Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

SOS στέλνει το Libor για τις τράπεζες!

Στο χαμηλό εννέα μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε bear market ο ευρωπαϊκός νότος, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο εκτινάχθηκε το τριμηνιαίο Libor δολαρίου!

Με λίγα λόγια, οι ανησυχίες για την «υγεία» του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Ευρωζώνης βρίσκονται στο ζενίθ και οι φόβοι εξάπλωσης της κρίσης χρέους, μάλλον έχουν αρχίσει και υλοποιούνται.


Χθες το Libor τριμήνου του δολαρίου, έκλεισε στο υψηλό των τελευταίων δέκα μηνών περίπου και στο 0,53625 %, υπογραμμίζοντας το ότι το κόστος δανεισμού της διατραπεζικής αγοράς βρίσκεται πλέον στα ύψη.
Δηλαδή, οι τράπεζες ουσιαστικά δεν εμπιστεύονται η μία την άλλη.

Όπως τονίζει και ο διευθυντής της Seven Investment Μanagement, Justin Urquhart, υπάρχει πλέον τεράστιος φόβος στην αγορά πως υπάρχουν πολύ περισσότερες ανησυχητικές περιπτώσεις τραπεζών, από ότι νομίζαμε.
Η απότομη και μεγάλη άνοδος του Libor μας λέει ουσιαστικά πως κάποιες τράπεζες έχουν σοβαρότατο πρόβλημα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τo Libor, το βασικό δηλαδή επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς του Λονδίνου, θεωρείται ένα από τα σημεία αναφοράς για το κόστος δανεισμού διεθνώς.

Με βάση το Libor ( και του Euribor στην Ευρωζώνη), καθορίζονται τα επιτόκια των δανείων ( από στεγαστικά μέχρι φοιτητικά δάνεια), και τιμολογούνται τίτλοι όπως εταιρικά ομόλογα, προθεσμιακά συμβόλαια επιτοκίων καθώς και τα CDS.

Συγκεκριμένα, το Libor τριμήνου αποτελεί το σημείο αναφοράς για χρηματοικονομικά προϊόντα αξίας 360 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς!!!!

Το Libor καθορίζεται με βάση τις εκτιμήσεις 16 τραπεζών κι έτσι διαμορφώνεται καθημερινά από την Ενωση Βρετανικών Τραπεζών (British Bankers Association- ΒΒΑ). Συγκεκριμένα, υποδεικνύει το κόστος δανεισμού στη διατραπεζική αγορά, σε 10 διαφορετικά νομίσματα (δολάριο, ευρώ, στερλίνα κ.λπ.) και σε 15 διάρκειες από μία μέρα μεχρι και ένα χρόνο.

-Το Libor δολαρίου για πρώτη φορά την Δευτέρα, και μετά από δέκα περίπου μήνες, ξεπέρασε το 0,5% και χθες σημείωσε νέο ρεκόρ.

-Το Libor ευρώ τριών μηνών διαμορφώνεται στο 0,63875%.

Σύμφωνα με τον Padhraic Garvey διευθυντή επενδυτικής στρατηγικής της ING, αυτό που συμβαίνει στην διατραπεζική αγορά είναι ένα κομμάτι του συνόλου των ανησυχιών που έχουν περικυκλώσει το χρηματοοικονομικό σύστημα, σχετικά με το εάν η κρίση χρέους θα μετατραπεί σε μία μεγαλύτερη συστημική κρίση.

Το Libor έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, καθώς η κρίση χρέους της Ευρώπης έχει πυροδοτήσει τους φόβους πως η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, θα χτυπηθεί!

Όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει η Lena Komileva, επικεφαλής των οικονομικών για το G7 στην Tullett Prebon , πλέον οι ανησυχίες για την πιστωτική αγορά, έχουν πάρει τα ηνία ως ο οδηγός του κόστους δανεισμού μεταξύ των τραπεζών.

10 σχόλια:

  1. Είσπραξη προεκλογικής χορηγίας ύψους 200.000 γερμανικών μάρκων από τη Siemens παραδέχτηκε ο Τάσος Μαντέλης!!!! κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, την Τετάρτη.
    Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών -ο οποίος υπέγραψε από πλευράς Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία με τη Siemens για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997- υποστήριξε ότι το 1998 τον προσέγγισε η Siemens και του πρότεινε να του προσφέρει μία χορηγία.

    Ο κ. Μαντέλης επιβεβαίωσε ότι τα 200.000 μάρκα στον τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS που είχε ανοίξει ο φίλος και κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, ήταν χορηγία της Siemens για την προεκλογική του εκστρατεία

    Ερωτηθείς για ένα δεύτερο έμβασμα, ύψους 250.000 γερμανικών μάρκων, το 2000, ο Τάσος Μαντέλης είπε ότι δεν γνωρίζει: «Δεν ξέρω ποιος μου έβαλε αυτά τα χρήματα, ούτε το έψαξα δέκα χρόνια τώρα» είπε.

    Όταν ρωτήθηκε εάν είχαν φύγει ποτέ από εκείνων χρήματα για το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός απάντησε: «Για το ΠΑΣΟΚ δεν πήρα ποτέ χρήματα, ούτε γνωρίζω για άλλες χορηγίες σε άλλα πολιτικά πρόσωπα».

    Προχώρησε μάλιστα στην επίθεση, με αφορμή δημοσιεύματα που τον φωτογράφιζαν ως παραλήπτη 10 εκατ. μάρκων, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αφήσει κάποιους να ξεπλύνουν στην πλάτη του ένα τέτοιο ποσό.

    Σύμφωνα με τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, τα χρήματα από τον εν λόγω λογαριασμό δεν διακινήθηκαν για προεκλογικούς σκοπούς. Οι μόνες εκροές που έγιναν ήταν για πληρωμές διδάκτρων. Το υπόλοιπο ποσό φέρεται να μεταφέρθηκε από τη Γενεύη στην Ελλάδα το 2007.

    Της κατάθεσης του κ. Μαντέλη είχε προηγηθεί η κατάθεση στην Εξεταστική του Γιώργου Τσουγκράνη, ο οποίος «έδειξε» ευθεία εμπλοκή του πρώην υπουργού Μεταφορών.

    Εξεταζόμενος ο επιχειρηματίας κ. Τσουγκράνης παραδέχθηκε ότι ο Τ.Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που μπήκαν στο λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.

    Για το δεύτερο έμβασμα των 225.000 μάρκων, το 2000, ο μάρτυρας απάντησε ότι «εικάζω ότι και αυτά ήταν από τη Siemens».

    * Σημειώνεται ότι σε λογαριασμό άλλης ελβετικής τράπεζας, με το όνομα ROKOS, έχουν κατατεθεί 850.000 μάρκα, αλλά ο δικαιούχος παραμένει άγνωστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα φίλε,
    απλή απορία,υπάρχουν ακόμα καταθέσεις σε μάρκα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σε μάρκα όχι σε χρυσά γερμανικά δουκάτα ναι! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το τηλέφωνο της χήρας δεν τόχω,αλλά γενικά τα τηλέφωνα έχουν πρόβλημα αυτές τις μέρες,άντε να βρείς άκρη...έπεσες σε δύσκολες μέρες!Σαν σκέψη πάντως την βρίσκω πολύ επενδυτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα Triton!

    εμένα εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι τα άλλα χρηματιστήρια κάνουν γάμο ενώ εμείς σερνόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στα 7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο

    από τα 52 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2009, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των προβλέψεων, αλλά και των αρνητικών χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, τόνισε ότι "στην Ελλάδα, η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας και η ανάδειξη ενός αξιόπιστου σχεδίου ανάπτυξης είναι οι αναγκαίες επιλογές για την προσεχή περίοδο.

    Οι στόχοι του νέου οικονομικού προγράμματος, όπως συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, είναι επιτεύξιμοι και η υλοποίησή τους αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική οικονομία.

    Στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο όπου αναπτύσσουμε τη δραστηριότητά μας σε 7 χώρες, οι οικονομικές συνθήκες σταδιακά βελτιώνονται.

    Αξιοποιώντας τη συγκυρία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Τράπεζας Πειραιώς στο green banking και το e-banking, τόσο σε τεχνογνωσία όσο και σε υποδομές, εστιάζουμε στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας στους δύο αυτούς αναπτυσσόμενους τομείς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. της στιγμής
    τα "κόκκινα δάνεια" τεσσάρων τραπεζών υπολογίζονται σε 14,2 δισ. ευρώ, βάσει των μέχρι και εχθές δημοσιευμένων αποτελεσμάτων.

    Στα επίπεδα των 1.578 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 761 ο FTSE 20 που αντέδρασε έως τις 777,6 μονάδες τη στιγμή που η τεχνική ανάλυση "ζητούσε" κλείσιμο υψηλότερα των 780 μονάδων. Το εγχείρημα δεν απέδωσε και οι προσδοκίες των βραχυπρόθεσμων εστιάζονται εκ νέου στις ξένες αγορές, που… ελέω Κίνας αντέδρασαν υψηλότερα. Δεδομένης της αργίας της Δευτέρας στην Wall η εν εξελίξει τάση θα είχε ενδιαφέρον στην περίπτωση που ο S&P 500 κινούνταν στο εύρος των 1.115-1.1125 μονάδων.

    Στο ΧΑ, το ερώτημα (και το πρόβλημα) παραμένει στις τράπεζες με την διάψευση φημών και αναφορών για…γαλλική εμπλοκή στην Eurobank πέραν της πρώτης ανάγνωσης μπορεί να έχει και δεύτερη και τρίτη.

    Κατά την εκτίμηση μας τυχόν επιβεβαίωση των φημών θα βοηθούσε τον κλάδο, ωστόσο ακόμη και η διάψευση φαίνεται να "κρύβει" πιθανές εξελίξεις. Στον κλάδο…όλοι ψάχνονται με άπαντες τους ισχυρούς να στέλνουν το ίδιο μήνυμα "βρείτε τα, ενωθείτε, συμπτηχθείτε για να αντεπεξέλθετε…". Αργά ή γρήγορα κάποιες φήμες θα αρχίσουν να επιβεβαιώνονται, να δρομολογούνται. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα γίνει με τους όρους των τραπεζιτών- οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν εισφέρει από δικά τους κεφάλαια- αλλά μάλλον των δανειστών της χώρας, των ισχυρών.

    Το πιθανότερο στις χαμηλότερες τιμές, που θα επιδιώξουν γάλλοι και γερμανοί. Όμως η βραχυπρόθεσμη τάση των ξένων χρηματιστηρίων έχει "γυρίσει" σε ανοδική με τον DAX να "αρνείται" να ακολουθήσει τους λοιπούς όπως τον ελβετικό SMI ή τον γαλλικό CAC. Την ίδια στιγμή το ευρώ παίρνει κάποιους πόντους (1,23$), ο χρυσός μετά την καταγραφή νέων ιστορικά υψηλών "χρωστά" μία βίαιη διόρθωση (πριν τον επόμενο ανοδικό κύκλο) που υπό προυποθέσεις μπορεί να συντηρήσουν μία στροφή ρευστότητας προς τις μετοχικές αξίες.

    Η διάρκεια θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους, αρκετές των οποίων…αστάθμητες, αλλά στο ενδεχόμενο αντίδρασης το ΧΑ δεν θα μείνει ανεπηρέαστο.

    Το κλειδί παραμένουν οι τράπεζες και κυρίως η Εθνική Τράπεζα, όπου εδώ και μέρες επιχειρείται στήριξη και μάζεμα (εκατομμυρίων ευρώ) σε τιμές λίγο πάνω λίγο κάτω από τα 10 ευρώ. Κρίσιμη παραμένει η ζώνη τιμών προς τα 9,5-9,6 ευρώ με ζητούμενη την υπέρβαση των 10,8 ευρώ προκειμένου να ισχυροποιηθεί η φορά πέραν των 11,5 ευρώ. Θα δείξει όμως, καθώς το…σοκ από τα αποτελέσματα των τραπεζών συνεχίστηκε νωρίτερα με αυτά της Τράπεζας Πειραιώς.

    Κλειδί η στήριξη πέριξ των 750 μονάδων, που άντεξε και εχθές (και λίγο χαμηλότερα στις 736-738 μονάδες η τελευταία βάση) και της προοπτικής υπέρβασης των 780 μονάδων.

    Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX στην Φραγκφούρτη δεν έδιναν ξεκάθαρο δείγμα γραφής, καθώς παρέπεμπαν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επιδρομή ισραηλινών εναντίον της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα!!!!!

    Για τουλάχιστον 10 έως 14 νεκρούς κάνουν λόγο ξένα μέσα ενημέρωσης, μετά την επιχείρηση ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον των πλοιαρίων της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

    Την πληροφορία μεταδίδει στην ηλεκτρονική της σελίδα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη ισραηλινούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων φέρονται να επιχείρησαν εναντίον των πλοίων που βρίσκονταν εν πλω για τη Λωρίδα της Γάζας -μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια- ανοίγοντας μάλιστα πυρ εναντίον των επιβαινόντων.

    Ισραηλινά μέσα μεταδίδουν ότι οι άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων δέχθηκαν επίθεση με τσεκούρια και μαχαίρια προτού ανοίξουν πυρ και ότι κάποιοι εκ των επιβαινόντων προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν όταν οι πρώτοι πραγματοποίησαν επιδρομή εναντίον των πλοιαρίων. Δεν προσδιορίζουν ωστόσο την πηγή της συγκεκριμένης πληροφορίας.

    Δεν έχει διευκρινιστεί επίσης μέχρι στιγμής αν μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και ισραηλινοί στρατιώτες. Επίσης, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν το επεισόδιο σημειώθηκε σε ένα μόνο εκ των έξι συνολικά πλοιαρίων, ανάμεσα στα οποία και ένα ελληνικό.

    Ξένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης ότι αμέσως μετά το περιστατικό οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν τη μετάδοση οποιασδήποτε πληροφορίας που αφορά των αριθμό των τραυματιών ή των νεκρών.

    Η επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε εναντίον τουρκικού πλοιαρίου στις 4.30 τοπική ώρα, όπως μεταδίδει το αμερικανικό CNN, ενώ κάνει λόγο και για σχετικό βίντεο του CNN Turk που απεικονίζει ισραηλινούς στρατιώτες να αποβιβάζονται από ελικόπτερο στο συγκεκριμένο πλοιάριο.

    Στο μεταξύ, πριν από λίγο η Τουρκία προειδοποίησε το Ισραήλ για «μη αναστρέψιμες συνέπειες», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, ενώ από την πλευρά της η ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς κάλεσε Άραβες και Μουσουλμάνους σε "ξεσηκωμό εναντίον του Ισραήλ". Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Mahmoud Abbas, έκανε λόγο για "σφαγή".

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ζήτηση «επείγουσες εξηγήσεις», σύμφωνα με το Associated Press. Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει εναντίον διαδηλωτών που επιτέθηκαν με πέτρες στην ισραηλινή πρεσβεία.

    Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίθεση "απάνθρωπη" λέγοντας ότι "μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις των δυο κρατών, η οποία θα είναι αδύνατο να αποκατασταθεί".

    Επιβεβαιώνει για νεκρούς το Ισραήλ

    Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι «ένας αριθμός ανθρώπων έχασε τη ζωή του» και τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

    Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδιδε νωρίτερα, σύμφωνα με το CNN, ότι «δεν επιτεθήκαμε εναντίον κανενός πλοιαρίου, απλά υλοποιούμε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτραπεί σε κανέναν η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς προηγούμενο συντονισμό με το Ισραήλ». Μάλιστα διεθνής η πρωτοβουλία για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας χαρακτηρίστηκε ως «προβοκάτσια ώστε να από-νομιμοποιηθεί το Ισραήλ». «Αν πραγματικά ήθελαν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια, θα μπορούσαν να το κάνουν μέσω του Ισραήλ, όπως συμβαίνει σε καθημερινή βάση», μετέδωσε ο ίδιος σταθμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων ενεργοποιεί το ελληνικό ΥΠΕΞ

    "Μόλις έγινε γνωστό ότι δυνάμεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε να έχει άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη, ενώ, όπως και σε προηγούμενες επικοινωνίες, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς τους.

    Αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη.

    Από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία για μεταφορά βοήθειας στον Παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενείχε η ενέργειά τους. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν στις κατάλληλες παραστάσεις προς τις ισραηλινές αρχές, με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες".

    Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Δ. Δρούτσας, δέχθηκε εκτάκτως στις 10:00 το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Πρέσβυ του Ισραήλ στην Αθήνα, κ. Ali Yahya, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

    Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η Ελλάδα κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη να παραδώσει «άμεσα» αναφορά για την ασφάλεια των περίπου 30 Ελλήνων υπηκόων που βρίσκονται στα πλοία του στολίσκου, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για τη λήψη μέτρων που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους.

    Πλήρη διερεύνηση ζητά η Ε.Ε.

    Την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο των εθελοντών ζητά με ανακοίνωσή της η Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Catherine Ashton, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

    Η Επίτροπος εκφράζει τη θλίψη της προς τις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους και των τραυματιών, ενώ επαναλαμβάνει τη θέση της Ε.Ε. εναντίον του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, την οποία χαρακτηρίζει "απαράδεκτη και πολιτικά αντιπαραγωγική".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΧΡΕΟΣ: ΒΟΜΒΑ ΗΑΥΜΑΝ

    Ντοκουμέντα-φωτιά που αφορούν εμπιστευτικές επιστολές του Private Equity Hayman προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, με τις οποίες ο επενδυτικός πόλος την επίμαχη περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2010, κοινοποιεί την πρόθεσή του να αγοράσει Ελληνικό χρέος 20 δις. ευρώ με επιτόκιο 1,25% επιπλέον του Libor, αποκαλυπτουν διεθνη ΜΜΕ. (http://www.investingcontrarian.com).

    Και βέβαια έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα βρίσκονταν στο επίκεντρο μιας οργανωμένης κερδοσκοπικής επίθεσης και οδηγούνταν εκ των εξελίξεων με μαθηματική ακρίβεια στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ και του μηχανισμού της ΕΕ, η κυβέρνηση απέρριψε επίσημες προτάσεις χρηματοδότησης, που θα την έβγαζαν από την δύσκολη θέση και εν πάσει περιπτώσει θα της έδιναν μια άνεση χρόνου.
    Ενώ οι προτάσεις, σύμφωνα πάντα με τα συγκεκριμένα έγραφα ηταν ιδιαίτερα συμφέρουσες και σίγουρα έλυναν το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα χρηματοδότησης του ελλείμματος.

    Ωστόσο η Ελλάδα για λόγους που ενδεχομένου χρίζουν περεταίρω εξηγήσεων, επέλεξε την λύση που πρότεινε μετά από μακροχρόνιες και επίπονες διαβουλεύσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ με ότι φυσικά αυτό συνεπάγεται.

    Αξίζει δε να σημειωθεί πως ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της χώρας και του Private Equity Hayman έπαιξε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με το οποίο το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο υπέγραψε και Memorandum of Understanding (MOU), προκειμένου να διαπραγματευτούν τους όρους.

    Ειδικότερα στις 11 Ιανουαρίου 2010 το Hayman με εμπιστευτική επιστολή στον Γ. Παπανδρέου δηλώνει πρόθεση χρηματοδότησης κατά 7 δις. ευρώ με επιτόκιο Libor συν 1,25% και για 10 χρόνια. Ενώ επανέρχεται στις 2 Φεβρουαρίου με νέα πρόταση και πάλι προς τον πρωθυπουργό προσφέροντας 20 δις. ευρώ με τους ίδιους όρους.

    Πρόκειται για απόλυτη επιβεβαίωση τόσο της "Αξίας" όσο και του "axiaplus.g" που εκείνη την εποχή είχαν φέρει στην δημοσιότητα ρεπορτάζ που ήθελαν διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ να είχαν προτείνει στην κυβέρνηση την χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της χώρας, με κεφάλαια που μάλιστα έφταναν τα 80 δις. ευρώ.


    H σελίδα http://www.investingcontrarian.com/global/this-could-nail-greece-pm-potential-evidence-of-fraudmediocrity/

    ΑπάντησηΔιαγραφή