Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Σήμερα,η τελευταία ημέρα του καλοκαιριού!

τελευταία ημέρα του καλοκαιριού σήμερα.
ήταν ένα όμορφο καλοκαίρι με όλες τις χάρες του κολύμπι,ξάπλα στον ήλιο,γνωριμίες, καινούργια μέρη,καινούργιους ανθρώπους,αραλίκι κι άγιος ο θεός!

ΌΛΑ τέρμα!

ΚΑΛΌ ΧΕΙΜΏΝΑ!



27 σχόλια:

  1. Το colpo grosso ξένων και τραπεζιτών για τις μετοχές

    Το «colpo grosso» μεγάλο σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις τράπεζες και ειδικά από τις μεγάλες ιδιωτικές που σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου και ορισμένους ξένους επενδυτικούς οίκους , που θέλουν να διαδραματίσουν τον ρόλο του αναδόχου. Βραχυπρόθεσμα ή και το επόμενο διάστημα μπορεί να σημειωθεί μια διόρθωση στις τραπεζικές μετοχές αλλά ο γενικός στόχος δεν έχει αλλάξει των τραπεζιτών και των ξένων.

    Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ξαφνική αλλαγή στάσης από τους ξένους για τις ελληνικές τράπεζες είναι απόρροιακαι των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου . Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες σε επαφές που είχαν ορισμένοι ξένοι θεσμικοί με ελληνικές τράπεζες προέκυψε ότι ο χρόνος υλοποίησης των αυξήσεων πλησιάζει. Το αργότερο έως τους πρώτους μήνες του 2010 θα έχουν αποσαφηνισθεί τα χρονοδιαγράμματα των τραπεζών για το πότε θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου. Οι διοικήσεις των τραπεζών λοιπόν που θέλουν υψηλά τις χρηματιστηριακές τιμές για να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου βρίσκονται σε ένα αγώνα δρόμου , ωραιοποίησης των κερδών καιβελτίωσης των επιδόσεων τους. Η Alpha bank θα ήθελε την μετοχή στα 14 ευρώ ώστε μετά το discount που συνήθως κινείται στο 40% σε αυξήσεις κεφαλαίου η τιμή της αύξησης να προσδιοριστεί στα9 ευρώ περίπου ή με χαμηλότερο discount περίπου στα 10 ευρώ.

    Σε ανάλογα επίπεδα ποντάρουν τόσο η Eurobank όσο και η Πειραιώς δηλαδή οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου να πραγματοποιηθούν στα 10 ευρώ που συνεπάγεται ότι οι χρηματιστηριακές τιμές θα πρέπει να είναι υψηλότερες. Για τον γενικό δείκτη αυτό σημαίνει 2800 με 3000 μονάδες ή άνοδος 16% με 18% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Οι διοικήσεις των τραπεζών περνώντας το μήνυμα στην αγορά ότι το τραπεζικό σύστημα βελτιώνεται προφανώς και συντηρούν το θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο. Όμως η αγορά βρίσκεται σε φάση διόρθωσης βραχυπρόθεσμα που μπορεί να κινηθεί μεταξύ 5% και 10% ως απόρροια της μεγάλης πρόσφατης ανόδου. Που όμως εδράζεται το colpo grossο των τραπεζών με τους ξένους;

    Κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ ελληνικών τραπεζών και ξένων επενδυτικών οίκων και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η J P Morgan, η UBS, Morgan Stanley , Citigroup , Credit Suisse κ.α. Οι τραπεζίτες προσέγγισαν ορισμένους ξένους που δυνητικά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τον ρόλο του αναδόχουκαι τους ενημέρωσαν για τις προθέσεις τους ότι σχεδιάζουν μεσοπρόθεσμα αυξήσεις κεφαλαίου.

    Εκεί συμφωνήθηκε ότι θα επιχειρηθεί η αλλαγή του κλίματος και η διατήρηση του θετικού momentum με αφορμή τα κέρδη α΄ 6μήνου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που σχεδιάζουν ή εξετάζουν να υλοποιήσουν αύξηση παρουσιάζουν αξιόλογη βελτίωση κερδοφορίας. Τα αποτελέσματα της Alpha , Eurobank και Πειραιώς αυτό καταδεικνύουν ότι επιχειρείται μια αναστροφή της κατάστασης και πλέον ο στόχος είναι οι υψηλότερες τιμές.

    Τα αποτελέσματα συνηγορούν στην διατήρηση του θετικού κλίματος καθώς όντως παρουσιάζεται βελτίωση ελεγχόμενη αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία σταδιακής ανάκαμψης. Ορισμένοι ξένοι επενδυτές όπως η J P Morgan ίσως να θεωρείται από τους σίγουρους ώστε να αναλάβει τον ρόλο του αναδόχου σε αύξηση κεφαλαίουσε κάποια από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Με δεδομένο ότι είθισταιοι ανάδοχοι να είναι 4 με 5 αυτό συνεπάγεται ότι τουλάχιστον 15 ξένοι επενδυτικοί οίκοι θα διαδραματίσουν τον ρόλο του αναδόχου στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha , Eurobank και Πειραιώς.

    Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα τον ρόλο του αναδόχου θα μπορούσαν να διαδραματίσουν η J P Morgan , η Citigroup , η Morgan Stanley, η Goldman Sachs , η HSBC, η Deutsche Bank, ηNomura , η Credit Suisse , η UBS και προφανώς και άλλοι. Το ερώτημα επίσης που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιο το συμφέρον των αναδόχων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι σαφές ότι το παράδειγμα της Εθνικής θα αποτελέσει οδηγό για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Με δεδομένο ότι τα έξοδα της αύξησης της Εθνικήςέφθασαν το 4,4% της συνολικής αύξησης ή 55 εκατ ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 42 εκατ ευρώ κατέληξαν στους αναδόχους και άλλους συμβούλους είναι προφανές ότι το κέρδος είναι μεγάλο.

    Βέβαια η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής μπορεί να ήταν ακριβή αλλά υπήρχε η εκ των προτέρων εγγύηση των αναδόχων. Λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο αυτή και εφόσον κληθούν να εγγυηθούν την αύξηση οι ανάδοχοι συνολικά θα λάβουν από τις αυξήσεις κεφαλαίου περιλαμβανομένης και της Εθνικής τράπεζας περίπου 110 με 120 εκατ ευρώ.

    Σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς οίκοι αναζητούν τρόπο να βελτιώσουν τα κέρδη τους τα 120 εκατ ευρώ που δυνητικά θα λάβουν από τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί μια πολύ σημαντική υπόθεση. Βέβαια το κέρδος δεν περιορίζεται μόνο στην αναδοχή , από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων προφανώς και ωφελούνται οι ανάδοχοι ενώ αποκομίζουν σημαντικά κέρδη και από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών με τις επενδυτικές τους συναλλαγές στο ΧΑ.

    Πέτρος Λεωτσάκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συσσώρευση με τις τράπεζες ξανά στο επίκεντρο

    Σταθεροποιητικό προς πτωτικό άνοιγμα περιμένουν οι αναλυτές με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν στο επίκεντρο αφού τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σταθεροποιητικό προς πτωτικό άνοιγμα αναμένεται και για τις ευρωπαϊκές αγορές ενώ σημειώνεται πως στην Ασία καταγράφθηκαν πτωτικές τάσεις. Σημειώνεται πως η αγορά της Αγγλίας είναι κλειστή λόγω αργίας.

    Proton
    Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν χαμηλότερα, ενώ περιμένουμε σταθεροποιητικό προς πτωτικό άνοιγμα και για την εγχώρια αγορά με τους επενδυτές να εστιάζουν το βλέμμα τους στα τελευταία αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνονται.

    Marfin
    Μετά και την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων οι τράπεζες αναμένεται να βρεθούν ξανά στο επίκεντρο καθώς ο κλάδος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

    Beta
    Το ενδιαφέρον παραμένει στην ΕΤΕ ειδικά μετά και τις δηλώσεις της διοίκησης για δυνατά περιθώρια και ανθεκτική ανάπτυξη στην Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τιμές-στόχοι για 3.000 μονάδες, με φόντο τις εκλογές


    Οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών ολοκληρώθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς απομένει μόνο η Τράπεζα Κύπρου, που και εκείνη θα παρουσιάσει ιδιαίτερα ικανοποιητική κερδοφορία. Η Εθνική έκλεψε την παράσταση στο τέλος της εβδομάδας "σηκώνοντας το γάντι" που πρώτη "έριξε" η Alpha Bank, ανοίγοντας τον κύκλο των εκπλήξεων για αναλυτές και επενδυτές. Oπως είχαμε προαναγγείλει, ο Ι. Κωστόπουλος έδωσε πρώτος τον τόνο στην αγορά και ο Τ. Αράπογλου, πιστός στις δεσμεύσεις προς τους διεθνείς fund managers, φρόντισε να εμπεδωθεί το κλίμα αισιοδοξίας επιτυγχάνοντας σχεδόν τα περσινά κέρδη εξαμήνου. Τραπεζίτες και αναλυτές βαδίζουν χέρι-χέρι σε αυτή τη χρηματιστηριακή συγκυρία, με κοινό στόχο την περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων. Η οποία με τη σειρά της όχι μόνο θα δώσει λαβή για trading, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και δημιουργία νέων προσδοκιών για όσους αγοράσουν τους τίτλους που πωλούν όσοι τυχεροί "μπήκαν" προ μηνός ή διμήνου στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και θα επιτρέψει τη διενέργεια placements και αυξήσεων κεφαλαίου.

    Ο ένας σερβίρει… ο άλλος καρφώνει

    Και όπως έλεγε χαρακτηριστικά ένας από τους παλιότερους χρηματιστές, οι συνέργειες τραπεζιτών και διεθνών οίκων θυμίζουν παιχνίδι… βόλεϊ. Οι αναλυτές σερβίρουν, μέσω των θετικών αναλύσεων και εκτιμήσεων και των πρώτων αναβαθμίσεων των τιμών-στόχων, οι τραπεζίτες πασάρουν, επιβεβαιώνοντας με ενισχυμένη κερδοφορία την πορεία ανάκαμψης και τις εκτιμήσεις, και όλοι μαζί καρφώνουν μέσω νέων, υψηλότερων ακόμη τιμών-στόχων και γενικότερης αισιοδοξίας. Το κλίμα μεταξύ τραπεζών και διεθνών επενδυτικών οίκων είναι πολύ διαφορετικό σήμερα απ' ό,τι πριν από έναν ή και ενάμιση χρόνο. Ποιος δεν θυμάται, αλήθεια, τις μετωπικές συγκρούσεις τραπεζικών στελεχών, π.χ. Εurobank, με αναλυτές που "κατακεραύνωναν" τις ελληνικές τράπεζες, π.χ. Deutsche Bank, ή τις δηλώσεις για κερδοσκοπικά παιχνίδια, υποτιμητική κερδοσκοπία, ακόμη και ύποπτες συναλλαγές, από τραπεζίτες (Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο) σε σχέση με τη δράση των διεθνών funds και των σκοπιμοτήτων των αναλυτών; Σήμερα όμως όλα είναι μέλι γάλα. Βέβαια, το πάνω χέρι στην παρούσα συγκυρία το έχουν οι αμερικανικοί οίκοι, όπως η JP Morgan, ή νέοι παίκτες (ή επανακάμπτοντες) όπως η Nomura, που κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε σχέση με τις παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η UBS ή η Deutsche Bank.

    Εκτόξευση στις τιμές-στόχους

    Και δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι η JP Morgan και η Nomura είναι οι δύο πλευρές που έχουν "εκτοξεύσει" τις τιμές-στόχους και τις προσδοκίες για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Αλλωστε "bullish είναι" η JP Morgan, που επιχειρεί να πάρει τα ηνία του trading από την Goldman Sachs που μονοπώλησε τον πρώτο κύκλο ανάκαμψης, συνολικά για τα Χρηματιστήρια, αφού ουσιαστικά προβλέπει διετή ανοδικό κύκλο. Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι περίεργο που η Σοφοκλέους, εύκολα άλλωστε "χειραγωγούμενη" είτε αρνητικά είτε θετικά, έχει αρχίσει να αφυπνίζεται. Και η αφύπνιση θα είναι ολοκληρωμένη αν συνεχιστεί η τάση που κατά τη χθεσινή συνεδρίαση διαφάνηκε, της διάχυσης δηλαδή του αγοραστικού ενδιαφέροντος και σε άλλα blue chips, πέραν των τραπεζών. Το όραμα και η προσδοκία υπάρχουν, καθώς και μόνο η αναγωγή των τιμών-στόχων σε επίπεδα Γενικού Δείκτη "δείχνει" ακόμη και πάνω από τις 3.000 μονάδες. Μένει, ωστόσο, να επιβεβαιωθεί σε βάθος χρόνου η τάση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. [2ον]

    Η παράμετρος των εκλογών

    Σε αυτό το κλίμα, ειδικό ενδιαφέρον σε σχέση με το ελληνικό Χρηματιστήριο έχουν οι πολιτικές εξελίξεις. Πρόκειται, άλλωστε, για τη μόνη παράμετρο που θέτουν υπό μορφή προβληματισμού σε αυτήν τη φάση οι ξένοι οίκοι. Βέβαια, η υπόθεση "κάλπες" μπορεί να προβληματίζει, υπό την έννοια ότι συνήθως συνδέεται η προεκλογική περίοδος με εγκλωβισμούς και αδιέξοδα στην οικονομία, όμως, από την άλλη πλευρά, η βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος όχι μόνο είναι ωφέλιμη και για την ίδια την οικονομία, αλλά ουσιαστικά αποτελεί τη μόνη διέξοδο για το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να διορθώσει ή έστω να μπαλώσει ορισμένες από τις θεόρατες τρύπες των ελληνικών "μάκρο" μεγεθών. Αρα, η ενίσχυση των χρηματιστηριακών μεγεθών είναι κρίσιμη για τη σημερινή κυβέρνηση, ιδιαίτερα σήμερα που ήδη βρισκόμαστε κατ' ουσίαν σε προεκλογικό χρόνο. Το νόμισμα, λοιπόν, έχει δύο όψεις. Και οι κάλπες, ως φόντο, αυτή τη φορά ίσως να μην "ενοχλούν" διόλου το χρηματιστηριακό παιχνίδι. Αντίθετα, ίσως και να το οριοθετούν ή να το επιταχύνουν.
    Πάντως, τραπεζίτες και επιχειρηματίες ασκούν και από τη δική τους πλευρά πίεση στον Κ. Καραμανλή για άμεση προσφυγή στις κάλπες μέσω επίσπευσης των προεδρικών εκλογών. Πόσο αυτή η πίεση θα αποδώσει και κατά πόσο η διαχείριση της ήττας (διαφορά και επόμενη ημέρα) θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε εκλογές το φθινόπωρο, είναι κάτι που μένει να αποσαφηνισθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.


    * Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου από την ΑΞΙΑ του Σαββάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι παπαγάλοι μας δείχνουν τις 3000 μονάδες!!!!!!!!

    Ίδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 115 εκατομμύρια τα πακέτα, ΟΛΑ της ΑΛΦΑ ΒΑΝΚ στην τιμή 12,12 ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Alpha Bank: Γεγονός το placement, έπεται (;) η ΑΜΚ


    Σε πώληση 6,15 εκατ. ιδίων μετοχών με κατωτάτη τιμή τα 12 ευρώ προχώρησε σήμερα και κατά το ξεκίνημα της συνεδρίασης η Alpha Bank, εξέλιξη που έρχεται να ενισχύσει την αίσθηση πως η τράπεζα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Εθνικής με επόμενο βήμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Αξίας" του τελευταίου Σαββατοκύριακου η διοίκηση της Alpha ενδέχεται να επισπεύσει την αύξηση κεφαλαίου, αφού πρώτα διενεργήσει placement ιδίων μετοχών, ενώ κατά τις ίδιες πηγές κύριος ανάδοχος θα είναι η JP Morgan.

    Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το ότι η σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας μιλά για διάθεση του πακέτου, μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως σε ένα και μόνο θεσμικό επενδυτή, κάτι που σημαίνει πως το πακέτο κατά πάσα πιθανότητα ηταν προσυμφωνημένο με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν Αμερικάνικο χαρτοφυλάκιο (Fidelity (;) να είναι ο αγοραστής.

    Ευρύτερα η βασική στρατηγική που έχουν χαράξει τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας ενόψει του φθινοπώρου περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες και ήδη τα επιτελεία τους μετά και την εξέλιξη της Alpha Bank φαίνεται πως προχωρούν σταδιακά στην εφαρμογή τους.

    Οι άξονες αυτοί αφορούν στον τρόπο αξιοποίησης των προνομιούχων μετοχών που εξέδωσαν για λογαριασμό του Δημοσίου ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο κυβερνητικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας, στη διάθεση των ιδίων μετοχών που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους καθώς το χρηματιστηριακό ράλι του Αυγούστου έφερε τις μετοχές αποτιμήσεις πίσω στις τιμές κτήσεις, ενώ, παρά την αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια που διαθέτουν, είναι κοινό μυστικό ότι το ζήτημα των αυξήσεων κεφαλαίων παραμένει στις βασικές προτεραιότητές τους.

    Καθολική είναι άλλωστε η εκτίμηση, μεταξύ των κορυφαίων τραπεζικών παραγόντων της χώρας, ότι το ισχύον τραπεζικό περιβάλλον προοιωνίζεται άμεσα αυξήσεις κεφαλαίου όχι μόνο από τράπεζες που δεν έχουν οδηγηθεί στη σχετική απόφαση αλλά ακόμη και από τράπεζες που ολοκλήρωσαν πρόσφατα την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

    Επιπροσθέτως η ανάγκη για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προβάλλει ως δεδομένη και επιβεβλημένη, όχι μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σε ενοποιημένη βάση παρατηρούνται ζημιογόνα αποτελέσματα ( π.χ. Emporiki Bank, Geniki Bank, Aspis Bank, Αttica Bank ή... και άλλες τράπεζες που μπορεί να έχουν ζημιές τα επόμενα τρίμηνα), αλλά και σε όλο το τραπεζικό σύστημα.
    Ετσι οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση, όταν μάλιστα βλέπουν την Εθνική Τράπεζα να αποκτά και ένα πρόσθετο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κεφαλαιακή ενίσχυση για Alpha Bank και Eurobank πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μάλιστα άμεσα, παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών τονίζουν επίσημα ότι η υφιστάμενη κεφαλαιακή τους επάρκεια δεν απαιτεί αύξηση κεφαλαίου.

    Ηδη η τράπεζα του Ομίλου Λάτση ολοκληρώνει, σε δύο δόσεις, την έκδοση υβριδικού κεφαλαίου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια του βασικού μετόχου περιλαμβάνεται και η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου από το εξωτερικό, ο οποίος εν όψει πιθανής αύξησης κεφαλαίου θα αποκτήσει ποσοστό στη Eurobank.

    Για την Alpha Bank, υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη κορυφαίου επενδυτικού οίκου εκτιμούν ότι παρά την αυξημένη ρευστότητα που διαθέτει η τράπεζα ο σχεδιασμός της διοίκησης περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου μέσα στο φθινόπωρο αφήνοντας ανοικτό το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων.

    Η ανακοίνωση της Alpha Bank:

    Πώληση ιδιοκατεχόμενων μετοχών. Κατ' εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Alpha Bank γνωστοποιεί ότι προτίθεται να διαθέσει, μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως προς θεσμικό επενδυτή, έως και 6.140.959 ιδιοκατεχόμενες μετοχές, που αντιπροσωπεύουν έως και ποσοστό 1,49% επί των κοινών, μετά ψήφου, μετοχών της Τραπέζης, με κατώτατη τιμή πωλήσεως Ευρώ 12,00 ανά πωλούμενη μετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. [2ον]

    Ολοκλήρωση διαθέσεως ιδιοκατεχόμενων μετοχών

    Η Alpha Bank γνωστοποιεί ότι, την 31.8.2009, διατέθηκαν, μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως σε θεσμικό επενδυτή, 6.140.959 ιδιοκατεχόμενες μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 1,49% επί των κοινών μετά ψήφου μετοχών της Τραπέζης, έναντι τιμής διαθέσεως ίσης προς Ευρώ 12,12 ανά πωλουμένη μετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αρνητικά άνοιξαν τα παράγωγα στη ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα Αποστολη , αν και αυριο ειναι η τελευταια ημερα του καλοκαιριου καλο χειμωνα να εχουμε.
    Για ολους υγεια και χαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα Στέλλα.

    χαίρομαι που σε ξαναβλέπω.
    ένας ένας να μαζευόμαστε σιγά-σιγά.

    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την καλησπέρα μου σε όλους τους φίλους.
    Γεια σου οικοδεσπότη
    Γυρίζω απ'τα παλιά σου λημέρια
    Θα στείλω φωτό στο κοινό μας mail(bipolar....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλώς το φίλο πέτρο
    καλό χειμώνα.

    οκ. θα πάω να τα 'δω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. με μεγάλη μας χαρά, υποδεχόμαστε την αγαπητή φίλη "Iva" ως νέο μέλος στη παρέα μας :-))

    -της ευχόμαστε το καλώς όρισες, και σιδερένια!
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημερα σε ολους και καλο μηνα. Τελευταια μερα διακοπων για μενα, απο αυριο στον αγωνα.
    Αντε και στο χα , να μπουμε και μεις οι τελευταιοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα Στέλλα μου και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. την Καλημέρα μου σε ΟΛΟΥΣ!!!!

    στα 48 εκατομμύρια ο τζίρος την πρώτη ώρα της Συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο -1,78%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το Κρατικό Έλλειμμα έως 8,2%

    [1ον]

    Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (υπ. Οικονομίας) -εκεί όπου καταγράφεται μέρα με την μέρα η εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού- τις τελευταίες ημέρες διαβάζουν τα «νέα» για το ολοένα και πιθανότερο ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών και... κουνάνε το κεφάλι τους.

    Τα «νούμερα» που έχουν στα χέρια τους ως προβολές του Δημόσιου Ελλείμματος για το τρέχον οικονομικό έτος (2009) από μια άποψη θυμίζουν τις ημέρες της περιβόητης «απογραφής».

    Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr η ρεαλιστική εκτίμηση που γίνεται από αρμόδια στελέχη του ΓΛΚ, δείχνει Δημόσιο Έλλειμμα για το 2009 της τάξης του 7% - 7,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια περίπου 15 δισ. ευρώ. Οι ίδιες εκτιμήσεις φέρουν ως ακραία εκτίμηση την διεύρυνση του Ελλείμματος ακόμα και στο 8,2% του ΑΕΠ, ανάλογα με την «αποτελεσματικότητα» των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Στην εκτίμηση αυτή φαίνεται να συγκλίνουν και ανεπίσημες μελέτες που έχουν γίνει τελευταία από άλλους δημόσιους και ημι-δημόσιους οργανισμούς οικονομικής ανάλυσης.

    Η μεγάλη -και άσχημη- διαφορά βέβαια από το φθινόπωρο του 2004, είναι ότι η οικονομία τότε έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης 4% - 4,5% και μπορούσε να απορροφά τους κραδασμούς που προκαλούσαν τα ελλείμματα. Αντίθετα, τώρα το έλλειμμα αυτό θα καταγραφεί σε ένα οικονομικό περιβάλλον όπου η συρρίκνωση της οικονομίας θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ, με προοπτική να παραμείνει σε ανάλογη κατάσταση για 4 με 5 χρόνια τουλάχιστον.

    Το ακόμα χειρότερο όμως είναι ότι η ακραία διαφορετική τάση που κυριαρχεί στην οικονομία τώρα σε σύγκριση με το 2004, δεν έχει να κάνει με τις εσωτερικές και μόνο αιτίες, αλλά κυρίως με την διεθνή ύφεση. Η ύφεση και η παρατεταμένη χρηματοπιστωτική ασφυξία, τραβάνε το πέπλο των δομικών αδυναμιών της εγχώριας οικονομίας και την αφήνουν περίπου γυμνή απέναντι στις δημοσιονομικές απαιτήσεις των Βρυξελλών (για την ακρίβεια των Γερμανών) και -κυρίως- των αγορών κεφαλαίου, από τις οποίες η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    Το δημόσιο χρέος έχει ήδη εκτιναχθεί και πάλι πάνω από το 100% του ΑΕΠ και... ταξιδεύει με ταχύτητα προς το 110% του ΑΕΠ ενώ και το χρέος του ιδιωτικού τομέα κινείται σε αντίστοιχα επικίνδυνα πεδία.

    Ένα επιπλέον μειονέκτημα -που δεν έχει αξιολογηθεί πολιτικά επαρκώς- είναι ότι το Υπ. Οικονομίας έχει «χάσει» πλέον την «συνεργασία» των υπηρεσιών, μία συνεργασία μέσω της οποίας μπορούσε να κουκουλώνει επί δεκαετίες τα πραγματικά ελλείμματα.

    Εκλογές κατά συνέπεια ή όχι, η εγχώρια οικονομία αποδεικνύεται ότι επιβιώνει πλέον συμβολικά και κυριολεκτικά, με δανεισμένο χρόνο, πέρα από τα δανεικά κεφάλαια.

    Παρ’ όλα αυτά σ’ αυτή την εικόνα της απελπισίας –η οποία είναι ήδη γνωστή στην Γενική Διεύθυνση ΙΙ της Κομισιόν (DG II) από τον περασμένο Μάιο– υπάρχουν και κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να επιτρέψουν ή να αποτρέψουν, μια προσωρινή στοιχειώδη πολιτική διαχείριση της κρίσης:

    *Κατ’ αρχήν οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές είχαν ήδη καταλήξει λίγο πριν από το καλοκαίρι -με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας- ότι το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ που είχε καταθέσει ο Έλληνας υπ. Οικονομίας ήταν ανέφικτο και για τον λόγο αυτό έχουν προεξοφλήσει την παράταση κατά 1 – 2 χρόνια της διαδικασίας προσαρμογής. Επιπλέον θεωρούν ότι ακόμα και αυτή η πρόβλεψη θα είναι προσωρινή μέχρι να παγιωθεί η εκτίμηση της Κομισιόν για τις προοπτικές της ευρω-οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας θα κριθούν και οι «αντοχές» της Ελλάδας απέναντι στις πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί από τις αγορές κεφαλαίου την επόμενη περίοδο. Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν και το ECOFIN περιμένουν στα τέλη Οκτώβρη από τον κ. Παπαθανασίου ένα σχετικά αξιόπιστο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης διάρκειας (τριετές τουλάχιστον) δημοσιονομικής προσαρμογής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. [2ον]

    Ο χρόνος παραμονής των ευρω-επιτοκίων στο 1% από την ΕΚΤ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα καθώς η αύξησή τους έστω και κατά μία μονάδα θα ισοδυναμεί με διπλασιασμό του κόστους εξυπηρέτησης των νέων δανείων (ή της αναχρηματοδότησης των παλαιών). Οι εκτιμήσεις προς το παρόν στην ΕΚΤ δίνουν χρόνο τουλάχιστον μέχρι τα μέσα στου 2010 για να αρχίσει και πάλι η αύξηση επιτοκίων, ενώ άλλες εκτιμήσεις βλέπουν τα χαμηλά επιτόκια να διατηρούνται ακόμα περισσότερο. Για την Αθήνα ο «χρονικός» αυτός παράγοντας θα είναι καθοριστικός καθώς έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της (έντοκα γραμμάτια) πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα μεταφέρει σε διάστημα μηνών το κόστος αυτό στην οικονομία.

    * Το 2009 η προσφυγή του κράτους σε αυξημένο δημόσιο δανεισμό αποτέλεσε την βασική πηγή κάλυψης των τρεχουσών αναγκών του μαζί με τους κοινοτικούς πόρους. Ο συνολικός δανεισμός μέσα στο 2009 ενδέχεται να ξεπεράσει τα 57 – 62 δισ. ευρώ. Ένα σημαντικό μέρος του δανεισμού αυτού (τα 2/3 περίπου) αφορούσαν την αναχρηματοδότηση λήξεων παλαιών δανείων. Τον επόμενο όμως χρόνο (2010) οι λήξεις παλιών δανείων είναι σημαντικά χαμηλότερες. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο έχει ένα περιθώριο να εμφανισθεί τον επόμενο χρόνο στις αγορές κεφαλαίου και να ζητήσει τα ίδια ποσά (και όχι περισσότερα) καλύπτοντας μεγαλύτερες τρύπες ή ανάγκες του προϋπολογισμού.

    Όλα αυτά βέβαια δεν μειώνουν Έλλειμμα, απλώς δίνουν στην όποια κυβέρνηση το διαχειρίζεται, τα τελευταία - ελάχιστα - περιθώρια ελαστικότητας.

    Συμπέρασμα;

    Ότι και αν αποφασίσει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός για εκλογές, ή όχι, ο «τελευταίος» διαθέσιμος «οικονομικός χρόνος» για την απάντηση στην κρίση δεν ξεπερνά το επόμενο 18μηνο, ή στην καλύτερη περίπτωση 24μηνο, μέχρι το φθινόπωρο του 2012.

    Του Γιάννη Αγγέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μέέέρα.
    ΑΝΟΔΟ έχουμε ρε Απόστολε... από -2.5 στο -1.5!

    Πήρα άδεια... θα την ξοδέψω τρέχοντας... για λογαριασμούς, μπεϊμπι σιτιν και μπάνιο στον ιδρώτα. Οσον αφορα τα youtube σου βλέπω 1 δροσιά... νεότητας... χεχε.

    Οσον αφορα την νεοφερμένη... τι μανουλομάνουλο! (στην φωτογραφία γιατί συνήθως στο παρασκήνιο δεν ξέρεις τι παίζεται ;-) ... πάντως δεν είμαι εγώ... είμαι ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ - με κεφαλαία για όσες ενδιαφέρονται). Ευκαιρία τώρα που ο γυναικείος πληθυσμός στο βλόγκι βαίνει αυξητικός. Καλά μην στριμώχνεστε τώρα που ... γύρισα (ελπίζω όχι στην... έξοδο του βλογκ)

    Πάντως εκτός από "σιδερένια" έπρεπε να γράψεις και... "χάλκινη" ή "μπρούτζινη" κάτι μεταλικό ρε παιδί μου μπας και ανέβουν κι αυτά και δούμε το χαμόγελο... του Σώτου (ο Πέτρος είναι παρών και... χαμελέοντας). Ο Θανάσης που είναι?
    Μου φαίνεται θά'χουν αναστενάξει τα τσιπουράδικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τώρα κατάλαβες γιατί δεν θέλω να μιλάω για ΧΑΑ και όλους ντάους και σία? κριβώς τότε πέφτουν! Ούτε αντιδείκτης νά'μουν.

    Αυτή τη φορά θα πω όνομα σκατο FORTHNET. Kάθε 1 ώρα κόβεται. Επανέρχεται μετα από άναψε σβήσε αλλά τελευταία έχει παραγίνει! Ενοια σου αλλά έχουν γνώσει οι... φύλακες

    Κάτι άλλο... Hellenis Sea Ways για εξηγησέ μας το Σαντορίνη - Πειραιάς 6.5 ώρες στις 31/8 και δεν θέλω παπαριές. Το blue star τουλάχιστον το κάνει σε 5 με τουλάχιστον 2000 κόσμο απάνω. Ο νοών νοήτω και όχι λιμενικών αρχών και δήθεν... ληστών. Εστω ότι υπάρχουν οι ληστές μήπως μπήκαν στην πλώρη και το σπρώχναν ανάποδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σωτεεε γαμώ την τρέλα μου. Δαίβρο ώξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη κρίσιμη ημέρα.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι ο πρωθυπουργός με διάγγελμα του θα ανακοινώσει την απόφαση του για εκλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα Μάνο

    έχω προβλήματα με τη σύνδεση ;-((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. στα 96 εκατομμύρια ο τζίρος τη 3η ώρα και -1,19%

    ΑπάντησηΔιαγραφή