Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Σε Φιάσκο το "Rollover" με βάση το Γαλλικό Σχέδιο!


Σε φιάσκο τείνει να εξελιχθεί το rollover του ελληνικού χρέους με βάση την Γαλλική πρόταση.
Έτσι όπως εξελίσσεται η διαδικασία της επιμήκυνσης και η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί σε selective default σε επιλεκτική χρεοκοπία και υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο
να υπάρξει πιστωτικό γεγονός και το κυριότερο από όλα αυτή καθ΄αυτή η αποτελεσματικότητα του rollover θα είναι έως ασήμαντη καθώς με τα βίας συγκεντρώνονται 20 δις ευρώ.

Ενδειτικό είναι ότι όλες οι Γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν με 3,2 δις ευρώ και μόνο η Εθνική με 4 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα το αρχικό σχέδιο της Γαλλικής πρότασης για έκδοση 30ετών ομολόγων με επιτόκιο 7% φέρονται να ζητούν και να συζητούν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες παρ΄ ότι έχουν επενδύσει και τα περισσότερα σε ελληνικό χρέος, όντας οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων προκλητικά ενημερώθηκαν σχεδόν…τελευταίες…..

Ήδη ο Charles Dallara, γενικός διευθυντής του International Institute of Finance του διεθνούς ινστιτούτου χρηματοοικονομικής που έχει αναλάβει και τον συντονιστικό ρόλο του rollover του ελληνικού χρέους έχει επικοινωνήσει με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και προφανώς με την Εθνική ώστε να συγκεντρώσουν και τις θέσεις – προτάσεις των ελληνικών τραπεζών.

Με βάση ορισμένες πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να συναινούν στο αρχικό σχέδιο των γάλλων δηλαδή για έκδοση 30ετών ομολόγων με επιτόκιο 7%.

Το αρχικό γαλλικό σχέδιο αφορά την 30ετή χρηματοδότηση της Ελλάδας, με τους συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να επανεπενδύσουν ένα μίνιμουμ 70% των ομολόγων που διαθέτουν σε νέα ομόλογα.

Πρόκειται για ομόλογα ωρίμανσης 30ετών που θα λάβουν αρχική εγγύηση από το SPV και αξιολόγηση ΑΑΑ. Το ετήσιο επιτόκιο των εν λόγω ομολόγων πιθανότατα να διαμορφώνεται από 5,5% έως 8%.

Η Εθνική κατέχει συνολικά 18,6 δις ευρώ ομόλογα εκ των οποίων όμως τα 5,4 δις ευρώ είναι το Τίτλος το πρώην swaps της Goldman Sachs.

Με βάση την δομή του χαρτοφυλακίου ομολόγων 800 εκατ είναι τα έντοκα, 1,1 δις ευρώ στο AFS, τα 7,8 δις ευρώ στο LaR και 3,5 δις ευρώ στο ΗΤΜ.

Για την Εθνική μέχρι το 2014 λήγουν 4 δις ευρώ ομόλογα πλην εντόκων.

Εφόσον ισχύσει το πρώτο γαλλικό σχέδιο με τα 30ετή ομόλογα η Εθνική θα μπορεί να επανεπενδύσει τα 2,8 δις ευρώ στα νέα ελληνικά ομόλογα και τα 1,2 δις ευρώ να της καταβληθούν στην λήξη των ομολόγων 2012 -2014 με βάση την συμφωνία των αντισυμβαλλόμενων δηλαδή Εθνικής και Ελληνικού δημοσίου.

Με βάση πληροφορίες περίπου όλες οι μεγάλες τράπεζες φαίνεται να υιοθετούν την λύση που εμπεριέχεται στο α΄ γαλλικό σχέδιο δηλαδή για έκδοση 30ετών ομολόγων με επιτόκιο όμως 7%.

Η πρόταση αυτή ευνοεί το ελληνικό δημόσιο καθώς στο διάστημα 2012 με 2014 λήγουν 96,6 δις ευρώ αλλά όπως έχει αποδειχθεί αν τελικώς καταφέρει το ελληνικό δημόσιο μέσω rollover να επιμηκύνει 23-26 δις ευρώ θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Είναι πιθανό το τελικό ποσό των ομολόγων που θα επιμηκυνθεί να φθάσει τελικά τα 20 δις ευρώ.


Η δεύτερη πρόταση αφορά στην επανεπένδυση ενός μίνιμουμ 90% των ελληνικών ομολόγων των σε νέα ομόλογα με διάρκεια 5 έτη και πιθανό επιτόκιο στο 5,5% έχει εξετασθεί από τις ελληνικές τράπεζες αλλά θεωρήθηκε η πρώτη λύση πιο δελεαστική.

Όμως ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων με 54-55 δις ευρώ ενώ τα ομόλογα που λήγουν στο διάστημα έως το 2014 λήγουν περίπου 15-16 δις ευρώ κλήθηκαν σχεδόν τελευταίες να συμμετάσχουν ενώ όσον αφορά την ενημέρωση μάλλον αντιμετωπίστηκαν ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όσα ομόλογα της Εθνικής λήγουν έως το τέλος του 2014 δηλαδή 4 δις ευρώ τόσα θα είναι τα ομόλογα των γερμανικών τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο rollover 3,2 δις ευρώ, των Ιταλικών τραπεζών 500-600 εκατ ευρώ.

Δηλαδή όσα ομόλογα θα εισφέρουν σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης οι Γερμανικές τράπεζες τόσα θα εισφέρει από μόνης της η Εθνική τράπεζα.

Είναι ενδεικτικό ότι και οι Γαλλικές τράπεζες θα εισφέρουν στο rollover 4,5 δις ευρώ περίπου ίσως και λίγο υψηλότερα καταδεικνύοντας ότι η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών είναι καθοριστικής καίριας σημασίας.

Ομόλογα ελληνικών και Κυπριακών τραπεζών

Ποσά σε δις ευρώ – ομόλογα Ελλάδος

Τράπεζα Σύνολο Επενδυτικό Εμπορικό

Εθνική 18,6 17,8 0,8

Alpha 4,6 4,6 0,050

Eurobank 6,6 6,5 0,096

Πειραιώς 8,7 8,5 0,2

Κύπρου 1,894 1,8 -

Marfin 2,8 2,8 -

ATE 4,6 4,5 0,100

TT 5,3 5,218 0,146

Σύνολο 53,09 51,7 1,5





Οι λήξεις ελληνικών ομολόγων 2012 -2014

2012

Μάρτιος 14,5 δις ευρώ

Μάιος 8 δις ευρώ

Αύγουστος 7,7 δις ευρώ


Zero Coupon (νοσοκομεία)
2 δις ευρώ

Λοιπές εκδόσεις
500 εκατ ευρώ

Σύνολο 32,7 δις ευρώ



2013
Φεβρουάριος 5,8 δις ευρώ

Απρίλιος 2,7 δις ευρώ

Μάιος 3 ομόλογα 14 δις ευρώ

Αύγουστος 5,85 δις ευρώ

Δεκέμβριος 1,8 δις ευρώ

Λοιπές εκδόσεις 2,3 δις ευρώ

Σύνολο 32,45 δις ευρώ



2014
Ιανουάριος 4,55 δις ευρώ

Μάρτιος 2 ομόλογα 12,2 δις ευρώ

Ιούλιος 700 εκατ ευρώ

Αύγουστος 14 δις ευρώ

Σύνολο 31,45 δις ευρώ


Γενικό σύνολο 96,6 δις ευρώ

Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν.

Διερευνούν το Emergency Liquidity Assistance (ELA) που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 20-30 δις οι ελληνικές τράπεζες με την ΤτΕ – Κινδυνεύουν να εκπέσουν 114 δις ευρώ από τα collaterals.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αποφασίσει να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς selective default δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία αν προχωρήσει το rollover.
Όταν μια χώρα βαθμολογείται με selective default αυτομάτως συμβαίνει το εξής οι εγγυήσεις των τραπεζών παύουν να ισχύουν, καταπίπτουν. Σε μια τέτοια περίπτωση θα καταπέσουν 54 δις ευρώ ομολόγων και 60 δις ευρώ εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου δηλαδή 114 δις ευρώ

Κατ΄ ουσία θα καταρρεύσει η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι τράπεζες σε συνεργασία με την ΤτΕ εκπονούν σχέδια σε περίπτωση που εκδηλωθεί ένα τέτοιο ακραίο και συνάμα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.
Τα πιθανά σενάρια είναι
1.η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται τις εγγυήσεις που έχουν καταπέσει αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει

2.Να δημιουργηθεί ένας έκτακτος μηχανισμός με την στήριξη του EFSF που θα στηρίξει την ρευστότητα των τραπεζών

3. Οι τράπεζες με την ΤτΕ να ζητήσουν την ενεργοποίηση του ELA το Emergency Liquidity Assistance δηλαδή του έκτακτου μηχανισμού παροχής βοήθειας από την ΤτΕ η οποία θα αποδέχεται τα μη αποδεκτά στοιχεία της ΕΚΤ.

To ΕLA ενεργοποιείται όταν προκύπτουν έκτακτες ανάγκες ρευστότητας!
περίπου το 5% του ΑΕΠ είναι ο κανόνας

Η ΤτΕ θα δέχεται ως εγγύηση τα στοιχεία των τραπεζών ομόλογα και κρατικές εγγυήσεις που δεν κάνει αποδεκτές η ΕΚΤ.

Θεωρητικά η ΤτΕ μέσω του μηχανισμού ELA θα μπορούσε να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες από 20-30 δις ευρώ μόνο.

Όμως αν ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες έχουν έκθεση στην ΕΚΤ 97,5 δις ευρώ μόνο τα 20-30 δις ευρώ ίσως να μην φθάνουν.
και να θέλουν άλλα 30 δις το λιγότερο!

Προφανώς και η λύση του ELA είναι η έσχατη και απευκταία αλλά δεν παύει να υπάρχει ως μηχανισμός παροχής έκτακτης ενίσχυσης των τραπεζών ώστε να μην καταρρεύσουν από ρευστότητα.

Τώρα.
Η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί σε selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή restricted default περιορισμένη χρεοκοπία χρονικά υπολογίζεται μεταξύ 11 Ιουλίου και τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου λόγω του rollover στο ελληνικό χρέος.

Αρχικώς υπήρχαν σχέδια το rollover να ξεκινήσει άμεσα μέσα στον Ιούλιο. Η διαδικασία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει ανεπίσημα.
Από την στιγμή της επισημοποίησης την ίδια ή την επόμενη μέρα θα υπάρξει υποβάθμιση.

Αν στο Eurogroup στις 11 Ιουλίου επικυρωθεί τότε η υποβάθμιση θα έρθει άμεσα ίσως και στις 11 Ιουλίου.

Όμως το δομικό ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα παραμείνει σε καθεστώς βαθμολογικής χρεοκοπίας η Ελλάδα;

Εκτιμάται ότι δεν θα κρατήσει πολύ μεταξύ 2-3 μηνών πιθανότατα.

και ο νοών νοείτω :-(









Κε Παπουτσή..!Γιατί Δέρνεις τους Πολίτες...? Ντροπή σου...!



Κε Παπουτσή..!
Άφησε τους Παππούδες μας ήσυχους...!
Άφησε τους Γονείς μας ήσυχους...!
Άφησε τις Γυναίκες μας ήσυχες...!
Άφησε τα Παιδιά μας ήσυχα...!

Ώς εδώ! Παραιτήσου...!

Εδώ ο παππούς τι έκανε το Ανθρωπάκι και τον κυνηγάνε τρεις Ματατζήδες!Μήπως επειδή ΔΕΝ άφησε το "Αεράκι" να του πάρει τη Σημαία...!



Εδώ ο Παππούς τον είχε σταμπάρει η JUDA του Ιωαννίδη στα Γεγονότα του Πολυτεχνείου-θυμάσαι.τότε ήσου κι εσύ δίπλα του_και τον συνέλαβε η δική σου Αστυνομία μόλις προχθές!



Αυτός ο Άνθρωπος Τούρκος είναι? Λέγε ρέ...!

Αυτό το παιδί Κε Υπουργέ γιατί το Χτυπάς!Γιατί δέρνεις Πολίτες...!

Εδώ η Κυρία Δημοκράτη μου Υπουργέ.....τι σας έφταιξε!

Εδώ δείχνει το Μέγεθος του Πανικού σας...!


-Είδατε 400 χιλιάδες Λαό στο Σύνταγμα και χάσατε την Ψυχραιμία σας!


Κε Παπουτσή..!

Χάσατε τη Ψυχραιμία σας!

Σας έχει πιάσει Πανικός!

ΔΕ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ, ΚΑΝΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΙ ΕΜΠΡΟΣ!


κάθε μέρα και τα ίδια.... αει στα Τσακίδια...!

ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ..!