Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

η Πλατεία ήταν Γεμάτη και στη Θεσσαλονίκη.


Χειμαρρώδης και αφοπλιστικός ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με το πείσμα του κατάφερε να υπερκεράσει τα εμπόδια που προέβαλε ο δήμος και τελικά πραγματοποίησε την ομιλία του στην πλατεία Αριστοτέλους.
Με περίσσιο θάρρος υπομονή και σταθερό βήμα Προχώρισε ΜΠΡΟΣΤΆ,
ανέβηκε στο βήμα και καθήλωσε τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς, μιλώντας πολύ περισσότερη ώρα, απ’ ό,τι στα Προπύλαια..!

Ανεβαίνοντας στην Εξέδρα, απηύθυνε χαιρετισμό στη Λαομάνα, όπως χαρακτήρισε, Θεσσαλονίκη, με το πλήθος να ζητωκραυγάζει ρυθμικά το όνομά του, ενώ παράλληλα να βροντοφωνάζει συνθήματα κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης.
Ωστόσο, η σημερινή εκδήλωση άφησε μία γλυκόπικρη γεύση, καθώς αναμενόταν πολύ περισσότερος κόσμος.

«Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας τα νιάτα της Ελλάδας, που ξεχύθηκαν στις πλατείες από το Σύνταγμα ως τον Λευκό Πύργο φωνάζοντας ''ΟΧΙ στο Μνημόνιο'', ''Έξω η Τρόικα'', ''Κάτω η κυβέρνηση της μειοδοσίας και του ξεπουλήματος''.

Και μετά ήρθε η ώρα του λαού. Πρώτα στα Προπύλαια στην Αθήνα με τους 50.000 Αθηναίους και τώρα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη λαομάνα Θεσσαλονίκη».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας άφησε αιχμές κατά του Γιάννη Μπουτάρη, σχετικά με το veto που είχε ασκήσει για τη χρήση της πλατείας στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης
μίλησε για τα εθνικά θέματα, το σχέδιο Ανάν, για τη δανειακή σύμβαση, και για τους πολιτικούς.

«Δεν νομίζω ότι υπήρξε στο παρελθόν άλλη ιστορική περίοδος με τόσους πολλούς και ισχυρούς ραγιάδες έτοιμους να πουλήσουν τον λαό αντί πινακίου φακής. Για μια καρέκλα, για μια θέση, για έναν μισθό, για ένα αξίωμα. Για ένα παμφάγο ''Εγώ'', αδιάφορο μπροστά στον πόνο του λαού και στο ξεπούλημα της πατρίδας».

Να σημειωθεί ότι με αφοπλιστική ειλικρίνεια αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην πόλη της Θεσσαλονίκης, δέχτηκε απειλές, τις οποίες φυσικά δεν έλαβε σοβαρά υπ' όψιν.

Σε αρκετά σημεία, βέβαια, αστειεύτηκε, δίνοντας τους ρόλους του Πασά, του Βεζύρη και του Σουλτάνου στους Ευρωπαΐους αξιωματούχους, και συγκεκριμένα στους κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Στρος-Καν.







όλα κάτω..?




Χθεσινό κλείσιμο ΓΔ. 1.258,97 μείον 38,08 μονάδες μείον 2,94 % Τζίρος 79,14 εκατ.


Ρεκόρ στο πορτογαλικό spread και στα CDS Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:59

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα – πάνω από τις 720 μ.β. – κινείται την Πέμπτη το spread των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων, ενώ ρεκόρ καταγράφουν σήμερα και τα πενταετή CDS των τριών υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης (Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας) εν μέσω ανησυχιών και ελλείψει συγκεκριμένων αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, έντονα ανοδικά συνεχίζει να κινείται και το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος, ενώ παράλληλα δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα μέχρι στιγμής όσον αφορά τον τρόπο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολικής προτίθενται να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση.

Ερωτώμενος για την ανοδική πορεία που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα τα spreads (κυρίως τα ελληνικά και πορτογαλικά) αλλά και ειδικότερα για την μεγάλη πίεση που δέχονται σήμερα, ο κ. Κωνσταντίνος Μπούκας, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Beta Securities δήλωσε στο Capital.gr πως η άνοδος των spreads οφείλεται στην αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από την επίλυση της ελληνικής κρίσης καθώς δεν έχουν προσδιοριστεί μέχρι στιγμής τα τεχνικά θέματα που αφορούν ενδεχόμενη μετακύλιση η επέκταση του ελληνικού χρέους.

Οι έντονες πιέσεις που δέχονται σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας «ξεκινούν από το ελληνικό πρόβλημα. Η μεταχρονολόγηση του χρέους είναι το μεγάλο θέμα. Υπάρχουν έντονες ανησυχίες ως προς το πώς θα γίνει η συμμετοχή των ιδιωτών χωρίς να τεθεί θέμα χρεοκοπίας, ενώ ανησυχητική είναι και η διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ », δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούκας.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι επενδυτές εισπράττουν το κλίμα αβεβαιότητας και προχωρούν σε πωλήσεις. Οι σημαντικές πιέσεις επεκτείνονται και στον τραπεζικό χώρο ολόκληρης της Ευρώπης.

Επιπλέον, ο κ. Μπούκας εκτιμά πως οι πιέσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Ιουνίου όπου οι αποφάσεις πλέον και όχι οι προθέσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες, πρέπει να υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και θετικό αντίκτυπο στις αγορές. Αν αυτά δεν έχουν αναδειχθεί, αυτή η ανασφάλεια και αβεβαιότητα θα συνεχιστεί, πρόσθεσε, ενώ αν λυθούν όλα τα παραπάνω οι τιμές που διαμορφώνονται σήμερα θα είναι ευκαιρία αγοράς, κατέληξε.

Αναλυτικά, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ανέρχεται στις 722 μ.β. την Πέμπτη, κατά 15,65 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει σήμερα το ελληνικό spread στις 1.350 μ.β., διευρυμένο κατά 43 σχεδόν μ.β.

Άνοδο σημειώνουν αυτή την ώρα και τα spreads των ομολόγων της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας εν αναμονή της συσκέψεως της ΕΚΤ όπου εκτιμάται πως ο πρόεδρός της θα σηματοδοτήσει αύξηση του επιτοκίου αναφοράς τον Ιούλιο. Έτσι, το spread Ιρλανδίας βρίσκεται στις 793 μ.β. (+11,74 μ.β.), Ισπανίας στις 240 μ.β. (+8,07 μ.β.) και Ιταλίας στις 177 μ.β. (+6,75 μ.β.).

Τέλος, ανοδικά κινείται σήμερα και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας με τα πενταετή CDS να καταγράφουν ρεκόρ από την είσοδο των χωρών στη ζώνη του ευρώ. Αναλυτικά, τα πενταετή ελληνικά CDS διαμορφώνονται αυτή την ώρα στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 1.627 μ.β., τα πορτογαλικά στις 727 μ.β. και τα ιρλανδικά στις 700 μ.β.