Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Τους έκρυβε σε δεξαμενές καυσίμου




ΠΑΤΡΑ

-Σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στις δύο δεξαμενές καυσίμων του φορτηγού που οδηγούσε, έκρυβε 5 μετανάστες δουλέμπορος με σκοπό την «παράνομη έξοδό» τους από τη χώρα. Συνελήφθη προχθές το απόγευμα από λιμενικούς στο λιμάνι της Πάτρας.

Ενδεικτικό το περιστατικό της κατάστασης που επικρατεί (ελέω ΕΕ) στα λιμάνια - πύλες εξόδου της χώρας. Η πλειοψηφία των μεταναστών δε θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα, αναζητά διακαώς (νομότυπα ή «παράνομα») μετάβαση αλλού στην ΕΕ.

Ωστόσο, το νομικό πλέγμα (με αιχμή τη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό «Δουβλίνο 2») δεν τους επιτρέπει ελεύθερα να ταξιδέψουν στη χώρα που επιθυμούν.

Αντίθετα, και να καταφέρουν να φύγουν από Ελλάδα (π.χ. για Ιταλία) μόλις συλληφθούν εκεί επαναπροωθούνται άμεσα στη χώρα «πρώτης εισόδου», τη χώρα όπου έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου, δηλαδή πίσω στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται εδώ χιλιάδες μετανάστες. Ετσι παγιδευμένοι στρέφονται στα δουλεμπορικά κυκλώματα για να «εξασφαλίσουν» την έξοδο, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά στους διακινητές.

http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=30/5/2012&id=14059&pageNo=25&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου