Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται εδω πέρα,

αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα[στο ΧΑ]
η άλλη μισή στην Κίνα Βρίσκεται

απο άρθρο των reporters

Σαγκάη: Τα χαρακτηριστικά φούσκας ήταν εκεί


Για μία ακόμη φορά η προσοχή έχει στραφεί στην Κίνα. Η σημερινή νεά ισχυρή πτώση στην Σαγκάη, οδηγεί πολλούς αναλυτές να θεωρούν πως στην πόλη μπήκαν οι αρκούδες. Ενδεχομένως να μην έχουν άδικο, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούν την Κίνα πανάκεια για όλα. Εμπόριο, εισαγωγές, εξαγωγές, νομίσματα και γιατί όχι και μετοχές. Μέχρι και ο πολύς Mobius την συνιστούσε ανεπιφύλακτα, όχι αδικαιολόγητα. Αλλά πάντα ένας δράκος είναι απρόβλεπτος και ως εκ τούτου επικίνδυνος.
Ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Κίνας, είχε δεύτερη καλύτερη απόδοση παγκοσμίως εφέτος, και είναι δυνατό να παρατείνει την άνοδό του, δεδομένης της ανάκαμψης των κερδών και της επιταχυνόμενης οικονομικής ανάπτυξης που αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές και πειστικές ιστορίες ανάκαμψης παγκοσμίως, δήλωνε πρόσφατα ο Chen Li, Chief Strategist Harvest Management στο Πεκίνο στην οποία η Deutsche Bank έχει μερίδιο, και η οποία και επιβλέπει περίπου $22 δισ., συμπεριλαμβανομένου και ενός τμήματος του Εθνικού Ταμείου Συντάξεων.

Πως φθάσαμε ως εδώ

Ο Σύνθετος Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης είχε διπλασιαστεί από τα χαμηλά επίπεδα του Νοεμβρίου, ενώ οι επενδυτές άνοιξαν το μεγαλύτερο αριθμό λογαριασμών συναλλαγών μετά τον Ιανουάριο του 2008, έχοντας δελεαστεί από ενδείξεις ότι κρατικό οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 4 τρισ. γουάν ($586 δισ.) σε συνδυασμό με τραπεζικό δανεισμό επιπέδων ρεκόρ έχουν αναζωογονήσει την οικονομία. Ο Δείκτης της Σαγκάης έχει αυξηθεί κατά 90% φέτος, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη απόδοση παγκοσμίως μετά το δείκτη του Περού, ανάμεσα σε 89 δείκτες αναφοράς μετοχών, που παρακολουθούνται από την Bloomberg.

Ωστόσο επήλθε η κόπωση, πολύ πιο γρήγορα απ΄ απ ότι αναμενόταν και σήμερα μιλάμε πως στο κινεζικό χρηματιστήριο μπήκαν οι αρκούδες.


Η άνοδος αυτή όμως είχε πυροδοτήσει ανησυχία γύρω από πιθανές δράσεις της κυβέρνησης με στόχο την επιβράδυνση της ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση οφείλει να είναι προσεκτική, ώστε οι κρατικές δαπάνες να μην δημιουργήσουν «φούσκα» στο χρηματιστήριο δήλωνε, ο Allan Conway, Διευθυντής Επενδύσεων σε Αναπτυσσόμενες Αγορές της Schroder Investment Management, η οποία επιβλέπει $17,5 δις αλλά και αυτός υπογράμμισε ότι θα διατηρήσει μεγάλες θέσεις σε κινέζικες μετοχές, βάσει της αισιόδοξης άποψης ότι η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση και τα οικονομικά πακέτα στήριξης θα ωθήσουν την ανάπτυξη της Κίνας προς το στόχο του 8% που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Αποτιμήσεις

Οι αποτιμήσεις των μετοχών που συμμετέχουν στο Σύνθετο Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχουν εμφανίσει κέρδη μέχρι και 38πλάσια της αρχικής αξίας, τιμή υπερδιπλάσια εκείνων που απαρτίζουν τον Δείκτη Αναπτυσσόμενων Αγορών της Morgan Stanley (MSCI) και τον Δείκτη Standard & Poor’s 500 (S&P 500).

Η ανάκαμψη του χρηματιστηρίου έθεσε τέλος στο εννεάμηνο μορατόριουμ των εγχώριων αρχικών δημόσιων προσφορών του Ιουνίου. Η χρηματιστηριακή αξία των πέντε εταιριών που εντάχθηκαν από τότε στο χρηματιστήριο, αυξήθηκε κατά 112% κατά μέσο όρο τη μέρα που εισήλθαν σε αυτό, ακόμα και έπειτα από την πώληση μετοχών στην κορυφή των κλιμάκων που προορίζονται για επενδυτές. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν πουληθεί μετοχές αξίας 55,6 δισ. γουάν, σύμφωνα με δεδομένα που έχει συλλέξει η Bloomberg.

Οι Φόβοι για φούσκα βγήκαν αληθινοί

Εν τούτοις, υπάρχουν σημάδια ότι η κυβέρνηση θα δράσει με τρόπο που θα διασφαλίσει πως τα τραπεζικά δάνεια δεν θα εκτραπούν προς το χρηματιστήριο. Την 27η Ιουλίου η ρυθμιστική αρχή του τραπεζικού κλάδου ζήτησε από τους δανειστές να διασφαλίσουν ότι τα δάνεια που προορίζονται για επενδύσεις σε σταθερά περιουσιακά στοιχεία κατευθύνονται σε έργα που θα υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία. Τρεις ημέρες αργότερα, η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε σχέδια για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τα δάνεια για κεφάλαιο κινήσεως.

Ο πρώην Διευθύνων Οικονομολόγος της Morgan Stanley στην Ασία, Andy Xie – σήμερα ανεξάρτητος οικονομολόγος – δήλωσε στις 31η Ιουλίου ότι η Κίνα μπορεί να μειώσει την αύξηση σε νέα δάνεια κατά το ήμισυ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ώστε να αποσοβήσει το ενδεχόμενο «φούσκας» στο χρηματιστήριο.

Ο Edward Chancellor, διαχειριστής επενδυτικών χαρτοφυλακίων στην έδρα της Grantham Mayo Van Otterloo στη Βοστόνη, δήλωσε και εκείνος ότι η ανάκαμψη στο χρηματιστήριο της Κίνας αποτελεί «κλασικό προοίμιο φούσκας». Οι αποτιμήσεις των μετοχών των αναδυόμενων αγορών «μάλλον απίθανες» και τα αναπτυσσόμενα κράτη μπορεί να κατευθύνονται προς κάποια «διόρθωση λόγω λήψης κερδών», τόνιζε και η RBC Capital Markets σε σημείωμα προς τους πελάτες της, και σήμερα αποδεικνύεται πως μάλλον είχε δίκιο


κάποιοι ανΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ εκτιμούσαν ότι η Ανάκαμψη άρχισε ήδη από την Κίνα και ότι βγαίνουμε από την κρίση.

άρα και το δικό μας +150% των τραπεζών είναι φούσκα!

20 σχόλια:

  1. Τα δύο σενάρια του FTSE 20 και όλες οι νέες στηρίξεις

    Με κέρδη της τάξεως του 1,15%, στις 1216,68 μονάδες, έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20 πραγματοποιώντας σε 14225 πράξεις τη χαμηλή αξία συναλλαγών των 81,5 εκατ. ευρώ. Η ημερήσια διακύμανση βρέθηκε στο 0,99% (1219,15 με 1207,29 μονάδες) ενώ η αγοραστές υπερίσχυσαν κατά 15% σε σχέση με τους πωλητές.

    Στο διάγραμμα του δείκτη, οι αναλυτές της Fortius Finance διαπιστώνουν τάση διατήρησης του επιπέδου στήριξης των 1200 με 1210 μονάδων.

    Πιθανή ανοδική ή καθοδική διάσπαση του σχηματισμού με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση έντονου trend, εκτιμούν. Έτσι, ενώ η ανοδική διάσπαση θα οδηγήσει το δείκτη πάνω από την αντίσταση των 1236 μονάδων βάζοντας ως στόχο την προσέγγιση της «επικίνδυνης» διπλής κορυφής (στις 1270 μονάδες), η καθοδική διάσπαση θα ανοίξει το δρόμο για την περιοχή στήριξης των 1174 μονάδων εγείροντας σενάρια πιθανής βύθισης προς τις 1100 μονάδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στα 23 εκατομμύρια ο τζίρος την πρώτη ώρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. at webmaster!!!!!!!!!!!!!!!!!

    τι θα γίνει με το Βλογι;

    Πότε θα σταματήσουν τα προβλήματα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΠΑΠ: Η Εθνική Π&Κ τον υποβαθμίζει σε "neutral


    Η Εθνική Π&Κ Χρηματιστηριακή υποβάθμισε τον ΟΠΑΠ σε "neutral" και μείωσε την τιμή-στόχο στα 19 ευρώ από 26,50 ευρώ.

    "Αν και συμφωνούμε ότι σε αυτά τα επίπεδα η αποτίμηση φαίνεται ελκυστική, η αβεβαιότητα για τις πραγματικές επιπτώσεις των φορολογικών μέτρων και της απαγόρευσης του καπνίσματος σε συνδυασμό με ενδεχόμενη ωρίμανση του Kino θα κρατήσει την μετοχή στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος", ανέφερε η χρηματιστηριακή σε έκθεσή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με τέτοιες εκτιμήσεις ,
    προβλέπω τη μετοχή να πέφτει κάτω από τα 16 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΥΠΕΕ: Εξαρθρώθηκε δίκτυο κυκλικής απάτης


    Επιχείρηση εμπορίας φωτογραφικού υλικού που εμπλέκεται σε κύκλωμα έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, αποκάλυψαν οι έλεγχοι της Περιφερειακής Δ/νσης Κεντρικής Μακεδονίας της ΥπΕΕ.

    Η επιχείρηση συμπεριλαμβάνεται σε διεθνές δίκτυο τύπου «Καρουσέλ» ή κυκλικής απάτης, καθώς συμμετείχε ως κρίκος στην αλυσίδα των εμπλεκομένων επιχειρήσεων και εμφανίζεται μάλιστα ως αυτουργός.

    Στόχος του δικτύου η διαδοχική έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, ώστε να γίνεται μετακύλιση φόρου εισροών μέσω διαδοχικών «ενδοδικτυακών» συναλλαγών, με εικονικές εξαγωγές και συναλλαγές, τόσο στην Ελλάδα όσο και ενδοκοινοτικά.

    Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση αποσκοπούσε στη διόγκωση του ΦΠΑ εισροών, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται ο ΦΠΑ εκροών που αναλογεί στο Δημόσιο.

    Από την έκδοση-διακίνηση εικονικών τιμολογίων στερήθηκε το Δημόσιο την είσπραξη ΦΠΑ άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Η αξία των εικονικών τιμολογίων που εκδόθηκαν ανέρχεται στο ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

    Το εκτιμώμενο πρόστιμο για τις παραβάσεις που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 36,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έπεσε στα 13 εκατομμύρια ο τζίρος
    τη δεύτερη ώρα !!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΕΓΕΚ

    Η εν λόγω εταιρεία συγκαλεί για τις 9 Σεπτεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της προκειμένου να αποφασιστούν οι αλλαγές που προτείνει η διοίκησή της και αφορούν κυρίως τη δυνατότητά της να δραστηριοποιηθεί σε ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) καθώς και σε τομείς που αφορούν την ενέργεια, τα λατομικά προϊόντα και τις αναπτύξεις εμπορικών κέντρων ή άλλων συγκροτημάτων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΑΕΓΕΚ εκτός από την ανάληψη έργων σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί και στη διαχείριση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση πάσης φύσεως, κατηγορίας και ειδικότητας έργων τεχνικών, οικοδομικών, ενεργειακών, έργων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένων αιολικών, υδροηλεκτρικών, θερμοηλεκτρικών, ηλιακών, φωτοβολταϊκών, γεωθερμικών, βιομάζας, τηλεθέρμανσης, και γενικότερα παντός τύπου παραγωγής και εκμετάλλευσης ενέργειας.

    Στο νέο καταστατικό

    Επίσης το νέο καταστατικό της ΑΕΓΕΚ θα καταγράφει αναλυτικά δραστηριότητες όπως:

    - Η εξόρυξη, απόληψη, επεξεργασία, μεταφορά, παραγωγή, μετάπλαση, διαχείριση, εκμετάλλευση και εμπορία λατομικών προϊόντων, αδρανών υλικών και εν γένει μεταλλευμάτων σε οποιαδήποτε μορφή στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και η προμήθεια, διαχείριση, αντιπροσώπευση, εμπορία, συντήρηση, εκμίσθωση και μίσθωση και γενικώς η παραγωγή, αντιπροσώπευση και εκμετάλλευση με οποιαδήποτε μορφή στην Ελλάδα και το εξωτερικό οποιωνδήποτε υλικών, δομικών υλικών, μηχανημάτων, εξαρτημάτων και εν γένει εξοπλισμού και εργαλείων προελεύσεως εσωτερικού ή εξωτερικού.

    - Η ανάληψη, μελέτη, επίβλεψη, χρηματοδότηση και ανέγερση, για λογαριασμό της εταιρείας ή για λογαριασμό τρίτων, με οποιοδήποτε σύστημα, οικοδομικών συγκροτημάτων, ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, συγκροτημάτων κατοικιών και γραφείων, τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων ακινήτων καθώς και η εν γένει ανάπτυξη, αξιοποίηση, πώληση, εκμίσθωση, μίσθωση, διαχείριση, λειτουργία, συντήρηση ή εκμετάλλευσή τους με οποιονδήποτε τρόπο.

    Η μετατροπή της ΑΕΓΕΚ σε μια εταιρεία με πολλές διαφορετικές δραστηριότητες αποτελεί το σχέδιο του νέου της βασικού μετόχου, Γ. Μαρούλη. Σημειώνεται πως η συμμετοχή της στα κατασκευαστικά έργα είναι πλέον περιορισμένη μιας και το ποσοστό της στην ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική είναι 20%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τιτλοποιήσεις από την Πειραιώς

    Τρεις τιτλοποιήσεις σε διάστημα τριών ημερών πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς.

    Το ύψος τους ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ ενώ από την αρχή του έτους, φθάνει τα 5,1 δισ. ευρώ. Στις 14 Αυγούστου, ολοκληρώθηκε η πρώτη τιτλοποίηση που αφορούσε δάνεια χρηματοδοτικής μίσθωσης της Πειραιώς Leasing ύψους 540 εκατ. ευρώ και έγινε από την εταιρεία ειδικού σκοπού Gaia Lease Plc με διοργανωτή την UBS Το 51% του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου αξιολογήθηκε με Αaa από τον οίκο Moody's.

    Την ίδια ημερομηνία, ολοκληρώθηκε η δεύτερη τιτλοποίηση καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών ύψους 558 εκατ. ευρώ από την εταιρεία ειδικού σκοπού Praxis II Finance και διοργανωτή τη Morgan Stanley Το 68% των εκδοθέντων τίτλων αξιολογήθηκε με Αaa από τη Moody's.

    Στις 17 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η τρίτη τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων ύψους 2,352 δισ. ευρώ από την Axia III με διοργανωτή την Citigroup Global Markets Limited. Το 71% των εκδοθέντων τίτλων αξιολογήθηκε με Αaa από τον οίκο Moody's. Οι τίτλοι με διαβάθμιση Aaa είναι αποδεκτοί για αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

    Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο η Πειραιώς ολοκλήρωσε άλλες δύο τιτλοποιήσεις, συνολικού ύψους 1,625 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των τιτλοποιήσεων που έχει πραγματοποιήσει το 2009 σε 5,075 δισ. ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Alpha Bank:
    Στα 182 εκατ. τα κέρδη εξαμήνου - Που αποδίδεται η βελτίωση

    Έχοντας ξεπεράσει τον σκόπελο των καλλιεργούμενων φημών για αύξηση κεφαλαίου άμεσα η Alpha bank επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου στις 25 Αυγούστου. Η αμκ όπως έχει τονιστεί θα είναι της τάξης των 500 με 600 εκατ ευρώ και θα πραγματοποιηθεί μάλλον στο α' τρίμηνο του 2010. Τα κέρδη της Alpha bank στο α' 6μηνο θα διαμορφωθούν στα 180 με 182 εκατ ευρώ η πτώση 56% στα 414 εκατ ευρώ.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά του α' 6μήνου της Alpha bank ή καλύτερα του β΄ τριμήνουείναι ότι καταγράφεται βελτίωση που αποδίδεται σε 4 βασικούς λόγους

    1)Στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους. Τα έξοδα από τόκους μειώνονται αφού μειώθηκαν τα επιτόκια στις καταθέσεις. 2)Αυξήθηκε το περιθώριο κέρδους στα δανειακά προϊόντα. Την τρέχουσα περίοδο οι τράπεζες εμφανίζουν καλύτερο spreads στα δάνεια τους σε σχέση π.χ. με το 2007. Δίνουν λιγότερα δάνεια αλλά κερδίζουν περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν. Προφανώς όμως σε απόλυτα μεγέθη τα κέρδη είναι χαμηλότερα. 3)Τα έκτακτα κέρδη έχουν βελτιωθεί και 4) τα έξοδα επίσης βαίνουν μειούμενα.

    Βέβαια η πολιτική προβλέψεων για επισφαλή δάνεια θα κρίνει την τελική κερδοφορία αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες η Alpha θα μπορούσε να επιτύχει κέρδη 360 με 380 εκατ ευρώ. Η Alpha bank διαθέτει 4 δις ευρώ σε κεφάλαια και καλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, επίσης διαθέτει ικανοποιητικήρευστότητα. Έχει θέσει ως στόχο να διαθέτει απόθεμα ρευστότητας 16 δις ευρώ έως το τέλος του 2009 και ο στόχος είναι εφικτός.

    Επίσης έχει αναλάβει λελογισμένο ρίσκο στο εξωτερικό. Με 11 δις χορηγήσεις και 6 δις καταθέσεις η Alpha bank εμφανίζει λελογισμένη έκθεση στα Βαλκάνια, που στις καλές εποχές μπορεί να μην είναι τόσο καλό αλλά στις κακές εποχές είναι προφανώς καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελλάς το Μεγαλείο σου!!!!

    τι κι αν οι δείκτες στη Ν.Υ βυθίζονται
    εμείς εδώ με τέτοιο χαμηλό τζίρο [84 εκατ. ΜΟΝΟ]και.........




    ανεβαίνουμε!!!!!


    :-)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να ανακαλέσει ζήτησε από τον Περικλή Κοροβέση ο ΣΥΝ!!!!!!!

    Στη σκιά των δηλώσεων του Περικλή Κοροβέση συνεδρίασε την Τετάρτη η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, η οποία αποδοκίμασε τις δηλώσεις του βουλευτή σχετικά με εμπλοκή της Αριστεράς στην υπόθεση Siemens και του ζήτησε να ανακαλέσει.

    Επίσης, η Κουμουνδούρου κάλεσε τον βουλευτή να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που ερμηνεύεται ως έκκληση σε παραίτηση.

    «Η παρέμβαση μου ισοδυναμούσε με έκκληση προς την Αριστερά να διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά αυτούς τους υπαινιγμούς» απαντά ο κ. Κοροβέσης και ξεκαθαρίζει πως δεν παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα.


    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία η δήλωση Κοροβέση χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη και ακατανόητη», «γεμάτη από ανυπόστατες κατηγορίες και ανακριβείς αναφορές».

    «Είναι πράγματα, τα οποία δεν έχουν διανοηθεί να ισχυριστούν πολιτικοί μας αντίπαλοι, ακριβώς επειδή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι βουλευτές της Αριστεράς οφείλουν να σέβονται τους αγώνες και τις αγωνίες των αριστερών αγωνιστών και αγωνιστριών, που πρώτα απ’ όλα τους χαρακτηρίζει μια ανιδιοτελής στάση ζωής» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η Πολιτική Γραμματεία καλεί τον κ. Κοροβέση να ανακαλέσει, «ειδάλλως είναι εκτεθειμένος στον κόσμο της Αριστεράς και πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες απέναντι στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ».

    Την ερχόμενη Τρίτη στην τακτική συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθεί το θέμα που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Π.Κοροβέση και θα υπάρξει τοποθέτηση.


    Απάντηση Κοροβέση


    Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης αναφέρει: «Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενός πολιτικού οργανισμού που, όπως είναι γνωστό, έχει δώσει μάχες κατά του πολιτικού χρήματος και υπέρ της διαφάνειας στη πολιτική ζωή, θεώρησα ότι μέσα στα καθήκοντά μου είναι να μιλήσουμε και για τα ‘του οίκου μας’.

    » Η ηγεσία της αριστεράς του 1990, στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όφειλε να είχε δώσει έγκαιρα απαντήσεις, υπερασπίζοντας τον εαυτό της από τους υπαινιγμούς που διατυπώνονται δημόσια από έγκριτους δημοσιογράφους και σε έγκριτες εφημερίδες, περί συνενοχής της σε σκανδαλώδεις συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens (Ελευθεροτυπία 13/7/2009, Γ.Βότσης και άρθρο Κ.Μπέη, Ελευθεροτυπία, Ιούλιος 2009) προκειμένου να μην αιωρούνται ερωτήματα.

    » Χαίρομαι που με μια δήλωση που ανακύκλωνε ήδη πολυδημοσιευμένες πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις, έστω και καθυστερημένα.

    » Θεωρώντας ότι το 'ηθικό κεφάλαιο' είναι για την Αριστερά το πιο πολύτιμο κεφάλαιό της, εξέφρασα δημόσια την απορία γιατί δεν το υπερασπίζεται από τέτοιους δημόσιους υπαινιγμούς.

    » Η παρέμβαση μου ισοδυναμούσε με έκκληση προς την Αριστερά να διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά αυτούς τους υπαινιγμούς, γιατί ακριβώς η μη διάψευσή τους υπάρχει κίνδυνος να την μετατρέψει σε μέρος ενός προβλήματος που ‘ανήκει’ ... δικαιωματικά στις διαπλεκόμενες δυνάμεις του κεφαλαίου και του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού.

    » Για ό,τι δε με αφορά, διευκρινίζω ότι μέσα από τη μακρά μου πορεία παραμένω καταρχήν πολίτης με πλήρη δικαιώματα, μεταξύ των οποίων τον Σεπτέμβριο του 2007 προέκυψε και η βουλευτική μου ιδιότητα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. το πρόβλημα τώρα πιο είναι.

    αν η πουτάνα του καίσαρα είναι κυρία

    ή η κυρία είναι η Πουτάνα του καίσαρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. όταν μιλάμε για την Πουτάνα αναφερόμαστε στη ρήση του Λένιν για τον ορισμό της"Πουτάνας"




    για τις κατ' επάγγελμα κυρίες δεν έχω κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσω ότι ΔΕΝ είναι κυρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χαμός γίνεται στα παράγωγα.


    ο Αράπογλου "πετάει"τους σορτάκιδες "έξω''

    ;-)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγορές βγήκαν στα χαμηλά της αγοράς και συγκεκριμένα στην περιοχή των 2.300 μονάδων μετριάζοντας τις απώλειες του γενικού δείκτη. Η είσοδος της Κίνας σε bear market αρχικά επηρέασε τις αγορές, στη συνέχεια όμως οι απώλειες μειώθηκαν. Περιορισμό απωλειών καταγράφουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Τα παράγωγα στις ΗΠΑ υποχωρούν και δείχνουν πως η Wall Street θα ανοίξει σε αρνητικό έδαφος.

    Ο γενικός δείκτης λίγα λεπτά μετά τις 14:00 κινείται οριακά χαμηλότερα συγκριτικά με το χθεσινό κλείσιμο. Πιο συγκεκριμένα χάνει 0,19% και βρίσκεται στις 2.328 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ. Στο 0,08% έχει περιορίσει τις απώλειές του ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος και ενισχύεται κατά 0,14%.

    Οι τράπεζες από το ξεκίνημα και παρά τις απώλειες έδειξαν περιορισμένες διαθέσεις για μεγάλη υποχώρηση. Τώρα η Εθνική, η Eurobank, η Marfin και το ΤΤ κινούνται σε θετικό έδαφος καταγράφοντας μικρά κέρδη. Υστερεί ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ, ενώ οριακές απώλειες καταγράφει και η ΔΕΗ.

    Σταδιακά αυξάνεται και ο αριθμός των ανοδικών μετοχών που τώρα ανέρχεται στις 70, ενώ υποχωρούν περίπου 100 τίτλοι. Ξεχωρίζουν λόγω κερδών, η Τσουκαρίδης και η Lavipharm. Υποχωρεί με όγκο η Μοχλός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Wall: Η Κίνα δίνει θάρρος στις αρκούδες


    Επέστρεψε η ανησυχία στην αμερικανική κεφαλαιαγορά μετά τη νέα "βουτιά" στο χρηματιστήριο της Σανγκάης και με τον εφιάλτη του bear market να χτυπάει την πόρτα της Κίνας, εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την πορεία της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας.

    Ελλείψει μακροοικονομικών στοιχείων η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα και στην ανακοίνωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ.

    Αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,68% στις 9.154,84 μονάδες, ο Nasdaq 100 σημειώνει πτώση 0,88% στις 1.938,66 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P υποχωρεί κατά 0,74% στις 982,32 μονάδες.

    To "κύμα" sell off στις διεθνείς αγορές θυμίζει τη συνεδρίαση της Δευτέρας όταν οι επενδυτές προτίμησαν την κατοχύρωση των κερδών τους μετά από την κατρακύλα των ασιατικών χρηματιστηρίων.

    "Το χθεσινό rebound σε μετοχές και εμπορεύματα ήταν ήπιο. Ο δείκτης S&P 500 δεν κατάφερε να πιάσει το επίπεδο της Δευτέρας των 992,40 μονάδων", επισημαίνει σε σχετικό σημείωμα ο αναλυτής της Bank of Scotland, Naeem Wahid.

    "Το αδύναμο επενδυτικό κλίμα συνοδευόμενο από ένα επίσης νωχελικό μακροοικονομικό μέτωπο δεν παροτρύνει για επενδύσεις ρίσκου", προσθέτει.

    Την ίδια στιγμή ο επενδυτής Joshua Raymond της City Index εκτιμά ότι η προσοχή μετατοπίζεται εκ νέου στην μακροοικονομική εικόνα.

    Στο μέτωπο των εταιρικών ειδήσεων πτώση 19% στα καθαρά κέρδη τριμήνου ανακοίνωσε η HP.
    Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της HP ανήλθαν στα 1,64 δις. δολ, ή 67 σεντς ανά μετοχή, έναντι 2,03 δισ. δολ. , ή 80 σεντς ανά μετοχή, την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

    Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν για την συνεχιζόμενη πτώση στις πωλήσεις της HP για μελάνι εκτύπωσης, το οποίο είναι εδώ και καιρό ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της εταιρείας.

    Οι πωλήσεις για εφοδιασμό εκτυπωτών HP, σωριάστηκαν 13% κατά το τρίμηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τιτάν: Πτώση 47,3% στα κέρδη Q2 βλέπει η Proton


    Στα 38,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 47,3% σε ετήσια βάση, αναμένονται τα καθαρά κέρδη της Τιτάν στο β' τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ProtonBank σε έκθεσή της όπου διατηρεί τιμή-στόχο στα 18,50 ευρώ και σύσταση "neutral".

    Η χρηματιστηριακή προβλέπει αδύναμα μεγέθη σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρία με εξαίρεση την Αίγυπτο ενώ εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του ομίλου θα βελτιωθούν στα επόμενα τρίμηνα.

    Ειδικότερα, προβλέπει μείωση των πωλήσεων κατά 10,8% στα 379,1 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να υποχωρούν 19% στα 92,6 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο.

    Η Τιτάν ανακοινώνει αποτελέσματα στις 27 Αυγούστου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυξημένα δικαιώματα στους μετόχους μειοψηφίας

    [1ον]
    Ενίσχυση των δικαιωμάτων των μετόχων εισηγμένων εταιρειών θα εξασφαλίσει το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση και τροποποίηση του κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών – Ενσωμάτωση στο ελληνική δίκαιο της Οδηγίας 2007/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Ιουλίου 2007 σχετικά με την άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων από μετόχους εισηγμένων εταιρειών» που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών , ΤτΕ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, Ενωση Εισηγμένων Εταιρειών, ΣΕΒ, Χρηματιστήριο Αθηνών, Σύνδεσμος ΑΕ& ΕΠΕ, ΕΠ.Ε.Ι.Α).

    Η περίοδος διαβούλευσης λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2009.

    Στόχοι της εν λόγω Οδηγίας είναι να ενισχυθούν τα δικαιώματα των μετόχων εισηγμένων εταιρειών, τα δικαιώματα ψήφου μέσω πληρεξουσίου, η δυνατότητα συμμετοχής σε γενικές συνελεύσεις με ηλεκτρονικά μέσα και η δυνατότητα άσκησης δικαιωμάτων διασυνοριακής ψήφου, δεδομένου ότι οι κάτοχοι μετοχών με δικαιώματα ψήφου θα πρέπει να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματα αυτά.

    Με το ν/σ αυτό θα επιτευχθεί άρση των εμποδίων που αποθαρρύνουν τους μετόχους από την ψηφοφορία, όπως η εξάρτηση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου από τη δέσμευση των μετοχών για ορισμένο χρονικό διάστημα πριν από τη ΓΣ , καθώς και η διευκόλυνση των μετόχων κατοίκων εξωτερικού να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους σε σχέση με τη γενική συνέλευση το ίδιο εύκολα με τους μετόχους που διαμένουν στο κράτος – μέλος, στο οποίο έχει την καταστατική έδρα της η εταιρεία.

    Tούτο προϋποθέτει την άρση των υφισταμένων εμποδίων ως προς την πρόσβαση των μετόχων – κατοίκων εξωτερικού στις πληροφορίες σχετικά με τη Γενική Συνέλευση και την άσκηση του δικαιώματος ψήφου χωρίς φυσική παρουσία στη ΓΣ.

    Ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους οι μέτοχοι θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν, γνωρίζοντας τις σχετικές πληροφορίες, είτε κατά τη διάρκεια της ΓΣ είτε πριν από αυτή καθώς και να διαθέτουν επαρκή χρόνο για να εξετάζουν τα έγγραφα που θα υποβληθούν στη ΓΣ και για να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν.

    Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζεται η έγκαιρη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης της γενικής συνέλευσης με μέσα που ευλόγως θεωρούνται αξιόπιστα για την αποτελεσματική διάχυση των πληροφοριών στο επενδυτικό κοινό σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ενωση, με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με εθνική και πανευρωπαϊκή εμβέλεια.

    Οι κυριότερες από τις αλλαγές που θα επιφέρει το παραπάνω νομοσχέδιο είναι οι εξής:

    - Οι μέτοχοι ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους θα μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους και να ψηφίζουν.

    - Θεσπίζεται η υποχρέωση ανάρτησης της πρόσκλησης και των απαραίτητων πληροφοριών στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Καταργείται η δέσμευση των μετοχών για τις εισηγμένες εταιρείες.

    - Παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής στη ΓΣ με σχετική πρόβλεψη του καταστατικού με αμφίδρομη επικοινωνία ή με ζωντανή μετάδοση της συνέλευσης.

    - Παρέχεται η δυνατότητα του εκπροσώπου ή αντιπροσώπου που ενεργεί για περισσότερους μετόχους να ψηφίζει διαφορετικά για κάθε μέτοχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυξημένα δικαιώματα στους μετόχους μειοψηφίας

    [2ον]

    - Θεσπίζεται η υποχρέωση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας καθώς και τις λεπτομέρειες καταχώρησης αυτών στην ιστοσελίδα, εντός 15 ημερών το αργότερο από την ημερομηνία της Γενικής συνέλευσης.

    - Η πρόσκληση για ΓΣ, πέραν των ήδη προβλεπομένων, θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες τουλάχιστον για :

    α) τα δικαώματα μειοψηφίας, ήτοι σχετικά με την προσθήκη θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, τα σχέδια αποφάσεων και τις απαντήσεις σε ερωτήματα μετόχων, αναφέροντας την ημερομηνία μέχρι την οποία μπορεί να ασκηθεί κάθε δικαίωμα, ή εναλλακτικά, την καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία μπορούν να ασκηθούν τα δικαιώματα αυτά.

    β) τη διαδικασία για ψήφο μέσω εκπροσώπου ή αντιπροσώπου και ιδίως τα έντυπα εξουσιοδότησης και τα μεσα τα οποία χρησιμοποιεί η εταιρεία για να δέχεται ηλεκτρονικά κοινοποίηση του διορισμού εκπροσώπου ή αντιπροσώπου γ) τις διαδικασίες για την ψήφο με αλληλογραφία ή με ηλεκτρονικά μέσα.

    - Για τις άυλες ονομαστικές μετοχές προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στη γενική συνέλευση ως μετόχου του προσώπου στο όνομα του οποίου είναι καταχωρημένες οι μετοχές στο μητρώο όπου τηρούνται οι κινητές αξίες, την ημέρα της ΓΣ και για τις άυλες ανώνυμες μετοχές μπορεί να συμμετάσχει στη ΓΣ ως μέτοχος το πρόσωπο στο όνομα του οποίου είναι καταχωρημένες οι μετοχές στο μητρώο όπου τηρούνται οι κινητές αξίες 8 ημέρες πρίν από την ημέρα της ΓΣ.

    - Προβλέπονται νέες δυνατότητες συμμετοχής στη ΓΣ με σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό, όπως η δυνατότητα συμμετοχής στη ΓΣ με αμφίδρομη επικοινωνία, ή με ζωντανή μετάδοσης της συνέλευσης, οπότε η εταιρεία υιοθετεί διαδικασίες για τη συμμετοχή στη γς, τη διασφάλιση της ταυτότητας του μετόχου και της προέλευσης της ψήφου καθώς και την ασφάλεια της ηλεκτρονικής ή άλλης σύνδεσης.

    - Το ΔΣ της εταιρείας υποχρεούται να θέτει στη διάθεση των μετόχων στην έδρα της επτά (7) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη γενική συνέλευση σχέδια αποφάσεων για θέματα που περιλαμβάνονται στην αρχική ημερήσια διάταξη ή που προστέθηκαν από μετόχους, ύστερα από αίτηση μετόχων που εκπροσωπούν το 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου , καθώς και το δικαίωμα των αιτούντων μετόχων που εκπροσωποούν το 1/20 του καταβεβλημένου κεφαλαίου να ζητήσουν την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή