Αυτό το Σαββατοκύριακο γέμισε ο τόπος αφιερώματα για το Woodstock. Πράγματι ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός που συνέβη πριν σαράντα χρόνια και σημάδεψε γενιές ολόκληρες. Αυτόματα όμως μού ήρθε στο μυαλό το καλοκαίρι του 1989 με τα γεγονότα της Τιεν Αμέν, γεγονός που κατά την άποψη μας άλλαξε την παγκόσμια οικονομία αφού κάτω από την πίεση των φοιτητών που ήθελαν πολιτικές ελευθερίες, η Κινεζική πολιτική ηγεσία της εποχής με τον Τενγκ Ζιάο Πιγκ σοφά ποιούσα, ξεκίνησε δειλά δειλά ως αντιστάθμισμα, τις πρώτες οικονομικές ελευθερίες στην Κίνα.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που συνεχίστηκε και εντάθηκε σταδιακά από τους διαδόχους του, τα βλέπουμε και τα ζούμε σήμερα. Η παγκόσμια οικονομία βασίζεται εν πολλοίς στον ασιατικό γίγαντα. Είτε για φθηνές εισαγωγές, είτε για εξαγωγές. Και ας μην λησμονούμε πως το δολάριο, το νόμισμα που αποτελεί τον αυτοκράτορα των νομισμάτων, ακριβώς λόγω της κινεζικής νομισματικής πρωτοκαθεδρίας με τα ασύλληπτα αποθεματικά της, μπορεί σε λίγο να αποτελεί παρελθόν.
Το 1989 βέβαια είχε και άλλες αλλαγές, όπως το ότι κατέρρευσε ο κομμουνισμός και απελευθερώθηκαν δυνάμεις επίσης άλλαξαν για πάντα την μορφή του κόσμου. Έχουμε σήμερα μία Ρωσία που αναμφίβολα αποτελεί παγκόσμια ενεργειακή ηγέτιδα με τον φυσικό αέριο, με τον έναν μετά τον άλλο να σπεύδουν να κλείνουν συμφωνίες μαζί της. Να μην ξεχνάμε τους ρωσοιαπωνικούς αγωγούς, ούτε τη σινοσοβιετική ενεργειακή συμφωνία, ούτε φυσικά και το πόσο εξαρτάται η Ευρώπη από αυτήν.
Τέλος το 1989 συνέβησαν και δύο ακόμη γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της ανθρωπότητας. Η συνάντηση Μαντέλα- Ντε Κλερκ. που άνοιξε τον δρόμο για την κατάρρευση του απαρτχάιντ αλλά
και η δημιουργία του διαδικτύου, όταν στο γαλλοελβετικό κέντρο ερευνών του CERN, ανακάλυψαν το HTTP ( Hypertext Transfer Protocol), που πολλοί επιστήμονες πλέον θεωρούν σαν το Bing Bang του Θαυμαστού Νέου Κόσμου
[1ον] Ελληνικά ομόλογα αγοράζει ο Buffett -Aυξάνουν θέσεις Barclays, Citigroup και JP Morgan
Πόλο έλξης για πολλούς διεθνείς επενδυτές αποτελούν τα ελληνικά ομόλογα. Συνολικά εκτός συνόρων βρίσκεται το 55% του συνολικού δημοσίου χρέους. Eνα εκ των διεθνών fund που δραστηριοποιούνται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και ειδικά στα ομόλογα είναι η αμερικανική Berkshire Hathaway στην οποία επικεφαλής είναι o γνωστός σε όλους Warren Buffett ένας εκ των μεγαλύτερων διαχειριστών κεφαλαίων στον κόσμο.
Σημειώνεται ότι Berkshire Hathaway κατέχει ομόλογα συνολικής αξίας εκτός ΗΠΑ περίπου 11 δις δολάρια εκ των οποίων περίπου 500 εκατ δολάρια έχουν τοποθετηθεί στα ελληνικά ομόλογα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη και από την στιγμή που πριν από μήνες εξέλειπε ο κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα της χώρας , τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έγιναν ανάρπαστα παγκοσμίως.
Μάλιστα οι διεθνείς τράπεζες προέτρεπαν τους περισσότερους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα καθώς διέβλεψαν μεγάλη μείωση του spread. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότιμόνο 3 τράπεζες η Βρετανική Barclays και οι αμερικανικές Citigroup και J P Morgan λειτουργώντας για λογαριασμό τρίτων αλλά και δικών τους χαρτοφυλακίων έχουν αγοράσει τους τελευταίους 6 μήνες περίπου 6 με 7 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Μάλιστα όσοι υιοθέτησαν αυτές τις προτροπές εξήλθαν με εντυπωσιακές υπεραξίες για τα δεδομένα της αγοράς ομολόγων λόγω της μείωσης του spreads. Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων από τις 315 μονάδες βάσης διαπραγματεύεται στις 108 μονάδες βάσης. Είναι προφανές ότι αυτή η μεγάλη μείωση ευνοεί τους κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Ως παράδειγμα τονίζεται ότι αν κάποιοςξένος θεσμικός κατέχει 500 εκατ σε ομόλογα και τα είχε αγοράσει με διαφορά απόδοσης 10ετων ελληνικών και γερμανικών ομολόγων στις 300 μονάδες βάσης η μεγάλη μείωση του spread στις 108 μονάδες βάσης την τρέχουσα περίοδο , έχει δημιουργήσει κέρδοςμαζί με την ετήσια απόδοση που λαμβάνει περίπου 40 εκατ ευρώ. Με βάση εκτιμήσεις περίπου 130δις ευρώ ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών αποδεικνύοντας αφενός την τεράστια διασύνδεση και εξάρτηση της Ελλάδος από τους ξένους αφετέρου το ενδιαφέρον των αλλοδαπών funds να στηρίξουν το δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα με έρευνα στους primary dealers και σε ξένους επενδυτές προκύπτει ότι desks , επενδυτές από το Λονδίνο καλύπτουντο 60% των δημοπρασιών ομολόγων , το 20% από χώρες της Benelux , περίπου 10% η Γαλλία και 10% ο υπόλοιπος κόσμος. Οι ΗΠΑ που συμπεριλαμβάνονται στο Λονδίνο αγοράζουν συνήθως το 20% των δημοπρασιών. Οι ευρωπαίοι είναι οι πιο σταθεροί επενδυτές των ελληνικών ομολόγων. Όσον αφορά το είδος των επενδυτών περίπου 40% τράπεζες και κεντρικές τράπεζες. Οι funds managers αγοράζουν το 35% , τα pension funds 20% και τα Hedge funds περίπου 5%.
Πέραν των 21 βασικών διαπραγματευτών αγοράς 5 ελληνικές και 16 ξένες τράπεζες π.χ. Citigroup , J P Morgan , Morgan Stanley , Merrill Lynch , Nomura , HSBC, Barclays,Royal bank of Scotland κ.α. που κατέχουν σε μέσους όρους από 200 εκατ έως 1 δις ευρώ , συμμετέχουν ενεργά και πολλά funds. Θα πρέπει να σημειωθεί ότιοι 16 ξένες τράπεζες που συμμετέχουν στην Ελλάδα ως βασικοί διαπραγματευτές αγοράς κατέχουν ομόλογα ύψουςαπό 10έως 12 δις ευρώ συνολικά.
Οι 5 ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα πάνω από 25δις ευρώ. Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία του ΟΤΕ, ΙΚΑ, των τραπεζών , ΤΣΜΕΔΕ ΟΓΑ ,ΤΕΒΕ , διατηρούν πολύ μεγάλες θέσεις. Το ενδιαφέρον των ξένων ήταν έως πρότινος μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε κοινοπρακτική έκδοση εμφανίζονταν 300 διεθνείς επενδυτές ώστε να αγοράσουν ομόλογα.
Μεταξύ των ξένωντραπεζών και funds που διατηρούν μεγάλες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται η Βελγική Dexia που κατείχε πάνω από 6 με 7 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα όπως και η Defa οι οποίες πούλησαν πριν λίγους μήνες.
H Citigroup κατέχει ομόλογα περί τα 2δις ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία του Βελγίου, Ολλανδίας και Ιρλανδίας κατέχουν το καθένα από 200 με 250 εκατ ευρώ ελληνικά ομόλογα. ΄Από τις Κεντρικές Τράπεζες πέραν των ευρωπαϊκών παραδοσιακά αγοραστής των ελληνικών ομολόγων είναι της Σιγκαπούρης με θέσεις κοντά στα 500 εκατ ευρώ και της Κίνας με 200 εκατ ευρώ της Νορβηγίας με 250 εκατ ευρώ κ.α.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα πριν από λίγο η Τειρεσίας ΑΕ, οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούλιο εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 181,88% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ τα φέσια στην αγορά τους πρώτους 7 μήνες του 2009. Συγκεκριμένα ανήλθαν στο ποσό των 2. 094 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν το 1,954 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για το μήνα Ιούλιο το ποσό αυτό έφτασε στα 296 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούλιο εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 181,88% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ αντίθετα είναι μειωμένα κατά 12,38% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε ότι αφορά τις απλήρωτες συναλλαγματικές, αυτές έφτασαν τα 140 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 7 μήνες του 2009, ενώ μόνο για τον Ιούλιο έφτασαν τα 85,6 εκατ. ευρώ.
Συμπλοκή μεταξύ δύο αλλοδαπών σημειώθηκε το βράδυ στην Ομόνοια, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ενός.
Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Σωκράτους στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την αστυνομία δύο αλλοδαποί 21χρόνων διαπληκτίστηκαν για προσωπικούς λόγους και ο ένας έβγαλε μαχαίρι τραυματίζοντας τον άλλον.
Το θύμα μεταφέρθηκε στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο, όπου και εξέπνευσε. Ο δράστης συνελήφθη στην Ομόνοια από αστυνομικούς με την βοήθεια πολιτών που ήταν μάρτυρες στο συμβάν.
Το ράλι τελείωσε για τους πολλούς, όχι όμως και για όλους! Το ευρύ ράλι τόσο στις διεθνείς μετοχές όσο και στην πιστωτική αγορά που κυριάρχησε από τις αρχές του Μαρτίου, φαίνεται πως πλέον πλησιάζει στο τέλος του στρώνοντας τον δρόμο από εδώ και πέρα, για την επιλεκτική στρατηγική μετοχών η οποία θα δώσει το σήμα υπεραπόδοσης τις μετοχές εκείνων των εταιρειών που ξεχωρίζουν σε ποιότητα. Το stock picking λοιπόν είναι η μόνη στρατηγική από εδώ και πέρα καθώς μπορεί το μαζικό ράλι να τελείωσε, όμως η άνοδος για τις μετοχές που την αξίζουν είναι ακόμη στα χαρτιά Το κυνήγι ποιότητας αφορά τόσο την χρηματιστηριακή αγορά όσο και την πιστωτική αγορά, και διαφέρει τα μάλα από το κυνήγι του ρίσκου που δεν είχε κανένα διαχωρισμό, που χαρακτήρισε τις επενδύσεις από τις αρχές του β’ τριμήνου του τρέχοντος έτους. Αυτό το ράλι οδήγησε τις διεθνείς μετοχές περίπου 58% υψηλότερα και βασίστηκε σε μαζικές τοποθετήσεις σε μετοχές, ανεξαρτήτων κριτηρίων. Στο αρχικό στάδιο του ράλι μάλιστα, οι μετοχές που είχαν χτυπήσει το περισσότερο από την βουτιά που προηγήθηκε, ήταν και αυτές που σημείωσαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι επενδυτές πλέον, ιδιώτες και θεσμικοί, έχουν αρχίσει και κυνηγούν την κρεμ ντε λα κρεμ των αγορών, τις μετοχές δηλαδή εκείνων των εταιρειών που έχουν αποδείξει ότι άντεξαν την κρίση.
Η επενδυτική στρατηγική πλέον είναι long στην ποιότητα. Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί οι επενδυτές έχουν αρχίσει και κοιτούν πέραν της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και στρέφονται περισσότερο στα εσωτερικά χαρακτηριστικά των εισηγμένων, όπως η δυνατότητα κερδοφορίας. Σύμφωνα με τον Bob Doll της BlackRock, οι επενδυτικές κινήσεις έχουν επιστρέψει στα φυσιολογικά και οδηγούνται λιγότερο πλέον από μακροοικονομικούς παράγοντες και περισσότερο από παράγοντες «ασφάλειας» που προσφέρουν οι «ποιοτικές» εταιρείες.
Οι εταιρείες υψηλής ποιότητας, τονίζει ο κ. Doll, οι οποίες με άλλα λόγια έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, υγιή επίπεδα ρευστότητας και ικανοποιητική χρηματοδότηση, έχουν σήμερα εξαιρετική αξία. Ετσι η πιο σημαντική επενδυτική απόφαση στο επόμενο διάστημα είναι η αγορά των «σωστών» μετοχών. Αν και η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί άρα και το ρίσκο των επενδύσεων, αυτό θα είναι ωστόσο το τίμημα για όσους στοχεύουν σε υψηλές αποδόσεις.
μετά το χοντρό "ξεφόρτωμα της Ασίας,
ΑπάντησηΔιαγραφήακολουθεί το ξεφόρτωμα της Ευρώπης
και του Δικού μας!
1969 Vs 1989
ΑπάντησηΔιαγραφή10:02 - 17 Αύγουστος 2009
Αυτό το Σαββατοκύριακο γέμισε ο τόπος αφιερώματα για το Woodstock. Πράγματι ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός που συνέβη πριν σαράντα χρόνια και σημάδεψε γενιές ολόκληρες. Αυτόματα όμως μού ήρθε στο μυαλό το καλοκαίρι του 1989 με τα γεγονότα της Τιεν Αμέν, γεγονός που κατά την άποψη μας άλλαξε την παγκόσμια οικονομία αφού κάτω από την πίεση των φοιτητών που ήθελαν πολιτικές ελευθερίες, η Κινεζική πολιτική ηγεσία της εποχής με τον Τενγκ Ζιάο Πιγκ σοφά ποιούσα, ξεκίνησε δειλά δειλά ως αντιστάθμισμα, τις πρώτες οικονομικές ελευθερίες στην Κίνα.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που συνεχίστηκε και εντάθηκε σταδιακά από τους διαδόχους του, τα βλέπουμε και τα ζούμε σήμερα. Η παγκόσμια οικονομία βασίζεται εν πολλοίς στον ασιατικό γίγαντα. Είτε για φθηνές εισαγωγές, είτε για εξαγωγές. Και ας μην λησμονούμε πως το δολάριο, το νόμισμα που αποτελεί τον αυτοκράτορα των νομισμάτων, ακριβώς λόγω της κινεζικής νομισματικής πρωτοκαθεδρίας με τα ασύλληπτα αποθεματικά της, μπορεί σε λίγο να αποτελεί παρελθόν.
Το 1989 βέβαια είχε και άλλες αλλαγές, όπως το ότι κατέρρευσε ο κομμουνισμός και απελευθερώθηκαν δυνάμεις επίσης άλλαξαν για πάντα την μορφή του κόσμου. Έχουμε σήμερα μία Ρωσία που αναμφίβολα αποτελεί παγκόσμια ενεργειακή ηγέτιδα με τον φυσικό αέριο, με τον έναν μετά τον άλλο να σπεύδουν να κλείνουν συμφωνίες μαζί της. Να μην ξεχνάμε τους ρωσοιαπωνικούς αγωγούς, ούτε τη σινοσοβιετική ενεργειακή συμφωνία, ούτε φυσικά και το πόσο εξαρτάται η Ευρώπη από αυτήν.
Τέλος το 1989 συνέβησαν και δύο ακόμη γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της ανθρωπότητας. Η συνάντηση Μαντέλα- Ντε Κλερκ. που άνοιξε τον δρόμο για την κατάρρευση του απαρτχάιντ αλλά
και η δημιουργία του διαδικτύου, όταν στο γαλλοελβετικό κέντρο ερευνών του CERN, ανακάλυψαν το HTTP ( Hypertext Transfer Protocol), που πολλοί επιστήμονες πλέον θεωρούν σαν το Bing Bang του Θαυμαστού Νέου Κόσμου
[1ον]
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλληνικά ομόλογα αγοράζει ο Buffett -Aυξάνουν θέσεις Barclays, Citigroup και JP Morgan
Πόλο έλξης για πολλούς διεθνείς επενδυτές αποτελούν τα ελληνικά ομόλογα. Συνολικά εκτός συνόρων βρίσκεται το 55% του συνολικού δημοσίου χρέους. Eνα εκ των διεθνών fund που δραστηριοποιούνται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και ειδικά στα ομόλογα είναι η αμερικανική Berkshire Hathaway στην οποία επικεφαλής είναι o γνωστός σε όλους Warren Buffett ένας εκ των μεγαλύτερων διαχειριστών κεφαλαίων στον κόσμο.
Σημειώνεται ότι Berkshire Hathaway κατέχει ομόλογα συνολικής αξίας εκτός ΗΠΑ περίπου 11 δις δολάρια εκ των οποίων περίπου 500 εκατ δολάρια έχουν τοποθετηθεί στα ελληνικά ομόλογα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη και από την στιγμή που πριν από μήνες εξέλειπε ο κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα της χώρας , τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έγιναν ανάρπαστα παγκοσμίως.
Μάλιστα οι διεθνείς τράπεζες προέτρεπαν τους περισσότερους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα καθώς διέβλεψαν μεγάλη μείωση του spread. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότιμόνο 3 τράπεζες η Βρετανική Barclays και οι αμερικανικές Citigroup και J P Morgan λειτουργώντας για λογαριασμό τρίτων αλλά και δικών τους χαρτοφυλακίων έχουν αγοράσει τους τελευταίους 6 μήνες περίπου 6 με 7 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Μάλιστα όσοι υιοθέτησαν αυτές τις προτροπές εξήλθαν με εντυπωσιακές υπεραξίες για τα δεδομένα της αγοράς ομολόγων λόγω της μείωσης του spreads. Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων από τις 315 μονάδες βάσης διαπραγματεύεται στις 108 μονάδες βάσης. Είναι προφανές ότι αυτή η μεγάλη μείωση ευνοεί τους κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Ως παράδειγμα τονίζεται ότι αν κάποιοςξένος θεσμικός κατέχει 500 εκατ σε ομόλογα και τα είχε αγοράσει με διαφορά απόδοσης 10ετων ελληνικών και γερμανικών ομολόγων στις 300 μονάδες βάσης η μεγάλη μείωση του spread στις 108 μονάδες βάσης την τρέχουσα περίοδο , έχει δημιουργήσει κέρδοςμαζί με την ετήσια απόδοση που λαμβάνει περίπου 40 εκατ ευρώ. Με βάση εκτιμήσεις περίπου 130δις ευρώ ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών αποδεικνύοντας αφενός την τεράστια διασύνδεση και εξάρτηση της Ελλάδος από τους ξένους αφετέρου το ενδιαφέρον των αλλοδαπών funds να στηρίξουν το δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα με έρευνα στους primary dealers και σε ξένους επενδυτές προκύπτει ότι desks , επενδυτές από το Λονδίνο καλύπτουντο 60% των δημοπρασιών ομολόγων , το 20% από χώρες της Benelux , περίπου 10% η Γαλλία και 10% ο υπόλοιπος κόσμος. Οι ΗΠΑ που συμπεριλαμβάνονται στο Λονδίνο αγοράζουν συνήθως το 20% των δημοπρασιών. Οι ευρωπαίοι είναι οι πιο σταθεροί επενδυτές των ελληνικών ομολόγων. Όσον αφορά το είδος των επενδυτών περίπου 40% τράπεζες και κεντρικές τράπεζες. Οι funds managers αγοράζουν το 35% , τα pension funds 20% και τα Hedge funds περίπου 5%.
[2ον]
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιοι διαθέτουν ελληνικά ομόλογα;
Πέραν των 21 βασικών διαπραγματευτών αγοράς 5 ελληνικές και 16 ξένες τράπεζες π.χ. Citigroup , J P Morgan , Morgan Stanley , Merrill Lynch , Nomura , HSBC, Barclays,Royal bank of Scotland κ.α. που κατέχουν σε μέσους όρους από 200 εκατ έως 1 δις ευρώ , συμμετέχουν ενεργά και πολλά funds. Θα πρέπει να σημειωθεί ότιοι 16 ξένες τράπεζες που συμμετέχουν στην Ελλάδα ως βασικοί διαπραγματευτές αγοράς κατέχουν ομόλογα ύψουςαπό 10έως 12 δις ευρώ συνολικά.
Οι 5 ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα πάνω από 25δις ευρώ. Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία του ΟΤΕ, ΙΚΑ, των τραπεζών , ΤΣΜΕΔΕ ΟΓΑ ,ΤΕΒΕ , διατηρούν πολύ μεγάλες θέσεις. Το ενδιαφέρον των ξένων ήταν έως πρότινος μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε κοινοπρακτική έκδοση εμφανίζονταν 300 διεθνείς επενδυτές ώστε να αγοράσουν ομόλογα.
Μεταξύ των ξένωντραπεζών και funds που διατηρούν μεγάλες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται η Βελγική Dexia που κατείχε πάνω από 6 με 7 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα όπως και η Defa οι οποίες πούλησαν πριν λίγους μήνες.
H Citigroup κατέχει ομόλογα περί τα 2δις ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία του Βελγίου, Ολλανδίας και Ιρλανδίας κατέχουν το καθένα από 200 με 250 εκατ ευρώ ελληνικά ομόλογα. ΄Από τις Κεντρικές Τράπεζες πέραν των ευρωπαϊκών παραδοσιακά αγοραστής των ελληνικών ομολόγων είναι της Σιγκαπούρης με θέσεις κοντά στα 500 εκατ ευρώ και της Κίνας με 200 εκατ ευρώ της Νορβηγίας με 250 εκατ ευρώ κ.α.
Ακάλυπτες: Αύξηση 181,88% τον Ιούλιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα πριν από λίγο η Τειρεσίας ΑΕ, οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούλιο εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 181,88% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ τα φέσια στην αγορά τους πρώτους 7 μήνες του 2009. Συγκεκριμένα ανήλθαν στο ποσό των 2. 094 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν το 1,954 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για το μήνα Ιούλιο το ποσό αυτό έφτασε στα 296 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούλιο εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 181,88% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ αντίθετα είναι μειωμένα κατά 12,38% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε ότι αφορά τις απλήρωτες συναλλαγματικές, αυτές έφτασαν τα 140 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 7 μήνες του 2009, ενώ μόνο για τον Ιούλιο έφτασαν τα 85,6 εκατ. ευρώ.
Συμπλοκή με έναν νεκρό στην Ομόνοια
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμπλοκή μεταξύ δύο αλλοδαπών σημειώθηκε το βράδυ στην Ομόνοια, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ενός.
Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Σωκράτους στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την αστυνομία δύο αλλοδαποί 21χρόνων διαπληκτίστηκαν για προσωπικούς λόγους και ο ένας έβγαλε μαχαίρι τραυματίζοντας τον άλλον.
Το θύμα μεταφέρθηκε στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο, όπου και εξέπνευσε. Ο δράστης συνελήφθη στην Ομόνοια από αστυνομικούς με την βοήθεια πολιτών που ήταν μάρτυρες στο συμβάν.
Στροφή στην ποιότητα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ράλι τελείωσε για τους πολλούς, όχι όμως και για όλους! Το ευρύ ράλι τόσο στις διεθνείς μετοχές όσο και στην πιστωτική αγορά που κυριάρχησε από τις αρχές του Μαρτίου, φαίνεται πως πλέον πλησιάζει στο τέλος του στρώνοντας τον δρόμο από εδώ και πέρα, για την επιλεκτική στρατηγική μετοχών η οποία θα δώσει το σήμα υπεραπόδοσης τις μετοχές εκείνων των εταιρειών που ξεχωρίζουν σε ποιότητα. Το stock picking λοιπόν είναι η μόνη στρατηγική από εδώ και πέρα καθώς μπορεί το μαζικό ράλι να τελείωσε, όμως η άνοδος για τις μετοχές που την αξίζουν είναι ακόμη στα χαρτιά
Το κυνήγι ποιότητας αφορά τόσο την χρηματιστηριακή αγορά όσο και την πιστωτική αγορά, και διαφέρει τα μάλα από το κυνήγι του ρίσκου που δεν είχε κανένα διαχωρισμό, που χαρακτήρισε τις επενδύσεις από τις αρχές του β’ τριμήνου του τρέχοντος έτους. Αυτό το ράλι οδήγησε τις διεθνείς μετοχές περίπου 58% υψηλότερα και βασίστηκε σε μαζικές τοποθετήσεις σε μετοχές, ανεξαρτήτων κριτηρίων. Στο αρχικό στάδιο του ράλι μάλιστα, οι μετοχές που είχαν χτυπήσει το περισσότερο από την βουτιά που προηγήθηκε, ήταν και αυτές που σημείωσαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι επενδυτές πλέον, ιδιώτες και θεσμικοί, έχουν αρχίσει και κυνηγούν την κρεμ ντε λα κρεμ των αγορών, τις μετοχές δηλαδή εκείνων των εταιρειών που έχουν αποδείξει ότι άντεξαν την κρίση.
Η επενδυτική στρατηγική πλέον είναι long στην ποιότητα. Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί οι επενδυτές έχουν αρχίσει και κοιτούν πέραν της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και στρέφονται περισσότερο στα εσωτερικά χαρακτηριστικά των εισηγμένων, όπως η δυνατότητα κερδοφορίας. Σύμφωνα με τον Bob Doll της BlackRock, οι επενδυτικές κινήσεις έχουν επιστρέψει στα φυσιολογικά και οδηγούνται λιγότερο πλέον από μακροοικονομικούς παράγοντες και περισσότερο από παράγοντες «ασφάλειας» που προσφέρουν οι «ποιοτικές» εταιρείες.
Οι εταιρείες υψηλής ποιότητας, τονίζει ο κ. Doll, οι οποίες με άλλα λόγια έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, υγιή επίπεδα ρευστότητας και ικανοποιητική χρηματοδότηση, έχουν σήμερα εξαιρετική αξία. Ετσι η πιο σημαντική επενδυτική απόφαση στο επόμενο διάστημα είναι η αγορά των «σωστών» μετοχών. Αν και η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί άρα και το ρίσκο των επενδύσεων, αυτό θα είναι ωστόσο το τίμημα για όσους στοχεύουν σε υψηλές αποδόσεις.