Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

΄Αλλα μας έλεγες Γιωργάκηηηηη.............!

Γιωργάκη από το μπαλκόνι άλλα μας έταζες για να σε ψηφίσουμε :-((((((

Την περικοπή του δώρου Πάσχα κατά 35%, του επιδόματος αδείας κατά 35% και του δώρου Πάσχα κατά 30% θα αποφασίσει σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής Φ.Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο αργότερα το μεσημέρι προκειμένου να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια να μην καταβληθεί ο 14ος μισθός στους βουλευτές.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 700 εκατ. ευρώ. Το υπουργικό θα εξετάσει επίσης την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 21%, πρόσθεσε άλλη πηγή.

Όπως μετέδιδεται το πρωί στα κανάλια...........

Το τρίτο -κατά σειρά- πακέτο μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 10 δισ. ευρώ (4 μονάδες του ΑΕΠ) εφέτος που προβλέπει μεγάλες περικοπές αποδοχών στο Δημόσιο και γενικευμένη αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων (φόρο εισοδήματος, αύξηση ΦΠΑ, αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης) αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει από τις 9 το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών, αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων "συμμορφώθηκε" τελικά προς τις υποδείξεις των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι θεώρησαν ότι τα μέτρα που είχαν περιληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα πρόσθετα που είχε ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου (πάγωμα μισθών και περικοπές επιδομάτων, αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και αύξηση μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67) δεν ήταν αρκετά.

Επίσκεψη Ολι Ρεν

Ετσι, μετά και την επίσκεψη του Φινλανδού επιτρόπου, κ. Ολι Ρεν, ο κύβος ερρίφθη για τις "επώδυνες" -όπως χαρακτηρίζονται- αποφάσεις για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι προχωρούν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη απεργούν οι εφοριακοί και στις 16 του μηνός όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι υπό την ΑΔΕΔΥ.

Τα πρόσθετα μέτρα αναμένεται να εξειδικεύσει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και εν συνεχεία -χωρίς να έχει προσδιορισθεί πότε- το ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει να προχωρήσει σε νέο δανεισμό από τις διεθνείς αγορές περιμένοντας να υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων, αλλά και να εκδηλωθεί η έμπρακτη στήριξη των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία που έκλεισε ο υπουργός Οικονομικών με τον Φινλανδό επίτροπο, κ. Ολι Ρεν, προβλέπει η κυβέρνηση:

- Να προχωρήσει σε νέες περικοπές αποδοχών στο Δημόσιο που ισοδυναμούν με την απώλεια ενός ολόκληρου μισθού.
- Να "παγώσουν" όλες οι συντάξεις. Ηδη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε επισήμως το "πάγωμα" των συντάξεων για το 2010, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή "αποτελεί μια διέξοδο", καθώς σε διαφορετική περίπτωση "στις αρχές του καλοκαιριού περιμέναμε τα χειρότερα".
- Να αυξηθεί η έμμεση φορολογία, δηλαδή ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά.
Ο στόχος των πρόσθετων αυτών μέτρων είναι να εξευρεθούν 4,8 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) για να μειωθεί το έλλειμμα.


Πλην των τροφίμων

Στο σκέλος των εσόδων αποφασίστηκε η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά δύο μονάδες (από 19% στο 21%) με τον οποίο επιβαρύνονται όλα τα αγαθά (πλην των τροφίμων) και οι υπηρεσίες ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,4 δισ. ευρώ. Κατά τις πληροφορίες, εκφράστηκε η άποψη να μην αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής (9%) με τον οποίο επιβαρύνονται τα τρόφιμα ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν από την αύξηση βασικά είδη διατροφής.

Μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις στα καύσιμα, καθώς από τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου η κυβέρνηση περιμένει να εισπράξει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, επιπλέον του 1 δισ. ευρώ με την τελευταία αύξηση του φόρου κατά 26%.

Μετά κι από αυτές τις εξελίξεις, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία θα κλείσει επί της ουσίας και όποια συμφωνία για βοήθεια στη χώρα μας, εφόσον χρειασθεί στο μέλλον.

Ο επόμενος έλεγχος των Βρυξελλών θα γίνει στις 15 Μαΐου.


φέρε το ψήφο πίσω Φούστη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!