Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012


Αλληλεγγύη στους Απεργούς της Χαλυβουργίας ΑσπροπύργουΒοήθεια απ' το υστέρημά τους έστειλαν και Δανοί εργάτες

Το ποσό των 20.000 ευρώ που συγκέντρωσαν Δανοί εργάτες παραδόθηκε χτες στους απεργούς του Ασπρόπυργου

Τρανή Απόδειξη για τη σημασία και τη διεθνή διάσταση που έχει ο περήφανος αγώνας των απεργών χαλυβουργών εδώ και 7 μήνες, αποτέλεσε η χθεσινή επίσκεψη στην πύλη της Χαλυβουργίας πολυμελούς αντιπροσωπείας συνδικαλιστών και βουλευτών από τη Δανία εκπροσωπώντας την επιτροπή αλληλεγγύης που έχει συγκροτηθεί στη χώρα τους για τους χαλυβουργούς του Ασπροπύργου.

Η επιτροπή που στήθηκε μετά και από επίσκεψη χαλυβουργών εκεί, κατάφερε να συγκεντρώσει και να παραδώσει στους απεργούς 20.000 ευρώ σαν πρώτη δόση. Χρήματα που συγκεντρώθηκαν όπως ενημέρωσαν από χιλιάδες εργάτες πολλών εργασιακών χώρων της Δανίας, σωματεία, Συνδικάτα, Ομοσπονδίες αλλά και απλούς ανθρώπους στους οποίους μετέφεραν το σκληρό αγώνα των χαλυβουργών.


Χαιρετίζοντας ο Κλάους Ολσεν εκ μέρους της επιτροπής αλλά και του σωματείου Χτιστάδων Δανίας τόνισε ότι:« Οταν πριν από περίπου 7 μήνες αρνηθήκατε τους όρους σκλαβιάς που πρότεινε ο Μάνεσης, πήρατε μια μεγάλη απόφαση.
Να μην κάνετε πίσω.
Να υπερασπιστείτε μισθούς και δικαιώματα.
Να παλαίψετε από κοινού για τους απολυμένους.
Ο ηρωικός αγώνας σας έγινε σύμβολο ενάντια στην συντονισμένη αντεργατική επίθεση στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
Είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσετε.
Οι Δανοί εργάτες είμαστε μαζί σας και θα σας στηρίζουμε μέχρι το τέλος.
Μέχρι την τελική νίκη».

Χαιρετισμούς αλληλεγγύης απηύθυναν ακόμα και ο Μπράιαν Ολσεν, οικοδόμος, ο Νικολάι Βιλούμσεν, βουλευτής του Πρασινοκόκκινου κόμματος Δανίας και ο Γιόχαν Πέτερσον, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας.

Βοήθεια κι από Σουηδία
Εκδήλωση πραγματοποίησε το ΚΚ Σουηδίας το περασμένο Σάββατο στο Γκέτεμπουργκ, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα των απεργών χαλυβουργών στην «Ελληνική Χαλυβουργία».

Στην εκδήλωση που παραβρέθηκε και ο Γραμματέας της Οργάνωσης Σκανδιναβίας του ΚΚΕ Πάνος Απέργης, συγκεντρώθηκε από μέλη, φίλους του Κόμματος, εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους ενίσχυση 5.000 ευρώ , η οποία και θα παραδοθεί στο Σωματείο.

Στο μεταξύ χθες συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου που αναδείχτηκε μέσα από τις πρόσφατες εκλογές και η πρώτη ενέργεια που έκανε ήταν να στείλει επιστολές στην εργοδοσία και στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας να διοργανωθεί τριμερής συνάντηση.


Οι Προεκλογικές Συγκεντρώσεις του ΚΚΕΣήμερα Παρασκευή 25/5:

-- Στο Ηράκλειο, στην πλατεία Αγίου Τίτου, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Τ. Δημουλά.
-- Στη Λιβαδειά, στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Θ. Παφίλη.
-- Στο Αργος, στην πλατεία Αγίου Πέτρου, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Δ. Τζαβάρα.
-- Στην Καλαμάτα, στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Μπαλού.
-- Στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Αγίου Μάρκου, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη.
-- Στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στο Δημαρχείο, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Θ. Χιώνη.
-- Στην Κομοτηνή, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ., με ομιλητές την Σούλα Βλισίδου και τον Ν. Φακιρίδη.
-- Στην Πτολεμαΐδα, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Ελ. Βαγενάς.
-- Στην Φλώρινα, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Ν. Χριστάνης.
-- Στη Θήβα, στις 8.30 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Κ. Παπαδάκης.

Αύριο Σάββατο 26/5:
-- Στα Γρεβενά, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Ελ. Βαγενά.
-- Στο Αργοστόλι, στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μπαλλού.
-- Στην Κρήτη, Σητεία, στην αίθουσα «ΕΛΕΝΑ» του ΔΟΚΑΣ, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Σ. Συμεωνίδη.
-- Στη Χαλκίδα, στις Εργατικές Κατοικίες, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος.
-- Στο Δήλεσι, στην Κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Β. Ξένος.

«ΣΙΔΕΝΟΡ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ετοιμάζει μαζικές απολύσεις

Στο πλαίσιο «εξορθολογισμού της παραγωγής» πρόσφατα έκλεισε το εργοστάσιο και στη Χαλκίδα

Μαζικές απολύσεις στο εργοστάσιο της «ΣΙΔΕΝΟΡ» στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζει ο ομώνυμος όμιλος κατεργασίας σιδήρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκβιάζει τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν με εθελούσιες κάτω από την απειλή πως αν δεν το πράξουν θα τους απολύσει με προειδοποίηση, οπότε θα χάσουν το 50% της αποζημίωσης που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πρωτοβουλίες, σχεδιασμός της εργοδοσίας είναι να βάλει «λουκέτο» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλα εργοστάσια είτε της Ελλάδας είτε των γειτονικών χωρών. Στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης απασχολούνται περίπου 400 εργαζόμενοι που τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση και τη μόνιμη ανεργία.

Ο όμιλος «ΣΙΔΕΝΟΡ» είναι θυγατρική του ομίλου Στασινόπουλου που έχει 67 επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο όμιλος «ΣΙΔΕΝΟΡ» αποτελεί τον κλάδο παραγωγής και εμπορίας χάλυβα της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» (πολυεθνικός όμιλος με πάνω από 80 θυγατρικές και τζίρο 3,5 δισ. ευρώ το 2011), του επιχειρηματία Στασινόπουλου. Με άμεση και έμμεση συμμετοχή σε δεκάδες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δραστηριοποιείται κυρίως σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ιταλία, ΠΓΔΜ και τελευταία στην Αλβανία, όπου στις 16 του περασμένου Δεκέμβρη εγκαινίασε κέντρο διάθεσης προϊόντων της σε έκταση 55 στρεμμάτων με νεόχτιστες εγκαταστάσεις 8.000 τ.μ.

Παρότι τελευταία εμφανίζει ζημιές στα οικονομικά της αποτελέσματα, επιτυγχάνει αύξηση των πωλήσεων τόσο σε αξία όσο και σε όγκο προϊόντων και δε διστάζει να επενδύσει στο εξωτερικό, προκειμένου να ενδυναμώσει την «εξωστρέφειά» της, έστω και αν «στο πλαίσιο εξορθολογισμού της παραγωγής» έκλεισε μέσα στο Μάη το εργοστάσιο της «ΒΕΤ ΑΕ» (πρώην «ΙΖΟΛΑ») στη Χαλκίδα. Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, που φαίνεται να ακολουθεί την ίδια μοίρα, ήταν το πρώτο εργοστάσιο της μητρικής «ΣΙΔΕΝΟΡ», που λειτούργησε το 1962, όταν και ιδρύθηκε η εταιρεία.

Ο όμιλος «ΣΙΔΕΝΟΡ» πραγματοποίησε το 82% των πωλήσεών του το 2011 στο εξωτερικό. Το 2009 ήταν και η πρώτη χρονιά της «κρίσης», αν και οι αρνητικές οικονομικές συγκυρίες είναι σχετικές για τις μεγάλες επιχειρήσεις για πάρα πολλούς λόγους. Εντελώς αντίθετη ήταν η εικόνα για τα 4 προηγούμενα χρόνια, εκ των οποίων τα 3 μπορούν να χαρακτηριστούν «χρυσά».

Το 2008 ο όμιλος επιτυγχάνει: Τζίρο 1,71 δισ. ευρώ, EBITDA 140 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 29,3 εκατ. ευρώ.

Το 2007: Τζίρο 1,39 δισ. ευρώ, EBITDA 213 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 91,6 εκατ. ευρώ.

Το 2006: Τζίρο 1,23 δισ. ευρώ, EBITDA 220 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 109 εκατ. ευρώ.

Το 2005 ο όμιλος ξεπερνά την πολύ δύσκολη χρονιά για τις χαλυβουργικές επιχειρήσεις με τζίρο 957 εκατ. ευρώ, EBITDA 101 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 16 εκατ. ευρώ.