Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

η Ο.Π.Λ.Α


Η ΟΠΛΑ: (Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα)

Έχει την Ιστορία της. Την έχουν κατασυκοφαντήσει: «Οι φονιάδες».
Δεν είναι αλήθεια.
Εμείς, οι Αθηναίοι ξέρουμε ότι μπορούσαμε να στηριχτούμε σ' αυτούς, στις απεργίες, στις διαδηλώσεις, και στα γραψίματα στους τοίχους. Βγαίναμε τη νύχτα, όταν απαγορευότανε η κυκλοφορία και μας κάνανε επιθέσεις ακόμη και οι «εδεσίτες ».

Αυτούς, του ΕΔΕΣ της Αθήνας, που αναγκάστηκε να τους αποκηρύξει ο ίδιος ο Ζέρβας σα συνεργάτες των γερμανών.
Τα μέλη της ΟΠΛΑ ήταν οπλισμένα. Μας προστάτευαν. Γινόντουσαν μάχες κάθε βράδυ.
Ύστερα άρχισαν να χτυπιούνται ανοιχτά με τον εχθρό, σε αντίποινα για την τρομοκρατία. Ήταν παλικάρια και αποφασισμένοι.
Δεν είναι εύκολο να μπαίνεις στο «Πικαντίλλυ» και να χτυπιέσαι με τους γκεσταπίτες. Δεν είναι εύκολο να χτυπιέσαι ανοιχτά με τους Έλληνες φασίστες που τρομοκρατούσαν τις συνοικίες.
Το έκαναν και πέτυχαν. Θα το σκεφτόντουσαν πολύ οι φασιστικές συμμορίες να μπούνε και να χτυπήσουν τις συνοικίες:

Η ΟΠΛΑ θα εκδικηθεί ! . . . Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής: "Ημερολόγιο προσφυγιάς". Ο σιδηροδρομικός Πασχάλης Πουσκουλέλης ήταν συνδικαλιστικό στέλεχος του Εργατικού ΕΑΜ Θεσσαλονίκης, με εντυπωσιακή αντιστασιακή δράση.
Δράση η οποία τον έβαλε γρήγορα στο στόχαστρο της τρομοκρατικής γερμανοντυμένης συμμορίας του περίφημου δωσίλογου Δάγκουλα. Από τον Απρίλιο του 1944, ο Πουσκουλέλης, για να γλυτώσει κρυβόταν σε φιλικά του σπίτια, ενώ σκεφτόταν να αφήσει την συνδικαλιστική δουλειά και να ανεβεί στο βουνό.
Η ΟΠΛΑ, προκειμένου να τον προστατέψει, έστειλε ένα μόνο ανώνυμο γράμμα στον δωσίλογο πρόεδρο του σωματείου σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης.
Αυτός τρομοκρατημένος ήρθε σε επαφή με τους συμμορίτες του Δάγκουλα για να σταματήσουν να κυνηγούν τον αντιστασιακό συνδικαλιστή.
Στη συνέχεια πήγε ο ίδιος προσωπικά και βρήκε τον Πουσκουλέλη και τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να φοβάται για τη ζωή του και να σταματήσει να κρύβεται ....
Ο αριστερός συνδικαλιστής Σταύρος Πιτιανούδης, μέλος του Εργατικού ΕΑΜ Θεσσαλονίκης, στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Εργατικό Κέντρο της πόλης το 1944, τολμά να μιλήσει ανοιχτά και απροκάλυπτα υπέρ του ΕΑΜ και του αγώνα του ΕΛΑΣ. Οι εργάτες τον καταχειροκροτούν.
Αμέσως τρεις άντρες της Ασφάλειας τον συλλαμβάνουν κατεβάζοντας τον από το βήμα.
Τον σέρνουν στο γραφείο του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεοδώρου, ενώ λίγο μετά τηλεφωνούν για να "έρθει αμάξι να τόνε πάρει".
Ο Πιτιανούδης δεν τα έχασε καθόλου. Πληροφορεί τον Θεοδώρου ότι η ΟΠΛΑ έχει πάρει ήδη τα μέτρα της, προβλέποντας την εξέλιξη των γεγονότων, οπότε αν πάθει τίποτα, την άλλη μέρα θα το πληρώσει με το κεφάλι του.
Ο Θεοδώρου, παράλυτος από τον φόβο επεμβαίνει στους ασφαλίτες και καταφέρνει να αφεθεί ελεύθερος ο αντιστασιακός συνδικαλιστής.
Ο επικεφαλής ασφαλίτης περιορίζεται απλά να ψιθυρίσει στον Θεοδώρου: "Τότε κύριε πρόεδρε γιατί μας φωνάζετε, για να μάς γιουχαΐζουν οι εργάτες;" και παίρνει τους άντρες του και φεύγει...

Ετος Νικηφόρου Βρεττάκου


Ενα από τα σημαντικότερα «κεφάλαια» της νεοελληνικής ποίησης, τον Νικηφόρο Βρεττάκο τιμάμε φέτος με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Τις εκδηλώσεις του «Ετους Νικηφόρου Βρεττάκου» - που ορίστηκε από το ΥΠΠΟΤ - παρουσίασε χτες το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Μεταξύ άλλων, το ΕΚΕΒΙ και το Μουσείο Μπενάκη οργανώνουν επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στο έργο του ποιητή (9-10 Νοεμβρίου 2012) και έκδοση των πρακτικών του.

Η ετήσια καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), αφιερώνεται φέτος στον Ν. Βρεττάκο.

Το ΕΚΒΙ και η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνουν βραδιά ποίησης και μουσικής (21/3, (πολυχώρος «Bacaro»), όπου η Αλίκη Καγιαλόγλου θα τραγουδήσει μελοποιημένα ποιήματα γνωστών ποιητών, μεταξύ των οποίων και του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης/Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, οργανώνεται περίπτερο αφιερωμένο στον ποιητή, με σπάνιο υλικό από το Αρχείο (χειρόγραφα, προσωπικές συλλογές κ.ά.), οπτικοακουστικό υλικό, παλιές και νεότερες εκδόσεις έργων του, χρονολόγιο, κ.ά., που θα παρουσιαστεί και στην 9η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (24-27/5) και στην 5η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.

Το ΕΚΕΒΙ δημιουργεί ιστότοπο (http://vrettakos.ekebi.gr/) για τον Βρεττάκο με χρονολόγιο, εργογραφία, κριτικές, το σωζόμενο οπτικοακουστικό υλικό. Επίκειται και η ψηφιοποίηση υλικού από το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, το οποίο διαχειρίζεται η Βιβλιοθήκη Σπάρτης και θα δημοσιευθεί σε ειδικό κόμβο. Θα υπάρχει σύνδεση με τον αντίστοιχο ιστότοπο του ΕΚΕΒΙ.

Δημιουργείται κινητή έκθεση - αφιέρωμα στον ποιητή, που θα συνοδεύει τις κατά τόπους εκδηλώσεις, περιοδεύοντας κατά τη διάρκεια της χρονιάς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο να κινητοποιηθούν πολιτιστικοί φορείς, σχολεία, βιβλιοπωλεία, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες και λέσχες ανάγνωσης για να οργανώσουν εκδηλώσεις και να φιλοξενήσουν την έκθεση.




Σήκω ραγιά την κεφαλή
και πάψε πια το θρήνο,
παλικαριά θέλει η ζωή
κι όχι σκυφτό κολίγο

Θέλει αγώνες να σταθεί
στις απειλές κωφεύει,
κι απ τη δική σου τη φωνή
αντίσταση προσμένει

Ζώσου λοιπόν στα άρματα
και πες στους αφεντάδες,
πως δεν θα γίνεις το χαλί
να το πατούν οι Αγάδες

Ήρθ ο καιρός για λευτεριά
το Ρήγα ας θυμηθούμε,
μπορεί να τον «χαλάσανε»
όμως οι αγώνες ζούνε

Σήκω ραγιά την κεφαλή
και πες τους «μη παρέκει»,
απόκτησε ξανά φωνή
και φέρσου όπως πρέπει

Τίποτα δεν χαρίζεται
μα μόνο κατακτιέται,
το Σούλι πάλι ξαναζεί
δεν σβήνει δεν ξεχνιέται

"Σήκω Ραγιά την Κεφαλή"
Μάριος Ζαμπίκος
(Μαράκος)

Αραράτ


Αραράτ

Πόσοι τίμιοι απομείναν
στη φαιδρά ετούτη χώρα
που ντοπαρισμένη είναι
... κάθε μέρα μα και ώρα?

πόσοι αγνοί κι ιδεολόγοι
πολεμάνε στον καιρό μας
το μαχαίρι για να μπήξουν
στο κακό το ριζικό μας?

πόσοι νέοι ζητιανεύουν
με πτυχία μα και γνώσεις,
μιάς και θέση για κλητήρα
κώλο θάπρεπε να δώσεις?

Πόσοι έχουνε ανάγκη
για κρεβάτι εντατικής,
και συνήθως καταλήγουν
λόγω απούσας ηθικής?

Πόσοι τόσα χρόνια τάζουν
πώς θα φτιάξουν τις ζωές μας,
και σαν πάρουν εξουσία
ταλανίζουν τις ψυχές μας?

Πόσοι τέλος θα απομείνουν
με αρχές μα και με μπέσα,
μιας και όλα εδώ βρωμάνε
λες και χέζουν όλοι μέσα?

Όσοι πάντως δεν αντέχουν
και κοντεύουνε να σκάσουν,
διαβατήριο να βγάλουν
στ Αραράτ για να αράξουν

Ίσως κει ανακαλύψουν
την χαμένη κιβωτό,
και κοπάδια από ανθρώπους
να ρωτούν για τον καιρό

να τους πουν ξηρά δεν έχει
και να μείνουν κει που είναι,
βόθρος έγιν ο πλανήτης
και απόπατος πια είναι

Ο Νωε..ών,Νωε..είτω

Μάριος Ζαμπίκος (Μαράκος)