Στα όρια των αντοχών της εξωθείται η ελληνική οικονομία, μετά τη χθεσινή κορύφωση του κερδοσκοπικού θρίλερ. Τα spreads εκτινάχθηκαν στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 463 μονάδων!!!!
προκαλώντας κλυδωνισμούς στο ευρώ και νέες πολιτικές αναταράξεις στην Ευρωζώνη.
Οριακή δοκιμασία των αντοχών της ελληνικής οικονομίας επιφύλαξε η χθεσινή ημέρα - η χειρότερη μέχρι στιγμής από την έναρξη της κρίσης χρέους και του θρίλερ διαρκείας στις διεθνείς αγορές.
Η επίθεση που δέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα ήταν κάτι περισσότερο από μετωπική με τα spreads να απογειώνονται στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 463 μονάδων βάσης, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) εκτοξεύτηκαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ και στις 450 μονάδες ξεπερνώντας ακόμη και εκείνα της Ισλανδίας.
Οι πρωτοφανείς ρευστοποιήσεις οδήγησαν σε ολιγόλεπτη διακοπή και του ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών της ΗΔΑΤ, καθώς υπήρξε πολύ μεγάλη απόκλιση στις τιμές προσφοράς και ζήτησης, ενώ άμεσοι και ηχηροί ήταν οι κλυδωνισμοί στο σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και στην αγορά συναλλάγματος.
Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κάτω και από τα 1,33 δολάρια φθάνοντας έως τα 1,3282, ενώ κατέγραψε απώλειες 0,7% και έναντι του γεν.
Η πίεση επεκτάθηκε στα κρατικά ομόλογα και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου με διεύρυνση τόσο των πορτογαλικών όσο και των ισπανικών spreads, ενώ η ελληνική κρίση οδήγησε σε αισθητές απώλειες - περί το 1% - και τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης
Το «σύνθημα» έδωσαν, στην πρώτη τους σελίδα, οι «Financial Times», με ένα δημοσίευμα που υποστήριζε ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2010 οι καταθέτες «έχουν αποσύρει κεφάλαια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία και αντιστοιχούν στο 4,5% του τραπεζικού συστήματος της χώρας».
Σε δεύτερο δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα ανέφερε πως η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή πέραν του να ζητήσει την ενεργοποίηση του κοινού μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ!!!!
Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, μια πρώτη συζήτηση για τους ακριβείς όρους δανεισμού της Ελλάδας σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού επρόκειτο να γίνει χθες το βράδυ, στην τακτική συνεδρίαση των υφυπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Πηγές που επικαλείτο το πρακτορείο ανέφεραν ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και των υπολοίπων εταίρων για το ύψος των επιτοκίων, με το Βερολίνο να επιμένει σε επιτόκια κοντά σε εκείνα της αγοράς.