Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ετος Νικηφόρου Βρεττάκου


Ενα από τα σημαντικότερα «κεφάλαια» της νεοελληνικής ποίησης, τον Νικηφόρο Βρεττάκο τιμάμε φέτος με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Τις εκδηλώσεις του «Ετους Νικηφόρου Βρεττάκου» - που ορίστηκε από το ΥΠΠΟΤ - παρουσίασε χτες το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Μεταξύ άλλων, το ΕΚΕΒΙ και το Μουσείο Μπενάκη οργανώνουν επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στο έργο του ποιητή (9-10 Νοεμβρίου 2012) και έκδοση των πρακτικών του.

Η ετήσια καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), αφιερώνεται φέτος στον Ν. Βρεττάκο.

Το ΕΚΒΙ και η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνουν βραδιά ποίησης και μουσικής (21/3, (πολυχώρος «Bacaro»), όπου η Αλίκη Καγιαλόγλου θα τραγουδήσει μελοποιημένα ποιήματα γνωστών ποιητών, μεταξύ των οποίων και του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης/Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, οργανώνεται περίπτερο αφιερωμένο στον ποιητή, με σπάνιο υλικό από το Αρχείο (χειρόγραφα, προσωπικές συλλογές κ.ά.), οπτικοακουστικό υλικό, παλιές και νεότερες εκδόσεις έργων του, χρονολόγιο, κ.ά., που θα παρουσιαστεί και στην 9η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (24-27/5) και στην 5η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.

Το ΕΚΕΒΙ δημιουργεί ιστότοπο (http://vrettakos.ekebi.gr/) για τον Βρεττάκο με χρονολόγιο, εργογραφία, κριτικές, το σωζόμενο οπτικοακουστικό υλικό. Επίκειται και η ψηφιοποίηση υλικού από το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, το οποίο διαχειρίζεται η Βιβλιοθήκη Σπάρτης και θα δημοσιευθεί σε ειδικό κόμβο. Θα υπάρχει σύνδεση με τον αντίστοιχο ιστότοπο του ΕΚΕΒΙ.

Δημιουργείται κινητή έκθεση - αφιέρωμα στον ποιητή, που θα συνοδεύει τις κατά τόπους εκδηλώσεις, περιοδεύοντας κατά τη διάρκεια της χρονιάς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο να κινητοποιηθούν πολιτιστικοί φορείς, σχολεία, βιβλιοπωλεία, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες και λέσχες ανάγνωσης για να οργανώσουν εκδηλώσεις και να φιλοξενήσουν την έκθεση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου