Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ο Αμάρ Μπαγκντάς χθές στο "SPORTING"


Χαιρετισμός του Αμάρ Μπαγκντάς, ΓΓ του Συριακού ΚΚ στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση (VIDEO)
Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκ 2015 Γήπεδο "Sporting"

https://www.youtube.com/watch?v=XKqmcmWXHLI



Χαιρετισμό στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Σπόρτιγκ, απηύθυνε ο Αμάρ Μπαγκντάς, Γενικός Γραμματέας του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στο χαιρετισμό του, ο Αμάρ Μπαγκντάς τόνισε:
«Συντρόφισσες και σύντροφοι,


Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, του σταθερού κόμματος των αρχών, του ένδοξου Κόμματος το οποίο κρατά ψηλά τον ουρανό της ένδοξης Ελλάδας την Κόκκινη Σημαία, τη σημαία του μαρξισμού - λενινισμού, τη σημαία του σοσιαλιστικού φωτεινού μέλλοντος για τον ελληνικό λαό και τους λαούς όλου του κόσμου,

Η Κόκκινη Σημαία συμβολίζει τον προλεταριακό διεθνισμό, τη μαχητική αλληλεγγύη των προλετάριων σε όλα τα μέρη του κόσμου ενάντια στην καπιταλιστική τυραννία.

Το ένδοξο ΚΚΕ μέρα με τη μέρα αποδεικνύει την αφοσίωσή του σε αυτά τα ιδανικά.

Η σημερινή μας συνάντηση στη μεγαλοπρεπή σας εκδήλωση είναι μια άλλη απόδειξη ότι


οι αρχές του προλεταριακού διεθνισμού, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και οι αρχές του γνήσιου πατριωτισμού, ζουν στις καρδιές μας.

Μάλιστα, σε σας, τους καλύτερους εκπροσώπους της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων της Ελλάδας, μεταφέρω τους χαιρετισμούς των Σύρων κομμουνιστών, των αδελφών σας στην ενιαία διεθνική ταξική πάλη και τα συναισθήματα βαθιάς ευγνωμοσύνης για την αλληλεγγύη σας στο δίκαιο αγώνα που διεξάγει ο συριακός λαός που αντιμετωπίζει ισχυρή ιμπεριαλιστική σιωνιστική επίθεση, η οποία στοχεύει κατά της ελευθερίας και της εθνικής κυριαρχίας του, αλλά περισσότερο κατά της ύπαρξης της πατρίδας του.

Ναι, σύντροφοι, οι Σύροι κομμουνιστές, δίπλα με άλλες πατριωτικές δυνάμεις στη Συρία, αποκρούουν αυτήν την άγρια επίθεση που διεξάγουν οι ιμπεριαλιστές και οι συνεργάτες τους κατά της πατρίδας τους και θεωρούν ότι αυτό δεν είναι μόνο το πατριωτικό και ταξικό καθήκον τους, αλλά και το διεθνιστικό τους επίσης.


Γιατί η Συρία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης μεταξύ του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού και των παγκόσμιων δυνάμεων της απελευθέρωσης.


Ένα από τα κύρια κίνητρα για το μίσος του ιμπεριαλισμού και του διεθνούς σιωνισμού κατά της Συρίας είναι:

η σταθερή ιστορικά στάση της στην απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή και η στήριξη που παρέχει στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα που αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Η Συρία απέρριπτε σταθερά το σχέδιο "μεγάλη Νέα Μέση Ανατολή" που αποσκοπούσε στην εγκαθίδρυση της πλήρους σιωνιστικής ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας στην περιοχή μας.

Το Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα είχε ονομάσει αυτό το σχέδιο "μεγάλη Σιών".

Και είναι πράγματι έτσι, διότι αυτό το σχέδιο στοχεύει να επεκτείνει την απόλυτη κυριαρχία του σιωνιστικού Ισραήλ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την ευλογία και την πλήρη εποπτεία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.


Η επιτυχία αυτού του επικίνδυνου αποικιακού σχεδίου προϋποθέτει:
τον κατακερματισμό και τη διαίρεση των χωρών της περιοχής, ώστε να μετατραπεί η κατάσταση σε μια που εναρμονίζεται με το "δημιουργικό χάος" των θεωρητικών του ιμπεριαλισμού, δηλαδή:

τη δημιουργία των τραγωδιών των λαών της περιοχής, όπως, οι σκοτωμοί, ο εκτοπισμός και η εξαθλίωση,

προκειμένου οι ιμπεριαλιστές να πραγματοποιήσουν την πλήρη κυριαρχία και λεηλασία τους επί του πλούτου αυτών των λαών.

Οι ιμπεριαλιστές δεν συγχώρησαν στη Συρία τη στήριξή της προς το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τα δίκαια δικαιώματά του.

Επίσης δεν της συγχώρησαν τη στήριξη που παρείχε στην ιρακινή αντίσταση ενάντια στην ιμπεριαλιστική εισβολή των ΗΠΑ,

δηλαδή τη στήριξη σε αυτήν τη γενναία αντίσταση που έτριψε τη μούρη του κατακτητή στη λάσπη και προκάλεσε την πρώτη σοβαρή στρατιωτική ήττα των ΗΠΑ μετά τη νίκη του βιετναμέζικου λαού.


Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και ο παγκόσμιος σιωνισμός
έχουν ιδιαίτερο μίσος κατά της Συρίας λόγω της μεγάλης στήριξης που παρείχε προς τη λιβανέζικη εθνική αντίσταση,

η οποία προκάλεσε μια αποφασιστική ήττα της ισραηλινής επιθετικότητας με την απελευθέρωση του εδάφους του Λιβάνου από το βδέλυγμα της σιωνιστικής κατοχής και κατάφερε να προκαλέσει μια σημαντική ήττα στις επιτιθέμενες ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στο Λίβανο το 2006.

Ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός θέλει να ανατρέψει την πατριωτική θέση της Συρίας, χρησιμοποιώντας στα επιθετικά σχέδιά του πιστά και εξαρτημένα από αυτόν κράτη της περιοχής, με πιο επιθετικό αυτό της Τουρκίας που είναι ένα μολυσμένο νύχι του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας,

καθώς και τα καθεστώτα της απόλυτης μοναρχίας των χωρών του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλα.

Ένα από τα πιο άγρια εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τον ιμπεριαλισμό είναι:

οι σκοταδιστικές οργανώσεις με θρησκευτικό μανδύα, οι οποίες με τις μεθόδους τους θέλουν την εγκαθίδρυση μεσαιωνικών καθεστώτων για να εξυπηρετήσουν την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού και του σιωνισμού.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εμείς οι Σύροι κομμουνιστές καθορίσαμε τη θέση μας απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη ή πρόσωπο ή καθεστώς,


μέσω της θέσης τους απέναντι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Για εμάς ο πιο επικίνδυνος εχθρός που αντιμετωπίζουν οι λαοί είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός που είναι η δύναμη κρούσης του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού.

Αναμφίβολα ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός είναι αλληλέγγυος με την επιθετική πολιτική του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ,

όπως φάνηκε και αποδεικνύεται από τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική (ιδίως της Λιβύης) και την Ουκρανική κρίση και την αντιπαράθεση με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου οι δυνάμεις της γηραιάς Ευρώπης έστειλαν στρατιωτικές μονάδες για την αντιμετώπιση της απευθείας Ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης που έγινε με αίτημα της συριακής κυβέρνησης.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επωφεληθούμε από όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα πρέπει να επωφεληθεί από την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των κέντρων ισχύος στον κόσμο.

Το κόμμα μας, το Συριακό ΚΚ, θεωρεί ότι η ρωσική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την απόκρουση από τη Συρία της άγριας επιθετικότητας του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, συνειδητοποιώντας καθαρά ότι η σημερινή Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση, η οποία ήταν ένα σταθερό προπύργιο για την απελευθέρωση των λαών.

Όμως η Ρωσία αποτελεί τον αποδέκτη της μεγάλης πίεσης από την επεκτατική πολιτική του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και του δυτικο-ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ο αγώνας του Συριακού ΚΚ διεξάγεται κάτω από το μεγάλο σύνθημα:
"Για την υπεράσπιση της πατρίδας και του ψωμιού του λαού", στο πλαίσιο αυτό οι Σύροι κομμουνιστές απαιτούν πλήρη ρήξη με τον οικονομικό φιλελευθερισμό, που συνέβαλε στην εξεύρεση γόνιμου εδάφους για την ιμπεριαλιστική αντιδραστική συνωμοσία, που γίνεται σε βάρος της χώρας μας.

Κατά την άποψη του κόμματός μας, η αντίσταση και η αντοχή κατά της άγριας επίθεσης του ιμπεριαλισμού προϋποθέτει την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζόμενων μαζών της χώρας, των εργατών, των αγροτών, των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη και την ύπαιθρο, οι οποίοι αποτελούν το βασικό κοινωνικό στήριγμα της παρούσας τιμημένης αντίστασης.

Πράγμα που είναι αδύνατον να επιτευχθεί υπό το πρίσμα των οικονομικών φιλελεύθερων κατευθύνσεων, οι οποίες, επίσης, δεν παρέχουν τις ανάγκες υπεράσπισης της εθνικής παραγωγής, της προώθησης και της ανάπτυξής της, η οποία αποτελεί οικονομικό πυλώνα της πατριωτικής αντίστασης.


Έτσι,
η ρήξη με τον οικονομικό φιλελευθερισμό έχει γίνει όχι μόνο κοινωνικο-οικονομικό αίτημα, αλλά ένα πατριωτικό αίτημα πρώτης προτεραιότητας,
ενώ το Κόμμα μας τονίζει τη σοσιαλιστική προοπτική της πάλης του, που είναι και η ουσία της ταξικής θέσης που διακρίνει το κόμμα μας από τις άλλες δυνάμεις.


Αγαπητοί σύντροφοι,

Εμείς οι Σύροι κομμουνιστές, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο λαός μας, είμαστε βέβαιοι για τη νίκη, γιατί η υπόθεσή μας είναι δίκαιη.
Μαζί θα νικήσουμε!»

Ο Κεμάλ Οκουγιάν χθες στο "SPORTING"


Χαιρετισμός του Κεμάλ Οκουγιάν, Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στο '' SPORTING '' Τετάρτη 15.12.2015

www.902.gr/eidisi/politiki/82996/hairetismos-toy-kemal-okoygian-grammatea-tis-ke-toy-kk-toyrkias-stin

https://www.youtube.com/watch?v=Ca_4gykpCDM



Χαιρετισμό στην εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ στο γήπεδο Σπόρτιγκ απηύθυνε ο Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν.

Είπε συγκεκριμένα:
«Αγαπητοί σύντροφοι, συντρόφισσες, φίλες, φίλοι και αδέρφια,


Οι λαοί δεν ευθύνονται για τις πράξεις της άρχουσας τάξης.


Τα εγκλήματα που πράττει η άρχουσα τάξη της Τουρκίας επηρεάζουν πρώτα από όλα την εργατική τάξη της Τουρκίας.

Εμείς όμως νιώθουμε ντροπή για τις πολιτικές που εφαρμόζει η Τουρκία στην περιοχή.


Ζητάμε συγγνώμη από το λαό της Συρίας για το ρόλο της Τουρκίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αυτής της χώρας.
Εχουμε χρέος στο λαό της Συρίας, το οποίο μπορούμε να εκπληρώσουμε μόνο ζητώντας από την κυβέρνηση της Τουρκίας

να απολογηθεί για τα εγκλήματα πόλεμου που έχει πράξει και βάζοντας εμπόδια στην εκμετάλλευση από την κεφαλαιοκρατική τάξη.


Η Συρία, όπως στο παρελθόν η Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Λιβύη, έγινε στόχος της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.
Αυτή η επιθετικότητα ήταν προϊόν της ανάγκης των διεθνών μονοπωλίων να ανασυγκροτήσουν τον κόσμο σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα,

προϊόν της ανάγκης εξασφάλισης του διαμελισμού των κρατών, χρησιμοποιώντας διάφορες εθνικές και θρησκευτικές - δογματικές διαμάχες και ταυτόχρονα ήταν προϊόν της ανάγκης εξασφάλισης του φυσικού πλούτου, των ενεργειακών αγωγών, των νέων επενδυτικών αγορών και του φτηνού εργατικού υλικού.

Ομως, σε αντίθεση με τα άλλα παραδείγματα, τα σχέδια στη Συρία ήρθαν αντιμέτωπα με σοβαρά εμπόδια.

Ο συριακός λαός έδειξε μεγάλη αντίσταση στις αιματηρές και βρώμικες επεμβάσεις πρώτα από όλα των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας,

που προσανατολίστηκαν σε διάφορες λύσεις για να σπάσουν την αντίσταση.

Δημιουργήθηκε το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος το οποίο υπηρετεί διαφόρους στόχους.


Εγιναν σφαγές οι οποίες άλλαξαν τις δημογραφικές ισορροπίες της περιοχής.

Η επέμβαση κρατών, όπως της Ρωσίας και του Ιράν, που άλλαξαν τις στρατιωτικές και πολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και η διαμάχη τους με την ΗΠΑ και τους συμμάχους της, που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα της δικής τους άρχουσας τάξης, δεν θα πρέπει να σκιάσει την αντίσταση που έδειξε ο λαός της Συρίας.

Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο λαός της Συρίας αποτελεί την πραγματική δύναμη που δεν παραδίνεται και δεν σκύβει το κεφάλι

απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύντροφοι, συντρόφισσες, φίλες και φίλοι,

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Τουρκία στάθηκε από την αρχή στο πλευρό του λαού της Συρίας.

Ξεσκέπασε τις επιχειρήσεις της τουρκικής πολιτικής κυβέρνησης.

Σε μαζικές συγκεντρώσεις αποκάλυψε την εσωτερική όψη της "Αραβικής Ανοιξης".

Οργάνωσε συλλαλητήρια και έκανε εκστρατεία αλληλεγγύης για το λαό της Συρίας.

Παρόμοιες προσπάθειες έκαναν παράλληλα κι άλλες δυνάμεις στη χώρα με αποτέλεσμα, σήμερα να υπάρχει σοβαρή αντίδραση εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει η Τουρκία στο θέμα της Συρίας.

Ομως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να συνεχίσουμε!
Να αγωνιστούμε για την απόσυρση του τουρκικού στρατού από το Ιράκ, τη Συρία και την Κύπρο.



Να είμαστε σε αλληλεγγύη με τα περίπου 2 εκατομμύρια Σύρους μετανάστες που ήρθαν στην Τουρκία,

να κινούμαστε με την πραγματικότητα ότι αυτοί που θα μείνουν μόνιμα ανήκουν πλέον στην εργατική τάξη της Τουρκίας, να αγωνιζόμαστε να τους οργανώνουμε.



Να αγωνιστούμε ενάντια στην αυξανόμενη απειλή ενός ευρύτερου πολέμου, που είναι προϊόν των εσωτερικών αντιθέσεων του ιμπεριαλισμού.

Να αγωνιστούμε ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Να αγωνιστούμε ενάντια στους εθνικούς και θρησκευτικούς - ενδοθρησκευτικούς πολέμους.



Να αγωνιστούμε ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος" και στις παρόμοιες ισλαμικές οργανώσεις τις οποίες τρέφουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της.



Να αγωνιστούμε ενάντια στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία.



Να αγωνιστούμε ενάντια στο αντιδραστικό απολυταρχικό κράτος της χώρας μας.



Να είμαστε σε συνεργασία και να αγωνιζόμαστε πλάι με τον ελληνικό εργαζόμενο λαό και το πρωτοπόρο κόμμα του, το ΚΚΕ.



Να αγωνιστούμε ενάντια στον καπιταλισμό, για το σοσιαλισμό.

Ζήτω η αντίσταση του λαού της Συρίας!


Ζήτω ο διεθνισμός!
Ζήτω το ΚΚΕ!»

Ο Βίκτορ Τιούλκιν χθες την Τετάρτη στο '' SPORTING''




Χαιρετισμός του Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ
στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση Τετάρτη 15/12/2015

www.902.gr/eidisi/politiki/83006/hairetismos-toy-viktor-tioylkin-grammatea-tis-ke-toy-kekr-stin

https://www.youtube.com/watch?v=8akzPT1M-wg



Χαιρετισμό στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας απηύθυνε ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας. Στο χαιρετισμό του ο Β. Τιούλκιν τόνισε:
«Αγαπητοί σύντροφοι στον αγώνα,


Σας χαιρετίζω όλους εξ ονόματος των κομμουνιστών - μελών του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας.

Η σημερινή μας συνάντηση, όπως και η κοινή μας δράση, είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή, όπου η ένταση, συμπεριλαμβανομένης της πολεμικής, αυξάνεται.

Όταν οι αστικές κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να επιβάλουν στο λαό έναν κίβδηλο πατριωτισμό,

τον καλούν απερίσκεπτα να υπερασπιστεί τη δική του αστική τάξη, και να επιρρίψει την αιτία των συμφορών στον εξωτερικό εχθρό.

Σε ορισμένες χώρες, όπως στην Τουρκία, στην Ευρώπη, στην Ουκρανία υποδαυλίζεται η αντι-ρωσική υστερία, σε άλλες, όπως στη Ρωσία, η αντι-τουρκική και σε κάποιες η αντι-ισλαμική.

Όμως εμείς, ως κομμουνιστές, στέκουμε στη θέση που έχουν επεξεργαστεί οι δάσκαλοί μας και κι έχει καταγραφεί στο πρώτο και το κύριο ντοκουμέντο μας, στο "Κομμουνιστικό Μανιφέστο", και είναι: "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!".

Σήμερα, όπως πάντα, εμείς, σε εμάς τους κομμουνιστές της Ρωσίας είναι πιο κοντά οι κομμουνιστές και οι εργάτες της Τουρκίας, απ’ ό,τι ο Ρώσος πρόεδρος κι ολόκληρος ο αγώνας του ενάντια στο ΝΑΤΟ και κατά του Ερντογάν.



Εμείς οι κομμουνιστές της Τουρκίας, της Συρίας, της Ελλάδας κι όλων των χωρών βρισκόμαστε στο ίδιο ταξικό στρατόπεδο.

Η θεωρία μας μονοσήμαντα απέδειξε και η πράξη πολλές φορές επιβεβαίωσε ότι ο ιμπεριαλισμός εγκυμονεί πολέμους.

Όχι επειδή κάπου ήρθαν στην εξουσία κάποια κακά παιδιά, όπως ο Ερντογάν και ο Ομπάμα, αλλά λόγω της εγγενούς φύσης του καπιταλισμού, ιδιαίτερα της εποχής των μονοπωλίων, που ωθεί τις ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην επέκταση, στην έξοδο από την κρίση μέσω της ανακατανομής των αγορών, των πρώτων υλών, των φυσικών πόρων, των σφαιρών οικονομικής και πολιτικής επιρροής.

Σήμερα για τη διαλεύκανση των αιτίων και την αξιολόγηση των αιματηρών γεγονότων στη Συρία ή στην Ουκρανία είναι λάθος να τις εξετάζουμε χωριστά,

να τις αποσπούμε από το σύνολο της σειράς παρόμοιων εκδηλώσεων των τελευταίων δεκαετιών, στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, την Ουκρανία - είναι όλες τους κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.

Ο ιμπεριαλισμός, με επικεφαλής τα κεφάλαια των ΗΠΑ και της ΕΕ, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισε να ενεργεί πολύ αλαζονικά και επιθετικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κόμματός μας, η κατάσταση είναι πολύ παρόμοια με την προπολεμική στη δεκαετία του '30 του περασμένου αιώνα.

Υπό την ηγεσία των πιο αντιδραστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου, οι ιμπεριαλιστές καταφεύγουν στην εξωτερική πολιτική ολοένα και περισσότερο στις μεθόδους της ανοιχτής τρομοκρατίας.

Επιπλέον, ο ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί τις συμμορίες, που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία και στο Ιράκ, και τους απροκάλυπτους φασιστικούς σχηματισμούς του Μπαντέρα στην Ουκρανία.

Φυσικά, εμάς, τους Ρώσους κομμουνιστές, πάνω απ' όλα μας ρωτούν για το πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε το ρόλο του Ρωσικού Καπιταλισμού.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε με αφετηρία τη λενινιστική αντίληψη του ιμπεριαλισμού, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια μικρή ομάδα μεγάλων ιμπεριαλιστικών αρπακτικών που ληστεύουν τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο.

Εκτός από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, υπάρχουν και οι αντιφάσεις μεταξύ μιας χούφτας ληστών με όλα τα άλλα καπιταλιστικά κράτη, που επιδιώκουν να γίνουν τα ίδια ιμπεριαλιστικά αρπακτικά, αλλά η συγκεκριμένη ιστορική κατάσταση τα αναγκάζει, όπως το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία (και σε κάποιο βαθμό η Ελλάδα) να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους ή για να προστατεύσουν τα συμφέροντα και την ανεξαρτησία του κεφαλαίου τους να βοηθούν άλλες καπιταλιστικές χώρες.

Στη Ρωσία προχωρά η διαμόρφωση του ιμπεριαλισμού.

Η ρωσική αστική τάξη έχει ιδιαίτερη ευθύνη για την καταστροφή του σοσιαλισμού, για το αίμα και τον πόλεμο που η αντεπανάσταση έφερε τους λαούς της Σοβιετικής Ένωσης. Μπακού, Τιφλίδα, Καραμπάχ, Σουμγκαΐτ, Τατζικιστάν, Υπερδνειστερία, Τσετσενία, Αμπχαζία, Οσετία, σήμερα Ουκρανία. Είναι μια αλυσίδα των αιματηρών συγκρούσεων που έφερε ο καπιταλισμός. Δεν γνωρίζουν όλοι αυτές τις γεωγραφικές ονομασίες, αλλά και για την κατανόηση της ουσίας και της σοβαρότητας των εξελίξεων θα αναφέρω το εξής στοιχείο:

Στο Τατζικιστάν, και μόνο κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου 1992-1993 με τους ισλαμιστές, σε έναν πληθυσμό 5 εκατομμυρίων ανθρώπων σκοτώθηκαν πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι.

Στην Τσετσενία ακόμα περισσότεροι.

Ως εκ τούτου, έχουμε μάθει καλά τον πως η "μετάβαση από το σοσιαλισμό στην καπιταλιστική εμπορευματική οικονομία είναι γεμάτη με εθνικούς πολέμους".

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς οι κομμουνιστές δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις διακρατικές αντιθέσεις του καπιταλιστικού κόσμου και τις ρωγμές στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

Σήμερα, το ΚΕΚΡ στηρίζει τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών του Ντονμπάς, όπου προλεταριακές δυνάμεις αποτελούν τη βάση των ένοπλων ομάδων.

Αυτό ακούσια το παραδέχτηκε και ο Πούτιν, ο οποίος δήλωσε πως ο Ποροσένκο και οι δολοφόνοι του χάνουν από τους ανθρακωρύχους και τους οδηγούς τρακτέρ.


Το ΚΕΚΡ βοηθά την Κομμουνιστική Εργατική Οργάνωση του Ντονμπάς και απαιτεί από τη ρωσική κυβέρνηση ακόμη πιο ουσιαστική πολιτική, υλική και στρατιωτική βοήθεια στον αντιφασιστικό αγώνα.


Έχουμε, επίσης, υποστηρίξει την τωρινή βοήθεια των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων προς τις επίσημες αρχές και τον αγώνα του λαού της Συρίας.
Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι αυτή η βοήθεια δεν δίνεται για ιδεολογικούς λόγους ούτε από αισθήματα δικαιοσύνης.

Η αστική Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση.

Τα κίνητρα των αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι τα συμφέροντα του ρωσικού κεφαλαίου.

Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε προδοσία εκ μέρους των ρωσικών αρχών, κάτι για το οποίο προειδοποιήσαμε τους φίλους μας στη Συρία και στην Ουκρανία.

Στο Ντονμπάς αυτές οι διαδικασίες παρατηρούνται ήδη αρκετά ξεκάθαρα.

Αυτό αποδεικνύεται από τη λεγόμενη Συμφωνία του Μινσκ και την προγραμματισμένη για το Μάρτιο παράδοση του ελέγχου των συνόρων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ στις αρχές του Κιέβου, όπως και ο προφανής αντικομμουνισμός των αστικών κυβερνήσεων των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών,

που εμπόδισαν τη συμμετοχή των Κομμουνιστικών Κομμάτων στις εκλογές και ακόμη και η δολοφονία των πιο σημαντικών πολεμάρχων υπέρ της σοσιαλιστικής ανάπτυξης (όπως του Μοζγκοβόι).

Ο Λένιν, περιέγραψε πολύ εκφραστικά την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, ως εξής:


"Μπροστά μας βρίσκεται τελείως γυμνός ο ιμπεριαλισμός, που ούτε το θεωρεί καν απαραίτητο να σκεπαστεί με κάτι, πιστεύοντας πως κι έτσι είναι μεγαλοπρεπής".
Σήμερα ο ιμπεριαλισμός, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την ΕΕ, κάνει τις μαύρες δουλειές του με το πρόσχημα της φροντίδας για τη δημοκρατία.

Πριν από μία εβδομάδα το Κίεβο επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ένα από τα γεράκια του πολέμου, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε στο αντιδραστικό ουκρανικό κοινοβούλιο.

Φεύγοντας ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουκρανία πήρε μια δεύτερη ευκαιρία για να οικοδομήσει ένα πλήρως δημοκρατικό κράτος.

(Μιλάμε για αυτό το κράτος που έκαψε ανθρώπους στην Οδησσό, που βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές στο Ντόνετσκ και στο Λούγκανσκ και αναβαθμίζει σε ήρωες τους Μπαντέρα και Σουχέβιτς, που ήταν συνοδοιπόροι του Χίτλερ).

Ο ιμπεριαλισμός ανά πάσα στιγμή ψάχνει και σήμερα δημιουργεί αδύναμους κρίκους στην αλυσίδα του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Σήμερα, ο οπορτουνισμός και ο ρεβιζιονισμός αποτελούν όπλο του ιμπεριαλισμού στο εργατικό κίνημα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι επίκαιρη η υπόδειξη του Λένιν ότι ;

"ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι κούφια και ψεύτικη φρασεολογία, αν δεν συνδέεται αδιάρρηκτα με τον αγώνα ενάντια στον οπορτουνισμό".

Όπως λένε αστειευόμενοι οι σύντροφοί μας, ο ιμπεριαλισμός δεν έχει καθόλου εξαντλήσει τις δυνατότητες του να προσαρμόζεται και να εξαπατά τους ανθρώπους.



Αν οι καπιταλιστές βρεθούν σε μεγάλες δυσκολίες,
τότε για τη σωτηρία της θέσης και της περιουσίας τους, θα ‘ναι οι πρώτοι που θα υψώσουν την κόκκινη σημαία και θα τραγουδήσουν δυνατά τη "Διεθνή".

Στην Ελλάδα, το πώς τραγουδά ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζετε καλά. :)

Σήμερα στις τάξεις της Αριστεράς, και ακόμη και μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων, μπορούμε να παρατηρήσουμε δύο φαινομενικά αντίθετες κλίσεις:



Η πρώτη είναι η υποστήριξη των αστικών αρχών της χώρας τους στην αμυντική ή επιθετική πολιτική τους.
Η δεύτερη, η άρνηση της ανάλυσης της συγκεκριμένης κατάστασης και η καταδίκη κάθε πράξης αστικών δυνάμεων, όπως π.χ. το να βοηθήσουν στην πάλη του Ντονμπάς.


Ποια από αυτές τις παρεκκλίσεις είναι χειρότερη;
Όπως είπε στην εποχή του ο Στάλιν: "Και οι δύο είναι χειρότερες".

Κι εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ΚΚΕ για τη συνεπή, διεθνιστική στάση του, που οδήγησε τον Ποροσένκο να απαγορεύσει την είσοδο στην Ουκρανία 3 στελεχών του, μεταξύ αυτών του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου και του βουλευτή Γιώργου Λαμπρούλη.

Έτσι, για μας, το συμπέρασμα είναι σαφές:


Οι κομμουνιστές δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον αγώνα του ενός ή άλλου "καλύτερου ιμπεριαλισμού".
Πάντα πρέπει να οδηγούν την πάλη της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων ενάντια στον ίδιο τον καπιταλισμό.


Μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση μπορεί να λύσει ριζικά την εξάλειψη της εκμετάλλευσης και να θέσει ένα τέλος στους ατελείωτους πολέμους.


Δεν πρέπει να μας προκαλεί σύγχυση η προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στην Ανατολική Ευρώπη.
Πρέπει να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα από τα λάθη από την έλλειψη του αγώνα ενάντια στο ρεβιζιονισμό.

Όπως μας είπαν οι Γερμανοί σύντροφοι, σε ένα από τα μνημεία των Μαρξ κι Ένγκελς κάποιος έγραψε:



"Δεν πειράζει! Την επόμενη φορά θα τα καταφέρουμε καλύτερα!".

Είμαστε ιστορικά αισιόδοξοι.

Όπως έλεγε ο Λένιν,
οι κομμουνιστές πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι το μέλλον, σε κάθε περίπτωση, τους ανήκει.
Ζήτω η σοσιαλιστική επανάσταση!».

με 153 "ΝΑΙ"

Με 153 "ναι" πέρασε το νομοσχέδιο με "τα προαπαιτούμενα" η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

 
 
 
 
 



"Ναι" σε όλα, όπως ανέμενε το Μέγαρο Μαξίμου, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης


Δημ. Κουτσούμπας: "Σκαλοπάτι" τα σημερινά μέτρα "για να κλιμακωθεί η επίθεση στον λαό"

"Ούτε ένα μέτρο από αυτά που περιλαμβάνονται στα σημερινά προαπαιτούμενα, δεν αναιρεί έστω στο ελάχιστο, τα επίσης βαριά και βάρβαρα μέτρα που ψηφίστηκαν προηγούμενα, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Ολομέλειας.



Επισήμανε μάλιστα, ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο,
αφού το σύνολο των μέτρων αυτών, είτε αφορά τη φορολογία, είτε τις ιδιωτικοποιήσεις, και την απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, είτε το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, και όλα τα υπόλοιπα, προσθέτουν νέα μεγάλα βάρη, στο λαό μας.



Όπως επίσης είπε,
σήμερα αυτή η κυβέρνηση παραδίδει τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια στα κοράκια για να προχωρήσει το Φλεβάρη και με τα στεγαστικά και με τα καταναλωτικά δάνεια "που έχει ήδη συμφωνήσει", ενώ με τις ρυθμίσεις που προωθεί μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι, κυρίως του εξωτερικού, θα πάρουν κοψοχρονιά χιλιάδες επιχειρήσεις σε πρώτη φάση, ανοίγοντας το δρόμο για τα σπίτια του ελληνικού λαού.



"Σύντομα δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε" είπε μάλιστα προς τα κυβερνητικά έδρανα...
 

Κώστας Βάρναλης



 
 

σαν σήμερα 16/12/1974 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

ήταν Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής και δημοσιογράφος.

Έγραψε ποιήματα, αφηγηματικά έργα, κριτική και μεταφράσεις.
 
 
 










Κώστας Βάρναλης
 
(14 Φεβρουαρίου 1884 – 16 Δεκεμβρίου 1974) (90 ετών)

 
Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε για βιοποριστικούς λόγους και ως δημοσιογράφος.
 
Τιμήθηκε με το Βραβείο «Λένιν» για την Ειρήνη το 1959 στη Μόσχα.


Το 1919 πήγε στο Παρίσι με υποτροφία και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας και κοινωνιολογίας.

Τότε προσχώρησε στον μαρξισμό και τον διαλεκτικό υλισμό, και αναθεώρησε τις προηγούμενες απόψεις του για την ποίηση, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Καρπός αυτής της στροφής στάθηκε το ποίημα «Προσκυνητής».



Το καλοκαίρι του 1921 έγραψε στην Αίγινα "Το Φως που καίει", που εξέδωσε ένα χρόνο αργότερα στην Αλεξάνδρεια με το ψευδώνυμο "Δήμος Τανάλιας".
 
Το 1922 δημοσίευσε επίσης τους "Μοιραίους" στο περιοδικό Νεολαία και τη «Λευτεριά» στο περιοδικό Μούσα.


Το 1924 δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία στην Παιδαγωγική Ακαδημία υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Γληνού.

Το 1926 παύθηκε από τη θέση του ως καθηγητή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, με αφορμή ένα δημοσίευμα της Εστίας, που δημοσίευσε ένα απόσπασμα από "Το φως που καίει."

Ο Βάρναλης στράφηκε στη δημοσιογραφία και έφυγε για τη Γαλλία ως ανταποκριτής της Προόδου. Το 1927 τύπωσε τους Σκλάβους Πολιορκημένους.

Το 1929 νυμφεύθηκε την ποιήτρια Δώρα Μοάτσου. Το 1932 εξέδωσε την "Αληθινή απολογία του Σωκράτη".

Το 1935 πήρε μέρος ως αντιπρόσωπος των Ελλήνων συγγραφέων στο Συνέδριο Σοβιετικών Συγγραφέων στη Μόσχα και μετά εξορίστηκε στη Μυτιλήνη και τον Άγιο Ευστράτιο. Υπήρξε Κομμουνιστής και στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος του ΕΑΜ.

Tο 1956 τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και το 1959 τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν. Είχαν προηγηθεί μεταξύ άλλων εκδόσεις των έργων του Ζωντανοί άνθρωποι,
Το Ημερολόγιο της Πηνελόπης, Ποιητικά, Διχτάτορες, Αισθητικά- Κριτικά (δύο τόμοι).

Το 1965 εκδόθηκε η τελευταία ποιητική συλλογή του με τίτλο Ελεύθερος κόσμος και το 1972 το θεατρικό έργο Άτταλος ο Γ΄.

Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες,
μεταξύ των οποίων και στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια.
Το 2015 από τις εκδόσεις Κέδρος, κυκλοφόρησαν «Άπαντα τα ποιητικά (1904-1975) Κώστας Βάρναλης».
 
 



 

από τη χθεσινή ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΠΟΡΤΙΓΚ

φωτογραφικό ρεπορτάζ

www.902.gr/eidisi/politiki/83061/maziki-sygkentrosi-enantia-ston-imperialistiko-polemo-kai-tin-emploki-tis#/0



Μαζική συγκέντρωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας






 

Το γήπεδο δονήθηκε από συνθήματα όπως «ΕΕ και ΝΑΤΟ σφάζουν τους λαούς για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς» «όσο η εξουσία είναι στα αφεντικά για τους λαούς θα έχει πολέμους προσφυγιά» κ.α.


Δυναμική είναι η παρουσία των οργανώσεων της ΚΝΕ που έχουν κατακλύσει τον αγωνιστικό χώρο με συνθήματα όπως «κάναν την Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών». Στην εκδήλωση συμμετείχαν και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες.

«Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία εμπλοκή. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» ήταν το σύνθημα στην εξέδρα των ομιλιών.


Πανό με το ίδιο σύνθημα γραμμένο στα αγγλικά, τα αραβικά, τα ρωσικά και τα τουρκικά ήταν αναρτημένα σε σημεία του γηπέδου




Την εκδήλωση άνοιξε ο υποναύαρχος ΕΑ του Πολεμικού ναυτικού, Γιάννης Ντουνιαδάκης,
ο οποίος τόνισε ότι:


«μέχρι σήμερα η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους δεν ήταν χωρίς επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τον τόπο.

Σήμερα θα γίνει ολέθρια καθώς οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών οξύνονται από μέρα σε μέρα».
Κάλεσε τον λαό σε επαγρύπνηση γιατί όπως είπε,
«η συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο θα επιφέρει αυτόματα επιβολή αντιδημοκρατικών μέτρων και αύξηση της καταστολής».
Πρόσθεσε ακόμη ότι
 
«θα λυθούν τα χέρια όσων από τώρα προετοιμάζονται για περεταίρω στρατιωτικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας και εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων σε αστυνομικά καθήκοντα στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».


 
Στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

κάλεσε τον λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Είπε ακόμη ότι «το εργατικό λαϊκό κίνημα,


πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του τόσο στον εξωτερικό εχθρό ως εισβολέα επικυρίαρχο,

όσο και στον εσωτερικό εχθρό,

την τάξη που κατέχει την εξουσία και που για τα δικά της και μόνο συμφέροντα και κέρδη της,

οδηγεί το λαό στο μακελειό και στο σφαγείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου,
σε συνεργασία με τους υπόλοιπους “εξωτερικούς”, ιμπεριαλιστές συμμάχους της».



Στην εκδήλωση χαιρετισμό απήυθειναν ο Γενικός Γραμματέας του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος Αμάρ Μπαγκντάς,



ο , Α' Γραμματέας της ΚΕ Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, Βίκτορ Τιούλκιν



και ο Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν.




Στη συνέχεια οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου και Βασίλης Κολοβός διάβασαν αποσπάσματα
από το ποίημα «Εγκώμιο στο μαχαίρωμα», του Μπέρτολτ Μπρέχτ

και από το ποίημα «Γράμματα στο Μέτωπο», του Γιάννη Ρίτσου.
 



Ακούστηκαν επίσης διεθνιστικά τραγούδια όπως το συριακό επαναστατικό τραγούδι «Καλό κουράγιο»

το ελληνικό «Σαν τον μετανάστη»

το σοβιετικό εμβατήριο του αντιφασιστικού πολέμου «Ιερός Πόλεμος»

και ο «Οδηγητής».
 


Έπαιξαν οι μουσικοί Αλέκος Βρέττος, Αχμέτ Ράστομ, Νίκος Τζελάτογλου,

Δημήτρης Ανδρονιάδης και Πάυλος Παπαναστασάτος.

Τραγούδησαν οι Αχμέτ Ράστομ, Θοδωρής Καρέλας και η Ευγενία Παναγιωτοπούλου.



και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή.