Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


ΡΩΣΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ


Η ΡΩΣΙΑ
Προχωράει σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα

Όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών συνοδεύεται με την ανάπτυξη και κατασκευή νέων οπλικών συστημάτων.

Ετσι, όπως δήλωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Ζέλιν, αρκετά νέα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων «S-400» και «Τριούμφ» θα εγκατασταθούν τη φετινή χρονιά σε παραθαλάσσιες και συνοριακές περιοχές της χώρας, χωρίς, ωστόσο να διευκρινίζει τις τοποθεσίες. Παλαιότερα ο διοικητής του Στόλου της Βαλτικής αντιναύαρχος, Βίκτορ Τσιρκόφ, είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εγκατάστασης των συστημάτων «S-400» στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ.

Η ουσία είναι πως, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, εφέτος οι ρωσικές αρχές επιλέγουν να εξοπλίσουν με τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα στρατιωτικές μονάδες, που είναι αναπτυγμένες μακριά από τη Μόσχα.

Επιπλέον, με μια σειρά ανακοινώσεων γίνεται φανερό πως η Ρωσία επιδιώκει μέχρι το 2020 να αναπτύξει παραπέρα τη στρατιωτική ισχύ της.

Στα πλαίσια αυτά ανακοινώθηκε η απόφαση κατασκευής της μεγαλύτερης στον κόσμο εγκατάστασης λέιζερ στο Ρωσικό Ομοσπονδιακό Πυρηνικό Κέντρο.

Η εγκατάσταση θα έχει διπλό προορισμό. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την κατασκευή θερμοπυρηνικού όπλου, όσο και για τη δημιουργία της ενέργειας του μέλλοντος.

Παρόμοια εγκατάσταση λέιζερ υπάρχει και στις ΗΠΑ.

Η Γαλλία ήδη ολοκληρώνει την κατασκευή της δικής της.

Η Ρωσία θα κατασκευάσει το δικό της λέιζερ αργότερα, αλλά η εγκατάσταση αυτή θα είναι η πλέον ισχυρή στον κόσμο. Η ισχύς της θα είναι 2,8 MJ, ενώ η αμερικανική και η γαλλική εγκατάσταση έχουν ισχύ της τάξης των 2 MJ.

Επίσης ανακοινώθηκε πως το νέο ρωσικό αεροπλανοφόρο θα έχει σχεδιαστεί μέχρι το 2014, ενώ η κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί μετά το 2020, δήλωσε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Βισότσκι.

Το νέο πλοίο θα πρέπει να πραγματοποιήσει ποιοτικό άλμα στην ανάπτυξη των στρατιωτικών εξοπλισμών, γεγονός που εξηγεί την τόσο μακρά προετοιμασία της κατασκευής του.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο, θα είναι ένας πολυσύνθετος μεταφορέας, ο οποίος θα επιτρέπει την επίλυση προβλημάτων ευρέως φάσματος σε οποιοδήποτε περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου και του διαστήματος.

Σήμερα το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού στόλου, είναι κατά το παρόν το «Αντμιράλ Κουζνετσόφ», με έτος κατασκευής το 1985, το οποίο θα αναβαθμιστεί το 2012-2017.

Επίσης, ανακοινώθηκε ο επανεξοπλισμός των αεροσκαφών «MIG-31» με πυραύλους «αέρος - αέρος» μεγαλύτερου βεληνεκούς, καθώς και η επιτάχυνση των προγραμμάτων για την κατασκευή των νέων οπλικών συστημάτων, του ρωσικού καταδιωκτικού 5ηςγενιάς και του αντιπυραυλικού συστήματος «S-500».

Ανησυχία για τη ΝΑΤΟική περικύκλωση

Οπως δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενοπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Νικολάι Μακάροφ, εξετάζονται τα απαντητικά μέτρα που θα λάβει η Ρωσία σε περίπτωση που στις βόρειες θάλασσες, καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα εγκατασταθούν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, εξοπλισμένα με τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας «Aegis».

Τα συστήματα αυτά, που αποτελούν προηγμένο όπλο, που χρησιμοποιεί υπολογιστές, ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων, περιλαμβάνονται ως αναγκαίο συστατικό της αντιπυραυλικής «ασπίδας», που ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, με στόχο την αποδυνάμωση του πυρηνικού δυναμικού της Ρωσίας.

Κατά τη γνώμη του Ρώσου αξιωματούχου, η εμφάνιση πλοίων των ΗΠΑ σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Ρωσίας δημιουργεί επικίνδυνη κατάσταση.

Ο Ν. Μακάροφ υπενθύμισε πως πρόσφατα στη Μαύρη Θάλασσα βρισκόταν επί 15 μέρες αμερικανικό καταδρομικό, εξοπλισμένο με σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Aegis» και υποστήριξε πως οι Αμερικανοί επίμονα συνιστούν στους Νορβηγούς να εξοπλίσουν τα αντιτορπιλικά τους με παρόμοια συστήματα.

Μιλώντας για την κατάσταση σχετικά με το Ιράν, ο Μακάροφ δεν απέκλεισε πως μια σειρά χωρών μπορούν να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν.

«Το Ιράν για αυτούς είναι φλέγον ζήτημα. Νομίζω πως επίλυσή του θα γίνει πριν το καλοκαίρι».

Ο Ρώσος αρχηγός σημείωσε πως το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από το Ιράν και τη Συρία, υπογραμμίζοντας πως η «νότια κατεύθυνση» έχει ζωτική σημασία για τη Ρωσία.

http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=15/2/2012&id=13903&pageNo=21&direction=1