Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

«ΣΙΔΕΝΟΡ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ




Ετοιμάζει μαζικές απολύσεις

Στο πλαίσιο «εξορθολογισμού της παραγωγής» πρόσφατα έκλεισε το εργοστάσιο και στη Χαλκίδα

Μαζικές απολύσεις στο εργοστάσιο της «ΣΙΔΕΝΟΡ» στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζει ο ομώνυμος όμιλος κατεργασίας σιδήρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκβιάζει τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν με εθελούσιες κάτω από την απειλή πως αν δεν το πράξουν θα τους απολύσει με προειδοποίηση, οπότε θα χάσουν το 50% της αποζημίωσης που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πρωτοβουλίες, σχεδιασμός της εργοδοσίας είναι να βάλει «λουκέτο» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλα εργοστάσια είτε της Ελλάδας είτε των γειτονικών χωρών. Στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης απασχολούνται περίπου 400 εργαζόμενοι που τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση και τη μόνιμη ανεργία.

Ο όμιλος «ΣΙΔΕΝΟΡ» είναι θυγατρική του ομίλου Στασινόπουλου που έχει 67 επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο όμιλος «ΣΙΔΕΝΟΡ» αποτελεί τον κλάδο παραγωγής και εμπορίας χάλυβα της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» (πολυεθνικός όμιλος με πάνω από 80 θυγατρικές και τζίρο 3,5 δισ. ευρώ το 2011), του επιχειρηματία Στασινόπουλου. Με άμεση και έμμεση συμμετοχή σε δεκάδες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δραστηριοποιείται κυρίως σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ιταλία, ΠΓΔΜ και τελευταία στην Αλβανία, όπου στις 16 του περασμένου Δεκέμβρη εγκαινίασε κέντρο διάθεσης προϊόντων της σε έκταση 55 στρεμμάτων με νεόχτιστες εγκαταστάσεις 8.000 τ.μ.

Παρότι τελευταία εμφανίζει ζημιές στα οικονομικά της αποτελέσματα, επιτυγχάνει αύξηση των πωλήσεων τόσο σε αξία όσο και σε όγκο προϊόντων και δε διστάζει να επενδύσει στο εξωτερικό, προκειμένου να ενδυναμώσει την «εξωστρέφειά» της, έστω και αν «στο πλαίσιο εξορθολογισμού της παραγωγής» έκλεισε μέσα στο Μάη το εργοστάσιο της «ΒΕΤ ΑΕ» (πρώην «ΙΖΟΛΑ») στη Χαλκίδα. Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, που φαίνεται να ακολουθεί την ίδια μοίρα, ήταν το πρώτο εργοστάσιο της μητρικής «ΣΙΔΕΝΟΡ», που λειτούργησε το 1962, όταν και ιδρύθηκε η εταιρεία.

Ο όμιλος «ΣΙΔΕΝΟΡ» πραγματοποίησε το 82% των πωλήσεών του το 2011 στο εξωτερικό. Το 2009 ήταν και η πρώτη χρονιά της «κρίσης», αν και οι αρνητικές οικονομικές συγκυρίες είναι σχετικές για τις μεγάλες επιχειρήσεις για πάρα πολλούς λόγους. Εντελώς αντίθετη ήταν η εικόνα για τα 4 προηγούμενα χρόνια, εκ των οποίων τα 3 μπορούν να χαρακτηριστούν «χρυσά».

Το 2008 ο όμιλος επιτυγχάνει: Τζίρο 1,71 δισ. ευρώ, EBITDA 140 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 29,3 εκατ. ευρώ.

Το 2007: Τζίρο 1,39 δισ. ευρώ, EBITDA 213 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 91,6 εκατ. ευρώ.

Το 2006: Τζίρο 1,23 δισ. ευρώ, EBITDA 220 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 109 εκατ. ευρώ.

Το 2005 ο όμιλος ξεπερνά την πολύ δύσκολη χρονιά για τις χαλυβουργικές επιχειρήσεις με τζίρο 957 εκατ. ευρώ, EBITDA 101 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 16 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου