Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

που πάμε ορέ!

Πάνω από τα 1,20 ευρώ το λίτρο σκαρφαλώνει η τιμή της βενζίνης

Πάνω από τα 1,20 ευρώ το λίτρο έχει η τιμή της βενζίνης στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αλλωστε, την τελευταία εβδομάδα η μέση τιμή πώλησης σε όλη τη χώρα έχει αυξηθεί κατά 2,42% στα 1,099 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τη δειγματοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης .

Σε Χανιά, Λασίθι, Κέρκυρα, Ηλεία, Λάρισα, Αρκαδία, Ιωάννινα και Χίο, η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε, την περασμένη εβδομάδα, τα 1,20 ευρώ το λίτρο. Στα ίδια επίπεδα, περίπου, διαμορφώθηκαν οι τιμές και στο νομό Αττικής.

Στο Ηράκλειο και την Ροδόπη άγγιξε τα 1,30 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την άνοδο των τιμών στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στις τουριστικές περιοχές, αλλά και στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, η πτώση που σημειώνουν τις τελευταίες ημέρς δημιουργεί ελπίδες ότι η λιανική τιμή της αμόλυβδης έχει πιάσει, πλέον, κορυφή.

Η λιανική τιμή της αμόλυβδης ακολουθεί σχεδόν σχεδόν σταθερά ανοδική πορεία.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου προσεγγίζουν υψηλό έξι εβδομάδων και διαμορφώνονταν τη Δευτέρα στο επίπεδο των 71 δολαρίων το βαρέλι.

Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης

Σε ανακοίνωσή του για την άνοδο των τιμών των καυσίμων, το υπουργείο Ανάπτυξης είπε μεταξύ άλλων:

1) Τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων του ΥΠΑΝ (ΚΕΔΑΚ) συνεχίζουν συστηματικά τους ελέγχους υγρών καυσίμων καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί αύξηση των σχετικών ελέγχων κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

2) Τοποθετούνται από 1/1/2010 ταμειακές μηχανές με σύστημα εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων

3) Τοποθετούνται μηχανήματα αυτόματων πωλητών (μη επανδρωμένων) στα πρατήρια υγρών καυσίμων και εκτός του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους (νύχτες, Σαββατοκύριακα), γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη θερινή περίοδο και τον αδιάλειπτο εφοδιασμό.

4) Παραπέμφθηκε άμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η καταγγελία για δυσλειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών στην Κρήτη.