Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Mauthausen & Μίκης Θεοδωράκης


Απαράδεκτη απόφαση ματαίωσης παρουσίασης του «Mauthausen» του Μίκη

Τέσσερις μέρες πριν την επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, 9 Μάη του 1945, προσβολή απέναντι τόσο στον Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του όσο και στους λαούς και στους αγώνες τους αποτελεί η απαράδεκτη απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, να ματαιώσει την προγραμματισμένη για χτες παρουσίαση του συγκλονιστικού έργου του Mauthausen, επικαλούμενη τις «επανειλημμένες αντισημιτικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη τα προηγούμενα χρόνια, με τις οποίες ο ίδιος άφησε άσχημες εντυπώσεις»!!!

Το μνημειώδες έργο, που βασίστηκε στην ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε κρατούμενος στο ομώνυμο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, και μελοποιήθηκε από τον Μ. Θεοδωράκη, είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στην τελετή μνήμης των θυμάτων του ναζισμού στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση, με αφορμή τη συμπλήρωση 66 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Στο Μαουτχάουζεν, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 122.000 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες, θανατώθηκαν από τους ναζί.

Το μελοποιημένο «Mauthausen» είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1966, ενώ ιστορική είναι η συναυλία στον ίδιο τον τόπο του μαρτυρίου, στο Mauthause, το Μάη του 1988, με ερμηνεύτριες την Μαρία Φαραντούρη, την Ελινόαρ Μοάβ - Βιντιάδη και την Ανατολικογερμανίδα Γκίζελα Μάι, παρουσία δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Ευρώπη.

Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής να ματαιώσει την παρουσίαση αυτού του εμβληματικού έργου - χρονικό της τραγικής ζωής στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης - αποτελεί μέρος όλης αυτής της επιχείρησης για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας.

Μια επιχείρηση που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με βασικά συστατικά την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού, τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ενωσης, την ανιστόρητη προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ ενεργητικά στηρίζει εκδηλώσεις δικαίωσης του ναζισμού, όπως αυτές που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε χώρες της Βαλτικής, όπου νοσταλγοί του φασισμού τιμούν τα τάγματα των SS που συντάχτηκαν με τους ναζί ενάντια στη Σοβιετική Ενωση.


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Για τη λογοκρισία από την αυστριακή βουλή στο έργο του Μ. Θεοδωράκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:
«Η απαγόρευση από την αυστριακή βουλή παρουσίασης του έργου "Μαουτχάουζεν" του Μ. Θεοδωράκη, με απαράδεκτες προφάσεις και δικαιολογίες, αποτελεί προσβολή που δεν στρέφεται μόνο κατά του Μ. Θεοδωράκη και του έργου του, αλλά και κατά των αντιφασιστικών αγώνων και θυσιών των λαών. Δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια, αλλά εντάσσεται στην εκστρατεία κυβερνήσεων και οργάνων της ΕΕ διαστρέβλωσης της Ιστορίας, συκοφάντησης του κομμουνιστικού κινήματος που είχε τον πρώτο ρόλο στην Αντιφασιστική Νίκη».


Im Mauthausen...!

Im Auschwitz...!


Im DahauKinder im Warschauer gettoΦασίστες του Κερατά...!

ΔΕ ΞΕΧΝΑΜΕ ΡΕΕ...!


2 σχόλια:

 1. Σύντροφέ μου, ο κόσμος είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο και άρα εύκολα χειραγωγείται.Είναι φοβισμένος, δεν έχει εμπιστοσύνη στον ίδιο του τον εαυτό και σε καμιά πολιτική δύναμη, ότι μπορεί να στηριχθεί σε αυτήν και να πάρει δύναμη.
  Οι μηχανισμοί τους κάνανε καλή δουλειά τόσα χρόνια.
  Ο κόσμος είναι παραιτημένος και παραδομένος.Χρειάζεται πολύ δουλειά, μεγάλη προσπάθεια για να μην πέσει στην λουμπενοποίηση.
  Θα αντιδράσει και πώς;
  Έβαλες και αυτά τα βίντεο και εμένα που βλέπω την επιστήμη να σηκώνει τα χέρια ψηλά για να μας..... φασκελώσει, μου έρχεται να πω:
  "Χριστέ μου τι θα κάνουμε"(τρόπος του λέγειν)
  Φυσικά δεν μπορείς να φανταστείς τι σημαίνει αυτό, για τον τελευταίο άνθρωπο που θα μπορούσε να σκεφτεί μεταφυσικά,να το λέει έστω και ποιητική αδεία.
  Και φυσικά δεν ξεχνάμε και μήπως μας αφήνουν να ξεχάσουμε.
  Ο Φασισμός σήμερα, δείχνει ξανά το απάνθρωπο πρόσωπό του.
  Και ναι, θα έρθει η στιγμή και θα τους ξεσκίσουμε δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
  Το θέμα θα ήταν να γίνει με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες και με θετικά αποτελέσματα για τον λαό και τους εργαζόμενους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Blackbedlam

  συντρόφισσα μην απογοητεύεσαι
  θα γίνει όπως κλείνεις το λές.
  με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες και με θετικά αποτελέσματα για τον λαό & τους εργαζόμενους

  όταν η μάζα φτάσει στο αμήν (die rote lawine) όπως έλεγε- ο Karl Liebknecht-θα τους ζεματίσει & θα τους κάνει πέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή