Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012


Εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, νέες, μετανάστριες,

Την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, τιμούμε τις εργαζόμενες γυναίκες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις νέες, τις μετανάστριες, που αποτελούν μαζί με τη νεολαία τα πρώτα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και που το προηγούμενο διάστημα αψηφώντας το κλίμα μοιρολατρίας, την εργοδοτική τρομοκρατία, τα ψεύτικα διλήμματα της συγκυβέρνησης και των ευρωπαϊκών της εταίρων, ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στη βάρβαρη επίθεση της αστικής τάξης στα δικαιώματα μας.

Η σημασία και το περιεχόμενο της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας εκφράζεται σήμερα με τη συμμετοχή των γυναικών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων πρώτα από όλα στις απεργιακές μάχες και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους τόπους δουλειάς, αλλά και στις πολύμορφες κινητοποιήσεις των Σωματείων, Συνδικάτων, Συλλόγων Γυναικών, Λαϊκών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε πόλη, συνοικία και γειτονιά.

Με τους αγώνες του σήμερα τιμούμε την 8η του Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, ως μέρα προσφοράς των γυναικών στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες. Τη θυμόμαστε ως μέρα που σημαδεύτηκε από το θάνατο γυναικών που συνέβαλαν μαζί με τους άντρες εργάτες για κατακτήσεις και από αυτή τη σκοπιά απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων:

Γυναίκα πάρε θέση στον αγώνα για ένα μέλλον απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αναμονής. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, η τρόικα, η ΕΕ, τα μονοπώλια έχουν βάλει στο στόχαστρο και σαρώνουν με ασύλληπτη μανία κάθε κατακτημένο με αίμα κι αγώνες εργατικό και λαϊκό δικαίωμα. Τα μέτρα φωτιά δεν έχουν τελειωμό. Δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Θέλουν να μας φτάσουν στον πάτο. Να εξαθλιωθούμε εμείς και τα παιδιά μας για να συντηρείται το σάπιο και παρασιτικό καπιταλιστικό σύστημα, εκτός των άλλων και με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Είναι φανερό πως το μέλλον που σχεδιάζουν για μας δεν έχει καμία σχέση με το μέλλον που πρέπει να διεκδικήσουμε για μας και τις οικογένειές μας. Δεν έχει καμία σχέση με το μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας, αρκεί να απαλλαγούμε από τα αρπακτικά του κεφαλαίου.

Δε θα υποταχθούμε σε ένα μέλλον όπου θα βασιλεύει η ανεργία και οι μισθοί των 400€. Όπου η Υγεία, η Πρόνοια και η Παιδεία, η ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος θα είναι προνόμια για τους λίγους και για το λαό είδος πολυτελείας και θα κοστίζουν ακριβά. Όπου η μητρότητα θα είναι προνόμιο για λίγες και τα νέα ζευγάρια κάτω από το βάρος της ανασφάλειας για το μέλλον, κάτω από το βάρος της φτώχειας θα αποφασίζουν δύσκολα να κάνουν οικογένεια. Όπου παιδιά λιποθυμούν στα σχολειά από τον υποσιτισμό.

Με αποφασιστικότητα, με θάρρος, με πίστη στη δύναμή μας και στο δίκιο μας δίνουμε τον αγώνα μέσα από τα Σωματεία και τα Συνδικάτα μας, τις επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς ή σπουδών μας, τις Λαϊκές Επιτροπές και τους Συλλόγους Γυναικών στις γειτονιές μας.

Δεν αποδεχόμαστε τις πολιτικές που μας στερούν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή με δουλειά για όλους και αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, με δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχές από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, δωρεάν Παιδεία για κάθε νέο χωρίς να αναγκάζεται καμία λαϊκή οικογένεια να πληρώνει ολόκληρες περιουσίες για τη μόρφωση των παιδιών της. Μια ζωή όπου για κάθε οικογένεια η στέγαση θα είναι δεδομένη, όπως δεδομένη θα είναι και η καλής ποιότητας κι επαρκής σίτιση, η δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Όπου κάθε νέο ζευγάρι θα βλέπει με αισιοδοξία και λαχτάρα την προοπτική για τη δημιουργία της δικής του οικογένειας.

Για αυτό το μέλλον πρέπει να παλέψουμε. Έχουμε πείρα. Ξέρουμε το δρόμο, μας τον έδειξαν οι τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις, η απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία και σε τόσους άλλους χώρους δουλειάς, τα μαζικά συλλαλητήρια καταδίκης της πολιτικής που στηρίζει τα μονοπώλια.

Αυτό το δρόμο διαλέγουμε, συστρατευόμαστε με τις δυνάμεις αντίστασης, αντεπίθεσης και ταξικής σύγκρουσης, τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), κόντρα στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ξέρουμε ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι ανθόσπαρτος, αλλά ταυτόχρονα είναι όμορφος και ο μόνος που μπορεί να μας βγάλει από το βούρκο της αντιλαϊκής βαρβαρότητας. Είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, ώστε ο λαός να πάρει την εξουσία στα χέρια του, να σχεδιάσει την οικονομία με βάση τις δικές του ανάγκες, απαλλαγμένος από τα παράσιτα του μεγάλου κεφαλαίου που ζουν εις βάρος του. Έτσι μόνο θα ζήσουμε το μέλλον που μας αξίζει.

ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ

Έφυγε απο τη Ζωή & η Σμαρούλα Γιούλη


'Εφυγε σήμερα από την ζωή η ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη, χήρα του θεατρικού επιχειρηματία Βαγγέλη Λιβαδά που έχασε την ζωή του πριν από λίγους μήνες σε φωτιά που είχε ξεσπάσει στο διαμέρισμά τους.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Δ. Ροντήρη και συνέχισε με χορό και τραγούδι. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά, 9 ετών το 1943, στην ταινία "Η φωνή της καρδιάς", για να ακολουθήσουν αρκετές ακόμα.

Στο θέατρο ξεκίνησε με το έργο "Χαρούμενα νιάτα" και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Κατερίνα και το Μάνο Κατράκη στο έργο "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Από το 1958 ως θιασάρχης πλέον, ανέβασε τα έργα: "Άννα Φρανκ", "Κουρέλι", "Πειρασμός" κ.ά.

Το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με το σύζυγό της, θεατρικό επιχειρηματία Βαγγέλη Λιβαδά, ανέβασαν πολλά έργα ελλήνων συγγραφέων (Γ. Σουρή, Π. Παλαιολόγου, Σπ. Μελά, Δ. Γιανουκάκη, Δ. Ψαθά, Γ. Ρούσσο, Γ. Τζαβέλλα, Κ. Μουρσελά κ.ά.), αλλά και ξένων (Εντ. Φίλιπο, Α. Νικολάι, Ντ. Φο, Αλ. Χάκετ κ.ά.) και συνεργάστηκε, με σχεδόν, όλους τους έλληνες σκηνοθέτες. Ακόμα έχει σκηνοθετήσει πρόζες και μουσικά θεάματα όπως το μιούζικαλ "20 χρόνια Θεοδωράκης", "Καφενείον η Ελλάς" κ.ά.

Χαρακτηριστικές ταινίες: Έλα στο Θείο, Της Νύχτας τα Καμώματα, Στουρνάρα 288, Ο Θόδωρος και το Δίκανο.

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή από το νεκροταφείο Ζωγράφου.

Πληροφορούμενος τον θάνατο της Σμαρούλας Γιούλη, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Σμαρούλα Γιούλη υπήρξε μια αγαπημένη ηθοποιός με σημαντική, υπερπεντηκονταετή, πορεία στον κινηματογράφο και το θέατρο. Λίγους μόλις μήνες μετά τον αδόκητο χαμό του συντρόφου της ζωής της, του Βαγγέλη Λειβαδά, την αποχαιρετούμε, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους και τους φίλους της».