Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Lost my Job

Σαράντα έξι εκατομμύρια ζουν στην ανέχεια...!

Γιγαντώνεται η Φτώχεια στη Mητρόπολη του Kαπιταλισμού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν την κοκορομαχία τους για τις λεπτομέρειες του σχεδίου περικοπών των κοινωνικών δαπανών, κοκορομαχία που γίνεται με φόντο την εικόνα της απελπιστικής και απάνθρωπης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι Αμερικανοί εργαζόμενοι. Εικόνα που συνεχώς συμπληρώνεται με τα μελανότερα χρώματα από εκθέσεις, επίσημων υπηρεσιών ή οργανώσεων, που δημοσιεύονται συνεχώς.

Πρόσφατη είναι η έκθεση του Ινστιτούτου «Μπρούκινγκς» («Brookings»), που βασίστηκε στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Απογραφής (Census Bureau), όπου βασικό συμπέρασμά της είναι η αλματώδης αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε μεγάλη φτώχεια, τέτοια που αναιρεί και όσα βήματα προόδου είχαν σημειωθεί στη χώρα τη δεκαετία του '90 για τον περιορισμό της ανέχειας.

Η έρευνα του «Μπρούκινγκς», υπό τον τίτλο «Η επανεμφάνιση της συγκεντρωμένης Φτώχειας», επισημαίνει ότι ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν στην ανέχεια έφτασε τα 46,3 εκατομμύρια. Αναφέρει επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από μεγάλη φτώχεια αυξήθηκε πάνω από 30%, ενώ ως φτωχές ορίζονται κοινότητες των οποίων το εισόδημα τουλάχιστον του 40% των κατοίκων είναι τόσο χαμηλό, που κατατάσσεται «κάτω από το όριο φτώχειας».

Η έρευνα συγκρίνει τον αριθμό των Αμερικανών που ζούσαν στη φτώχεια το 2000 με αυτόν του 2005-2009 σημειώνοντας πως δεν υπερβάλλουν διόλου όταν κάνουν τη χρήση του όρου «ακραία φτώχεια».

Επισήμως η φτώχεια στις ΗΠΑ καθορίζεται από εισόδημα 16.200 ευρώ ετησίως (δηλαδή 22.300 δολάρια) ή και λιγότερο για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων, ωστόσο 20,7 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 6,7% του συνολικού πληθυσμού, που σημειωτέον είναι και το υψηλότερο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επιβιώνει μόλις με το 50% ή και λιγότερο από το επίσημο όριο της φτώχειας.

«Οσοι ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας αποτελούν σχεδόν το μισό του συνόλου των 46,3 εκατομμυρίων. Ειδικότερα, για το 2010 η ακραία φτώχεια σήμαινε ετήσιο εισόδημα 5.570 δολάρια για έναν εργαζόμενο ή 11.157 δολ. για μία τετραμελή οικογένεια». Αξίζει να σημειωθεί ότι -επίσης σύμφωνα με γνωστά στοιχεία- ο Λόιντ Φίνκελστάιν, διευθυντικό στέλεχος της «Goldman Sachs», αμείβεται επισήμως με 9.200 δολάρια την ώρα, εκτός των μπόνους...

Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της φτώχειας, δεν αποτελεί πια «προνόμιο» μόνο του Νότου των ΗΠΑ. Περιοχές, ωστόσο, όπου σημείωσε αύξηση κατά ένα τρίτο ακόμη και σε αμιγώς μητροπολιτικά κέντρα, όπως το Ελ Πάσο του Τέξας, το Μπάτον Ρους της Λουιζιάνα και το Τζάκσον του Μισισίπι.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση του «Μπρούκινγκς» διπλασιάστηκε στις αστικές περιοχές των μεσοδυτικών πολιτειών, αλλά σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις κατεξοχήν βορειοανατολικές «εύπορες» πολιτείες.
Αύξηση που αλλάζει συλλήβδην και τη θέση και το δημογραφικό προφίλ της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας, αφού η καπιταλιστική κρίση ευθύνεται για εκατομμύρια άνεργους, ενώ πολλοί Αμερικανοί έχουν χάσει τα σπίτια τους, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.
Πλέον στη φτώχεια συμμετέχουν άνθρωποι που ανήκουν σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, αν και οι Αφροαμερικανοί και λατινοαμερικανικής καταγωγής διατηρούν τα... πρωτεία.

Τέλος, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) προβλέπουν «μέτρια» ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας του χρόνου, αλλά προειδοποιούν ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι αργότερη και η ανεργία χειρότερη απ' αυτήν που είχε προβλεφτεί αρχικά.