καλλιέργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι η Ελλάδα θα γίνει υπολογίσιμη δύναμη και πρωταγωνιστικός παράγοντας στα Βαλκάνια με το σύμφωνο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Πόσα ακούσαμε για τη Θεσσαλονίκη που θα γινόταν πρωτεύουσα πόλη των Βαλκανίων. Κοντά τους πήγε και ο Συνασπισμός που υπερασπίστηκε τη λεγόμενη ανασυγκρότηση των Βαλκανίων όπως την καθόρισαν η ΕΕ και τα μονοπώλια.
Τι έγινε λοιπόν; Αρχικά βιοτέχνες μετέφεραν τις επιχειρήσεις στις παρθένες αγορές των νέων καπιταλιστικών κρατών της περιοχής. Καλλιέργησαν το έδαφος, ώστε να περάσουν σε επίθεση μεγάλοι επιχειρηματίες, διψώντας για νέο πακτωλό κερδών, για κατοχυρωμένα μακρόχρονα κέρδη. Και αυτοί περιόρισαν την παραγωγή στην Ελλάδα ή έκλεισαν τις επιχειρήσεις, πέταξαν στο δρόμο εν μια νυκτί εργαζόμενους, και μετακόμισαν στις γειτονικές χώρες.

Τι κέρδισε ο ελληνικός λαός και η βόρεια Ελλάδα από μια τέτοια εξέλιξη;

-Εχασε και ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί που δουλεύουν με εξευτελιστικά μεροκάματα και χωρίς την κοινωνική ασφάλιση και τις κοινωνικές παροχές που είχαν στις συνθήκες του σοσιαλισμού. 
-Η ανερχόμενη πορνεία, η εγκληματικότητα σ΄αυτές της χώρας είναι το φρούτο που καρποφόρησε με την ανατροπή, με τη νίκη της αντεπανάστασης.
-Μήπως οι Ελληνες επιχειρηματίες έγιναν φορείς υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, μήπως βοήθησαν να εξομαλυνθούν διαφορές που υπάρχουν με τις γειτονικές χώρες; 
-Μήπως οι επιχειρηματίες βοήθησαν να επιλυθεί με βάση το αμοιβαίο συμφέρον το θέμα της ονομασίας της ΠΔΓΜ, μήπως βοήθησαν να μειωθεί έστω η αλυτρωτική προπαγάνδα; Οχι. -Μήπως οι επιχειρηματίες απέτρεψαν τον πόλεμο και τη βία στα Βαλκάνια; Οχι, βέβαια.

-Εμείς ήμασταν το μοναδικό κόμμα που καταδικάσαμε το σύμφωνο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, γνωρίζοντας τι θα φέρει και στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα. Τώρα η κρίση γίνεται πιο βαθιά και μακρόχρονη στην Ελλάδα και για έναν πρόσθετο λόγο, γιατί η τύχη της είναι στενά δεμένη με την κρίση και τις χρεοκοπίες στην περιοχή αυτή.

Στη φύση του καπιταλισμού η αναρχία κι ο ανταγωνισμός 

«Εργοστάσια κλείνουν, όχι μόνο γιατί μεταφέρονται αλλού, έξω από τα ελληνικά σύνορα. Κλείνουν γιατί η καπιταλιστική οικονομία, από τη φύση της, είναι άναρχη, απρογραμμάτιστη, αναπτύσσει ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια του ίδιου κλάδου, ανάμεσα στα μονοπώλια διαφορετικών κλάδων. Γιατί υπονομεύει συνεχώς την αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων, ενώ ανεβάζει τις ανάγκες τους στο κατακόρυφο.
-Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξαγοράζουν τις σχετικά μικρότερες, ή συγχωνεύονται μεταξύ τους. Αυτή είναι η τάση της αγοράς. Εξαγορά και συγχώνευση σημαίνει μείωση προσωπικού, κατάργηση των προηγούμενων συμφωνιών. Εξαγορά και συγχώνευση σημαίνει ότι τα μονοπώλια γίνονται ισχυρότερα και ασκούν ακόμα μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική πίεση.
- Κανένας έλεγχος τιμών δεν μπορεί να επιβληθεί αφού όλο το κύκλωμα της προμήθειας των πρώτων υλών και της παραγωγής, διακίνησης, είναι στα χέρια τους. Ψέματα λένε όλα τα κόμματα που ζητάνε ελέγχους, είναι για τα μάτια του κόσμου, για να πουν κάτι, για να αποπροσανατολίσουν.

-Στην Ελλάδα υπάρχουν κλάδοι που δέχονται συντριπτικά χτυπήματα με βάση τη σύγχρονη στρατηγική της ΕΕ και όπως εξειδικεύεται στην Ελλάδα σήμερα από τη ΝΔ, χτες από το ΠΑΣΟΚ, προχτές από την ΝΔ και αντιπροχτές πάλι από το ΠΑΣΟΚ.

-Πρόκειται για την κλωστοϋφαντουργία, το μέταλλο, την οικοδομή, τον τουρισμό. Οι περισσότεροι κλάδοι της μεταποίησης βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Οταν λέμε σε δύσκολη θέση ξεχωρίζουμε τα πράγματα. Αν κάποιοι επιχειρηματίες χρεοκοπήσουν, να το έχετε καλά στο μυαλό σας, δε θα πεθάνουν στην ψάθα. Είτε θα επενδύσουν σε άλλο τομέα, που τους εξασφαλίζει μεγάλη μάζα κερδών, είτε θα κερδοσκοπήσουν στα χρηματιστήρια, είτε θα αποσυρθούν έχοντας εξασφαλίσει την καλή ζωή μέχρι τα τρισέγγονά τους. Συνήθως τα κάνουν όλα μαζί. Οι εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο, θα υποφέρουν, και ακόμα χειρότερα είναι για τις γυναίκες, τους νέους, τα νέα ζευγάρια.

-Μας λένε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και από κοντά και τα άλλα δύο κόμματα του Κοινοβουλίου, ότι φταίει η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.
Καταρχήν οι κλάδοι αυτοί υποφέρουν σε όλη την Ευρώπη και σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα κερδοφορίας στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, εκεί δηλαδή που είναι δεδομένη η ανώτερη ανταγωνιστικότητα.
-Ενας λόγος είναι, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, ότι την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά κατέχουν τα φθηνά κινέζικα προϊόντα, ενώ και άλλες χώρες, όπως η Ινδία, βγαίνουν ορμητικά στο προσκήνιο. -Με εξαιρετικά χαμηλά μεροκάματα, ενώ ένας αριθμός πολύ φθηνών προϊόντων παράγονται στα σπίτια, σε συνθήκες ακόμα πιο βάρβαρες για τους εργαζόμενους.

-Τα κινέζικα προϊόντα και τα ινδικά δεν υποκατέστησαν μόνο τα ελληνικά και τα προϊόντα άλλων χωρών. Εριξαν κάτω τα παγκόσμια μεροκάματα.
Ολα αυτά τα φαινόμενα δεν είναι περίεργα, χαρακτηρίζουν το σύστημα, εκδηλώθηκαν πιο πλατιά και πιο οξυμένα χάρη στις 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με την καπιταλιστική διεθνοποίηση.

-Αντιλαϊκές και αναποτελεσματικές προτάσεις, πλαστές λύσεις 
Η ΝΔ βρήκε τάχα το φάρμακο για την αντιμετώπιση των απολύσεων, της μισής βδομάδας δουλειάς με μισούς μισθούς. Αυτά τα μέτρα μπορούν να τα εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις, λέει, εφόσον συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι, τα σωματεία.

-Αυτό και αν είναι κοροϊδία, παραπλάνηση, περιφρόνηση της νοημοσύνης μας. Ποιος πιστεύει ότι οι εκβιαστές καπιταλιστές αντιμετωπίζουν τον εργαζόμενο με σεβασμό και ευλάβεια, όταν πάνω από το κεφάλι του κραδαίνουν την απόλυση; Είναι δυνατόν ο εκμεταλλευτής να συναποφασίζει επί ίσοις όροις με τον εκμεταλλευόμενο;

-Το ομογάλακτο με τη ΝΔ κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. ούτε κουβέντα να ακούσει για επιβολή της παραμικρής φορολογίας στην πλουτοκρατία, για χτύπημα των κερδών της.
-Το δήθεν αριστερό εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ βρήκε μια άλλη τάχα λύση. Να εφαρμοσθούν αυτά τα μέτρα στις επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα από τους ανταγωνιστές τους. Λες και την κρίση την γέννησαν οι εργαζόμενοι. Ενώ την ίδια ώρα κουβέντα δε γίνεται για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, και σ' αυτές οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφύγουν τις διεκδικήσεις για να μη θέσουν σε αμφισβήτηση τα κέρδη.
-Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν προτείνουν κανένα μέτρο που θίγει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ενα τέτοιο μέτρο θα ήταν η πάγια φορολόγηση με 45% επί των κερδών τους. Κανένα από τα μέτρα τους δε φοβίζει την πλουτοκρατία. Μόνο οι κραυγές τους δημιουργούν εντυπώσεις.

-Οσο για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στρέφει όλα του τα πυρά στις τράπεζες, λες και οι τράπεζες είναι ανεξάρτητο βασίλειο στον καπιταλισμό, στην καπιταλιστική οικονομία και τα μονοπώλια.
Κάνουν πως δεν ξέρουν οι "αριστεροεκσυγχρονιστές" ανανεωτές ότι οι τράπεζες είναι απολύτως συνδεμένες με τη βιομηχανία, τον επιβατηγό και εμπορικό στόλο, με την Υγεία, την Παιδεία, τα ΜΜΕ, με την αγροτική παραγωγή, παντού. Οι ιδιοκτήτες και μέτοχοι τραπεζών είναι και εφοπλιστές και ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών, ιδιοκτήτες νοσοκομείων, αλυσίδων εμπορικών καταστημάτων. Πολυκλαδικά μονοπώλια έχουμε.

-Το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. ανατριχιάζει απέναντι και στην πιο δειλή τοποθέτηση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Χτες (σ.σ. προχτές) στη Βουλή δεν μπόρεσε να κρύψει το μίσος του στους ξένους εργάτες.



-Το ΚΚΕ έχει και προτάσεις και θέσεις για τώρα 
Μας κατηγορούν ότι ζητάμε ή όλα ή τίποτε, ότι δεν κάνουμε προτάσεις, ότι δεν έχουμε συγκεκριμένες θέσεις διεξόδου από την κρίση. Οτι τα παραπέμπουμε όλα στη λαϊκή εξουσία, στο σοσιαλισμό. Λένε ασύστολα συνειδητά ψέματα.
-Και προτάσεις έχουμε, και θέσεις έχουμε, και αιτήματα έχουμε, που τα διεκδικούμε σήμερα, μόνο που τα άλλα κόμματα δε συμφωνούν με αυτές.
Δεν τα αποδέχονται. Προχτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. απέρριψαν τις προτάσεις μας για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, ενώ έχουν απορρίψει όλες μας τις προτάσεις για την αγροτιά, για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τους αυτοαπασχολούμενους.

-Αν τις προτάσεις μας τις αποδεχόταν η κυβέρνηση, τότε η κυβέρνηση θα ήταν φιλολαϊκή ή εμείς θα ήμασταν φιλοκυβερνητικοί.

-Αν τις προτάσεις μας τις χειροκροτούσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ή ο ΛΑ.Ο.Σ., τότε θα έπρεπε να ψαχτούμε.

-Δεν επιδιώκουμε να φαινόμαστε ξεχωριστοί και διαφορετικοί. Είμαστε διαφορετικοί. Αυτό σήμερα το ξέρει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.

Μας κατηγορούν ότι δεν είμαστε ρεαλιστές 

-Ξεκαθαρίζουμε ότι στην πολιτική ο ρεαλισμός είναι κατά βάση δύο ειδών, είτε αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου είτε τα συμφέροντα των εργαζομένων.

-Είναι πολύ περισσότερο ρεαλιστικό να πιστεύεις στη δύναμη της ταξικής πάλης, της κοινωνικής συμμαχίας, στη δύναμη του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, γιατί αυτό εξαρτάται από τη θέληση του λαού. Τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει το ορμητικό λαϊκό ποτάμι που θα ξεχυθεί τα επόμενα χρόνια. Ρεαλιστικό για μας είναι ό,τι συμφέρει το λαό.

-Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένεις κατάργηση και χτύπημα της ανεργίας όταν στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνική πολιτική κυριαρχούν τα μονοπώλια. Ρεαλιστικό δεν είναι να υποστηρίζεις ότι η πολιτική της ΕΕ είναι μονόδρομος για το λαό. Είναι πραγματικά μονόδρομος μόνο για το κεφάλαιο.


Ειδικά αιτήματα μπροστά στην κρίση 

-Μπροστά στην κρίση προβάλλουμε ειδικά αιτήματα και στόχους πάλης, εμπλουτίζοντας τις μέχρι σήμερα προτάσεις μας για την ανακούφιση των εργαζομένων.
-Να παρθούν ριζοσπαστικά μέτρα για φτωχούς και ανέργους, να χαριστούν χρέη. Τους δανειολήπτες και καταθέτες να καλύψει το κράτος. 
-Αμεσα να δοθούν γενναίες αυξήσεις για να ανέβει η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων. Πρόγραμμα λαϊκής στέγης, αυξήσεις των συντάξεων. Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ ανά οικογένεια (συν 5.000 για κάθε παιδί). Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%. 
-Μείωση των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης στις πρώην ΔΕΚΟ. 

-Για να μειωθεί η ανεργία, να γίνουν δημόσιες επενδύσεις με αναπροσανατολισμό του Δ' ΚΠΣ και να γίνουν δημόσια κοινωνικά έργα, όπως παιδικοί σταθμοί, έργα αντισεισμικής θωράκισης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικά, διαχείρισης νερού, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις μονάδες και υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. 

-Επίδομα θέρμανσης, αλλά και κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφού αυτοί οι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 60% της σημερινής λιανικής τιμής του και συνεπώς συνιστούν μια τεράστια φορο-επιβάρυνση των καταναλωτών, που πρέπει να καταργηθεί, για να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα. 

-Κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες. 

-Κατάργηση του ΦΠΑ σε μια σειρά κατηγορίες βασικών ειδών πλατιάς κατανάλωσης, όπως σε είδη διατροφής, Εκπαίδευσης και Υγείας, φάρμακα, καθώς και σε άλλα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Κατάργηση όλων των πληρωμών και των εισφορών στο δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. 

-Κατάργηση των διοδίων όλων των τύπων οχημάτων.
Οι απώλειες που θα επέλθουν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από αυτά τα μέτρα, μπορούν να καλυφθούν από την αύξηση των συντελεστών φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, από την επιβολή έμμεσης φορολογίας στα ναυτιλιακά καύσιμα, από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ για τα είδη πολυτελείας και πλουτισμού, από την αύξηση της φορολογίας της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας.


Δεν υπάρχει μονόδρομος. Υπάρχουν δύο δρόμοι 


-«Δεν υπάρχει μονόδρομος. Υπάρχουν δύο δρόμοι εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας.
-Ο δρόμος της αντίστασης, της ανυπακοής, της απειθαρχίας, της ρήξης, της διεθνιστικής δράσης και αλληλεγγύης είναι ο ρεαλιστικός και ελπιδοφόρος για τους λαούς δρόμος.
-Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για την Ευρώπη των εργαζομένων, της ισότιμης συνεργασίας, για να κερδίσει έδαφος και να επιβληθεί το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει για το κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σύστημα στον τόπο του, για το δρόμο εξέλιξης που ο ίδιος επιλέγει να ακολουθήσει.

Οι λαοί - αν το θελήσουν - μπορούν να κάνουν θαύματα!

-Ταυτόχρονα, προβάλλουμε και παλεύουμε για την εναλλακτική λύση που πατάει σε πραγματικές δυνατότητες και εξαρτάται από τη θέση της εργατικής και λαϊκής πλειοψηφίας.

Η Ελλάδα σήμερα:
-Διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής, των μέσων παραγωγής, του εμπορικού δικτύου και ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης σύγχρονης τεχνολογίας. 
-Διαθέτει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς και πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό. 
-Διαθέτει αξιόλογες πλουτοπαραγωγικές πηγές, σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου, που είναι σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων. 
-Εχει το μεγάλο πλεονέκτημα να μπορεί να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για το εξωτερικό εμπόριο. 
-Διαθέτει δυνατότητες για παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, μηχανών, εργαλείων και συσκευών.

-Είναι ρεαλιστική η πρότασή μας για κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του ορυκτού πλούτου, των ορυχείων, της βιομηχανίας, των μεταφορών, της ύδρευσης, του τραπεζικού συστήματος, του εξωτερικού εμπορίου, της λαϊκής στέγης, της έρευνας και δημοκρατικής πληροφόρησης, κ.ά. Απαιτείται αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό, ενιαίο, δωρεάν σύστημα Εκπαίδευσης, Υγείας, Πρόνοιας, Ασφάλισης.

-Χρειάζεται ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών σε κλάδους που η συγκέντρωση είναι μικρή. Τόσο ο κοινωνικοποιημένος, όσο και ο συνεταιριστικός τομέας της λαϊκής οικονομίας πρέπει να ενταχθεί σε έναν κεντρικό πανεθνικό οικονομικό μηχανισμό σχεδιασμού και διεύθυνσης, ταυτόχρονα με τον εργατικό και λαϊκό έλεγχο στη διεύθυνση της κάθε παραγωγικής μονάδας και υπηρεσίας, σε κάθε όργανο διοίκησης.
-Η Λαϊκή Εξουσία θα προωθεί διακρατικές - εμπορικές συμφωνίες και συναλλαγές, συμφωνίες για αξιοποίηση τεχνογνωσίας, με βάση το αμοιβαίο όφελος και συμφέρον. Μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις.


Οχι άλλος χαμένος χρόνος 
-Η πρόταση των άλλων πολιτικών δυνάμεων οδηγεί στην πεπατημένη των αντιλαϊκών πολιτικών, συμφέρει την πλουτοκρατία, υπηρετεί το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Οχι άλλος χαμένος χρόνος.
-Ας μετατρέψουμε την πάλη κατά της κρίσης σε πάλη για ανυπακοή, απειθαρχία, ρήξη και ανατροπή.
-Δε λύνονται τα προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα αν δεν υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική σε όλη την Ελλάδα.

Φύγετε μακριά από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ!

-Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να δεχτεί ισχυρό πλήγμα! Μέσα στα 5 χρόνια της διακυβέρνησής της, παρουσίασε το πραγματικό, σκληρό, αντιλαϊκό πρόσωπο της πολιτικής της, ως εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου. 

-Το ΠΑΣΟΚ ούτε θέλει, αλλά ούτε και μπορεί να προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση. Εχει την ίδια στρατηγική με τη ΝΔ, την ίδια πολιτική και σε θέματα ΕΕ και σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Δοκιμάστηκε επανειλημμένα και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε άλλαξε ούτε πρόκειται να αλλάξει!


Η ψήφος του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας στο ΚΚΕ:

-- Είναι ψήφος αντίστασης και προοπτικής. Μπορεί να δώσει φτερά και δύναμη και στο ευρωπαϊκό κίνημα των εργαζομένων.
-- Είναι ψήφος αλληλεγγύης στους λαούς, ψήφος καταδίκης των απολύσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
-- Είναι ψήφος κατά του "διαίρει και βασίλευε", της πολιτικής δημιουργίας κρατών προτεκτοράτων, του ρατσισμού και του εθνικισμού, των στρατοπέδων - γκέτο των ξένων εργατών.
-- Είναι ψήφος κατά του "προληπτικού πολέμου" και των μέτρων καταπολέμησης δήθεν της "τρομοκρατίας". Είναι η καλύτερη αλληλεγγύη κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ σε βάρος των λαών της Αφρικής, του σχεδίου για το δήθεν "εκδημοκρατισμό" της Μέσης Ανατολής, των αντιδραστικών επιλογών κατά των λαών της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα της "κοινής θέσης της ΕΕ" κατά της Κούβας.
-- Είναι ψήφος κατά της αντικομουνιστικής εκστρατείας και των διώξεων στα κράτη - μέλη, που αφορούν όλους τους λαούς, κατά της προσπάθειας να ξαναγραφτεί η Ιστορία υπέρ των ιμπεριαλιστών και της αντίδρασης.

-Είναι σημαντικό, την άλλη μέρα από τις ευρωεκλογές, η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις - κεντροδεξιές και κεντροαριστερές - να μετράνε απώλειες, να έχει δεχτεί πλήγμα η πολιτική τους.
- Αυτό το πλήγμα μπορεί να δοθεί με την υπερψήφιση των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των συμμάχων τους που αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική ΕΕ και τις ταξικές επιλογές της σε βάρος των εργαζομένων της Ευρώπης και εκτός αυτής.




Ελάτε μαζί μας! Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ για να μας εμπιστευτείτε την ψήφο σας».