Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Οι Ευρωεκλογές,οι Παπαγάλοι,ο Πάγκαλος & το ΚΚΕ


Υπόθεση του εργαζόμενου λαού η απάντηση στη βρώμικη συκοφαντική επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ

Υπάρχει ανάλογη ιστορική και πρόσφατη πείρα ώστε οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές, οι εργαζόμενοι να κατανοούν το χαρακτήρα και τους στόχους της βρώμικης συκοφαντικής επίθεσης που δέχεται το ΚΚΕ και να απαντούν με πρωτοβουλία, αυτοπεποίθηση και μαχητικότητα. Να θεωρούν και να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση και τη στήριξη του κόμματος της εργατικής τάξης.

Ενα από τα καθήκοντα της εκλογικής μάχης είναι να ρίξουμε φως, περισσότερο φως, να αποκαλύψουμε τους συκοφάντες, τους στόχους της ψευτιάς και της γκαιμπελίστικης προπαγάνδας. Να μην επιτρέψουμε να σταλάξουν, όπως επιδιώκουν, μέσα στους εργαζόμενους το δηλητήριο της αμφιβολίας ότι μπορεί και το ΚΚΕ να έχει λερώσει τα χέρια του.

Οι στόχοι τους δεν είναι μόνο ή κυρίως εκλογικοί. Επιδιώκουν να σηκώσουν εμπόδια στην ισχυροποίηση των δεσμών του ΚΚΕ με τις εργαζόμενες λαϊκές μάζες και τη νεολαία γιατί το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη λαϊκή αγανάκτηση στο δρόμο της αποφασιστικής μαζικής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της, κατά της εξουσίας των μονοπωλίων στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας. Επιχειρούν χτυπώντας το ΚΚΕ να δώσουν προληπτικό χτύπημα στο λαϊκό κίνημα, να τσακίσουν κάθε δυνατότητα λαϊκής αντίστασης που θα αμφισβητεί την εξουσία τους. Τους ανησυχεί ότι το ΚΚΕ είναι η δύναμη αυτή που αψηφά την τρομοκρατία τους, τους νόμους και τα μέτρα καταστολής τους που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης, που δείχνει στους εργαζόμενους το δρόμο της ανυπακοής, της αντίστασης, της λαϊκής αντεπίθεσης.

Ανησυχεί η άρχουσα τάξη, και τα κόμματά της, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι ισχυρό ΚΚΕ είναι στήριγμα και δύναμη του λαού στην προοπτική γενίκευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και κινητοποίησης, μπροστά στην όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Μπροστά στον κίνδυνο γι' αυτούς της συνειδητοποίησης από ευρύτερες λαϊκές μάζες ότι τους είπαν ψέματα, ότι αυτό το σύστημα δε διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται. Η επίθεσή τους είναι επιβεβαίωση και μια δικαίωση της ορθότητας της στρατηγικής μας. Οτι το ΚΚΕ δεν παζαρεύει, δε συναλλάσσεται με την πλουτοκρατία, με κανένα τμήμα της αστικής τάξης. Δε βάζει πλάτη για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Αυτές είναι οι βαθύτερες αιτίες της γενικευμένης επίθεσής τους στο ΚΚΕ.

στρατηγική μας, η ιστορία μας, οι ρίζες μας στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, μας δίνουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι και από αυτή τη μάχη θα βγούμε νικητές. Οχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αλλά γιατί τώρα είμαστε πιο ώριμοι να κατανοούμε ότι αυτή η επίθεση γίνεται με αυτά τα προβοκατόρικα μέσα από τις συγκεκριμένες δυνάμεις, γιατί δεν μπορούν ούτε θέλουν να αντιμετωπίσουν την πολιτική μας στα ίσια, πρόσωπο με πρόσωπο.

Ξέρουν πολύ καλά ότι αν αναμετρηθούν με το ΚΚΕ στο πεδίο των λαϊκών δικαιωμάτων, στο πεδίο ποιος δρόμος και ποια πολιτική υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και ποια των μονοπωλίων, αργά ή γρήγορα θα βγουν χαμένοι. Θα αποκαλυφθεί πιο πλατιά και θα γίνει πιο κατανοητό ποια πολιτική, ποιος δρόμος είναι αυτός που συμφέρει το λαό. Οτι αυτός είναι ο δρόμος της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής πάλης που οδηγεί στη λαϊκή εξουσία, στο σοσιαλισμό. Αυτή τη συζήτηση, αυτή την αντιπαράθεση, την αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Δεν τους συμφέρει.

Εχουν προ πολλού χαράξει μια στρατηγική και μια τακτική απέναντι στο ΚΚΕ, στο λαϊκό κίνημα. Πάση θυσία να αποτρέψουν, όσο γίνεται, τη φθορά των δύο κομμάτων της αστικής τάξης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζουν να είναι τα βάθρα του αστικού πολιτικού συστήματος. Ο,τι τμήμα απεγκλωβίζεται και φεύγει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να μην πάει σε καμία περίπτωση στο ΚΚΕ. Επιδιώκουν να σκορπίσει εδώ κι εκεί, στους κλασικούς ή νέους δορυφόρους των αστικών κομμάτων, σε παλιά ή νέα αναχώματα του αστικού πολιτικού συστήματος, στο ΣΥΝ ή το ΛΑ.Ο.Σ, τους Οικολόγους. Διαφημίζουν την αποχή, τη βαφτίζουν μάλιστα «διαμαρτυρία», γιατί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Ξέρουν πολύ καλά ότι όλες αυτές οι επιλογές δεν αμφισβητούν το σύστημα, την αστική εξουσία.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η συκοφαντική, προβοκατόρικη επίθεση στο ΚΚΕ. Ξέρουν ότι η πολιτική τους υπηρετεί τα σάπια θεμέλια του «βασιλείου» του καπιταλισμού, την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Σάπια τα θεμέλια, βρώμικο και επικίνδυνο το κτίριο για το λαό. Για να κρύψουν τη διέξοδο, για να σκεπάσουν την προοπτική θέλουν να παρουσιάσουν όλους σαν βρώμικους και σάπιους. «Ολοι ίδιοι είναι, κοίτα τον εαυτό σου, ο σώζων εαυτόν σωθήτω» είναι τα κάλπικα λόγια της μοιρολατρίας και της υποταγής. Είναι ιδεολογικά δεσμά με τα οποία φυλακίζει την εργατική λαϊκή συνείδηση η εξουσία των καπιταλιστών. Καθήκον ταξικό είναι να αδυνατίσουν και να σπάσουν αυτά τα δεσμά. Θα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον.

ε μας φοβίζουν οι βρώμικες επιθέσεις. Μας πεισμώνουν να συνεχίσουμε ακόμα πιο μαχητικά, πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά. Δε μας κάμπτουν, δε μας λυγίζουν. Συνεχίζουμε πιο σταθερά στο δρόμο που χαράξαμε. Το ΚΚΕ έχει περάσει από φωτιές και θύελλες, ξέρει από τέτοια και χειρότερα.

Καλούμε το λαό να μην τους πιστεύει. Το ψέμα και η προβοκάτσια είναι από τα σημαντικότερα όπλα του ιμπεριαλισμού, της αστικής τάξης απέναντι στο κομμουνιστικό και λαϊκό κίνημα. Με ανάλογα μέσα και όπλα προετοίμασαν τις επιθέσεις τους ενάντια σε κινήματα και λαούς, μακελεύουν, εξοντώνουν εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια. Ας μην ανατρέξουμε σε παλιότερες περιόδους, ας περιοριστούμε μόνο στα σχετικά πρόσφατα γεγονότα. Το λαό της Γιουγκοσλαβίας τον μακέλεψαν με την προβοκάτσια της γενοκτονίας από τη μεριά των Σέρβων, σε βάρος των Αλβανών κ.ά., και με πρόσχημα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το λαό του Ιράκ τον σφάγιασαν με την προβοκάτσια της απειλής των πυρηνικών όπλων, που δήθεν κατείχε ο δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν και με πρόσχημα την ανατροπή του. Το αντάρτικο στην Κολομβία το πολεμάνε με την προβοκάτσια του εμπορίου της κοκαΐνης και με πρόσχημα την καταπολέμηση του ναρκω-εμπορίου. Ας μην ξεχνάμε πώς έγιναν οι λεγόμενες ροζ και βελούδινες επαναστάσεις και τι ακολούθησε σε μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Δεν τους υποτιμάμε, γιατί είναι αδίστακτοι. Ο Πάγκαλος δεν είναι ούτε ιδιόρρυθμος ούτε μόνος του. Εχει την επίσημη κάλυψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Επιλέχθηκε, γιατί αυτός έχει τα προσόντα και την προϋπηρεσία για τη «δουλειά». Ενα πρόσφατο χαρακτηριστικό δείγμα της «προϋπηρεσίας» του είναι η παράδοση του Οτσαλάν. Παριστάνοντας την παρθένα, τώρα δηλώνει πως θα αποχωρήσει από την πολιτική αν δεν επιβεβαιωθούν όσα συκοφαντικά επιρρίπτει στο ΚΚΕ. Αυτός δεν εξαφανίστηκε από προσώπου Γης όταν παρέδιδε τον ηγέτη ενός ολόκληρου λαού στους δήμιούς του. Τώρα θα ιδρώσει το αυτί του;

Ομως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο Πάγκαλος. Το πρόβλημα είναι κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Στο «γιατί το ΠΑΣΟΚ;», η απάντηση κυρίως είναι μία. Δίνει για άλλη μια φορά εξετάσεις στην ελληνική πλουτοκρατία, στους συμμάχους της ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, ότι αυτό είναι πιο ικανό να τα βγάλει πέρα με το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Ακόμα και χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη. Παίρνει στην πλάτη του την ευθύνη «να καθαρίσει» για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, αλλά και της ΝΔ, που τρίβουν τα χέρια τους.

τόχος δεν είναι μόνο το ΚΚΕ, είναι το λαϊκό κίνημα.

Αν χτυπηθεί το ΚΚΕ θα πληρώσουν ακριβά οι λαϊκές δυνάμεις. Η ιστορία απέδειξε ότι ο αντικομμουνισμός είναι φωτιά, πάει πάντα χέρι χέρι με την προβοκάτσια. Ας μην παίζει κανείς με αυτή τη φωτιά, γιατί πολλές φορές κάηκαν μαζί και αυτοί που την άναψαν, που την ανέχθηκαν, αυτοί που τη χάζευαν αδιάφορα. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ανεξάρτητα πού ανήκουν πολιτικά, έχουν συμφέρον να αποδοκιμάσουν, να αντιταχθούν στη βρώμικη αντιΚΚΕ επίθεση. Τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι του να μην ακολουθήσουν την ηγεσία του στον αντικομμουνιστικό κατήφορο.

Η στάση απέναντι στο ΚΚΕ ήταν και θα παραμένει κριτήριο για τους σκοπούς, την πολιτική της κάθε δύναμης. Γιατί είναι η στάση απέναντι στο λαό και τα συμφέροντά του.

Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε προς κάθε κατεύθυνση: Το ΚΚΕ δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, γιατί καθαρός ουρανός, ούτε αστραπές ούτε βροντές φοβάται.

Ο,τι πολυτιμότερο και αδιαμφισβήτητο έχει το ΚΚΕ είναι η ηθική του υπόσταση, η ακεραιότητα και ανιδιοτέλεια των χιλιάδων αγωνιστών του, που αποδείχνεται από την 90χρονη ιστορία του και το παρόν του κάτω από τη σημαία «αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Οι αγωνιστές, οι πραγματικοί αριστεροί, οι εργαζόμενοι έχουν πείρα και γνώση. Εμείς έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στο κριτήριό τους. Θα δώσουν την απάντηση που πρέπει. Θα κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Θα δώσουν μαχητική απάντηση για να γίνει η 7η Ιούνη μια νέα αφετηρία για να αντεπιτεθεί το λαϊκό κίνημα, να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία.



του Κώστα Παρασκευά μέλος του Πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ





Eδώ,στο βιντεάκι,καμαρώστε  πολιτικό ήθος του εν λόγω κυρίου, απέναντι σε ένα εργαζόμενο δημοσιογράφο.








20 σχόλια:

  1. -με μεγάλη μας χαρά, υποδεχόμαστε το χρήστη "ΑΛΕΚΟΣ" ως νέο μέλος στη παρέα μας :-))

    -του ευχόμαστε το καλώς όρισες, και σιδερένιος!
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με μεγάλη μας λύπη χάσαμε τον αγαπητό φίλο "negentropist" απ'την παρέα μας.

    -του ευχόμαστε καλύτερη τύχη στις "νέες" του αναζητήσεις ελπίζοντας οτι κάποτε θα ξαναπεράσει
    απ' άυτό εδώ το λιμανάκι.

    "τίποτα ΔΕΝ είναι τυχαίο στη φύση.
    και ΟΛΑ κάνουν τον κύκλο τους γύρο από το μηδέν"
    Albatrus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κλειστή η αγορά της ΝΥ σήμερα.

    ότι κάνουμε μόνοι μας σήμερα.δηλαδή ΤΙΠΟΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα. Ωραίο το ΤΙΠΟΤΑ! Μακάρι όλες οι μέρες να ήταν έτσι ... τιποτένιες.

    Πάντως Απόστολε δεν είσαι εντάξει. Ούτε αξιοκρατικός και δίκαιος. Στο γκάλοπ έπρεπε να βάλεις και 5ο πρόσωπο... την Αλέκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -με μεγάλη μας χαρά, υποδεχόμαστε το χρήστη "matriga" ως νέο μέλος στη παρέα μας :-))

    -του ευχόμαστε το καλώς όρισες, και σιδερένιος!
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ petsa

    Δηλαδή Μάνο ειλικρινά τώρα.

    πιστεύεις ότι η Αλέκα παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απόστολε... δεν το περίμενα... με παίρνεις στα σοβαρά? Απλώς ήθελα να δω αν θα πάρει ψήφο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπέρα σε όλους. Ησυχία παρατηρώ στην παρέα. Μπορεί κανείς να εξηγήσει το φαινόμενο ΜΑΡΦΒ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. .Στους μετόχους έχει ήδη δοθεί το δικαίωμα της επανεπένδυσης μέρους ή όλου του μερίσματος σε μετοχές της Τράπεζας. Η τιμή επανεπένδυσης θα είναι κατά 10% πιο κάτω από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την περίοδο από 26.05.2009 - 01.06.2009 (πρώτες 5 ημέρες κατά τις οποίες η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος - ex dividend).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα δημιουργήσουν δέλεαρ για επανεπένδυση του μερίσματος? αυτό καταλαβαίνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Wall Street's four-day losing streak ended in dramatic fashion Tuesday as the Dow jumped nearly 200 points after a new report showed consumer confidence soared this month to the highest level since the darkest days of last September.

    Today's Markets

    The Dow Jones Industrial Average jumped 196.17 points, or 2.37%, to 8473.49, the S&P 500 added 23.33 points, or 2.63%, to 910.33 and the Nasdaq Composite picked up 58.42 points, or 3.45%, to 1750.43. The consumer-friendly FOX 50 rose 14.98 points, or 2.29%, to 668.43

    “That consumer confidence number was so strong and there was so much conviction in that, that it completely shifted the tide,” said Peter Kenny, managing director at Knight Capital Markets.

    That shift was evident as the Dow surged more than 100 points within minutes of the release of the confidence report, which represented the fourth-biggest one-month jump in the index's history. The better-than-expected data overshadowed new data showing home prices took a record plunge in the first quarter, concerns about North Korea's nuclear test and the fate of General Motors (GM: 1.43, 0, 0%).

    Almost all 30 members of the Dow closed in positive territory, led by JPMorgan Chase (JPM: 36.49, n.a., n.a.%) and American Express (AXP: 24.61, 0, 0%). Defensive stocks like Coca-Cola (KO: 47.22, 0, 0%) and Pfizer (PFE: 15.01, 0, 0%) didn't join the rally.

    Tech stocks were among the biggest winners, sending the Nasdaq Composite to its best day since April 9. Heavyweights like BlackBerry maker Research in Motion (RIMM: 76.75, 0, 0%) and Cisco (CSCO: 18.49, 0, 0%) rose sharply. In addition to the confidence report, the sector was lifted by an analyst upgrade for Apple (AAPL: 130.78, 0, 0%).

    Shot of Confidence

    After a two-month rally that sent the Dow 2,000 points above its March low, Wall Street is now searching for evidence of an economic recovery, not just stabilization of the 18-month recession. A lack of evidence and fears the U.S. will lose its credit rating had halted the two-month rally up until Tuesday.

    The Conference Board said its consumer confidence index soared to a 54.9 reading in May, much higher than the 42 expected by economists. The index had been at 39.2 in April and as low as 26.9 in February. The surge in May represented the largest one-month jump since April 2003. However, the index remains at recessionary levels and still shows consumers remain reluctant to buy homes.

    Traders closely watch any economic gauges that helps forecast consumer spending, which accounts for more than two-thirds of the nation's GDP. Consumer confidence plunged earlier this year amid the meltdown on Wall Street and the specter of double-digit unemployment.

    “Consumer confidence will drive the demand and drive growth. Nothing else can do that, not even the federal government. Only one sector of the economy can do that: the American consumer,” said Kenny.

    Despite the enthusiasm on Wall Street, not everyone was sold on the rally.

    “I would expect it to be sold into. I don’t see it as a turning point or a stepping stone,” said Frank Davis, director of sales and trading at LEK Securities. “We have a fair amount of data coming out this week. You would have to see some consistency in the data. The market is sort of requiring it.”

    The confidence report overshadowed a new report that revealed U.S. home prices plunged by a record 19.1% in the first quarter. The S&P Case-Shiller index tumbled by a slightly worse-than-expected 18.6% in March from the year before.

    U.S. markets also shrugged off geopolitical worries fanned by North Korea, which conducted a nuclear test over the weekend that drew near-universal condemnation from world leaders.

    Crude oil erased a $2 plunge as the consumer confidence report buoyed hopes for an economic recovery, countering earlier concerns that OPEC won't cut production at a meeting later this week. Crude settled up 78 cents a barrel, or 1.26%, to $62.45 -- a fresh 2009 high.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 2.

    Corporate Movers

    General Motors (GM: 1.43, 0, 0%) isn't expected to meet Tuesday's deadline to convince bondholders to swap $27 billion worth of debt for a 10% stake in the reorganized GM. The company reportedly reached a deal to give control of its retiree health-care costs to a trust starting next year. GM will give the UAW a 17.5% stake of the restructured company, $6.5 billion of preferred shares and a $2.5 billion note.

    Apple (AAPL: 130.78, 0, 0%) was upgraded to “overweight” by Morgan Stanley, which predicted the tech giant’s popular iPhone device will offset risks in its core Mac/iPod businesses. Morgan raised its price target on Apple from $105 to $180.

    General Electric (GE: 13.4, 0, 0%) CEO Jeff Immelt said growth will be “harder to come by” in the future since the global economy may grow at a slower pace when it emerges from the recession, Reuters reported.

    Bank of America (BAC: 10.98, n.a., n.a.%) was upgraded to "market perform" from "underperform" by Friedman Billings Ramsey, which cited the banking giant's early success in raising cash. While the firm said short-term dilution risks have lessened, it is very cautious on BofA in the long-run on worries about rising credit losses.

    Target (TGT: 40.992, 0, 0%) activist investor Bill Ackman pledged not to sell his $55 million Target stake for five years if elected to the company's board.

    Goodyear Tire (GT: 12.27, 0, 0%) announced plans to halt consumer tire production at a French plant, resulting in the loss of 820 of the plant’s 1,200 jobs. The company also said it is considering divesting its Latin American farm tire businesses.

    Global Markets

    European markets stayed hot as London's FTSE 100 jumped 1.06% to 4411.72, Germany's DAX rose 1.37% to 4985.60 and France's CAC 40 rallied 1.05% to 3270.09.

    In Asia, Japan's Nikkei 225 slumped 0.39% to 9310.81 and Hong Kong's Hang Seng tumbled 0.76% to 16991.56.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα,

    Αποστόλη δύσκολο το παιχνίδι, πολλές τρίπλες βλέπω.
    Θα το παίξει το παιχνίδι του ο Βγενόπουλος με την ΜΙΓ μέχρι την Γ.Σ., νομίζω 9/6, και θα είναι δυνατό, αλλά πάνω στα αποτελέσματα πως θα συμπεριφερθεί το χαρτί, διότι λογικά δεν θα είναι καλά, τα βγάζει παρ/ή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μιχάλη καλησπέρα!

    -σ'αυτή τη φάση δεν πιάνω κανένα χαρτί στα χέρια μου ειδικά του μιγά.


    ΜΟΝΟ δείκτες :-))))


    σκέψου μόνο γιατί θα πρέπει ν΄ανέβουν τα χαρτιά του!

    ανέβαλε την αύξηση για το φθινόπωρο τώρα συγχωνεύει τη μαρφβ την Εγνατία αύριο θα ΄βρεί κάτι άλλο ΟΛΟ τρικ είναι αυτός ο άνθρωπος

    ΠΟΛΥ λάδι και τηγανίτα τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. DOW.........-2,05%
    NASDAQ......-1,11%
    s&p500......-1,90%


    αύριο εμείς εδώ θα έχουμε κηδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα Αποστόλη, κάτι τρεξίματα τελευταία δεν με αφήνουν να συγκεντρωθώ στο σπόρ όσο θα ήθελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. GM: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές

    Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009

    Η General Motors Corp. ανακοίνωσε σήμερα την εκπνοή της προθεσμίας για την ανταλλαγή 27,2 δισ. δολ. χρέους με νέες μετοχές, χωρίς να καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη συμμετοχή των πιστωτών της για να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έχει θέσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δώσει το "πράσινο φως" για νέα δάνεια προς την αυτοκινητοβιομηχανία, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι ο αριθμός των τίτλων που εξασφάλισε είναι πολύ μικρότερος έναντι των απαιτήσεων της αμερικανικής κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι με βάση τις οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης, η GM πρέπει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τουλάχιστον του 90% των κατόχων τίτλων για να κριθεί η συμφωνία επιτυχής.

    Στους ομολογιούχους προσφέρθηκαν 225 μετοχές στην εταιρεία μετά την αναδιάρθρωση της, για κάθε $ 1.000 σε κεφάλαιο πριν από το reverse split της μετοχής σε αναλογία 1 προς 100. Θα κατείχαν το 10% των μετοχών της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης.

    Η GM ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα συνεδριάσει για να συζητήσει τα επόμενα βήματα. Οι μετοχές της GM υποχωρούν αυτή την ώρα σε ποσοσό 11% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα 1,28 δολ.

    Η προσφορά ανταλλαγής αποτελούσε ζωτικό κομμάτι του σχεδίου βιωσιμότητας της εταιρείας καθώς η επιτυχία της θα επέτρεπε στην GM να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της εκτός του πτωχευτικού δικαστηρίου, ενώ θα της εξασφάλιζε νέα δάνεια από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα -η οποία είχε ήδη δεσμεύσει οικονομική βοήθεια 19,4 δισ. δολ.- έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να προσφέρει νέα κεφάλαια αν η εταιρεία δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνίες με τους ομολογιούχους της και τα εργατικά σωματεία για την δραματική μείωση των χρεών της.

    Η εταιρεία κατάφερε πρόσφατα να καταλήξει σε συμφωνία με τα εργατικά σωματεία, παραχωρώντας το 17,5% του μετοχικού της κεφαλαίου στο μεγαλύτερο αμερικανικό εργατικό σωματείο του κλάδου, την UAW, μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΡΩΣΙΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
    Προς στρατιωτική δύναμη ικανή «για μεγάλο πόλεμο»

    Η Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) προωθεί στην πράξη την κατεύθυνση του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την «αύξηση στρατιωτικού δυναμικού», καθώς και για την εμβάθυνση της «στρατιωτικής οικοδόμησης του συνασπισμού».

    Ετσι, όπως έγραψε η εφημερίδα «Κομερσάντ», σύντομα στην Κεντρική Ασία μπορεί να εμφανιστεί μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πως η ΟΣΣΑ μετατρέπεται σε ένα ανάλογο του ΝΑΤΟ.

    Να σημειωθεί πως μέλη της ΟΣΣΑ είναι η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, η Κιργισία, η Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

    Οπως γράφει η εφημερίδα, το ζήτημα της συγκρότησης των συλλογικών δυνάμεων «επιχειρησιακής επέμβασης» στα πλαίσια της ΟΣΣΑ πρακτικά λύθηκε, και τώρα η Ρωσία προετοιμάζει ένα νέο, πιο μεγάλο σχέδιο. Εκτός από τις υπάρχουσες στα πλαίσια της ΟΣΣΑ συλλογικές στρατιωτικές ρωσο-λευκορώσικες και ρωσο-αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα αναπτυχθεί και μια πρόσθετη ισχυρή στρατιωτική συγκρότηση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

    Η Γραμματεία της ΟΣΣΑ ήδη προετοίμασε τα σχέδια των απαραίτητων ντοκουμέντων στα οποία πρέπει να συναινέσουν Καζαχστάν, Κιργισία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν.

    Σύμφωνα με τα λόγια του Βιτάλι Στρουγκοβέτς, γραμματέα Τύπου της ΟΣΣΑ, στη συγκρότηση θα συμμετέχουν όχι μόνο μεμονωμένα τάγματα, αλλά ολόκληροι στρατιωτικοί σχηματισμοί των πέντε χωρών: του Καζαχστάν, της Κιργισίας, της Ρωσίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν. «Θα είναι σώματα αρμάτων μάχης, πυροβολικού και πολεμικού στόλου στην Κασπία θάλασσα».

    Τον πυρήνα της κεντρο-ασιατικής στρατιωτικής δύναμης πρέπει να αποτελέσουν οι ήδη υπάρχουσες «δυνάμεις ταχείας επέμβασης», σημείωσε ο Στρουγκοβέτς.

    Η δημιουργία της κεντρο-ασιατικής στρατιωτικής συγκρότησης ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της Ρωσίας να κάνει την ΟΣΣΑ ένα φιλορωσικό στρατιωτικό μπλοκ, που δε θα υστερεί σε στρατιωτική δύναμη από το ΝΑΤΟ.

    Ετσι στο ντοκουμέντο της «Στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας έως το 2020» αναφέρεται πως η Μόσχα θεωρεί την ΟΣΣΑ ως «βασικό εργαλείο, που καλείται να αντισταθεί στις τοπικές προκλήσεις και τις απειλές στρατιωτικο-πολιτικού και στρατιωτικο-στρατηγικού χαρακτήρα».

    Στο ίδιο ντοκουμέντο σημειώνεται πως είναι πιθανή η σύγκρουση για τους ενεργειακούς πόρους τόσο στην περιοχή της Κασπίας, όσο και σε αυτήν της Κεντρικής Ασίας, κάτι «που μπορεί να οδηγήσει στη διατάραξη του συσχετισμού των δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμμάχων της».

    Σημειώνεται ωστόσο από τον Νικολάι Μπορντιουζά, γενικό γραμματέα της ΟΣΣΑ, πως η συγκεκριμένη στρατιωτική δύναμη της ΟΣΣΑ δημιουργείται "όπως λέμε, για ένα ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ."


    Σε περίπτωση σοβαρής απειλής της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας» των χωρών της ΟΣΣΑ. Ενώ οι υπάρχουσες «δυνάμεις ταχείας επέμβασης» προβλέπεται να δράσουν σε μικρής έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Η εξέλιξη αυτή για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει τις στρατιωτικές προετοιμασίες που πραγματοποιούνται από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σε μια περιοχή όπου οξύνονται οι αντιθέσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή