Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

που πάμε ορέ!

Πάνω από τα 1,20 ευρώ το λίτρο σκαρφαλώνει η τιμή της βενζίνης

Πάνω από τα 1,20 ευρώ το λίτρο έχει η τιμή της βενζίνης στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αλλωστε, την τελευταία εβδομάδα η μέση τιμή πώλησης σε όλη τη χώρα έχει αυξηθεί κατά 2,42% στα 1,099 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τη δειγματοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης .

Σε Χανιά, Λασίθι, Κέρκυρα, Ηλεία, Λάρισα, Αρκαδία, Ιωάννινα και Χίο, η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε, την περασμένη εβδομάδα, τα 1,20 ευρώ το λίτρο. Στα ίδια επίπεδα, περίπου, διαμορφώθηκαν οι τιμές και στο νομό Αττικής.

Στο Ηράκλειο και την Ροδόπη άγγιξε τα 1,30 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την άνοδο των τιμών στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στις τουριστικές περιοχές, αλλά και στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, η πτώση που σημειώνουν τις τελευταίες ημέρς δημιουργεί ελπίδες ότι η λιανική τιμή της αμόλυβδης έχει πιάσει, πλέον, κορυφή.

Η λιανική τιμή της αμόλυβδης ακολουθεί σχεδόν σχεδόν σταθερά ανοδική πορεία.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου προσεγγίζουν υψηλό έξι εβδομάδων και διαμορφώνονταν τη Δευτέρα στο επίπεδο των 71 δολαρίων το βαρέλι.

Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης

Σε ανακοίνωσή του για την άνοδο των τιμών των καυσίμων, το υπουργείο Ανάπτυξης είπε μεταξύ άλλων:

1) Τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων του ΥΠΑΝ (ΚΕΔΑΚ) συνεχίζουν συστηματικά τους ελέγχους υγρών καυσίμων καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί αύξηση των σχετικών ελέγχων κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

2) Τοποθετούνται από 1/1/2010 ταμειακές μηχανές με σύστημα εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων

3) Τοποθετούνται μηχανήματα αυτόματων πωλητών (μη επανδρωμένων) στα πρατήρια υγρών καυσίμων και εκτός του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους (νύχτες, Σαββατοκύριακα), γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη θερινή περίοδο και τον αδιάλειπτο εφοδιασμό.

4) Παραπέμφθηκε άμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η καταγγελία για δυσλειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών στην Κρήτη.

9 σχόλια:

  1. είναι να το κλειδώνουμε το ρημάδι και.........


    όπως λέει κι ο Λουκιανός Κηλαηδόνης:

    θα μείνω σπίτι

    θα κάτσω σπίτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανά στα 71 δολάρια το πετρέλαιο


    Κέρδη κοντά στο 1% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου μετά από τρεις ημέρες πτωτικής πορείας, προσεγγίζοντας εκ νέου τα 71 δολάρια το βαρέλι (71,07 δολάρια).

    Η άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού, αποδίδεται κυρίως στα θετικά στοιχεία για τις εισαγωγές πετρελαίου που άγγιξαν επίπεδο ρεκόρ στην Κίνα και την παραγωγή διύλισης.

    Ειδικότερα, τα στοιχεία για το πετρέλαιο προϊδεάζουν για μια πιο αισιόδοξη πορεία, με τις εισαγωγές να εκτινάσσονται 42% στη διάρκεια του έτους μέχρι τον Ιούλιο, στο επίπεδο-ρεκόρ των 4,62 εκατ. βαρελιών ημερησίως, καθώς τα διυλιστήρια ενίσχυσαν τις εξαγωγές.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι traders θα επικεντρωθούν τώρα στην ταχύτητα ανάκαμψης της ζήτησης από τις περισσότερο πληγείσες οικονομίες της Δύσης. Σήμερα εξάλλου αναμένεται η νέα μηνιαία έκθεση της ΕΙΑ για την πετρελαϊκή ζήτηση.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η ΕΙΑ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση το 2009, στα 83,85 δολάρια το βαρέλι ημερησίως από την προηγούμενη πρόβλεψη των 83,68 εκατ. βαρελιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -για να δούμε και την έκθεση της πετρελαϊκής ζήτησης τί θα γράφει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σοφοκλέους: Επιφυλακτικότητα και υποτονικό κλίμα


    Ευμετάβλητο είναι το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να μην καταφέρενει να διατηρηθεί στις 2.350 μονάδες, καθώς εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στα blue chips. Πτωτικά κινούνται Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ενώ αντιδρά η Alpha. Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται ο τζίρος.

    Κέρδη πάνω από 1% σημειώνει η μετοχή της Alpha Βank, μετά το χθεσινό "άδειασμα". Σημειώνεται ότι η τράπεζα σε σημερινή της ανακοίνωση προς το Χ.Α. διαψεύδει τις πληροφορίες για επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Οσον αφορά τις τράπεζες δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι η Credit Suisse προχώρησε σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς χθες και της Alpha Bank σήμερα. Για την Εθνική Τράπεζα στοίχημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί η επιστροφή της μετοχής στα 21 ευρώ. Ωστόσο σήμερα η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί προς την περιοχή των 20 ευρώ.

    Από την πλευρά τους οι brokers, εκτός από τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Wall Street και κυρίως στο δείκτη - βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων. Με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ, όπως και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, ο περισσότερος κόσμος έχει αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές, ο τζίρος αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Όμως, η καλοκαιρινή ραστώνη δεν φαίνεται για την ώρα ικανή να χαλάσει το καλό κλίμα.

    Σε κάθε περίπτωση, και πριν επικεντρωθούμε στα της Σοφοκλέους, αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι πως το παγκόσμιο χρηματιστηριακό ανοδικό μομέντουμ δεν ανατρέπεται και διαχέεται σε όλα τα περιφερειακά ταμπλό, ωστόσο οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές. Είναι δε σαφές πως η μεταβλητότητα δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει τόσο εύκολα, το αντίθετο μάλιστα είναι πιθανότερο να συμβεί, μια και τους τελευταίους μήνες έχουν ενεργοποιηθεί επιπλέον χαρτοφυλάκια, κάτι που διαφαίνεται κυρίως κατά τα συχνά πισωγυρίσματα και όταν οι διαχειριστές προσπαθούν να ρευστοποιήσουν βγαίνοντας ο ένας μπροστά από τον άλλο. Κατά τα άλλα, το σύνηθες καταστροφολογικό σενάριο εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε χρηματιστηριακά γραφεία, και αυτήν τη φορά έχει μετατεθεί για τον επόμενο Σεπτέμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το καρτέλ Τόλια μου αυτό φταίει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ μαυρίλα σήμερα.

    Εντονότερες υπήρξαν οι πιέσεις στις τράπεζες όπου ο σχετικός δείκτης, παρά τα κέρδη 2,10% στην έναρξη της συνεδρίασης, ολοκλήρωσε τελικά στο χαμηλό ημέρας των 2,763,00 μονάδων, με πτώση 3,98%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εύρος διακύμανσης για 11 από τους συνολικά 15 τίτλους του τραπεζικού ταμπλό υπερέβη το 6%, ενώ αρχικά είχε ξεχωρίσει η αντίδραση της μετοχής της Alpha Bank έως τα 9,63 ευρώ (+4,56%), μετά τη διάψευση της διοίκησης για το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου.


    τις μεγαλύτερες απώλειες ολοκλήρωσαν οι Geniki Bank και Marfin Popular Bank, υποχωρώντας 7,37% και 6,67% στα 0,88 και 2,24 ευρώ αντίστοιχα, ενώ θετικό κλείσιμο σημείωσε μόνο ο τίτλος της Εμπορικής Τράπεζας, ενισχυμένος 0,20% στα 5,04 ευρώ.

    οι αγορές το ερμηνεύουν ως ένδειξη αυξημένου κινδύνου για αποπληθωρισμό, ίσως το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία", σχολιάζουν. "Χαρακτηριστική είναι και η πτωτική αντίδραση του δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο αυτή τη στιγμή ώρα Ελλάδος 20:38'

    DOW ...-1,00%
    NASDAQ -1,37%
    S&P500 _1,31%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η μετοχή της Coca-Cola 3E ήταν η μοναδική στον FTSE20 που την Τρίτη κινήθηκε ανοδικά, κλείνοντας στα 15,85 ευρώ με κέρδη 1,02%. Αμετάβλητος στα 10,00 ευρώ διατηρήθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα το -6,67% της Marfin Popular Bank ακολούθησαν οι Μυτιληναίος και MIG με απώλειες 5,67% και 5,21%, στα 5,66 και 2,73 ευρώ αντίστοιχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και για τους υποψήφιους συνταξιούχους

    Μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού αλλά και έκδοσης των συντάξεων για ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση.

    Έως την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα έχει καταθέσει στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά την αναγκαία αναλογιστική μελέτη, βάσει της οποίας θα διαπιστωθεί εάν τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος που προκαλείται από τις προτεινόμενες αλλαγές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος για τις αλλαγές είναι μεγάλο, δεν είναι όμως απαγορευτικό και συνεπώς, η υπουργός θα κάνει δεκτές σχεδόν στο σύνολό τους τις προτάσεις της Επιτροπής. Άλλωστε, η κυβέρνηση, εν μέσω της ιδιότυπης και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, έχει ρίξει μεγάλο βάρος στις ευνοϊκές αυτές αλλαγές που αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της, όταν προκηρυχθούν εκλογές.

    Οι αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, θα αφορούν τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την ψήφιση του αναμενόμενου σχεδίου νόμου, και πιθανών όσες κατατεθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και μετά.

    Μεταξύ των προτάσεων προβλέπεται ότι η έκδοση της σύνταξης θα γίνεται από το ταμείο στο οποίο ο ασφαλισμένος έχει διανύσει τα περισσότερα έτη ασφάλισης και το ποσό της σύνταξης θα υπολογίζεται ως αν τα έτη είχαν διανυθεί όλα στον ίδιο φορέα. Αυτό, κατά περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων ακόμη και κατά 30%. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, που η σύνταξη θα είναι μικρότερη. Σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, οι αναμενόμενες αλλαγές «θα θεραπεύσουν αδικίες ετών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελος των ασφαλισμένων και μελλοντικών συνταξιούχων».

    Το πόρισμα της επιτροπής βρίσκεται στα χέρια της υπουργού εδώ και δύο μήνες, όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία αναλογιστική μελέτη που θα δώσει μια τάξη μεγέθους ως προς το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη γίνεται βάσει 5.000 πραγματικών περιπτώσεων διαδοχικής ασφάλισης και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική επιβάρυνση, κυρίως προς τα δύο μεγάλα ταμεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Το οικονομικό κόστος όμως φαίνεται πως είναι μικρότερο από το πολιτικό όφελος μιας τέτοιας αλλαγής, που ακουμπά σχεδόν το 50% των ασφαλισμένων, οι οποίοι αν και ασφαλίζονται καταβάλλοντας τις νόμιμες εισφορές τους, λαμβάνουν τελικά συντάξεις μικρότερες ακόμη και κατά 30% απ’ ότι θα έπαιρναν εάν είχαν ασφαλιστεί μόνο σε ένα ταμείο.

    Παράλληλα, θα επιδιωχθεί και η μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων, άλλο ένα μεγάλο «αγκάθι» για τους ασφαλισμένους αλλά και για την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικών Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, από την ημέρα υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης έως και την ημέρα καταβολής της πρώτης σύνταξης μεσολαβούν κατά μέσο όρο 20 μήνες.

    Η επιτροπή προτείνει την εφαρμογή τις ισχύουσας νομοθεσίας, με τη διαδικασία συμπλήρωσης του Δελτίου Διαδοχικής Ασφάλισης από τα ταμεία, όμως το στοίχημα για το υπουργείο θα είναι να μπορέσει μέσω της μηχανογράφησης να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία έκδοσης προσυνταξιοδοτικών βεβαιώσεων, 2 χρόνια πριν από την κατάθεση της αίτησης για συνταξιοδότηση.

    Οι αλλαγές

    Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, το Δημόσιο αλλά και τους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

    Η απονομή της σύνταξης θα γίνεται όχι από το τελευταίο ταμείο αλλά από αυτό που ο ασφαλισμένος έχει διανύσει τα περισσότερα ασφαλιστικά του έτη.

    Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται βάσει των διατάξεων του ταμείου, ως αν τα χρόνια ασφάλισης διανύθηκαν στο σύνολό τους στο ίδιο ταμείο.

    Όμως, εάν ο δικαιούχος κρίνει ότι ο νέος τρόπος δεν τον ευνοεί, προτείνεται η δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής και με το παλαιό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή