Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

το Μαγαζί Κλείνει!!!!!!!!!!

Ο πανικός επιταχύνει την ανάγκη στήριξης!

Πανικό στις αγορές ομολόγων προκάλεσε η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος 2009 στο 13,6% από τη Eurostat, ενισχύοντας τις ανησυχίες για χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά και για επιβολή περαιτέρω μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος το 2010.

Πληροφορίες, που δεν διασταυρώνονται επίσημα, κυκλοφορούν ήδη στην αγορά ότι η χώρα θα καταθέσει αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ έως και το Σαββατοκύριακο, ενω κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να λάβει "προκαταβολή" (bridge financing) μέσω βραχυχρόνιων δανείων απο χώρες της ΟΝΕ, πριν την επίσημη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Στο μεταξύ πιέσεις δέχεται και το ευρώ, ενώ ανοδικά κινούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τα CDS της Πορτογαλίας να προεξοφλούν πλέον κίνδυνο χρεοκοπίας 20% έχοντας ανέλθει στις 263 μονάδες, αυξάνοντας τον κίνδυνο "μετάστασης" των τεκταινόμενων και σε άλλες χώρες, κίνδυνο που φοβούνται οι διεθνείς πλέον αγορές.

Είναι ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης, ότι τα "ασφάλιστρα κινδύνου" CDS προεξοφλούν πλέον πιθανότητα 38% για χρεοκοπία της χώρας, φέρνοντας τη χώρα μας στην τρίτη θέση παγκοσμίως μετά την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα, ενω πληθαίνουν οι φωνές ότι είναι απαραίτητη η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με 1 στους 4 οικονομολόγους που σφυγμομέτρησε το Reuters να θεωρούν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει μέσα στην επόμενη πενταετία.

Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από το Πακιστάν, την Ουκρανία, το Ντουμπάι, την Ισλανδία, την Λετονία, την Πορτογαλία.

Η ανάγκη για προσφυγή της χώρας στο πακέτο στήριξης θεωρείται πλέον απο παράγοντες της αγοράς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, "δεδομένη και άμεση".

Η είδηση προκάλεσε ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων, με τα spreads των ελληνικών τίτλων να κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά, ωστόσο οι όγκοι στην αγορά είναι πλέον τόσο χαμηλοί που ενδεχομένως οι τιμές των ομολόγων να καταγράφουν υπερβολικές διακυμάνσεις λόγω έλλειψης "βάθους".

Το spread του 10ετούς τίτλου ξεπέρασε οριακά και τις 600 μονάδες βάσης, σε υψηλά 12 ετών, ενώ αυτή την ώρα διαμορφώνεται στις 567 μονάδες βάσης, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 8,71% ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στις πιο βραχυχρόνιες εκδόσεις.

Τα spreads σε διετές και τριετές ομόλογο υπερβαίνουν πλέον τις 900 μονάδες βάσης (9%) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, με τις αποδόσεις των τίτλων να ξεπερνούν ακόμη και τα επίπεδα του 10%. Το spread του 3ετούς διαμορφώνεται αυτή την ώρα στις 942 μονάδες, με την απόδοση του τίτλου να ανέρχεται στο 10,6%!

"Φωτιά" και στα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας, τα οποία εκτινάσσονται έως τις 567 μονάδες, έναντι 485 μονάδων βάσης εχθές.

"Η αναθεώρηση του ελλείμματος σημαίνει ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο για την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος. Είναι μια ακόμη ανησυχία που προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες για την Ελλάδα, και ιδίως για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική της εικόνα", δηλώνει στο Reuters ο Ben May, οικονομολόγος της Capital Economics.

"Η είδηση προκάλεσε γενικευμένο πανικό", δήλωσε ο David Keeble, επικεφαλής στρατηγικής προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Credit Agricole στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι, τόσο ο Olli Rehn, όσο και ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν έσπευσαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010, και ότι δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα από την ελληνική πλευρά.

Μαραθώνια συνεδρίαση στο υπουργικό συμβούλιο

Πέντε ώρες διήρκεσε η σημερινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου κυριάρχησαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και το θέμα της χρονικής στιγμής ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας.

Στην εισήγησή του, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ιστορικό χρέος να πάρει "κάθε απόφαση που θα αποτρέψει τα χειρότερα για τους Έλληνες, κάθε απόφαση που θα δίνει λύσεις σε προβλήματα τα οποία για δεκαετίες προτιμούσαμε να μην αγγίζουμε, κάθε απόφαση που εντέλει θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον".

Η άποψη που κυριαρχεί μεταξύ των περισσότερων μελών της κυβέρνησης είναι να υπογραφεί πρώτα το μνημόνιο με την τρόικα Κομισιόν-ΔΝΤ-ΕΚΤ, ώστε να γίνουν γνωστοί οι όροι του δανεισμού και μετά να γίνει η προσφυγή στο μηχανισμό. Με την άποψη αυτή συντάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και οι κ.κ. Πάγκαλος, Βενιζέλος και Διαμαντοπούλου.

Από την άλλη, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τάχθηκε υπέρ της άμεσης προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης.


Θέμα προκαταβολής από το "πακέτο" βοήθειας

Η Ελλάδα ενδέχεται να λάβει μέρος του "πακέτου" βοήθειας μέσω βραχυπρόθεσμου δανείου από χώρες της Ε.Ε. πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης, αναφέρει στο Reuters υψηλόβαθμος έλληνας αξιωματούχος.

"Υπάρχει πρόβλεψη για βραχυπρόθεσμα δάνεια ως προκαταβολή μέχρι την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Είναι θεωρητικό ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική απόφαση ή τέτοια ανάγκη", ανέφερε η κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο.


Οι επενδυτές ομολόγων στρέφονται στις αναδυόμενες

Τη στιγμή που τα spreads και τα CDS των ελληνικών τίτλων εκτινάσσονται σε επίπεδα-ρεκόρ, η ευκολία με την οποία βγαίνουν για δανεισμό πολλές αναδυόμενες οικονομίες αναδεικνύει το βάθος του ελληνικού προβλήματος.

Ειδικότερα, η Αίγυπτος κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια μέσω 30ετούς δολαριακής έκδοσης με επιτόκιο χαμηλότερο του 7% τη στιγμή που οι επενδυτές προ δυο ημερών ζητούσαν 3,65% για τρίμηνα έντοκα γραμμάτια της Ελλάδας.

Η Ρωσία, με χρεοκοπία στο ενεργητικό της το 1998, κατέβαλε επιτόκιο 3,741% και 5,082% για πενταετή και 10ετή ομόλογα σε δολάρια.

Ακόμη και η Λετονία, η οποία βρέθηκε προ ενός έτους στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης, διέθεσε εντός της εβδομάδας τριετές ομόλογο με επιτόκιο κάτω του 6%.

«Η αποτίμηση των αναδυόμενων αγορών έναντι της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη, καθώς η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερο χρέος», σημειώνει ο Ιάσων Μανωλόπουλος, διαχειριστής της Dromeus Capital σε δηλώσεις του στο Reuters, συγκρίνοντας το δημόσιο χρέος της Αθήνας, που διαμορφώνεται στο 130% του ΑΕΠ, με το 80% της Ουγγαρίας, που είναι ο υψηλότερος δείκτης χρέους στην αναδυόμενη ανατολική Ευρώπη.



16 σχόλια:

  1. η UBS_Μειώνει τιμές για τράπεζες πάλι.


    Σε σημαντική μείωση της τιμής στόχου για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η UBS σε σημερινή της ανάλυση, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    Ειδικότερα, η UBS μειώνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 7,5 από την προηγούμενη των 9,5 ευρώ, για την Eurobank στα 6,7 από τα 7,1 ευρώ, για τη Marfin στα 2 από τα 2,4 ευρώ, για την Εθνική στα 13,8 από τα 18,2 ευρώ, για την Πειραιώς στα 6,4 από τα 7,2 ευρώ και για την ATEbank στα 1 από τα 0,8 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προβλέπω σήμερα
    θα είναι μια δύσκολη μέρα.
    για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στις 12 το μεσημέρι και πρίν την αναχώρηση για της ΗΠΑ ο κ.Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει επίσημα τη προσφυγή της χώρας μας,στο ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι έγινε βρε παιδιά!

    12¨26' και ακόμα να φανεί ο Υπουργός!

    δε θα κάνει ανακοινώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από το γραφικό Καστελόριζο η ανακοίνωση!!!!!!!!!!!!!!

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου Τελικά,

    θα ανακοινώσει σύντομα την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας ΕΕ/ΔΝΤ, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

    "Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ανακοίνωση σύντομα ", τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Μετά τη δραματική χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η Ελλάδα προσφεύγει σήμερα στο ΔΝΤ. Κάτω από το βάρος της οικονομικής κατάστασης που διαμορφώνεται και των spreads που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

    Θα αποσταλεί άμεσα η επιστολή στην οποία θα ζητείται η άμεση ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Η Κομισιόν δεν θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα θα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ σήμερα.

    "Ουδέν σχόλιο, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτά τα δημοσιεύματα του τύπου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Amadeu Altafaj.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αρχηγέ!

    πήγες στο Καστελόριζο να 'βρείς την Ιθάκη!
    μπράβο μεγάλε!
    κοντά έπεσες.

    άμα ξεκινήσεις από 'κεί τώρα, κολυμπώντας με μεγάλες απλωτές,σε είκοσι χρόνια θα έχεις φτάσει.


    ναί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αμεμογκάστρι ήτανε,ο βιασμός της παρθένας το 2011!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Triton

    καλώς τον!

    τα λαμόγια ανεβάσανε το δείκτη 100 μονάδες και τωρα τον ξεφούσκωσαν.

    έτσι θα πηγαίνει ο δείκτης.

    στην αναμπομπούλα ο λύκος χαίρεται

    εσυ πως πας καλά είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια χαρά,μην ανησυχείς τώρα για τον δείκτη,η Ελλάδα για ένα χρόνο θα παρουσιάζεται σαν ανακάμπτουσα για να μιμηθούν το παράδειγμά της κι άλλοι κατακαυμένοι...η αγορά θα ζορισθεί όταν η Γερμανία μετά την τακτοποίηση των κακομοίρηδων,αποφασίσει να ανακατασκευάσει την εικόνα της ΕΕ.Τότε θα δείς σαβούρα...Τώρα δόθηκε ανάσα για τις Τράπεζες για να προετοιμασουν τις άμυνές τους...Όσο για τους μισθωτούς,αυτοί μια ζωή ήταν απο κάτω...ε,τώρα θάναι πιο κάτω...
    Αυτά και ότι μπορείς να μαζέψεις,μάζεψε...καλά νάμαστε για τ'άλλα εν οίδα οτι ουδέ οίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή