Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Η Ομιλία του Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα χθές στα Γιάννενα

 «Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι,


Τις τελευταίες μέρες έχει ανάψει η συζήτηση για τη φορολογία, τη φοροληστεία δηλαδή, που έχει γονατίσει κάθε λαϊκό σπίτι. Και είναι αλήθεια πως κάθε εργάτης, κάθε άνεργος, κάθε αυτοαπασχολούμενος, κάθε φτωχός αγρότης, γιατί όλοι αυτοί είναι η πλειοψηφία του λαού μας, έχουν γονατίσει από την αβάσταχτη φορολογία, στο εισόδημα, στο σπίτι που έφτιαξαν με τον κόπο τους ή κληρονόμησαν από τους γονείς τους, από τους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Ποια λαϊκή οικογένεια δεν έχει χάσει το λογαριασμό με τους φόρους, δεν ζει με το μόνιμο άγχος και την αγωνία πώς θα πληρώσει την εφορία;
Και πάνω εδώ στην λαϊκή απαίτηση «δεν πάει άλλο, με τη φοροληστεία» δίνει και παίρνει η δικομματική αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.


Σημασία δεν έχει πώς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ονομάσουν τους νέους φόρους, ποιοι νέοι φόροι θα πάρουν τη θέση των παλιών. Σημασία έχει πως και οι δύο ορκίζονται στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που επιβάλει για όλα τα κράτη μέλη της η ΕΕ.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει πως συμφωνεί με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που επιβάλουν οι δεσμεύσεις της ΕΕ. Και δω δεν πρόκειται για νοικοκύρεμα, για να προλάβουμε ορισμένους, όπως υποστηρίζει η ΝΔ.

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της ΝΔ ήταν που οδήγησαν σε μονιμοποίηση των χαρατσιών, σε μείωση των δαπανών σε παιδεία, υγεία, πρόνοια.

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί του ΣΥΡΙΖΑ -όταν μάλιστα το κυβερνητικό του πρόγραμμα δεν λέει ούτε μισή κουβέντα για αύξηση της φορολογίας στο κεφάλαιο ούτε φυσικά για κατάργηση των φοροαπαλλαγών του- σημαίνουν νέοι φόροι για το λαό.

Και αυτούς τους φόρους ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως θα τους πληρώνουμε, δεν γίνεται να μην τους πληρώνουμε είπε. Κι αυτό θα γίνει και με τη φορολογική μεταρρύθμιση που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος φόρος για το λαό ήταν ο ΕΝΦΙΑ, φόρος που η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έφερε σαν έκτακτο προσωρινό χαράτσι στο λογαριασμό της ΔΕΗ, τον οποίο πολύ σύντομα μονιμοποίησαν βάζοντας τους εργαζόμενους να πληρώνουν νοίκι στο ίδιο τους το σπίτι, στο σπίτι που με κόπους και θυσίες απέκτησαν.

Πριν λίγες μέρες ο Σαμαράς εξήγγειλε πως ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν θα καταργηθεί, αλλά θα μεταφερθεί στους δήμους και στις περιφέρειες. Δηλαδή οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες -σε συνθήκες άγριων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης- προκειμένου να έχουν έσοδα για να λειτουργούν τις υπηρεσίες τους, θα απαιτούν κάθε τρεις και λίγο αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Κι αυτό ο Σαμαράς το παρουσίασε σαν προεκλογική εξαγγελία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει μεν πως θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, όμως στη θέση του θα μπει ο νέος φόρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Άρα ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται, απλά αλλάζει όνομα. Τώρα τι προσδιορίζεται ως μεγάλη ακίνητη περιουσία από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρουμε, δεν απαντάνε, το κρατάνε σαν έκπληξη για το λαό μετεκλογική.
Η μόνη πρόταση που δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τη λαϊκή οικογένεια, είναι η πρόταση του ΚΚΕ για άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση κάθε φορολογίας στην κύρια και στην εξοχική κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Η μόνη πρόταση που ανακουφίζει τη λαϊκή οικογένεια από τους φόρους είναι η πρόταση για αφορολόγητο 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με αύξηση 5000 ευρώ για κάθε παιδί.

Και οι προτάσεις του ΚΚΕ που ανακουφίζουν τη λαϊκή οικογένεια δεν χωρούν στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς της ΕΕ, που οποιαδήποτε κυβέρνηση και της ΝΔ κι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, θα εφαρμόσουν για να δώσουν ψίχουλα στο λαό, παντεσπάνι στο κεφάλαιο.

Γιατί ψίχουλα για το λαό περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που από πρόγραμμα 100 ημερών έγινε κυβερνητικό πρόγραμμα 4ετίας, ψίχουλα υπόσχεται και η ΝΔ με το κοινωνικό μέρισμα και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Γιατί ψίχουλα είναι για τον άνεργο ένα πιάτο φαϊ με κουπόνια σίτισης. Μια θέση εργασίας λίγων μηνών σε προγράμματα απασχόλησης των 300 ευρώ και με επιδότηση για τον εργοδότη. Ψίχουλα είναι η 13η σύνταξη κι αυτή μόνο για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

Φίλες και Φίλοι,

Το ΚΚΕ κάθε μία ψήφο που θα πάρει, θα την καταθέσει στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές, για να οργανωθεί η πάλη του λαού, να ενισχυθεί η λαϊκή συμμαχία.

Ποια άλλη πολιτική δύναμη μπορεί χωρίς υποχωρήσεις και παλινωδίες, να πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση του αγώνα του λαού για την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων και την ανάκτηση των απωλειών;

Σήμερα το δίκαιο αίτημα του λαού είναι να πάρει πίσω όσα έχασε, να πάρει πίσω όσα στο όνομα της κρίσης του έκλεψαν, να ανακτήσει όλες τις απώλειες και να επιστρέψει το βιοτικό του επίπεδο τουλάχιστον στα προ κρίσης επίπεδα.

Ποια άλλη πολιτική δύναμη παλεύει για πλήρη απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας;

- Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

- Να καταργηθούν τώρα οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα και στο πετρέλαιο κίνησης. Να καταργηθούν όλα τα διόδια.

Ποια άλλη πολιτική δύναμη παλεύει για αφορολόγητο όριο για τη λαϊκή οικογένεια 40000 ευρώ το χρόνο, προσαυξημένο κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί;
- Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Να καταργηθούν οι «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις και το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές.


- Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των ΕΒΕ. Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, των ειδικών δημοτικών φόρων και των χαρατσιών για κλείσιμο χρήσεων.

- Διαγραφή και πάγωμα χρεών για ανέργους, φτωχούς μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών οικογενειών.

- Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου.

Ποια άλλη πολιτική δύναμη αγωνίζεται με συνέπεια και ανιδιοτέλεια για να οργανωθεί η λαϊκή αλληλεγγύη;

Που παλεύει για το επίδομα ανεργίας χωρίς να συμβιβάζεται με την ανεργία;

Που παλεύει για να μπορεί ο άνεργος να ταΐσει την οικογένειά του χωρίς να συμβιβάζεται με τη φτώχεια, την εξαθλίωση;

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση και για το σήμερα και για το αύριο.
Και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία, απαντά και στο τι σήμερα πρέπει να παλέψει ο λαός και προς τα πού πρέπει να κατευθυνθεί η πάλη του». 
www.902.gr/eidisi/ekloges-genari-2015/59335/i-omilia-toy-dimitri-koytsoympa-sta-giannena-video-foto#/0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου