Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Γράφημα ΕΤΕ & ΓΔ Δευτέρας 30 Μάη 2011







6 σχόλια:

  1. Ρώσος μεγιστάνας εξαγόρασε το 5% στην Τράπεζα Πειραιώς

    Ποσοστό άνω του 5% στην Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg ο Ρώσος μεγιστάνας Alexander Nesis (φωτ.), μέσω του fund ICT Group.

    To ICT δραστηριοποιείται κυρίως στους κλάδους της ενέργειας και των ορυχείων, ενώ ο κ. Nesis είναι από τους βασικούς μετόχους στη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στη Ρωσία, τη Nomos Bank,
    με ποσοστό 19%.

    Ο νέος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί το νούμερο 459 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη (Forbes - 2011) με προσωπική περιουσία 2,4 δισ δολ.

    Ο Nesis έγινε γνωστός στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή το 1990, όταν και επανεπένδυσε τα κέρδη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων ουρανίου στην Κεντρική Ασία, σε εταιρείες ναυπηγείων και μεταλλευμάτων.
    Μάλιστα, δημιούργησε την Polymetal,
    με τον δισεκατομμυριούχο Suleiman Kerimov, την οποία και πώλησε το 2005. Ωστόσο την επαναγόρασε τρία χρόνια αργότερα σε πολύ χαμηλότερη τιμή, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Πρόκειται για τη δεύτερη είσοδο ξένου επενδύτη στην Τράπεζα Πειραιώς το τελευταίο διάστημα καθώς πρόσφατα το τσεχικο επενδυτικό κεφαλαίο PPF του Tσέχου δισεκατομμυριούχου Petr Kellner απέκτησε
    το 5,7% της τράπεζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα 108,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του πιστωτικού συστήματος για το πρώτο τρίμηνο του 2011 έναντι ζημιών 166,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αύξηση προβλέψεων 16,8%

    Επιστροφή στην κερδοφορία σημείωσε το εγχώριο πιστωτικό σύστημα το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, με τις διοικήσεις των τραπεζών να εστιάζουν την στρατηγική τους στην διατήρηση ικανοποιητικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στην απομόχλευση των ισολογισμών και την αύξηση της ρευστότητας.

    Δεν έλειψε και η αρωγή έκτακτων κερδών όπως η πώληση θυγατρικών (Eurobank, Marfin Popular) αλλά και κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις (Alpha bank και Ταχ. Ταμιευτήριο).
    Η έκτακτη φορολογία των καταθέσεων στην Κύπρο ενσωματώθηκε στο α΄ τρίμηνο για τις Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular οι οποίες είχαν σχετικά χαμηλότερες απομειώσεις ως ποσοστό των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνολικά τα κέρδη του πιστωτικού συστήματος για το πρώτο τρίμηνο του 2011 διαμορφώθηκαν στα 108,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 166,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η βελτίωση σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 όπου οι ζημιές του τραπεζικού κλάδο άγγιξαν τα 360 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν την πολιτική κεφαλαιακής θωράκισης προχωρώντας στον σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Έτσι για το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι συνολικές προβλέψεις του πιστωτικού συστήματος διαμορφώθηκαν σε 1,785 δις. ευρώ έναντι 1,528 δις. ευρώ καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 16,8%.

    Για το ίδιο διάστημα τα έσοδα από τόκους παρουσιάζουν οριακή υποχώρηση κατά 1,2% κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους των καταθέσεων και της μείωσης της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Ωστόσο καταγράφουν σημαντική αύξηση (+13,6%) σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

    Η πιστωτική επιβράδυνση του α' τριμήνου μεταφράστηκε σε λιγότερες προμήθειες για τον κλάδο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, οριακά ωστόσο μειωμένες σε σχέση με το δ' τρίμηνο.

    Το λειτουργικό κόστος συνέχισε την πτωτική τάση των τελευταίων τριμήνων (?1,19% σε σχέση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο και - 4,45% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010) βελτιώνοντας την τελική επίδοση καθώς τα λειτουργικά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα και σε επίπεδο έτους (+5,7%) αλλά και σε επίπεδο διαδοχικού τριμήνου.

    Επισημαίνεται τέλος ότι αν και οι τράπεζες παρουσιάζουν κερδοφορία, τα κέρδη ανά μετοχή είναι κατά πολύ μειωμένα λόγω της αύξησης των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς από πέρυσι μέχρι φέτος έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου.

    Σε ότι αφορά στις επιδόσεις κερδοφορίας για το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε απόλυτο νούμερο, ξεχώρισε η Εθνική Τράπεζα με καθαρά κέρδη 157,4 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν η Eurobank με κέρδη 74 εκατ. ευρώ η τράπεζα Κύπρου είχε κέρδη 71,184 εκατ. ευρώ και η Marfin Popular Bank εμφάνισε κερδοφορία 71,017 εκατ. ευρώ. Αντίθετα ζημιογόνο αποτέλεσμα εμφάνισαν η Emporiki Bank με ζημιές 159,549 εκατ. ευρώ και ακολούθησε η Geniki Bank με ζημιές 98,617 εκατ. ευρώ και η Αγροτική τράπεζα με ζημιές 29,537 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι Emporiki Bank και Αγροτική Τράπεζα εμφάνισαν μειωμένες, σε σχέση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο ζημιές, σε αντίθεση με την Geniki Bank, όπου η εικόνα του ισολογισμού της επιδεινώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης οκτώ τραπεζών προχώρησε η Moody's

    Στην υποβάθμιση της πιστoληπτικής αξιολόγησης οκτώ ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Παρασκευή η Moody's μετά την τριπλή υποβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Συγκεκριμένα, υποβάθμισε την Εθνική Τράπεζα σε B3 από Ba3, την Eurobank σε B3 από Ba3, την Alpha Bank σε B3 από Ba3, την Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Ba3, την ATEbank σε B3 από B1, την Attica Bank σε B3 από B1, την Εμπορική Τράπεζα σε B1 από Baa3 και την Γενική Τράπεζα σε B1 από Baa.

    Οι υποβαθμίσεις αυτές ακολουθούν την τριπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου σε Caa1 από B1.

    Οι αξιολογήσεις αυτές ενδέχεται να υποβαθμιστούν ξανά, καθώς το outlook είναι αρνητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατάληψη του ΠΑΜΕ αυτή τη Στιγμή στο Υπουργείο Οικονομικών :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Deutsche Bank: Εκτός επενδυτικής ζώνης οι ελληνικές τράπεζες

    Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011 - 10:35

    «Εκτός επενδυτικής ζώνης» βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank στην οποία κόβει τιμές-στόχους και εκτιμήσεις για τα κέρδη.

    Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 2 Ιουνίου, η Deutsche bank τονίζει ότι η πιθανότητα κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης έχει ξεκάθαρα αυξηθεί, τοποθετώντας τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο «εκτός επενδυτικής ζώνης».

    Όπως τονίζει, στο α΄ τρίμηνο κυριάρχησε η απομόχλευση των δανείων και η αύξηση των προβλέψεων. Η μείωση του κόστους και τα καλύτερα έσοδα από το trading παρείχαν κάποια στήριξη στα προ-προβλέψεων κέρδη, τα περιθώρια των οποίων ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να εξισορροπήσουν για το αυξημένο κόστος του ρίσκου για την Ελλάδα, καθώς επιταχύνθηκε και ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διατηρεί επιφυλακτική στάση.

    Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν πως η ΕΕ και το ΔΝΤ θα δεσμευτούν να στηρίξουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2012 (27 δισ. ευρώ) και πιθανότατα και το 2013 (35 δισ. ευρώ), με αντάλλαγμα περαιτέρω μέτρα λιτότητας, δομικές μεταρρυθμίσεις και συμμετοχή και των ιδιωτών πιστών μέσω μιας εθελοντικής επιμήκυνσης.

    Για την Alpha Bank μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,7 από τα 4,5 ευρώ και διατηρεί τη σύσταση hold, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,1 ευρώ από τα 1,3 ευρώ (hold), για την Κύπρου στα 2,8 από τα 3,3 ευρώ (hold), για την Marfin Popular Bank διατηρεί στα 0,8 ευρώ (hold) όπως και για την ATEbank στα 0,4 ευρώ (sell).

    ΑπάντησηΔιαγραφή