Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Η Κρίση Βαθαίνει.

Σημάδι για επιστροφή σε bear market αποτελεί η υποχώρηση των commodities, τα οποία έχουν καταγράψει τις ισχυρότερες απώλειες από την κατάρρευση της Lehman Brothers και μετά.

Σύμφωνα με τον δείκτη που παρακολουθεί τις μεταβολές στον ανοξείδωτο χάλυβα, τις προβιές, το φυτικό λίπος και την λινάτσα υποχώρησε 57% τον Μάιο, δυο χρόνια μετά την ισχυρότερη ύφεση της τελευταίας 50ετίας.

Ο δείκτης 18 άλλων βιομηχανικών πρώτων υλών υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι σήμερα, καθώς διευρύνεται η κρίση στην περιοχή της Ευρωζώνης και η Κίνα προχωρά στη λήψη μέτρων για την επιβράδυνση της ανάκαμψης.

Παρά το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη για το 2010 και 2011, οι επενδυτές που πέρυσι αύξησαν τις συμμετοχές τους στην αγορά πετρελαίου και χαλκού αδειάζουν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο και μετά.

"Καθώς μειώνεται η ανάληψη ρίσκου, η ανάκαμψη περιορίζεται", σχολιάζει ο Colin P Fenton, της Curium Capital Advisors και πρώην αναλυτής της Goldman Sachs στο πρακτορείο Bloomberg.

και ποιός μπορεί να διαφωνήσει!

14 σχόλια:

  1. Σημαντική είναι η διεύρυνση στα spreads των ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων.

    Ειδικότερα το spread του ισπανικού δεκαετούς ενισχύεται στις 248 μονάδες, από 134 μονάδες βάσης χθες, ενώ στις 312 μονάδες, από τις 210 χθες, διαμορφώνεται το spread του 10ετούς τίτλου της Πορτογαλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα χαμηλά των 1,5 ευρώ παραμένει κολλημένη η μετοχή της J&P ΑΒΑΞ και μια και ανακοίνωσε η εισηγμένη τα αποτελέσματα τριμήνου ας ρίξουμε μια "ματιά στα… κατορθώματά της.

    Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 189 εκατ. ευρώ (από 229,5 εκατ. ευρώ πέρσι), τα EBITDA σε 25,38 εκατ. ευρώ (από 24,6 εκατ. ευρώ πέρσι στο τρίμηνο) και τα καθαρά κέρδη μετά φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε 8,9 εκατ. ευρώ (από 9,49 εκατ. το 2009).

    Η αποτίμηση του ομίλου είναι στα 116,5 εκατ. ευρώ, που σε συνδυασμό με την καθαρή θέση των 311,75 εκατ. ευρώ μεταφράζεται σε σχέση p/bv στο 0,37. Επίσης ο όμιλος έχει μακροπρόθεσμο/ομολογιακό δανεισμό στα 188,6 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμο τραπεζικό στα 341,6 εκατ. ευρώ (από 299 εκατ. στο τέλος του 2009), δηλαδή συνολικό τραπεζικό δανεισμό στα 530 εκατ. ευρώ, και συνολικές υποχρεώσεις στα 1,05 δις ευρώ, αλλά έχει και απαιτήσεις κοντά στα 540 εκατ. ευρώ.

    Εμφάνισε πάντως αρνητικές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 58,7 εκατ. ευρώ ενώ κατείχε 103,7 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα.

    Υψηλά για την μετοχή μέσα στο 2010 κάπου στην περιοχή των 3 ευρώ και χαμηλά στα 1,48 ευρώ, μόλις προ ημερών.

    στα 1,42 με 1,49 κινείται σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έσκασε ισπανική τράπεζα;

    Συνεχίζεται η ροή αρνητικών ειδήσεων από την Ισπανία, καθώς δημοσιεύματα θέλουν την Caja Madrid, τη 2η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να ζητά κρατική στήριξη 3 δισ. ευρώ.

    Ο εκπρόσωπος της τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, τα οποία εμφανίστηκαν σε αρκετές εφημερίδες του ισπανικού τύπου, λέγοντας απλά ότι πρόκειται περί σπέκουλας.

    Η τράπεζα την προηγούμενη Παρασκευή είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε συγχώνευση με τις περιφερειακές Caja de Avila, Caja Insular de Canarias, Caixa Laietana, Caja Segovia και Caja Rioja.

    Η ισπανική κυβέρνηση έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις για αναδιάρθρωση στις τράπεζες της χώρας, οι οποίες βρίσκονται σε δυσμενή θέση εξ'αιτίας της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.

    Η κυβέρνηση ίδρυσε fund αξίας 99 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών δίνοντας τους προθεσμία ως την 30η Ιουνίου να κάνουν αίτηση για μέρος των χρημάτων αυτών ως βοήθεια.

    Οι 45 εμπορικές ισπανικές τράπεζες έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς μετά τη διάσωση της Cajasur από την κεντρική τράπεζα πυροδότησε μια σειρά από διαλόγους για μαζικές συγχωνεύσεις.

    Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι στην Ισπανία δραστηριοποιούνται περίπου 30% περισσότερες τράπεζες από όσες μπορεί να απορροφήσει η αγορά, ενώ υπενθυμίζεται ότι και η La Caixa και η Caixa Girona έχουν ξεκινήσει διαλόγους συγχώνευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάμε Μουντιάλ ;-}

    Mουντιάλ 2010: Οι "23" της Ελλάδας

    Ανακοινώθηκαν από τον Οτο Ρεχάγκελ οι 23 ποδοσφαιριστές που θα συνθέσουν την Εθνική ομάδα στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής. Από την προεπιλογή κόπηκαν δύο, ο Γρηγόρης Μάκος και ο Γιώργος Τζαβέλλας. Οι 23 ποδοσφαιριστές είναι:

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μιχάλης Σηφάκης (Αρης), Αλέξανδρος Τζόρβας (Παναθηναϊκός), Κώστας Χαλκιάς (ΠΑΟΚ)

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γιούρκας Σεϊταρίδης (Παναθηναϊκός), Λουκάς Βύντρα (Παναθηναϊκός), Βαγγέλης Μόρας (Μπολόνια), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Τζένοα), Σωτήρης Κυργιάκος (Λίβερπουλ), Αβραάμ Παπαδόπουλος (Ολυμπιακός), Βασίλης Τοροσίδης (Ολυμπιακός), Νίκος Σπυρόπουλος (Παναθηναϊκός), Στέλιος Μαλεζάς (ΠΑΟΚ).

    ΜΕΣΟΙ: Κώστας Κατσουράνης (Παναθηναϊκός), Αλέξανδρος Τζιόλης (Σιένα), Γιώργος Καραγκούνης (Παναθηναϊκός), Σωτήρης Νίνης (Παναθηναϊκός), Χρήστος Πατσατζόγλου (Ομόνοια), Σάκης Πρίττας (Αρης).

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αγγελος Χαριστέας (Νυρεμβέργη), Δημήτρης Σαλπιγγίδης (Παναθηναϊκός), Παντελής Καπετάνος (Στεάουα), Φάνης Γκέκας (Αϊντραχτ Φρ.), Γιώργος Σαμαράς (Σέλτικ).

    Η Ελλάδα θα αγωνιστεί στον 2ο όμιλο και θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Νότια Κορέα, Νιγηρία και Αργεντινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μηχανική: Στις 23/6 η τακτική γενική συνέλευση

    Στις
    23 Ιουνίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00

    θα λάβει χώρα η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Μηχανικής, στα γραφεία της έδρας της εταιρείας στον Δήμο Αμαρουσίου Αττικής (οδός Μ.Αλεξάνδρου 91 και 25ης Μαρτίου, ισόγειος όροφος, Αίθουσα Συνελεύσεων).

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα θέματα ημερησίας διατάξεως είναι τα εξής:

    1. Υποβολή και έγκριση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης (οικονομικών καταστάσεων) της περιόδου από 1ης Ιανουαρίου 2009 έως 31ης Δεκεμβρίου 2009, μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών (Ορκωτού Ελεγκτή). Έγκριση διαθέσεως κερδών.

    2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από πάσης φύσεως ευθύνης αποζημιώσεως, αναφορικά με τα πεπραγμένα, την διαχείριση και την Ετήσια Οικονομική Έκθεση (οικονομικές καταστάσεις) για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2009 έως 31ης Δεκεμβρίου 2009.

    3. Έγκριση αμοιβής Ορκωτού Ελεγκτή για την χρήση 2009.

    4. Έγκριση αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

    5. Εκλογή Ελεγκτικού Γραφείου (τακτικού και αναπληρωματικού ελεγκτή) για την χρήση 2010 και καθορισμός της αμοιβής του.

    6. Ανακοίνωση στην Γενική Συνέλευση και επικύρωση από αυτήν της εκλογής από το Διοικητικό Συμβούλιο δύο νέων συμβούλων (ως μη εκτελεστικών μελών) εις αντικατάσταση ισάριθμων απελθόντων συμβούλων, ως και επικύρωση της εκλογής του ενός εξ αυτών ως μέλους της Επιτροπής Ελέγχου.

    7. Χορήγηση αδείας, σύμφωνα με το άρθρο 23 §1 κ.ν.2190/1920, σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή και σε Διευθυντές της Εταιρείας να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στην Διεύθυνση Εταιρειών, που επιδιώκουν όμοιους ή συναφείς με την Εταιρεία σκοπούς.

    Σε περίπτωση μη επιτεύξεως της απαιτουμένης εκ του νόμου απαρτίας για τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, οι μέτοχοι της Εταιρείας καλούνται σε Α΄ επαναληπτική Γενική Συνέλευση την 7η Ιουλίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00, στα γραφεία της έδρας της Εταιρείας στον Δήμο Αμαρουσίου Αττικής (οδός Μ.Αλεξάνδρου 91 και 25ης Μαρτίου, ισόγειος όροφος, Αίθουσα Συνελεύσεων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα φίλε,
    προσγειώνονται οι Έλληνες σιγά,σιγά!Είναι η ώρα για την μεγάλη πτήση(φυγή.Εγώ απ'την μεριά μου ταξιδεύω ήδη σε άλλα θαλάσσια ρεύματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημέρα Triton
    και πολύ καλά κάνεις.
    οδικός μας μαχαλάς δεν έχει ενδιαφέρον.
    οι ξένοι θεσμικοί μας απαξιώνουν.
    κι απ΄ ότι βλέπω για φέτος είναι πολύ δύσκολο να έρθουν ξένα κεφάλαια στη χώρα μας.
    αν ήταν να έρθουν θα είχαν έρθει από το Μάρτη.
    αλλά ΔΕΝ ήρθαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 33 δις € τα ίδια κεφάλαια των των ελληνικών τραπεζών σήμερα.

    όσα δηλαδή χρωστάνε στην ΕΚΤ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτά είναι τα νέα μέτρα!

    Η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με ταυτόχρονη αντικατάσταση τους με επιδόματα, είναι τα νέα μέτρα που «φιγουράρουν» στη λίστα της «τρόικας» σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι αποφάσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα πάρει επιπλέον μέτρα 12 δις ευρώ από αυτά που έχουν ανακοινωθεί στην περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους του προγράμματος που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα των ελεγκτών. Οι αναλυτικοί πίνακες μέτρων αποκαλύπτουν ότι από το 2012 υπάρχει πρόβλεψη για μέτρα που μέχρι σήμερα δεν έχουν καθοριστεί. Για το 2012 τα μη καθοριζόμενα μέτρα φτάνουν τα 900 εκατ ευρώ, για το 2013 τα 4,2 δις € και για το 2014 τα 5,7 δις ευρώ.

    Λαμβάνοντας υπόψη πως οι αποκλίσεις στις εισπράξεις των εσόδων αλλά και οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για ύφεση μέχρι και -4% φέτος φέρνουν τα ανωτέρω μέτρα ακόμη πιο κοντά. Κυβερνητικοί παράγοντας που απεύχονται το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για πάγωμα μισθών και συντάξεων πέραν από το 2013, μόνιμες περικοπές ή κατάργηση επιδομάτων υπερωριών δώρων και ειδικών αμοιβών στο δημόσιο Αλλαγές στο εργατικό δίκαιο για να επιτραπούν περικοπές αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα και πλήρης απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπειρογνώμονες της τρόικας αναφέρουν σε επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση ως ρίσκο του προγράμματος το ενδεχόμενο η ανάπτυξη να αποδειχθεί ασθενέστερη, να υπάρξει αποπληθωρισμός, που θα έχει αρνητικές συνέπειες στη δυναμική του χρέους, αλλά και τα spreads να παραμείνουν υψηλά, πλήττοντας τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη.

    Το κλιμάκιο επισημαίνει ακόμη τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, καθώς και νέες αρνητικές εκπλήξεις με τα στατιστικά στοιχεία.

    Θεωρούν, ακόμη, ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, που θα δημιουργήσουν πρόσθετες απαιτήσεις χρηματοδότησης της χώρας.

    Τέλος, επισημαίνουν το ενδεχόμενο να προκύψει κρίση χρέους σε άλλες χώρες της ΕΕ, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα εάν αυτή θα έχει προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βιοτέρ: Στις 30/06 η Γ.Σ.


    Στις 30/06 έχει οριστεί η τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, με θέμα μεταξύ άλλων την αύξηση της ονομαστικής αξίας της κάθε μετοχής από 1,04 ευρώ σε 4,16 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών της εταιρείας (reverse split).

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα θέματα ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης είναι τα ακόλουθα:

    1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων και των Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών για τη χρήση 2009 (01.01.2009 μέχρι 31.12.2009) σε εταιρική και ενοποιημένη βάση.

    2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης, για τη χρήση 2009, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κ.Ν. 2190/1920.

    3. Εκλογή Τακτικού και Αναπληρωματικού Ελεγκτή - Λογιστή από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για τον έλεγχο της χρήσης 01.01.2010 έως 31.12.2010 και καθορισμός της αμοιβής αυτών.

    4. Προέγκριση για σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών μεταξύ εταιρείας και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στην χρήση 2010 και έγκριση αμοιβών χρήσεως 2009.

    5. Έγκριση συμμετοχής Μελών του Δ.Σ. και Διευθυντικών Στελεχών της Εταιρείας στη Διοίκηση Εταιρειών οι οποίες συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με την Εταιρεία.

    6. Αύξηση της ονομαστικής αξίας της κάθε μετοχής από 1,04 ευρώ σε 4,16 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών της εταιρείας (reverse split) με αναλογία 4/1, δηλαδή με μείωση του αριθμού των μετοχών από 70.319.016 μετοχές σε 17.579.754 μετοχές και με αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού της εταιρείας.

    7. Έγκριση συμβάσεων κατά άρθρο 23α του ΚΝ 2190/1920 ως ισχύει.

    8. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το πρακτορείο Reuters επανήλθε στο σενάριο εξαγοράς ελληνικών τραπεζών από τουρκικές, επικαλούμενο αυτή τη φορά δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου επενδυτικής-τραπεζικής εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη.

    Συγκεκριμένα, ο Erol User, διευθύνων σύμβουλος της USER Corp., τόνισε στο Reuters ότι δύο ελληνικές τράπεζες ψάχνουν για αγοραστές, οι οποίοι δεν αποκλείεται να προέρχονται και από την Τουρκία.

    Ο User σημείωσε πως η εταιρεία του εργάζεται αυτή την περίοδο σε μια τέτοια πιθανή συμφωνία, αν και παραδέχεται πως "το project είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, αλλά κινείται ταχύτατα".

    Δεν αποκάλυψε ποιες είναι οι τράπεζες που αυτοπροτάθηκαν για πώληση, αλλά διευκρίνισε ότι η μία έχει μικρό δίκτυο 20-23 καταστημάτων και η άλλη είναι μεσαίου μεγέθους, με περίπου 300 υποκαταστήματα. Η μία από τις δύο έχει δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, όπως δήλωσε.

    Το Reuters επισημαίνει ότι ελληνικές τράπεζες με 20-23 υποκαταστήματα, είναι και οι Proton και First Business Bank. Στελέχη και των δύο αρνήθηκαν ότι "ψάχνονται" για πώληση.

    Ακόμη, μια τράπεζα με περίπου 300 υποκαταστήματα στην Ελλάδα, είναι η Emporiki Bank της Credit Agricole, η οποία έχει και δραστηριότητες στα Βαλκάνια.

    "Δεν είχα καμία τέτοια επαφή στην Τουρκία ή αλλού", δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της FBB, Στάθης Παπαγεωργίου στο Reuters.

    Στέλεχος της Proton που δεν ήθελε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι η τράπεζα δεν ψάχνει για αγοραστή.

    Πηγή κοντά στη διοίκηση της τράπεζας, δήλωσε ότι η Emporiki δεν βρίσκεται σε συνομιλίες για το ενδεχόμενο συγχώνευσης ή πώλησης, και παραμένει επικεντρωμένη στην υλοποίηση του business plan της στην Ελλάδα.

    "Μιλάμε για μια εξαγορά, μια συμφωνία σε μετρητά, αλλά δεν αποκλείεται να καταλήξει και σε συνεργασία", δήλωσε ο User, προσθέτοντας ότι εάν επιτευχθεί μια συμφωνία, θα είναι της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα φίλε,
    απ'ότι συμπεραίνω απ'τα πολυ ενδιαφέροντα σχόλιά σου σχετικά με τις Τράπεζες,κατα την ταπεινή μου γνώμη,οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται πια το ταμείο της ΕΕ και προσεγγίζουν την εξαγορά των ελληνικών Τραπεζών μέσω ασφαλούς παρακαμπτηρίου!Δεν το βρίσκω κακό!Άλλωστε,η πρετοιμασία για την διάδοχη κατάσταση μετα τον εξωστρακισμό μας απο την ΕΕ,λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας,έχει ξεκινήσει!Αποπεράτωση της διαδικασίας,στα μέσα του 2011!Πάντα κατά την προσωπική μου γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και αυτό για επιβεβαίωση των ανωτέρω,
    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=168911

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Triton!

    συμφωνώ απόλυτα.

    άλλωστε έχω αποσύρει όλε τις καταθέσεις στη θυρίδα μου και αναμένω την Ελληνική Δραχμή όσον ου πω.

    σήμερα αύριο θα σκάσει το "κανόνι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή