Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

500 εκατ. € στο Νέο Φάληρο


Ξεκινά η "μάχη" για έργα 500 εκατ. ευρώ στο Φάληρο
(Vinci, Hochtief, Ελλάκτωρ, J&P και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βολιδοσκοπούν το έργο μαμούθ που χρηματοδοτούν το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και η Ε.Ε.)

Ξεκινά η «μάχη» για τη μοιρασιά μιας πίτας κατασκευαστικών έργων αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, με επίκεντρο το έργο για την ανάπλαση του φαληρικού μετώπου και την κατασκευή στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου του «Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Το τελευταίο περιλαμβάνει πάρκο έκτασης 170.000 τ.μ. και τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η κατασκευή του Κέντρου προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015, ενώ μέρος της χρηματοδότησης έχει εξασφαλιστεί από κονδύλια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής και από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες την αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 215 ευρώ για την ανάπλαση, υποβοηθούμενη από την «Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα», καθώς και ότι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση με άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ του υπόλοιπου έργου, το ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων και ελληνικών κατασκευαστικών είναι αυτονόητο. Και αυτό, διότι είναι ένα ιδιωτικό έργο, που δεν θα έχει τον βαθμό των εμπλοκών που έχουν εμφανίσει τα δημόσια έργα στη χώρα. Έρχεται, δε, σε μια στιγμή που τα προβλήματα χρηματοδότησης των άλλων μεγάλων έργων της έχουν παγώσει κάθε μεγάλη κατασκευαστική δραστηριότητα και οδηγούν σε ζημίες τις ελληνικές εισηγμένες.

Η σημαντική αυτή... λεπτομέρεια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών ομίλων, που πλέον προσανατολίζονται στην ανάληψη έργων με τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο εγγραφής «επισφαλειών». Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί αναμένεται να δηλώσουν, από το εξωτερικό, η γαλλική Vinci και η γερμανική Hochtief και, από ελληνικής πλευράς, οι Ελλάκτωρ, J&P και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες εκπρόσωποι των κατασκευαστικών παραλαμβάνουν τους φακέλους για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού, με τις προσφορές να αναμένεται να κατατεθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2012 και τον Μάρτιο να αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Το master plan
Μετά τα μέσα του 2012 είναι προγραμματισμένο να δημοπρατηθεί και το έργο της ανάπλασης, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, ώστε ο ανάδοχος να οριστεί στις αρχές του 2013 και το έργο να ολοκληρωθεί έως το 2015, οπότε και θα παραδίδεται και το Κέντρο Πολιτισμού.

Το master plan του έργου ανάπλασης και του Κέντρου Πολιτισμού έχει ήδη ολοκληρώσει ο αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη για την Όπερα, τη Βιβλιοθήκη και το Πάρκο έχει φέρει εις πέρας το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan των Ιωάννη Βεντουράκη και Παναγιώτη Ταβανιώτη. Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου αφορά έκταση 760 στρεμμάτων και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη «βύθιση» της παραλιακής λεωφόρου και την ενοποίηση του όλου χώρου με την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου.

Το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» θα καταλαμβάνει το 85% της συνολικής υπό διαμόρφωση έκτασης στον Ιππόδρομο, ενώ τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής θα καλύπτουν το 15%. Το Πάρκο θα οδηγεί σταδιακά σε λόφο ύψους 32 μέτρων και κάτω από αυτό τα δύο κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ενώνονται σε μια ενιαία δομή με γυάλινη πρόσοψη, με συνδετικό κρίκο την «Αγορά», έναν υπαίθριο χώρο συνάντησης, που θα αποτελεί παράλληλα κοινή πύλη εισόδου προς τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.

Στο έργο περιλαμβάνεται και η «πράσινη οροφή» της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, η οποία θα μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις κλιματισμού των κτιρίων, και η φωτοβολταϊκή στέγη, που θα παράγει ενέργεια για τις ανάγκες των δύο κτιρίων.

Τι αναφέρει η μελέτη της Boston Consulting Group

Το έργο, συνολικού κόστους 566 εκατ. ευρώ (το ίδρυμα έχει χρηματοδοτήσει και τις μελέτες για την ανάπλαση, που θα χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής), πραγματοποιείται σε έκταση γης που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και η λειτουργία και διαχείριση του Κέντρου θα περιέλθουν εξ ολοκλήρου σε αυτό.

Μελέτη του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου του έργου της Boston Consulting Group εκτιμά ότι το έργο θα δώσει ετήσια απασχόληση σε 1.500-2.400 άτομα κατά την κατασκευή του και 1 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων κατασκευαστικών δαπανών. Η λειτουργία του Κέντρου αναμένεται να αποφέρει στην οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής 160 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η ανάπλαση της περιοχής του Φαλήρου, του έργου, δηλαδή, που αφορά τον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», περιλαμβάνει και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή της κεντρικής προβλήτας, που αποτελεί ακόμα ένα εμβληματικό στοιχείο του όλου project.

Έτσι, θα καταστεί δυνατή η αίτηση για ένταξη στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ακόμα, στο project της ανάπλασης εντάσσεται η μεταφορά-μετατόπιση αλλά και η κάλυψη τμήματος της παραλιακής λεωφόρου (βύθιση), καθώς και έργο αντιπλημμυρικής «οχύρωσης» περιοχών των εμπλεκόμενων δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου.

2 σχόλια: