Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

θα σηκώσει η Ελλάδα Μαύρη Σημαία!


Ένα βήμα πριν από την καθυστέρηση ή και τη μείωση των πληρωμών προς τους κατόχους ομολόγων βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τη Goldman Sachs, παρά το γεγονός ότι η χώρα διαπραγματεύεται το πακέτο διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Ψάξτε για ενδείξεις σχετικά με το ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει μια εθελοντική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους κάποια στιγμή στους επόμενους μήνες", εφιστά την προσοχή ο επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs, Erik Nielsen.

Προσθέτει δε πως ένα μεγάλο πολυετές πακέτο διάσωσης σε συνδυασμό με μια εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο χώρο για "ανάσα" από την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Επισημαίνει ωστόσο πως σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο μιας "εξαναγκαστικής" προσφυγής σε αναδιάρθρωσης.

Πάντως το Bloomberg διευκρινίζει πως τα ελληνικά CDS βρίσκονται στις 483,1 μονάδες βάσης, λιγότερο από το μισό του επιπέδου που υποδηλώνει ότι:
μια χρεοκοπία είναι επικείμενη.

Υπενθυμίζεται ότι τα CDS στην Ισλανδία εκτινάχθηκαν στις 1.473 μονάδες βάσης !
τον Οκτώβριο του 2008 προτού διασωθεί από το ΔΝΤ.

Την άποψή του φαίνεται ότι συμμερίζονται και αρκετοί traders.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο Robin Marshall, που διαχειρίζεται 20 δισ. δολάρια στη Smith & Williamson Investment Management στο Λονδίνο, τονίζει πως:
οι αγορές βρίσκονται στη διαδικασία προεξόφλησης ενός τύπου αναδιάρθρωσης ή ανταλλαγής!

Προσθέτει δε πως "η παρατεταμένη φύση της επίλυσης του ζητήματος, δεν βοηθά το κλίμα".

14 σχόλια:

  1. στο 13,6 ! επίσημα το έλλειμμα toυ 2009,σύμφωνα με τη Eurostat!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με νέα ανακοίνωση η Eurostat επισημαίνει ότι το έλλειμμα του 2009,
    μπορεί να διευρυνθεί και στο 14,2 % !!!!!!


    προβλέπω κλείσιμο σήμερα κάτω των 900 μονάδων στον εικοσάρη :-((((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε "στενωπό" βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης,καθώς η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα πως το έλλειμμα ήταν υψηλότερο από το 12,7%, αλλά και πως το δημόσιο χρέος ήταν μεγαλύτερο από ό,τι είχε δηλωθεί.

    Η Κομισιόν τοποθετεί το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 στο 13,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος αναμένεται περί το 120% του ΑΕΠ,αντί για λίγο πάνω από το 100% του ΑΕΠ,κάτι το οποίο αποτελεί ύψος- ρεκόρ για την ευρωζώνη

    Ως εκ τούτου οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για το χρέος και το έλλειμμα, καθώς και οι «χαμηλές επιδόσεις» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού εκτροχιάζουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Με άλλα λόγια βρίσκονται στον αέρα οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αναθεώρησή του με την προσθήκη νέων μέτρων, κατά πάσα πιθανότητα σε συνδυασμό με την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρώπης.

    Οριασμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο εκτροχιασμός του Χρέους καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι στη συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ και την Κομισιόν θα προβλέπεται και η αναδιάρθρωση -μερική ή ολική- του δημοσίου χρέους.

    Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης το Σαββατοκύριακο 15-16 Μαΐου.


    πάμε να εξισωθούμε με την οικονομία της Αλβανίας!!!!

    προσωπικά πιστεύω ότι θα μας πετάξουν έξω από την ζώνη του ευρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα φίλε,
    πριν απο τις 15.5,θα στήσουν κώλο οι καραγκιόζηδες!
    Η βοήθεια είναι όλη απο το ΔΝΤ,οι κουτόφραγκοι δεν έχουν φράγκο!Τους έπιασαν οι αγορές με τα βρακιά κατεβασμένα και βιαστικά βάλαν ένα φύλο συκής και το ονομάσαν βοήθεια.
    Τέλος 2011 θα ανακοινωθεί η νέα Ευρωζώνη απο Γαλλία,Γερμανία,Ιταλία και Benelux με τους υπόλοιπους περιφερειακούς δορυφόρους με ευρωεθνικά νομίσματα και ισοτιμία αντίστοιχη των εξ/κων χρεών τους!
    Σχετικά θέματα:
    http://tritonikesistories.blogspot.com/2010/04/blog-post_11.html
    http://tritonikesistories.blogspot.com/2010/03/altctrldelusereurope.html
    http://tritonikesistories.blogspot.com/2010/03/altctrldelusereurope.html
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Triton

    καλημέρα πάνο.

    έτσι είναι αλλά το ζήτημα είναι,

    ότι το ΧΑ δε το προεξοφλεί μία και καλή,

    αλλά μας παιδεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1860 μονάδες το ΧΑ σήμερα!Άρχίζει να το προεξοφλεί...
    Μεταξύ μας,είναι προσωρινό,μόλις υπογράψουν οι καραγκιόζηδες θα ξανανέβει και μετά απο κανά χρόνο θα κάνει την ελεύθερη πτώση!Την Ευρωπαική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Triton

    θα φτάσει ο κυρ Γενικός στις 500 μονάδες αλλά με το σύστημα του Roller Cuaster :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προκαταβολή δανείων!

    ετοιμάζεται να ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ενόψει ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 11,3 δισ. δολαρίων τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου στο Bloomberg.

    Ειδικότερα, και σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχο στο πρακτορείο Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει τη χορήγηση bridge loan, δηλαδή βραχυπρόθεσμων δανείων που χρησιμοποιούνται μέχρι να εξασφαλιστεί η μόνιμη χρηματοδότηση ή να καλυφθεί η άμεση υποχρέωση.

    Τα δάνεια αυτά συνήθως είναι βραχυπρόθεσμα (μέχρι ένα έτος) με σχετικά υψηλά επιτόκια, και υποστηρίζονται από κάποιας μορφής collateral όπως το real estate.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, εκτινάχθηκε 81 μονάδες βάσης στο 8,97% χθες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν από την Ελλάδα να καταλήξει στους όρους του δανείου των 45 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Καθώς αναμένεται ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο η διάσωση να μην έχει συμφωνηθεί μέχρι τις 19 Μαϊου.

    Καμιά απόφαση για την "προκαταβολή" αυτή δανείου δεν έχει ληφθεί ακόμα, δήλωσε η ίδια πηγή που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

    Οι συνομιλίες στην Αθήνα έχουν επικεντρωθεί στο ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες ώστε ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου να αποδεχθεί να αξιοποιήσει το σχέδιο διάσωσης, εν μέσω αναφορών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, την ώρα που οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι οι περικοπές δαπανών είναι υπερβολικές.

    "Για να αποφευχθεί μια αναδιάρθρωση χρέους, η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια τεράστια προσπάθεια, αλλά ακόμη και τότε, η ζώνη του ευρώ μπορεί να χρειαστεί να παράσχει επιπλέον βοήθεια", δήλωσε ο Nick Kounis, της Fortis Bank Nederland.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νέες αλλαγές στο εργασιακό

    Στους εννέα μήνες η εργασία με μπλοκάκι Μειώνεται η αμοιβή του Σαββάτου

    Σε αλλαγές στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις προχώρησε ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος. Μέχρι εννέα μήνες, από έξι, η εργασία με μπλοκάκι, στο 30% από 50% η επιπλέον αμοιβή το Σάββατο.


    Αναλυτικά, η μετατροπή των συμβάσεων έργου (μπλοκάκια) σε αορίστου χρόνου μετά από εργασία έξι μηνών στον ίδιο εργοδότη, αυξάνεται στους εννέα μήνες. Ας σημειωθεί πως αρχικά προβλεπόταν διάστημα μόλις τριών μηνών.

    Με παρέμβαση σε άλλη διάταξη ορίζεται πλέον στο 30% η επιπλέον αμοιβή για την εργασία την 6η ημέρα της εβδομάδας - στην περίπτωση του πενθήμερου - από 50% προηγουμένως και διπλασιασμό της αμοιβής που αρχικά προβλεπόταν. Από τις επιπλέον αμοιβές εξαιρούνται εντελώς οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κανονικά σήμερα μπαίνουμε στο ΔΝΤ με την βούλα!
    Το ΧΑ ανεβαίνει μα μην ξεχνάς το μέλλον που αναφέρω στα παραπάνω σχόλια,
    καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή