Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Έκδοση από το ΚΚΕ Εγχειρίδιο για τον Ηρωϊκό Αγώνα των Χαλυβουργών


Εγχειρίδιο για τις 272 ημέρες Απεργίας των Ηρωϊκών Χαλυβουργών

Eγχειρίδιο διδασκαλίας στην καθημερινή πάλη

Μαζική και με μεγάλο ενδιαφέρον η βιβλιοπαρουσίαση που διοργάνωσε την Κυριακή η Αχτίδα Μετάλλου της ΝΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Το χρονικό του ηρωικού αγώνα των Χαλυβουργών, Οκτώβριος 2011 - Ιούλιος 2012», πραγματοποίησε η Αχτίδα Μετάλλου της ΝΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την περασμένη Κυριακή σε αίθουσα του Δήμου Ταύρου.

Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν, ο Δημήτρης Γόντικας απο το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πλήθος εργαζόμενων από τον κλάδο (Ναυπηγεία Ελευσίνας, Ζώνη Περάματος, «Χαλυβουργική», ΕΑΣ, μεγαλλεργάτες συνεργείων και μηχανουργείων Αθήνας), απολυμένοι και εργαζόμενοι στην «Ελληνική Χαλυβουργία» με τις οικογένειές τους, έγινε περιγραφή και αποτίμηση της σκληρής μάχης που δόθηκε μέσα και έξω από το εργοστάσιο στη διάρκεια του πολύμηνου αγώνα, κόντρα στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που επιδίωξαν τη διάσπαση των εργαζομένων για να καταπνίξουν την απεργία.

Οι εργαζόμενοι, με παρεμβάσεις τους στη συζήτηση που ακολούθησε, ανέδειξαν την ανάγκη ο αγώνας αυτός να αποτελέσει παράδειγμα στις μάχες που έρχονται, στους δρόμους, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και του ταξικού αγώνα, κόντρα στη μοιρολατρία και το φόβο που καλλιεργούν κυβέρνηση - εργοδοτικός συνδικαλισμός, για να στηρίξουν το κεφάλαιο και την ΕΕ, να ενσωματώσουν τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με έκθεση φωτογραφίας από το χρονικό του πολύμηνου αγώνα των χαλυβουργών, την αλληλεγγύη εκατοντάδων σωματείων - ομοσπονδιών, των απλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που συνεχίζεται ως σήμερα, τη μάχη ενάντια στις κατασταλτικές δυνάμεις έξω από το χώρο του εργοστασίου.

Ο χώρος φιλοξένησε και έκθεση βιβλίου, όπου οι παρευρισκόμενοι προμηθεύτηκαν την έκδοση της Αχτίδας της Βιομηχανίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το θεατρικό έργο «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ»,
βασισμένο στο βιβλίο των Ρ. Μπόγιερ και Χ. Μόρε

«Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ», το οποίο παρουσίασαν νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Αναντικατάστατος ο αγώνας των χαλυβουργών.

Ο Θανάσης Κοτρώνης, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της ΝΟ Μετάλλου, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση του βιβλίου, στην εισηγητική ομιλία τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

«Το βιβλίο με το χρονικό του αγώνα των χαλυβουργών αποτελεί ένα ακόμα όπλο στην προσπάθεια που κάνει το Κόμμα μας για την ανασύνταξη και την οικοδόμηση του εργατικού κινήματος.

Η παρουσίαση αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μελέτη του ίδιου του βιβλίου.

Πρέπει να διαβαστεί, να μελετηθεί από όλους, να διακινηθεί στους χώρους δουλειάς,
να γίνει συζήτηση με τους εργάτες.

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι για κάθε κομμουνιστή και κάθε κομμουνίστρια εγχειρίδιο διδασκαλίας στην καθημερινή πάλη.

Κι αυτό γιατί περιγράφει το χρονικό ενός ηρωικού αγώνα, το πώς οργανώθηκε από τους ίδιους τους χαλυβουργούς, από τις γυναίκες τους, πώς καθοδηγήθηκε από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων. Περιγράφει πώς κλιμακώθηκε ο αγώνας, το πώς συνεχώς αξιοποιούσε καινούριες εφεδρείες στις μάχες, πώς αξιοποιούσε τις μορφές πάλης.

Περιγράφει αναλυτικά πώς οι ίδιοι οι απεργοί συζητούσαν, αποφάσιζαν τα επόμενα βήματά τους, πώς περιφρουρούσαν τον αγώνα τους, από την επίθεση του αντιπάλου, των άλλων δυνάμεων, από προβοκάτσιες».
Σε άλλο σημείο ο Θ. Κοτρώνης τόνισε:

«Ο αγώνας των Χαλυβουργών έδωσε πολλά θετικά αποτελέσματα για τους ίδιους τους χαλυβουργούς και για το σύνολο της εργατικής τάξης.

Ανέδειξε τη δύναμη και την αξία του ενωμένου ταξικού αγώνα, το μεγαλείο της εργατικής αλληλεγγύης, έσπασε το φόβο, τον τσαμπουκά της εργοδοσίας,

χτύπησε τη μοιρολατρία, προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στο λεγόμενο ρεαλισμό, στη λογική του συμβιβασμού που καλλιεργεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός»
και πρόσθεσε:

«Το βιβλίο των χαλυβουργών αναδεικνύει παραστατικά και κάτι ακόμα:

Τον αναντικατάστατο ρόλο του ΚΚΕ στην οργάνωση της πάλης, τον προσανατολισμό της στην περιφρούρηση. Τη δυνατότητα να συσπειρώνονται πλατύτερα μάζες μαζί μας.

Αναδεικνύει με τον πιο παραστατικό τρόπο τη δύσκολη προσπάθεια διαμόρφωσης επαναστατικής συνείδησης, ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι ευθεία γραμμή αλλά έχει και δυσκολίες.

Αναδεικνύεται γιατί δεν φτάνει μόνο η αγωνιστική διάθεση, ο ηρωισμός των απεργών για να πετύχει ένας αγώνας.

Χρειάζεται ταξικός προσανατολισμός, πείρα και ικανότητα για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο και τους μηχανισμούς του, τις μηχανορραφίες του, που για όλα αυτά η πείρα και η ικανότητα του ΚΚΕ είναι αναντικατάστατη.

Γι' αυτό και ο αντίπαλος, από την πρώτη στιγμή, προσπαθούσε συνεχώς να χτυπήσει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, να στρέψει τους απεργούς ενάντιά τους, χωρίς να τα καταφέρει».
 
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=16/10/2012&id=14249&pageNo=32&direction=1