Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο «Έθνος της Κυριακής»
στο δημοσιογράφο Π. Τσούτσια.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
-- Εκτιμάτε ότι οι εκλογές θα κρίνουν το παρόν και κυρίως το μέλλον της χώρας;
-- «Για να θυμηθούμε τους στίχους ενός μεγάλου ποιητή, του Μαγιακόφσκι: "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα και μεις". Ποτέ και πουθενά οι εκλογές από μόνες τους δεν μπόρεσαν να κρίνουν το μέλλον του λαού, σε θετική κατεύθυνση και ούτε πρόκειται. Αυτό μπορεί να το κάνει ο ίδιος ο λαός με την οργάνωση της πάλης του, με την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας του. Φυσικά, η ψήφος στο Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να συμβάλει, γιατί ένα δυνατό ΚΚΕ δυναμώνει την πάλη του λαού για να πάρει ανάσες σήμερα, να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές αύριο. Οι θέσεις των άλλων κομμάτων δεν εξασφαλίζουν πραγματικές ελπίδες για καλύτερο αύριο για το λαό. Για την κερδοφορία του κεφαλαίου μάλλον ναι».
-- Έχετε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΝΔ, αλλά και τα δύο κόμματα έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Ωστόσο, εάν υπάρχουν έστω και μικρές κατακτήσεις σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δε θα είναι θετικό για τους εργαζόμενους;
-- «Σ' αυτές τις συνθήκες θετικό για τους εργαζόμενους θα ήταν να πάρουν πίσω όλα όσα έχασαν, όλα όσα τους έκλεψαν στο όνομα των δεσμεύσεων της ΕΕ, της αναγνώρισης ενός χρέους που δε δημιούργησε ο λαός, αλλά του το φορτώνουν, και της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Όμως, ούτε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ ούτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ανάκτηση των απωλειών, το αντίθετο και οι δύο παραπέμπουν την επιστροφή των κλεμμένων στο "όταν το επιστρέψουν οι συνθήκες", δηλαδή, "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι"! Τις τελευταίες μέρες, γίναμε μάρτυρες μιας αντιπαράθεσης για τη φορολογία γεμάτη "ήξεις - αφίξεις" και από τους δυο, χωρίς καμιά ουσιαστική δέσμευση από κανέναν, όπως να δεσμευτούν ότι θα φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι στο 45%, αφού αρκετοί έτσι κι αλλιώς ήταν κερδοφόροι και μέσα στην κρίση και να απαλλαγούν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μισθωτοί, οι λαϊκές οικογένειες. Βεβαίως, αν μια κυβέρνηση φέρει ένα φιλολαϊκό νόμο, εμείς θα τον ψηφίσουμε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τους φιλολαϊκούς νόμους που έχει καταθέσει ΚΚΕ στη Βουλή;».
-- Θεωρείτε ότι η πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εις βάρος του ΚΚΕ;
-- «Η πόλωση, έτσι όπως την έχουμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια ανάμεσα στα κόμματα του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ -που τώρα συγκυβερνούν- αλλά και όπως σήμερα τη ζούμε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρώτα απ' όλα σε βάρος του λαού. Γιατί στόχο έχει να τον εγκλωβίσει σε μια ανούσια αντιπαράθεση για τα δευτερεύοντα και να χάσει το κύριο, τη συμφωνία τους στα βασικά του "μονόδρομου" που ακολουθούν. Και το πιο σημαντικό, να τον εμποδίσει να συναντηθεί με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, που έχει για θέσεις του τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Ο λαός πρέπει να απαντήσει σ' αυτό τον εκφυλισμό, στη δικομματική πόλωση που περιλαμβάνει από ψεύτικα τρομοδιλήμματα και μπόλικες αυταπάτες, μέχρι ανόητα εντυπωσιοθηρικά ευρήματα. Και η πιο ηχηρή απάντηση θα είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ».
-- Ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι αδιανόητο το ΚΚΕ να σφυρίζει αδιάφορα και πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ψήφο ανοχής, θεωρεί αδιανόητο το ΚΚΕ να αρνηθεί.
-- «Ο κ. Τσίπρας λέει πολλά τέτοια και άλλα καθημερινά. Όπως, ότι "θα ήταν παρανοϊκό να έχει σχέδιο εξόδου από την ΕΕ". Πάντως το ΚΚΕ παλεύει για αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και πολλοί που νοιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί και κάποιοι ψηφίζουν και ΣΥΡΙΖΑ. Πώς γίνεται να θες να συνεργαστείς ή να ζητάς ανοχή από παρανοϊκούς, πως γίνεται να ζητάς την ψήφο των αριστερών, μόνο ο κ. Τσίπρας το ξέρει. Δεν είναι αφελής. Την ανοχή του λαού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, και εννοείται πως δε θέλει δυνατή την ενοχλητική φωνή του ΚΚΕ απέναντι σε μια κυβέρνησή του, που θα πάρει τη σκυτάλη από την προηγούμενη, για να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, με τα ίδια τραγικά αποτελέσματα για το λαό. Αν το ΚΚΕ έδειχνε ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση, τότε ο λαός δε θα έδειχνε ανοχή απέναντι στο ΚΚΕ, θα έκοβε κάθε δεσμό μαζί του, όπως έκαναν άλλοι λαοί απέναντι σε ΚΚ που έδωσαν φιλί ζωής στο σύστημα, στηρίζοντας τις κυβερνήσεις του».
-- Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θέλει να υπάρχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών. Νομίζετε ότι τρομάζουν στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας;
-- «Δεν υπάρχει λόγος να πάνε στις κάλπες με αυτό το φόβο οι πολίτες. Γιατί κατά τη γνώμη μας, ανεξάρτητα αν υπάρχει αυτοδυναμία ή όχι, κυβέρνηση την επομένη των εκλογών θα υπάρχει, γιατί ακριβώς υπάρχει αντικειμενική βάση για τη συγκρότησή της. Γιατί αυτά που χωρίζουν τα άλλα πολιτικά κόμματα είναι ασήμαντα μπροστά σ' αυτά που τους ενώνουν. Και επειδή τους ενώνει η ΕΕ, η αναγνώριση του χρέους, η καπιταλιστική ανάπτυξη, ακόμα και κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού θα μπορούσε να γίνει με βάση τις θέσεις τους. Έτσι κι αλλιώς, μια κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ, μπορεί να προκύψει. Διαθέσιμοι υπάρχουν γι' αυτό, έχουν ξεκάθαρα τοποθετηθεί πως είτε θα στηρίξουν είτε θα δώσουν ανοχή και το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, και το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ και ο Γ. Παπανδρέου, εφόσον είναι στη Βουλή. Γι' αυτό ο λαός δε χρειάζεται να τρομάζει, μπορεί όμως ο ίδιος να τους τρομάξει, δυναμώνοντας το ΚΚΕ. Απέναντι σ' αυτή την αντιλαϊκή κυβέρνηση χρειάζεται να υπάρχει μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση για να εμποδίζει μέτρα, να βάλει φρένο στον κατήφορο, να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική».
-- Υποστηρίζετε ότι το χρέος της χώρας δεν πρέπει να πληρωθεί. Αυτό αυτόματα δε σημαίνει παύση πληρωμών, έξοδος από την Ευρωζώνη και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;
-- «Σαφέστατα σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ και έξοδο από αυτήν. Άλλωστε, όπως ξέρετε, αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Να αποφασίσει ο λαός μας σύγκρουση με όλους τους μηχανισμούς που επιβάλλουν αντιλαϊκά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που υπηρετούν τη στρατηγική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτό που θέτει το ΚΚΕ, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις, δεν είναι να πάμε χωρίς σχέδιο, τυχοδιωκτικά, αποδεχόμενοι το πλαίσιο, τα τείχη της ΕΕ, των εταίρων και "βλέποντας και κάνοντας" να μας οδηγήσουν αυτοί εκτός, κάτι που συζητείται έτσι κι αλλιώς και μέσα σε κυβερνήσεις και σε τμήματα της αστικής τάξης, όπου μιλάνε πλέον για μια ΕΕ δύο ταχυτήτων. Εάν δεν έχεις σχέδιο την κοινωνικοποίηση μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, την εργατική λαϊκή εξουσία, με πρόγραμμα ανάπτυξης όλων των δυνατοτήτων της Ελλάδας και ανάπτυξη αμοιβαίων επωφελών σχέσεων με άλλες χώρες, αξιοποιώντας και αντιθέσεις τους, τότε πιθανόν θα κάνεις μια "τρύπα στο νερό", με επώδυνα αποτελέσματα για το λαό και τη χώρα. Αυτή τη λογική την έχουν κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι οπορτουνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Σχέδιο Β κλπ. Είναι άλλο να έχεις μια ολοκληρωμένη πρόταση σύγκρουσης και άλλο να τσαλαβουτάς στο βούρκο της ΕΕ και των μονοπωλιακών συμφερόντων».
-- Πώς κρίνετε το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου;
-- «Το κόμμα του Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να παίξει συμπληρωματικό ρόλο στο υπό αναμόρφωση πολιτικό σκηνικό. Με "περσινά ξινά σταφύλια", όμως, δε γίνεται χαΐρι».
-- Στην ομιλία σας στο ΣΕΦ αναφερθήκατε ονομαστικά στο Ποτάμι και στη Χρυσή Αυγή. Εκτιμάτε ότι είναι δύο κόμματα που μπορεί να διεκδικήσουν την τρίτη θέση από το ΚΚΕ;
-- «Δεν μου αρέσει που τα βάζετε στην ίδια ερώτηση, αλλά να απαντήσω. Η ΧΑ είναι μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Από την παρουσία της και εντός και κυρίως εκτός Βουλής, πρέπει να βγουν συμπεράσματα και όχι μόνο να μη βρεθεί στην τρίτη θέση, αλλά να μην πάρει ούτε 1%.
Το Ποτάμι είναι διαφορετική περίπτωση, εμφανίστηκε ως "διάττων αστέρας". Η προσφορά του θα εξαντληθεί άμεσα ως κάποια "τσόντα", σε κυβέρνηση είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ. Και τελικά θα λέμε "πολύς χαμός για το τίποτα"...».
-- Πώς σχολιάζετε την προεκλογική αντιπαράθεση; Πιστεύετε ότι γίνεται συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα της χώρας;
-- «Γίνεται συζήτηση όπου ο ένας παίζει τον "εικονολάτρη" και ο άλλος θα βαράει το νταούλι για να χορεύει η αγορά, που ο ένας κατακεραυνώνει τον Τσίπρα ως νέο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο άλλος λέει ότι θα κάνει αντίσταση κερνώντας καφεδάκι την τρόικα... Κι όλα αυτά μαζί με τα τρομοκρατικά διλήμματα και τις επικίνδυνες ελαφρότητες - αυταπάτες, βοηθούν όσους δε θέλουν να βγάλει συμπεράσματα ο λαός και να στοχεύσει σωστά, ψηφίζοντας ΚΚΕ».
-- Το ΚΚΕ λέει ότι δεν αρκεί μόνο η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Χρειάζονται πολλά περισσότερα. Ωστόσο, η οικονομία όπως είναι σήμερα αντέχει σε ριζικά μέτρα;
-- «Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και το 751 ως κατώτατος μισθός, μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει, το μόνο πρακτικό που επί της ουσίας θα κάνει, είναι να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τους μισθούς που σήμερα είναι πάνω από 751 ευρώ. Εάν δεν καταργήσεις για παράδειγμα την ίδια στιγμή τους νόμους για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για την απλήρωτη εργασία, τη μαύρη εργασία, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και πάει λέγοντας, τότε είναι κενό γράμμα. Αυτό είναι που μας απασχολεί και πρέπει να απασχολήσει και το λαό για τις επιλογές του, γιατί μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».
-- Να περιμένουμε αμέσως μετά τις εκλογές το ΚΚΕ να «βγάλει τον κόσμο» στους δρόμους;
-- «Είναι ο μόνος δρόμος για να πιέσει ο κόσμος, να διεκδικήσει, να αποσπάσει κατακτήσεις και δικαιώματα, να εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα, κυρίως να ανοίξει μια προοπτική για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας».
www.902.gr/eidisi/ekloges-genari-2015/59425/synenteyxi-toy-gg-tis-ke-toy-kke-dimitri-koytsoympa-sto-ethnos-tis