Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣΓια την κλιμάκωση της πάλης.

H προχτεσινή πανεργατική πανελλαδική απεργία και οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, δείχνουν όχι μόνο τη δυναμική, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τα συνδικάτα και τα σωματεία στους τόπους δουλειάς καθώς και οι Λαϊκές Επιτροπές, σε επίπεδο γειτονιάς, για την επόμενη μέρα.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, φτωχοί αγρότες, «νέκρωσαν» τόπους δουλειάς, παράτησαν μαγαζιά, τα χωράφια, τα σχολειά και διαδήλωσαν μαζικά και μαχητικά ενάντια στην πολιτική που συντρίβει τα δικαιώματά τους.

Το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη γενική απεργία με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα με στοιχεία που αναδεικνύουν ότι πυκνώνουν οι γραμμές του ταξικού κινήματος, αποδεικνύει πως η συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στα βάρβαρα μέτρα με προοπτική την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι ο μοναδικός που μπορεί να δώσει ώθηση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα υπάρχει η δυναμική και κρίσιμη μάζα με την οποία έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, για τη γιγάντωση της λαϊκής συμμαχίας, πρώτα απ' όλα με την πολύμορφη οργάνωση και δράση τους στους κλάδους, σε όλους τους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά.

Με δεδομένο ότι η κλιμάκωση της πάλης απαιτεί σχέδιο και σκληρή δουλειά, έχει ιδιαίτερη σημασία να δράσουμε με εντατικούς ρυθμούς και αυταπάρνηση για την ανάπτυξη του κινήματος που χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης.

Χρειάζονται συνδικάτα γερά, που θα αποτελούν τη συλλογική μορφή οργάνωσης και πάλης της εργατικής τάξης απέναντι στο κεφάλαιο. Που θα διακρίνονται από τη μαζικότητά τους, μαχητικά και δημοκρατικά θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λειτουργία τους και θα ενισχύουν τις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις.

Συνδικάτα που θα ενισχύουν την εργατική πρωτοβουλία και, μέσα απ' αυτές τις διαδικασίες, θα αναδεικνύουν ηγέτες με κύρος, αγωνιστικό ήθος, που θα έχουν την ικανότητα να βάζουν στη μάχη όλο και περισσότερους εργάτες.

Χρειάζεται να δυναμώσει το κίνημα που θα αγωνίζεται για την ενότητα της εργατικής τάξης με γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, στην ΕΕ, στις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και, ταυτόχρονα, θα βάζει το ζήτημα των αλλαγών σε επίπεδο οικονομίας, χωρίς καπιταλιστές.

Σ' αυτή τη βάση, αποτελεί βασικό καθήκον η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό κίνημα, η αποκάλυψη και απομόνωση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν την πολιτική των μονοπωλίων μέσα στην εργατική τάξη.

Των «αριστερούτσικων» δυνάμεων επίσης που το παίζουν «φίλοι των εργατών», αναπροσαρμόζοντας την υπονομευτική τους δράση ώστε να κρύβουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στα μονοπώλια. Των δυνάμεων που προτείνουν π.χ. τη μετατροπή των συνδικάτων σε εργασιακά συμβούλια και τη μετάλλαξή τους σε κέντρα για τη... διεκπεραίωση αιτημάτων των εργαζομένων.

Η κλιμάκωση της πάλης απαιτεί πρώτα απ' όλα οργάνωση για την απόκρουση των νέων μέτρων, την παρεμπόδιση της εφαρμογής τους σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς.

Ενταση της διαφώτισης και αντιπαράθεσης με τους εκβιασμούς και τις αυταπάτες που επιστρατεύει η πλουτοκρατία για να κρύψει τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων.

Μαζικοποίηση των κλαδικών συνδικάτων, αλλά και των Λαϊκών Επιτροπών, των Επιτροπών Ανέργων.

http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=3371&format=.png

Δίμηνη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ του ΚΚΕΑνακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρης – Δεκέμβρης 2012
15/10/12

Εργάτες, εργάτριες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους εσάς που υποφέρετε από τα μονοπώλια, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους και σας καλεί να το ενισχύσετε από το υστέρημά, σας παρά τις δυσκολίες που γεννά η οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Το ΚΚΕ βίωσε ήδη βαρύ οικονομικό πλήγμα τόσο από την καπιταλιστική κρίση όσο και από την πολιτική επίθεση που δέχτηκε η περιορισμένη οικονομική δραστηριότητά του, προκειμένου να εκδίδει τα έντυπά του, το «Ριζοσπάστη», το πολιτικό βιβλίο μέσω της «Τυποεκδοτικής», να διατηρεί το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902». Η κρίση δυσκολεύει και τις δραστηριότητες του ΚΚΕ, παρά τις περικοπές που υποχρεωθήκαμε να κάνουμε, όπως το κλείσιμο της τηλεόρασης του 902. Οι ανάγκες είναι μεγάλες. Τα έσοδα έχουν περιοριστεί αρκετά.

Τo KKE απευθύνεται ιδιαίτερα στην εργατική τάξη από την οποία προέρχεται και με συνέπεια και αυτοθυσία υπηρετεί περισσότερο από 90 χρόνια τα συμφέροντά της. Καλεί κάθε εργάτη και εργάτρια, που ανησυχεί για το παρόν και το μέλλον, να ενισχύσει το ΚΚΕ, ώστε να γίνει πιο δυνατή η φωνή του αγώνα, η φωνή του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η πάλη για τη λαϊκή νίκη.

Βασική πηγή των οικονομικών πόρων του ΚΚΕ είναι οι ενισχύσεις των εργαζομένων, οι συνδρομές των μελών του, οι μισθοί των βουλευτών και ευρωβουλευτών του, τα έσοδα από τα δημόσια αξιώματα που έχουν στελέχη και μέλη του.

Τα οικονομικά έσοδα του ΚΚΕ πρέπει να καλύψουν:

Τις αναγκαίες δραστηριότητες για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για την εκλαΐκευση της πολιτικής του στο λαό. Είναι δαπάνες για να αναδεικνύει τα προβλήματα του λαού, να μπορεί να οργανώνει και να στηρίζει τη δράση του για τα λαϊκά προβλήματα, να συμβάλλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να προωθεί την κοινωνική συμμαχία και την ταξική, λαϊκή αλληλεγγύη. Να συμβάλλει με την διεθνιστική του δράση στην ανασύνταξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος.

Να διατηρήσει τα γραφεία του πανελλαδικά, το ραδιοφωνικό σταθμό «902», την καθημερινή απρόσκοπτη έκδοση του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ, των φυλλαδίων του, της «Σύγχρονης Εποχής» για να εκδίδει βιβλία, τη στήριξη του «Σπιτιού του αγωνιστή» που φιλοξενεί ηλικιωμένους αγωνιστές που ζουν μόνοι τους και απαραίτητα τους μισθούς εργαζομένων σε δραστηριότητες του Κόμματος, όπως σε τομείς μέσων ενημέρωσης και εκτυπώσεων. Αυτούς τους σκοπούς υπηρετούν τα οικονομικά του ΚΚΕ καθώς και η όποια κρατική ενίσχυση δίνεται μέχρι σήμερα που ως γνωστόν έχει περιοριστεί.

Έχει ιδιαίτερη σημασία η επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης.

Η κρίση βαθαίνει, τα αδιέξοδα διαχείρισης της κρίσης από το αστικό πολιτικό προσωπικό οξύνονται όπως και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών, η πιθανότητα πολέμου στην ευρύτερη περιοχή μεγαλώνει.

Στην ενιαία επίθεση των μονοπωλίων και της ΕΕ απαιτείται ενιαία αντεπίθεση της εργατικής τάξης σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, ισχυρό ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δίνει όλες τις δυνάμεις του στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, για τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική, τη μόνη πραγματικά λαϊκή εξουσία.

Βασικό στοιχείο για να συμβάλλει στη λαϊκή ανάταση, είναι και η ενίσχυση των οικονομικών του. Είναι επίσης αναγκαίο να αποκτήσει την οικονομική δυνατότητα ώστε ακόμη και χωρίς κρατική ενίσχυση να έχει τη δυνατότητα να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

Το ΚΚΕ αντλεί τη δύναμή του από το λαό. Το ΚΚΕ μπορεί να κοιτά το λαό κατάματα! Η οικονομική δραστηριότητα του ΚΚΕ είναι απόλυτα διαφανής. Όσα στελέχη του ΚΚΕ χρεώνονται αποκλειστικά σε ανάγκες της κομματικής δουλειάς, αποζημιώνονται με τα ελάχιστα για να καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.

Ενισχύοντας το ΚΚΕ ενισχύεις την πάλη ενάντια στα μέτρα, την προοπτική να νικήσει ο λαός.

Το ΚΚΕ καλεί κάθε τίμιο εργάτη, αγωνιστή, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, κάθε προοδευτικό, να σταθεί δίπλα στο Κόμμα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα μαζί του. Αδύνατο ΚΚΕ σημαίνει δυνατές οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας και της ΕΕ για να ποδοπατάνε το λαό. Μην το επιτρέψουμε !

Δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την υπερκάλυψη των πλάνων. Οι δυσκολίες που ζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, απαιτούν από όλους να κάνουμε πολλαπλάσια δουλειά. Η εξόρμηση να γίνει μια πλατιά πολιτική εξόρμηση, στους εργάτες και τις εργάτριες στα εργοστάσια, σε όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, στους άνεργους, στις γειτονιές, οργανώνοντας ταυτόχρονα πολύμορφες πολιτικές, πολιτιστικές δραστηριότητες σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε πόλη και χωριό.

Στηρίξτε το ΚΚΕ με όλους τους τρόπους! Στους καθημερινούς αγώνες, στην αντιπαράθεση με τα μονοπώλια, και την πολιτική που τα υπηρετεί! Για τη λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση!

Στηρίξτε το ΚΚΕ οικονομικά! Δώστε δύναμη στη δική σας δύναμη!Η ΚΕ του ΚΚΕ

Οκτώβρης 2012

"Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια" (ΧΑΠ)Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και όμως αρκετοί από μας είτε δεν τη γνωρίζουν είτε λανθασμένα την ταυτίζουν με άλλες παθήσεις όπως το άσθμα.

Τι είναι η ΧΑΠ;
Η ΧΑΠ είναι μία χρόνια πάθηση των πνευμόνων η οποία, σε αντίθεση με το άσθμα, χαρακτηρίζεται από μόνιμη μη αναστρέψιμη απόφραξη των αεραγωγών (βρόγχων) λόγω της καταστροφής των τοιχωμάτων τους. Δύο φαινότυποι (υποκατηγορίες) της ΧΑΠ είναι η χρόνια βρογχίτιδα (Blue Bloater) και το εμφύσημα (pink puffer).


Καταστροφή του πνεύμονα σε ασθενή με ΧΑΠ

Τί προκαλεί τη ΧΑΠ;
Ο κύριος αιτιολογικός παράγoντας της ΧΑΠ, στις χώρες του δυτικού πολιτισμού, είναι τo κάπνισμα, όχι μόνο του τσιγάρου αλλά και των άλλων ειδών καπνού. Άλλες αιτίες όπως ο καπνός από καύση βιoμάζας (πχ ξύλα), oι σκόνες και τα χημικά είναι επίσης αναγνωρισμένοι αιτιολογικοί παράγοντες της ΧΑΠ.


Υπολογιστική Τομογραφία Πνεύμονα ασθενούς με Εμφύσημα


Ακτινογραφία θώρακος ασθενούς με εμφύσημα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι η δύσπνοια, ο χρόνιος παραγωγικός βήχας (φλέγματα) και η προοδευτική μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας η οποία εκφράζεται με μείωση της αντοχής του πάσχοντος.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της ΧΑΠ γίνεται με τη σπιρομέτρηση σε συνδυασμό με τα κλινικά συμπτώματα. Η σπιρομέτρηση είναι μία εύκολη, ανώδυνη και αναίμακτη εξέταση η οποία γίνεται από πνευμονολόγο. Με τη σπιρομέτρηση γίνεται επίσης η σταδιοποίηση και η παρακολούθηση της νόσου.


Σπιρομέτρηση πάσχοντος από ΧΑΠ

Ποια είναι η θεραπεία της ΧΑΠ;
Δυστυχώς η βλάβη η οποία προκαλείται στους πνεύμονες είναι μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία. Η νόσος όμως αντιμετωπίζεται με σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων, την πρόληψη των παροξύνσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει μακροχρόνια λήψη φαρμακευτικής αγωγής (βρογχοδιασταλτικά, κορτικοστεροειδή) και εμβολιασμό (έναντι γρίππης και πνευμονιοκόκκου). Επίσης τα προγράμματα αποκατάστασης και η παρακολούθηση της της γενικής κατάστασης με εξετάσεις όπως η δοκιμασία βάδισης 6 λεπτών (6 minute walk test) και η εργοσπιρομέτρηση βοηθούν στην παρακολούθηση των ασθενών.


Κάποιες από τις συσκευές με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και βρογχοδιασταλτικά τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με ΧΑΠ

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τη ΧΑΠ;
Η καλύτερη η πρόληψη είναι η έγκαιρη διακοπή καπνίσματος, καθώς όπως προαναφέρθηκε το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης της νόσου