Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Κυπριακή Τραγωδία από Εγκληματική Αμέλεια ή Sabotage..!

Μεσίστια κυματίζει η Κυπριακή Σημαία από χθές για τρείς μέρες λόγω πένθους.Εικόνα απο τη φωτιά που προκάλεσε η έκρηξη

Βομβαρδισμένο τοπίο και εκετενείς καταστροφές μετά τη έκρηξη.Παντού διαμελισμένα πτώματα.


Αποκομιδή των πτωμάτων


η Παρακείμενη Ηλεκτροπαραγωγική Μονάδα στις φλόγες.η Εικόνα μιλάει απο μόνη της για το μέγεθος της έκρηξης.

η άσχημη εικόνα που δείχνει ότι ΔΕΝ έγινε αποψίλωση των ξηρών χόρτων & Θάμνων ΟΥΤΕ μπροστά στην Πύλη ...!
ακόμα κι αυτό το στοιχειώδες μέτρο άμυνας και από πυρκαγιά και που προσφέρει κάλυψη σε ολόκληρη ομάδα δολιοφθορέων...!
ΟΥΤΕ αυτό! :-(Συγκλονισμένη είναι η Κύπρος λόγω της τραγωδίας που προκλήθηκε από την έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" - Ο θλιβερός απολογισμός είναι 12 νεκροί και 62 τραυματίες

Συγκλονισμένη είναι η χώρα μας από το τραγικό συμβάν των φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό, λόγω φωτιάς που εκδηλώθηκε σε 98 εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών.....!τρις Κιλοτόνοι περίπου...!
που είχαν κατασχεθεί το 2009 από το ιρανικό πλοίο Monchegorsk, την πορεία του οποίου είχαν ανακόψει οι κυπριακές αρχές μετά από πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παραιτήθηκαν Ο υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ. Κανείς όμως δεν ανέλαβε και πάλι την ευθύνη!!!


---«Υπήρχαν προειδοποιήσεις, που έπεσαν στο κενό»--- ....!

-Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 12 άνθρωποι, μέλη της Εθνικής Φρουράς και Πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους, 62 άτομα τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων πολύ σοβαρά, ενώ καταγγελίες κάνουν λόγο για εγκληματικούς χειρισμούς των κυπριακών αρχών.

-Μεταξύ των νεκρών είναι και ο είναι ο διοικητής Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης, ο γιος του οποίου έδωσε συγκλονιστική μαρτυρία, μιλώντας στο ΡΙΚ:
Κατήγγειλε ότι τόσο ο πατέρας του όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, αλλά, όπως ανέφερε, οι προειδοποιήσεις τους «έπεσαν στο κενό»...!

Ο κ. Ιωαννίδης είπε επίσης ότι ο πατέρας του είχε αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στη βάση, γιατί την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη, που δημιούργησε οπή στα εμπορευματοκιβωτια....?!!!
Ειδικά χθες, πρόσθεσε, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα εμπορευματοκιβώτια και τα ξημερώματα άρχισαν μικρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία...?!!!


Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο διοικητής της βάσης είχε αποστείλει επιστολές προς το υπουργείο Αμυνας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα.


Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονταν αναφλέξεις στα κιβώτια που περιείχαν την πυρίτιδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε σύσκεψη αποφασίσθηκε τα κιβώτια ραντίζονται με νερό. ..!
Ωστόσο, πρόσθεσε η πηγή, σήμερα το πρωί, σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάφλεξη και ακολούθησε πυρκαγιά. Κλήθηκε πυροσβεστικό όχημα για να κατασβέσει τη φωτιά, ύστερα, όμως, από μιάμιση ώρα σημειώθηκε η φονική έκρηξη

Εγκληματικά λάθη και αμέλεια από τις αρχές κατήγγειλε και ο πρόεδρος του ΔΥΣΗ Νίκος Αναστασιάδης. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως τα εμπορευματοκιβώτια θα μπορούσαν να μη φυλάσσονταν «κατά αυτόν τον επιπόλαιο τρόπο».

Και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στο Αlter, έκανε λόγο για εγκληματική αδιαφορία, ενώ είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από το διοικητή του Ναυτικού.

---Διαβεβαιώσεις για πλήρη διερεύνηση----

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν, αναφορικά με τη φύλαξη του υλικού και πώς καταλήξαμε στη σημερινή τραγωδία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά διερευνά τα αίτια της έκρηξης, ενώ έχουν κληθεί και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο δολιοφθοράς και σημείωσε πως η έκρηξη σημειώθηκε σε υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από ιρανικό πλοίο, το οποίο έπλεε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και είχε προορισμό τη Συρία!
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ενήργησε τότε στη βάση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε συνεννόηση με το διεθνή οργανισμό, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η φύλαξη του υλικού είχε ανατεθεί στην Εθνική Φρουρά.
(Φύλαξη το λέμε αυτό Μ@λ@κες...!)

Ο κ. Στεφάνου δεν ξεκαθάρισε αν υπήρχαν γραπτές προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα των πυρομαχικών, ενώ αρκέστηκε να πει έγιναν διάφορες επισημάνσεις και ότι την περασμένη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας για το θέμα, ενώ στη συνέχεια έγινε έρευνα επιτόπου και ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις για την προστασία του υλικού.


Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της έκρηξης, αλλά υπεύθυνη τοποθέτηση θα γίνει μετά το τέλος των ερευνών.

Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε, επίσης, αποφάσεις για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που δημιουργούνται με τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Στεφάνου, καλεί όλο τον κόσμο να συνεργαστεί για αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών.


---Στη δημοσιότητα τα ονόματα των νεκρών---

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της Αστυνομίας και του υπουργείο Αμυνας κατά το χρόνο της έκρηξης βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, τα ακόλουθα μέλη της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας (Πυροσβεστικής Υπηρεσίας), τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχασαν τη ζωή τους κατά το τραγικό συμβάν:


1. Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ


2. Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης


3. Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης


4. ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης


5. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης


6. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Χριστάκης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης


7. Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 3591 Ανδρέας Παπαδόπουλος


8. Πυροσβέστης 74 Βασίλης Κρόκος


9. Πυροσβέστης 2446 Σπύρος Τταντής


10. Πυροσβέστης 3520 Παναγιώτης Θεοφίλου


11. Αρχιπυροσβέστης 3311 Γιώργος Γιακουμή


12. Πυροσβέστης 4829 Αδάμος Αδάμου.


Πλήρης επιβεβαίωση της ταυτότητας των πιο πάνω θα γίνει μετά την ταυτοποίηση των σορών με τη μέθοδο DNA, καταλήγει η ανακοίνωση.


----Δημόσιο πένθος και παραιτήσεις---


Το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε δημόσιο πένθος από την Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη ενώ οι κηδείες των θυμάτων θα γίνουν δημοσία δαπάνη.

Λόγω των δραματικών εξελίξεων, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χθες ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε συγκλονισμένος, τονίζοντας ότι «σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της».


«Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τα ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας», τόνισε στη συνέχεια και εξέφρασε τη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά του «στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους». «Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω», πρόσθεσε.


Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί εντός της ναυτικής βάσης ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Να τη χαρακτηρίσω εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, βιβλικής καταστροφής; Όπως και αν την πει κανείς εκφράζει την πραγματικότητα».


Μετά το τραγικό συμβάν, ο χώρος έξω από τη Ναυτική Βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.


Η έκρηξη ήταν τόσο βίαιη που προκάλεσε εκτενείς ζημιές σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σε κοντινό αυτοκινητόδρομο «έβρεχε θραύσματα μετάλλου». Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις 6 η ώρα το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανόυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.


---Εκτεταμένες ζημιές στο χωριό Μαρί ---


Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό πως τεράστιες είναι οι ζημιές στο χωριό Μαρί, όπου ήδη βρίσκονται κλιμάκια της επαρχιακής διοίκησης Λάρνακας και άνδρες της Πολιτικής Αμυνας, και βοηθούν τους κατοίκους και καταγράφουν τις ζημιές. Πρόσθεσε πως, ενδεχομένως, κάποια άτομα θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες ή διαμερίσματα στο Ζύγι, ή ακόμη και να στηθεί καταυλισμός. Ανέφερε επίσης πως μικρότερες ζημιές υπέστησαν οι κοινότητες Ψεματισμένος, Μαρώνι, Τόχνη, Καλαβασός και Πεντάκωμο.


Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία διέψευσε πληροφορίες, ότι λόγω νέων εκρήξεων στη ναυτική βάση απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία προτρέπει όλους να αποφεύγουν δηλώσεις και να μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που προκαλούν πανικό και ανησυχία στο κοινό.


---Σοβαρές ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού---


Στο μεταξύ, πολύ σοβαρές βλάβες υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού, ο οποίος έχει τεθεί εκτος λειτουργίας, ενώ από χθες το πρωί υπάρχει εκτεταμένη διακοπή στην ηλεκτροδότηση ολόκληρου του νησιού.
η Βλάβη (2 δις περίπου)θα αποκατασταθεί μετά από έξι Μήνες...!
παίρνουν ρεύμα εκ περιτροπής ανά δώδεκα ώρες.
και στο νερό το ίδιο επειδή έχουν πρόβλημα με την Αφαλάτωση.
και φυσικά πλήγμα εδέχθη κι ο Τουρισμός στην Κύπρο για την φετινή σεζόν.

Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης έκανε λόγο για βιβλική καταστροφή και απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία, ώστε να αποφορτιστεί το παγκύπριο δίκτυο ηλεκτροδότησης.


Ο κ. Πασχαλίδης προήδρευσε σύσκεψης στο Βασιλικό, στην οποία παρακάθισαν ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΡΑΕ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.


«Είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια την οποία θα ζητήσουμε. Κάναμε έκκληση και θα εκδοθεί διάταγμα για την ενεργοποίηση των ιδιωτικών εφεδρικών γεννητριών ούτως ώστε να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια για μείωση των αρνητικών εξελίξεων αυτής της τραγωδίας», σημείωσε.


Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν καράβια για την παραγωγή ενέργειας, απάντησε ότι όλα τα ενδεχόμενα θα ληφθούν υπόψη αλλά πρώτιστα θα χρειαστεί αξιολόγηση των ζημιών και καταγραφή των ενεργειακών μας αναγκών.


Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς το κοινό να αποφευχθεί ο πανικός και υπάρξει συνεισφορά όλων στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το μέγεθος της ζημιάς στο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Κύπρου είναι πολύ μεγάλης έκτασης, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου.

----Έφθασαν Έλληνες πυροτεχνουργοί για εξακρίβωση των αιτιών της έκρηξης στη ναυτική βάση----

Μεταγωγικό αεροσκάφος C 27 έφθασε ψες από την Ελευσίνα στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, μεταφέροντας 10 πυροτεχνουργούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι Έλληνες πυροτεχνουργοί θα βοηθήσουν στην εξακρίβωση των αιτιών της έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.
Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορίου ανακοίνωσε ότι δύο γεννήτριες ισχύος 60 ΜW η καθεμία θα μεταφερθούν το συντομότερο στην Κύπρο από την Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της μεγάλης ζημιάς που υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού.

---- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για την τραγωδία στη ναυτική βάση----

Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα απόψε έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα όσα συνέβησαν λόγω της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

«Αιωνία τους η μνήμη», γράφει ένα μαύρο πανό στην έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου οι πολίτες διαμαρτύρονται για την τραγωδία.

Φορώντας οι περισσότεροι μαύρα ρούχα και κρατώντας ένα αναμμένο κερί, έχουν κλείσει το δρόμο μπροστά από το Προεδρικό.

Ομάδα νεαρών, κρατώντας μαύρο πανό που έγραφε «το κράτος δολοφονεί παραιτηθείτε», φώναζαν συνθήματα, όπως «μια παραίτηση δεν είναι αρκετή, κάποιος – κάποιος να πάει φυλακή».

Στα κάγκελα του Προεδρικού έχουν αναρτηθεί και άλλα πανό, μεταξύ των οποίων και ένα με τα ονόματα των θυμάτων.

Στη Λάρνακα κάτοικοι άναψαν στην πλατεία Ευρώπης δώδεκα κεριά τυλιγμένα με κλωνάρια μυρσίνης, όσοι και οι νεκροί από την έκρηξη στην ναυτική βάση.

---- Η ιστορία των εμπορευματοκιβωτίων πυρίτιδας, που εξερράγησαν στη ναυτική βάση ----
Η παρουσία στην Κύπρο των εμπορευματοκιβωτίων πυρίτιδας, που εξερράγησαν στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μαρί Ζύγι και προκάλεσαν πρωτοφανή όλεθρο, πάει πίσω στο 2009.

Τότε, κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, με επίκληση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην κατάσχεση του φορτίου του ρωσικών συμφερόντων πλοίου, υπό κυπριακή σημαία, ''Μόντσιεργκοσκ''.

Το πλοίο μετέφερε φορτίο με ιρανικά πυρομαχικά και είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Ιράν Μπαντάρ Αμπας, με προορισμό τη Συρία.

ΟΙ πληροφορίες που συγκυριακά είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες και προέρχονται από τα αρχεία των wikileaks, φέρουν τις ΗΠΑ να άσκησαν, τότε, αφόρητες πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να ζητήσει από τον καπετάνιο του πλοίου να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού και εκεί να τεθεί σε περιορισμό.

Αυτό τελικά έγινε και το πλοίο παρέμεινε στο λιμάνι για αρκετές ημέρες. Ύστερα από νηοψίες και έρευνες, πολλών ημερών, το φορτίο του πλοίου, στις 13 Φεβρουαρίου 2009, εκφορτώθηκε στο κυπριακό έδαφος και μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης".


2 σχόλια:

 1. Τα πενταετή ελληνικά CDS εκτινάχθηκαν σήμερα στις 2.711 μ.β

  ο δε Γ.Δ στο ΧΑ σήμερα έκανε Ιστορικό Χαμηλό στις 1.166,04 μονάδες :-(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε μείωση της τιμής-στόχου για τις ελληνικές και πορτογαλικές τράπεζες προχωράει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία, κυρίως εξαιτίας του αυξημένου κρατικού ρίσκου.

  Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Κύπρου στα 2,50 από την προηγούμενη των 2,75 ευρώ, για τη Marfin στα 0,65 από τα 0,68 ευρώ, για την Αγροτική Τράπεζα στα 1,10 από τα 1,97 ευρώ, για την Alpha Bank στα 3,75 από τα 3,80 ευρώ.

  Ακόμη, περικόπτει την τιμή-στόχο για την EFG Eurobank στα 3,50 από τα 3,60 ευρώ,
  για την Εθνική Τράπεζα στα 5,25 από τα 5,50 ευρώ,
  για την Πειραιώς στα 1,05 από τα 1,10 ευρώ,

  για το ΤΤ στα 2,50 από τα 3 ευρώ.

  Όπως σχολιάζει, το ρίσκο κρατικής χρεοκοπίας είναι αυτό που θα παραμείνει κύριος μοχλός κίνησης για τις τιμές των τραπεζών σε Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία.
  «Δεν βλέπουμε κάποια αγοραστική ευκαιρία σε αυτές τις αγορές.

  Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις Αγροτική, ΤΤ και Πειραιώς με σύσταση «πώλησης» και neutral σε όλες τις υπόλοιπες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή