Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

Φωτιά στα μπατζάκια μας!

Ανατιμήσεις αναμένονται από σήμερα σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγω της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ.

Ειδικότερα, ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 21% σε 23%. !!!!

Αφορά είδη ένδυσης - υπόδησης, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, νεόδμητες οικοδομές (πλην α’ κατοικίας), οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και λοιπά δίκυκλα, καύσιμα, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, πλαστικά είδη, χημικά είδη, χαρτικά, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, είδη ατομικής καθαριότητας, σχολικά είδη, κατασκευές και πωλήσεις έργων τέχνης, επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λοιπών αντικειμένων, υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, λογιστές-φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι, η χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων για την προπόνηση ή τη διεξαγωγή οποιουδήποτε αθλήματος (κολύμβηση, στίβος, τένις, μπόουλινγκ, καλαθοσφαίριση, κλπ.) ή αθλητικού γεγονότος (ποδοσφαιρικοί αγώνες, κολυμβητικοί αγώνες κλπ.), διόδια.

Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 11%, από 10% και αφορά τρόφιμα, φάρμακα, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια μεταφορικών μέσων λεωφορείων, εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, τσίρκα, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ, έτοιμο φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ, σερβιριζόμενα είδη σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μηχανήματα και βοηθήματα για την εξυπηρέτηση αναπήρων, επισκευές παλαιών κατοικιών, τηλεθέρμανση.

Από 5% σε 5,5% αυξάνεται και ο πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ που αφορά σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.

Παράλληλα, ο ΦΠΑ επεκτείνεται σε μια σειρά από δραστηριότητες που δεν υπάγονταν στο σχετικό νόμο (Ν. 3842/2010), όπως δικηγόρους, συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες, δικαστικούς επιμελητές, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα (υπηρεσίες νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα), καλλιτέχνες, συγγραφείς και σε επαγγελματίες διακίνησης εφημερίδων.

Σημειώνεται ότι στα πρατήρια υγρών καυσίμων ο λογιστικός προσδιορισμός ισχύει από 1η Μαΐου 2010, ενώ στους πωλητές λαϊκών αγορών θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου 2010.

Οι συντελεστές του ΦΠΑ που θα ισχύουν από σήμερα 1 Ιουλίου είναι οι εξής:

- 23% για αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθοι υποθηκοφύλακες και δικαστικοί επιμελητές

- 11% για τις υπηρεσίες ιδιωτικών θεραπευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων

- 11% για τα ταξί

Αυξήσεις στα διόδια

Αυξημένες θα είναι από σήμερα και οι τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς και την Αττική Οδό, λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ.

Στην Αττική Οδό, οι νέες τιμές που θα ισχύουν από σήμερα για τους οδηγούς που πληρώνουν με μετρητά, είναι οι εξής:

Μοτοσικλέτες: Από 1,30 ευρώ σε 1,40 ευρώ

Ι.Χ.: Από 2,70 ευρώ σε 2,80 ευρώ

Μικρά και μεσαία φορτηγά και λεωφορεία: Από 6,70 ευρώ σε 7,00 ευρώ

Μεγάλα φορτηγά: Από 10,80 ευρώ σε 11,20 ευρώ.

Παράλληλα αναπροσαρμόζονται και οι τιμές που ισχύουν για τα συνδρομητικά προγράμματα.

Ακριβότερη θα είναι η διέλευση των οχημάτων και από τα διόδια του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου. Οι νέες τιμές των διοδίων διαμορφώνονται ως εξής:

Μοτοσυκλέτες: Πελασγία: 1,70 ευρώ, Μοσχοχώρι: 1,90 ευρώ, Πλευρικός Γυρτώνης: 0,30 ευρώ, Πλευρικός Μακρυχωρίου: 0,50 ευρώ, Μακρυχώρι: 0,70 ευρώ, Πυργετός: 1,50 ευρώ, Λεπτοκαρυά: 2,00 ευρώ.

Επιβατικά – ΙΧ: Πελασγία: 2,40 ευρώ, Μοσχοχώρι: 2,80 ευρώ, Πλευρικός Γυρτώνης: 0,50 ευρώ, Πλευρικός Μακρυχωρίου: 0,80 ευρώ, Μακρυχώρι: 1,00 ευρώ, Πυργετός: 2,20 ευρώ, Λεπτοκαρυά: 2,90 ευρώ.

Φορτηγά με έως και 3 άξονες: Πελασγία: 6,00 ευρώ, Μοσχοχώρι: 7,00 ευρώ, Πλευρικός Γυρτώνης: 1,90 ευρώ, Πλευρικός Μακρυχωρίου: 1,90 ευρώ, Μακρυχώρι: 2,40 ευρώ, Πυργετός: 5,50 ευρώ, Λεπτοκαρυά: 7,20 ευρώ.

Φορτηγά με 4 άξονες και άνω: Πελασγία: 8,50 ευρώ, Μοσχοχώρι: 9,70 ευρώ, Πλευρικός Γυρτώνης: 1,70 ευρώ, Πλευρικός Μακρυχωρίου: 2,70 ευρώ, Μακρυχώρι: 3,40 ευρώ, Πυργετός: 7,70 ευρώ, Λεπτοκαρυά: 10,10 ευρώ.

Αυξάνεται από σήμερα και η τιμή διέλευσης των φορτηγών από τα διόδια που διαχειρίζεται η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός ΑΕ, ενώ η τιμή για τα δίκυκλα και για τα ΙΧ θα παραμείνει σταθερή.

Συγκεκριμένα, για τα οχήματα με 2-3 άξονες, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα, η τιμή διαμορφώνεται σε 7,40 ευρώ από 7,30, ενώ για τα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα θα ανέλθει σε 10,40 από 10,30 ευρώ. Για τα δίκυκλα και για τα οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος έως 2,20 μέτρα, η τιμή θα παραμείνει στα 2,00 και 2,90 ευρώ αντίστοιχα.

Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει σε όλους του σταθμούς διοδίων της Ολυμπίας Οδού, δηλαδή σε Ελευσίνα, Ισθμό, Ζευγολατιό, Ρίο, Ν. Πέραμο και Αγ. Θεοδώρους και για όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών Ολυμπία Pass και e-pass της Αττικής Οδού, που χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές λωρίδες.Βρε Παιδιά,σας Ξέφυγε κανένας!