Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Κοινή Ανακοίνωση των ΚΚ & Εργατικών Κομμάτων της Περιφερειακής Συνάντησης στην Αθήνα


20/6/13
Συμβολή του ΚΚΕ στην κοινή δράση των ΚΚ της περιοχής μας.

Οι επικίνδυνες εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην περιοχή μας (Ανατολική Μεσόγειος, Περσικός, Βόρεια Αφρική κ.λπ.), όπου εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η διαπάλη ανάμεσα σε μονοπωλιακές ενώσεις και περισσότερο ή λιγότερο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, τα μερίδια των αγορών, τους δρόμους μεταφοράς (αγωγοί, λιμάνια, αεροδρόμια, οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες αρτηρίες), καθιστούν αναγκαία την επεξεργασία κοινής τοποθέτησης και δράσης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων της περιοχής.

Πρόκειται για ένα καθήκον ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά και σύνθετο, αν πάρουμε υπόψη μας τις διαφορετικές συνθήκες στις οποίες δρουν τα ΚΚ της περιοχής, άλλα σε συνθήκες παρανομίας (όπως το κόμμα ΤΟΥΝΤΕΧ, του Ιράν), άλλα σε συνθήκες όπου στις χώρες τους διεξάγονται μεγάλοι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες (Ελλάδα, Τουρκία), κι αλλού σε συνθήκες όπου κυριαρχεί το γεγονός της ξένης επέμβασης (Συρία), ή της κατοχής (Παλαιστίνη).

Επιπλέον, δεν πρέπει να αφαιρούμαστε από το διαφορετικό επίπεδο ιδεολογικοπολιτικής ανάλυσης, που έχουν διαμορφώσει τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα της περιοχής μας.

Ακόμη κι από το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια στην περιοχή μας λειτουργεί το σχήμα της λεγόμενης «Αραβικής Αριστεράς», στο οποίο ηγετικό ρόλο παίζει το Λιβανέζικο ΚΚ.
Σχήμα, που και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αποτελεί μέσο άμβλυνσης των κομμουνιστικών, των προλεταριακών χαρακτηριστικών και κριτηρίων δράσης των ΚΚ.

Ωστόσο, από τη στιγμή που διαμορφώνονται σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή, προβάλλει η αναγκαιότητα χάραξης κοινής τοποθέτησης των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε βασικά ζητήματα της περιοχής, πρώτα απ' όλα απέναντι σ' αυτά που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, αλλά και στα σχέδια εξαπόλυσης νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων κατά των λαών της Συρίας και του Ιράν.

Σ' αυτήν την αναγκαιότητα απάντησε η πρωτοβουλία του ΚΚΕ, που διοργάνωσε στις 20 Ιούνη στην Αθήνα την Περιφερειακή Συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων. Στη Συνάντηση αυτή έλαβαν μέρος τα ΚΚ από Αλγερία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρο, Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία και Τουρκία. Στο πλαίσιο της Συνάντησης οι κομμουνιστές αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις και εμπειρία από τη δράση τους.

Η Περιφερειακή Συνάντηση κατέληξε σε κείμενο Κοινής Ανακοίνωσης, το οποίο τοποθετείται με ακρίβεια γύρω από τα βασικά ζητήματα της περιοχής μας, όπου προσδιορίζονται σημαντικά καθήκοντα της πάλης των κομμουνιστών.

Το κείμενο υπέγραψαν τα 10 από τα 11 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα, που έλαβαν μέρος στην Περιφερειακή Συνάντηση, με εξαίρεση το Λιβανέζικο ΚΚ, που δήλωσε πως δεν μπορεί να συνυπογράψει ένα κείμενο μαζί με το ΚΚ Ισραήλ, αν κι εκτιμά τη δράση των συντρόφων του συγκεκριμένου κόμματος, κι αυτό γιατί το Σύνταγμα του Λιβάνου δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ.

Παίρνοντας υπόψη την πείρα που βγαίνει από το γεγονός αυτό, αλλά και από τη διαβρωτική δράση της λεγόμενης «Αραβικής Αριστεράς» και τη γενικότερη κατάσταση του κομμουνιστικού κινήματος στην περιοχή, είναι αναγκαίο να αναδειχτεί και να συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης της επίδρασης που ασκεί σε ΚΚ η αστική ιδεολογία, ο αστικός εθνικισμός.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό όχι μόνο δε μειώνει τη σημασία της Περιφερειακής Συνάντησης και της Κοινής Ανακοίνωσης, αλλά την αναδεικνύει ακόμη περισσότερο.