ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο εργάτης δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα
Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους απεργούς της «Κατσέλης»
Στις πύλες της αρτοβιομηχανίας «Κατσέλης», όπου οι εργάτες παλεύουν για την καταβολή των δεδουλευμένων δυόμισι μηνών, βρέθηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μίλησε στους εργάτες. Μέσα σε αυτό το απεργιακό κλίμα, η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα μετατράπηκε σε μια πλούσια συζήτηση. Επί μία ώρα, οι εργάτες και οι εργάτριες του εργοστασίου έδειξαν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους με συνεχείς ερωτήσεις προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όχι μόνο για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για το πώς η εργατιά μπορεί να απαντήσει στην εντεινόμενη εργοδοτική επιθετικότητα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και για τις θέσεις του Κόμματος σχεδόν επί παντός του επιστητού.
Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα:
«
Σήμερα, όπως ξέρετε, απεργούν στην "Κόκα Κόλα", απεργούν στη γαλακτοβιομηχανία "Ολυμπος" και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να σας συμπαρασταθεί όλος ο κλάδος των Τροφίμων, διότι αυτά που γίνονται εδώ τα κάνουν σ' όλα τα εργοστάσια. Μην μου πείτε τώρα ότι η "Κόκα Κόλα" είναι χρεοκοπημένη επιχείρηση. Τα ίδια: 3ήμερη δουλειά, κατώτατους μισθούς. Εκβιάζουν.
Εμείς θεωρούμε ότι το κέρδος βγαίνει από τη βιομηχανία και επομένως είστε η πιο εκμεταλλευόμενη τάξη. Και μ' αυτήν την έννοια είμαστε μαζί σας. Αλλά και ταυτόχρονα έχετε και τα περισσότερα όπλα, όταν είναι όσο γίνεται ενωμένος ο κλάδος και υπάρχει ταξική αλληλεγγύη, να τους πολεμήσετε. Διότι από σας εξαρτάται η παραγωγή.
Καταλαβαίνω ότι εσείς σκέφτεστε τα μεροκάματα που σας χρωστάει, σκέφτεστε ότι μπορεί να σας πει να δουλεύετε 3 μέρες τη βδομάδα, σκέφτεστε τις απολύσεις και πολύ σωστά. Αλλά και ταυτόχρονα, το λέω για τους άλλους εργαζόμενους, αυτός ο αγώνας, ο δικός σας, πρέπει να γίνει αγώνας πολύ περισσότερων.
Η ευθύνη η δικιά μας ως Κόμμα είναι να βοηθήσουμε αυτός ο αγώνας στον "Κατσέλη" να στηριχθεί, όπως στον "Ολυμπο", στην "Κόκα Κόλα", όλος ο κλάδος, ακριβώς να υπάρχει μεγάλη πίεση στην εργοδοσία του κλάδου. Τι όπλα έχεις; Να τους πιέσεις, αυτό είναι το όπλο. Να τους επιτεθείς, να τους σμπαραλιάσεις να μην μπορούν να βγάλουν την παραγωγή, για να μην μπορούν να βγάλουν κέρδη. Αυτό είναι το όπλο που έχει ο εργάτης.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ούτως ώστε ο αγώνας να γίνει ευρύτερα γνωστός, να θεωρηθεί γεγονός και να υπάρχει πολύμορφη αλληλεγγύη, όπως υπάρχει και στη "Χαλυβουργία". Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην αλληλεγγύη, όχι στη φιλανθρωπία, στην εργατική αλληλεγγύη. Γιατί ξέρουμε ότι εσείς περιμένετε να ζήσετε από ένα μισθό, δεν έχετε ούτε μετοχές στο χρηματιστήριο, ούτε αποθέματα στις τράπεζες και καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να απεργείς και τι σημαίνει όχι μόνο να παίρνεις λίγα, αλλά να μην παίρνεις και καθόλου».
Η πραγματική αντιπολίτευση γίνεται στα εργοστάσια
«Ειπώθηκε από κάποιον προηγούμενα: "Να κάνετε πιο δυναμική αντιπολίτευση στη Βουλή". Να ξεκαθαρίσουμε, τι θα πει αντιπολίτευση; Στη Βουλή γίνεται σόου. Οταν τσακώνονται, δεν τσακώνονται για την ουσία των προβλημάτων. Μένουν στο "εσύ τα έφαγες, εκείνος τα έφαγε, εκείνος δεν τα έφαγε" και σας δημιουργούν την εντύπωση ότι το όλο πρόβλημα της εκμετάλλευσης είναι οι κάποιοι που βάλαν στην τσέπη. Σας εκμεταλλεύονται και σας κλέβουν νόμιμα, αυτό είναι το χειρότερο, με τη βούλα. Οταν ο πλούτος που παράγετε εσείς είναι ιδιοκτησία, είτε μετόχων, είτε ενός εργοδότη, σας κλέβουν με το νόμο. Και μάλιστα και συνταγματικά κατοχυρωμένα.
Εμείς μέσα στη Βουλή κάνουμε ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά δεν μένουμε μόνο στη Βουλή. Θα σας το πω καθαρά: Δεν ιδρώνει το αυτί τους στη Βουλή. Αυτά τα σόου που βλέπετε είναι για τα παραπολιτικά και για τις κάμερες και τα δελτία ειδήσεων. Ο πραγματικός αγώνας και η πραγματική αντιπολίτευση πρέπει να γίνει στους δρόμους, μέσα στην κοινωνία, μέσα και έξω από τα εργοστάσια. Και από αυτή την άποψη, εμείς ποτέ δεν θα πούμε, σας διαβεβαιώνω, ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε, κάναμε το καθήκον μας. Ποτέ δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που κάνουμε και αν έχετε και παρατηρήσεις να τις κάνετε, γιατί θέλουμε να είμαστε πιο αγωνιστικοί, επί της ουσίας όμως.
Σήμερα λέμε ότι ο εργάτης δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα. Του χρωστάνε δε χρωστάει. Και δε λέμε μόνο για τα χαράτσια. Υποστηρίζουμε μέτρα: Αν κάποιος απολυθεί, διεκδικούμε την ουσιαστική βοήθειά του, διεκδικούμε θέσεις εργασίας, όλα αυτά. Ομως πρέπει να σας πω το εξής: Θα έρθουν πολύ χειρότερες μέρες. Η κρίση θα γίνει πιο βαθιά, που σημαίνει ότι το κεφάλαιο θα γίνει ακόμα πιο επιθετικό. Ο σώζων εαυτών σωθήτω γι' αυτούς».
«Να έχετε καθαρό γιατί φτάσαμε ως εδώ»
«Ακόμα και αν ένας επιχειρηματίας χρεοκοπήσει, έχει εξασφαλίσει και τα τρισέγγονά του. Μέσα σ' αυτό τον ανταγωνισμό μπορεί και κάποια επιχείρηση να κλείσει. Εδώ τη "Δωδώνη", που είναι μία συνεταιριστική επιχείρηση, έστω όπως λειτουργούν οι συνεταιρισμοί, που δε λειτουργούν σωστά, την πουλάνε. Τα εργοστάσια της ζάχαρης τα έκλεισαν. Εχουν μείνει δύο εργοστάσια και πάνε να τα πουλήσουν ως οικόπεδα. Και μετά λένε "να πάρουμε τη δόση για να μπορούμε να εισάγουμε ζάχαρη, δε θα 'χουμε να εισάγουμε ζάχαρη", που την παράγουμε στην Ελλάδα. Αφού τα έκλεισαν τα εργοστάσια. Δεν αποκλείω κάποιος επιχειρηματίας να χρεοκοπήσει. Δεν πρόκειται να πεθάνει στην ψάθα αυτός. Αυτός θα έχει και κάνα κεφάλαιο να τοποθετήσει κάπου αλλού, ή στο κάτω-κάτω θα συνταξιοδοτηθεί ως επιχειρηματίας και θα χαίρεται αυτά που έχει αποκτήσει από τη δική σας εκμετάλλευση. Δεν τους λυπόμαστε. Δεν θέλουμε να κλείνουν τα εργοστάσια, γιατί μένετε στους δρόμους εσείς. Και στο κάτω-κάτω εμείς θέλουμε τα εργοστάσια να γίνουν ιδιοκτησία του λαού. Δε χαιρόμαστε να κλείνουν τα εργοστάσια, γιατί υπάρχει πείρα, υπάρχουν μηχανήματα, υπάρχουν κτίρια, δεν είμαστε αδιάφοροι σε αυτό.
Στην Ελλάδα μπορούμε να ζήσουμε με καλά τρόφιμα και φθηνά, χωρίς να κάνουμε εισαγωγή τίποτα. Στον τόπο μας το ζήτημα της διατροφής μπορεί να λυθεί. Δεν είμαστε Σαχάρα. Πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουμε στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης, το 'χουν δώσει στις ιδιωτικές εταιρείες. Και ξέρετε πώς τα μοίρασαν; 20% θα πάρει η Ελλάδα, 20% η Τουρκία και 60% οι ΗΠΑ. Και θα αγοράζουμε το πετρέλαιο που είναι στα δικά μας σύνορα από τον ιδιώτη. Αυτή είναι η καπιταλιστική οικονομία.
Επομένως, να έχετε καθαρό γιατί φτάσαμε ως εδώ. Να μην ακούτε αυτά που λένε ότι καταναλώνουμε περισσότερα απ' όσα μπορούμε και όλες αυτές τις μπούρδες που λένε για να αισθάνεται ο κόσμος συνένοχος. Να μην πιστεύετε ότι αυτά που ζούμε τώρα είναι προσωρινές θυσίες. Αυτά τα μέτρα τα παίρνουν ώστε να ισχύουν και όταν κλείσει ο κύκλος της κρίσης - που στην Ελλάδα θα αργήσει πολύ -, και όταν θα έχουν ανακάμψει η παραγωγή και η κερδοφορία».
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=26/11/2011&id=13792&pageNo=7&direction=1